Znana polska piosenkarka, Maryla Rodowicz w rozmowie z jednym z polskich portali zdradziła, że w jej rodzinnym domu nigdy nie brakuje karpia po żydowsku.
- Oczywiście, że będę mieć karpia na stole wigilijnym, bo to nasza tradycja. Wigilia mi się kojarzy właśnie z karpiem. Sama przyrządzam rybę po żydowsku z rodzynkami. To pyszne danie!
W kwestii smakowitości przyznajemy rację i udostępniamy przepis na tę niezwykłą potrawę.
Przepis na karpia po żydowsku
Będziesz potrzebować
- 1 świeży karp w całości lub gotowe dzwonki
- 3 cebule
- 120 gramów rodzynek
- 250 ml półwytrawnego, białego wina
- 2 cytryny
- 50 gramów masła
- Przyprawy: sól, cynamon, 10 goździków
Przygotowanie
- Cytryny umyj, a następnie, przy pomocy specjalnego narzędzia lub zwykłej tarki, zetrzyj z nich skórkę. Tą umieść w małej miseczce.
- Tak przygotowane cytryny przekrój na pół i wyciśnij z nich sok wprost do czystej miseczki.
- Jeśli zakupiony przez ciebie karp jest w całości, najpierw musisz go sprawić, a następnie podzielić na nieduże dzwonki. Tak przygotowaną rybę natrzyj solą i polej sokiem wyciśniętym z cytryn. Całość odstaw na ok. 30 minut do zamarynowania.
- Cebulę obierz, pokrój w niewielką kosteczkę i zeszklij na maśle. Po kilku minutach na patelni umieść również cynamon, goździki oraz rodzynki. Całość zamieszaj i smaż przez ok. 3 minuty.
- Na patelnie wlej swoje ulubione, półwytrawne wino. W powstałej miksturze zanurz zamarynowanego karpia wraz z sokiem. Całość duś pod pokrywką, na małym ogniu, przez ok. 30 minut.
- Po upływie tego czasu zdejmij pokrywkę, a następnie dodaj przygotowaną wcześniej skórkę z cytryny i pozostaw jeszcze przez chwilę na ogniu, tak aby danie mogło nieco odparować.
Gotowe!