Już jutro na wielu polskich stołach pojawi się karp. Nie macie jeszcze pomysłu czy przygotować karpia w galarecie, karpia smażonego czy karpia pieczonego? Jeśli dysponujecie odpowiednia ilością czasu oraz chęciami, możecie oczywiście przygotować tę rybę w każdej z tych wersji.
Karol Okrasa zachęca was jednak do sprawdzenia, jak smakuje karp pieczony pod pierzynką z cebuli, Słynny kucharz podkręca jego smak nietypowym składnikiem a mianowicie solonymi, prażonymi pistacjami. Koniecznie sprawdźcie jego przepis.
Przepis na karpia pieczonego w cebuli Karola Okrasy
Pieczony karp to bez wątpienia najzdrowszy sposób podania karpia (oczywiście poza ugotowaniem go na parze). Upieczcie go w cebuli a zakochacie się w jego oryginalnym smaku.
Składniki:
- nacinane filety z karpia – 2 szt.
- mąka pszenna – 100 g
- cebula – 4-5 szt.
- ziele angielskie – 4-5 szt.
- liście laurowe – 4-5 szt.
- suszony majeranek – 1 łyżka
- mielona słodka papryka – 2 łyżeczki
- mielona ostra papryka – 1 szczypta
- rodzynki – 2 łyżki
- miód – 1 łyżeczka
- skórka otarta z ¼ cytryny
- sok wyciśnięty z ½ cytryny
- solone prażone pistacje – 2 łyżki
- olej słonecznikowy – do smażenia
- sól – 1 szczypta
- mielony pieprz czarny – 1 szczypta
Przygotowanie:
- Filety z karpia pokrójcie na mniejsze kawałki.
- Doprawcie od strony mięsa solą, pieprzem i 1 łyżeczką słodkiej papryki.
- Kawałki karpia delikatnie obtoczcie z obu stron w niewielkiej ilości mąki.
- Smażcie ok. 3 minut z każdej strony na patelni na rozgrzanym oleju, aż mięso lekko się zarumieni. (skórę możecie przypiec nieco mocniej).
- Cebulę pokrojoną w piórka usmażcie w garnku na rozgrzanym oleju.
- Dodajcie ziele angielskie, liście laurowe i majeranek. Wymieszajcie.
- Doprawcie solą i pieprzem.
- Smażcie ok. 4-5 minut, aż cebula zmieni kolor (zarumieni się i zbrązowieje), a smaki połączą się ze sobą.
- Dodajcie ostrą paprykę i 1 łyżeczkę słodkiej papryki.
- Wymieszajcie i przesmażcie chwilę.
- Dodajcie rodzynki, miód, skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty z niej sok.
- Całość podlejcie odrobiną wody.
- Wymieszajcie i duście ok. 5 minut, aż cebula zmięknie.
- Dodajcie pistacje i wymieszajcie.
- Na dno naczynia żaroodpornego dajcie połowę uduszonej cebuli.
- Na warstwie cebuli, skórą do dołu, ułóżcie przesmażone kawałki karpia.
- Rybę delikatnie nakryjcie z wierzchu drugą połową cebuli.
- Pieczcie ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C.
- Po upieczeniu trzymajcie przez ok. 5 minut w wyłączonym piekarniku.
- Upieczonego karpia z cebulką podajcie w naczyniu żaroodpornym.
- Na wierzchu ułóżcie cytrynę pokrojoną w ćwiartki.
Źródło: kuchnialidla.pl