Już jutro na wielu polskich stołach pojawi się karp. Nie macie jeszcze pomysłu czy przygotować karpia w galarecie, karpia smażonego czy karpia pieczonego? Jeśli dysponujecie odpowiednia ilością czasu oraz chęciami, możecie oczywiście przygotować tę rybę w każdej z tych wersji.

Karol Okrasa zachęca was jednak do sprawdzenia, jak smakuje karp pieczony pod pierzynką z cebuli, Słynny kucharz podkręca jego smak nietypowym składnikiem a mianowicie solonymi, prażonymi pistacjami. Koniecznie sprawdźcie jego przepis.

Przepis na karpia pieczonego w cebuli Karola Okrasy

Pieczony karp to bez wątpienia najzdrowszy sposób podania karpia (oczywiście poza ugotowaniem go na parze). Upieczcie go w cebuli a zakochacie się w jego oryginalnym smaku.

Składniki: 

  • nacinane filety z karpia – 2 szt.
  • mąka pszenna – 100 g
  • cebula – 4-5 szt.
  • ziele angielskie – 4-5 szt.
  • liście laurowe – 4-5 szt.
  • suszony majeranek – 1 łyżka
  • mielona słodka papryka – 2 łyżeczki
  • mielona ostra papryka – 1 szczypta
  • rodzynki – 2 łyżki
  • miód – 1 łyżeczka
  • skórka otarta z ¼ cytryny
  • sok wyciśnięty z ½ cytryny
  • solone prażone pistacje – 2 łyżki
  • olej słonecznikowy – do smażenia
  • sól – 1 szczypta
  • mielony pieprz czarny – 1 szczypta

Przygotowanie:

  1. Filety z karpia pokrójcie na mniejsze kawałki.
  2. Doprawcie od strony mięsa solą, pieprzem i 1 łyżeczką słodkiej papryki.
  3. Kawałki karpia delikatnie obtoczcie z obu stron w niewielkiej ilości mąki.
  4. Smażcie ok. 3 minut z każdej strony na patelni na rozgrzanym oleju, aż mięso lekko się zarumieni. (skórę możecie przypiec nieco mocniej).
  5. Cebulę pokrojoną w piórka usmażcie w garnku na rozgrzanym oleju.
  6. Dodajcie ziele angielskie, liście laurowe i majeranek. Wymieszajcie.
  7. Doprawcie solą i pieprzem.
  8. Smażcie ok. 4-5 minut, aż cebula zmieni kolor (zarumieni się i zbrązowieje), a smaki połączą się ze sobą.
  9. Dodajcie ostrą paprykę i 1 łyżeczkę słodkiej papryki.
  10. Wymieszajcie i przesmażcie chwilę.
  11. Dodajcie rodzynki, miód, skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty z niej sok.
  12. Całość podlejcie odrobiną wody.
  13. Wymieszajcie i duście ok. 5 minut, aż cebula zmięknie.
  14. Dodajcie pistacje i wymieszajcie.
  15. Na dno naczynia żaroodpornego dajcie połowę uduszonej cebuli.
  16. Na warstwie cebuli, skórą do dołu, ułóżcie przesmażone kawałki karpia.
  17. Rybę delikatnie nakryjcie z wierzchu drugą połową cebuli.
  18. Pieczcie ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C.
  19. Po upieczeniu trzymajcie przez ok. 5 minut w wyłączonym piekarniku.
  20. Upieczonego karpia z cebulką podajcie w naczyniu żaroodpornym.
  21. Na wierzchu ułóżcie cytrynę pokrojoną w ćwiartki.

Źródło: kuchnialidla.pl

Zobacz także: