Karp pieczony w cebuli z przepisu Karola Okrasy. 1 składnik genialnie podkręci jego smak
ONS/AdobeStock
Newsy

Karp pieczony w cebuli z przepisu Karola Okrasy. 1 składnik genialnie podkręci jego smak

Karp smażony, karp w galarecie, karp w śmietanie. A co powiecie na karpia pod cebulową pierzynką? Sprawdźcie, jak przygotowuje go Karol Okrasa.

Już jutro na wielu polskich stołach pojawi się karp. Nie macie jeszcze pomysłu czy przygotować karpia w galarecie, karpia smażonego czy karpia pieczonego? Jeśli dysponujecie odpowiednia ilością czasu oraz chęciami, możecie oczywiście przygotować tę rybę w każdej z tych wersji.

Karol Okrasa zachęca was jednak do sprawdzenia, jak smakuje karp pieczony pod pierzynką z cebuli, Słynny kucharz podkręca jego smak nietypowym składnikiem a mianowicie solonymi, prażonymi pistacjami. Koniecznie sprawdźcie jego przepis.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na karpia pieczonego w cebuli Karola Okrasy

Pieczony karp to bez wątpienia najzdrowszy sposób podania karpia (oczywiście poza ugotowaniem go na parze). Upieczcie go w cebuli a zakochacie się w jego oryginalnym smaku.

Zobacz także
Karp pieczony

Odczarujcie karpia - ten pieczony w piekarniku smakuje wyjątkowo wybornie

karp czy swiezy

4 oznaki świeżego karpia - sprawdź, zanim kupisz rybę na święta

Składniki: 

  • nacinane filety z karpia – 2 szt.
  • mąka pszenna – 100 g
  • cebula – 4-5 szt.
  • ziele angielskie – 4-5 szt.
  • liście laurowe – 4-5 szt.
  • suszony majeranek – 1 łyżka
  • mielona słodka papryka – 2 łyżeczki
  • mielona ostra papryka – 1 szczypta
  • rodzynki – 2 łyżki
  • miód – 1 łyżeczka
  • skórka otarta z ¼ cytryny
  • sok wyciśnięty z ½ cytryny
  • solone prażone pistacje – 2 łyżki
  • olej słonecznikowy – do smażenia
  • sól – 1 szczypta
  • mielony pieprz czarny – 1 szczypta

Przygotowanie:

  1. Filety z karpia pokrójcie na mniejsze kawałki.
  2. Doprawcie od strony mięsa solą, pieprzem i 1 łyżeczką słodkiej papryki.
  3. Kawałki karpia delikatnie obtoczcie z obu stron w niewielkiej ilości mąki.
  4. Smażcie ok. 3 minut z każdej strony na patelni na rozgrzanym oleju, aż mięso lekko się zarumieni. (skórę możecie przypiec nieco mocniej).
  5. Cebulę pokrojoną w piórka usmażcie w garnku na rozgrzanym oleju.
  6. Dodajcie ziele angielskie, liście laurowe i majeranek. Wymieszajcie.
  7. Doprawcie solą i pieprzem.
  8. Smażcie ok. 4-5 minut, aż cebula zmieni kolor (zarumieni się i zbrązowieje), a smaki połączą się ze sobą.
  9. Dodajcie ostrą paprykę i 1 łyżeczkę słodkiej papryki.
  10. Wymieszajcie i przesmażcie chwilę.
  11. Dodajcie rodzynki, miód, skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty z niej sok.
  12. Całość podlejcie odrobiną wody.
  13. Wymieszajcie i duście ok. 5 minut, aż cebula zmięknie.
  14. Dodajcie pistacje i wymieszajcie.
  15. Na dno naczynia żaroodpornego dajcie połowę uduszonej cebuli.
  16. Na warstwie cebuli, skórą do dołu, ułóżcie przesmażone kawałki karpia.
  17. Rybę delikatnie nakryjcie z wierzchu drugą połową cebuli.
  18. Pieczcie ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C.
  19. Po upieczeniu trzymajcie przez ok. 5 minut w wyłączonym piekarniku.
  20. Upieczonego karpia z cebulką podajcie w naczyniu żaroodpornym.
  21. Na wierzchu ułóżcie cytrynę pokrojoną w ćwiartki.

Źródło: kuchnialidla.pl

Karp pieczony
2milutka/gotujmy.pl
Newsy
Odczarujcie karpia - ten pieczony w piekarniku smakuje wyjątkowo wybornie
Karp jest bardzo tłustą rybą. Dlatego tym razem radzimy wybór pieczenia zamiast tradycyjnego smażenia.

Tłusty, mulisty, pełen ości – historia z karpiem powtarza się na każdej Wigilii. Kilkudziesięcioletnia tradycja jedzenia karpia na dobre wprowadziła się do polskich domów i nie ma zmiłuj – karp na wigilijnym stole być musi. Dzieje się tak mimo tego, że coraz więcej w naszych sklepach wartościowych, smacznych i coraz mniej drogich dorszy czy pstrągów. Nie jesteśmy skazani na karpia, ale nie oznacza to, że i tej właśnie ryby nie można przygotować w smakowity sposób. Dobrze przyrządzony karp to także będzie wykwintne, wigilijne danie. Z racji tego, że jest dość tłustą rybą, warto pomyśleć o jego upieczeniu. Swojego rodzaju wariantem pośrednim może być przygotowanie czegoś w rodzaju panierki do pieczenia naszej ryby. Oprócz tego, wcześniej dobrze zrobi naszemu karpiowi całodobowe marynowanie w towarzystwie cebuli. Spróbujcie tego patentu, a nie pożałujecie. Przepis na pieczonego karpia Składniki: 1 karp średniej wielkości (pokrojony w dzwonki) 2 cebule Pół cytryny 4 łyżki sosu sojowego Pieprz i sól 3 ząbki czosnku 1 łyżka mąki, 1 łyżka bułki tartej, jajko. Przygotowanie: Karpia oczyszczamy, kroimy w dzwonka i obkładamy w naczyniu pokrojoną w plastry cebulą. Odkładamy karpia do lodówki. Po 12 godzinach przygotowujemy marynatę. Wyciskamy sok z cytryny, dodajemy do niego sos sojowy, przyprawiamy. Przeciskamy czosnek przez praskę i dodajemy do marynaty. Zalewamy marynatą rybę i odkładamy na kolejne 12 godzin do lodówki. Następnie panierujemy rybę kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Pieczemy rybę ok. 15 min w temp. 180 st. C. Starajmy się nie wysuszyć ryby w piekarniku.

Karp smażony
Gotujmy.pl/GrażynaMAtuszczyk
Newsy
Czym przyprawić karpia przed smażeniem? Prosta mikstura tylko dla wtajemniczonych
Już za chwilę zasiądziecie przy świątecznym stole. Przed przygotowaniem kolacji wigilijnej, warto wiedzieć kilka rzeczy o przyrządzaniu karpia.

Ciasto naleśnikowe czy bułka tarta? Podobnych zagadnień względem przepisu na karpia jest co najmniej kilka.  Karp z chrupiąca skórką Bez karpia trudno wyobrazić sobie Wigilię. To jedno z klasycznych dań świątecznej kuchni polskiej. Najczęściej sięgacie po niego właśnie w grudniu. Karpia można przyrządzić w galarecie, pieczonego lub w wersji najsmaczniejszej i najczęściej spotykanej - smażonej. Mogłoby się wydawać, że smażenie ryby nie przysporzy większych problemów. Nic bardziej mylnego! Smażenie na tłuszczu niesie za sobą ryzyko pochlapania kuchni olejem. Choć jest jeden trik, o czym też pisaliśmy, by tego uniknąć. Wystarczy na rozgrzany na patelni tłuszcz wysypać odrobinę soli.  Ulubiony karp Polaków to taki z chrupiącą skórką. Do uzyskania podobnego efektu wystarczy oprószenie go mąka. Sama ryba jest dość tłusta, zatem ciasto naleśnikowe można zarezerwować na inny przepis. Bułka też nie sprawdzi się w przypadku karpia. Za bardzo nasiąka olejem i sprawia, że jemy tłusto z nawiązką. Karpia nie trzeba szczególnie przyprawiać Smak karpia należy do charakterystycznych. Trudno pomylić go z inną rybą. Najlepiej przed smażeniem zamarynować go w lodówce na dobę. Taka marynata sprawi, że znany od lat karp zaskoczy was głębią smaku. Wystarczy, że połączycie składniki marynaty, natrzecie nimi karpia i mocno schłodzicie.  Składniki marynaty: sok z cytryny kawałki pokrojonej cebuli starty seler i marchewka sól i pieprz do smaku Ile powinien się smażyć wigilijny karp? Ważne, żeby pokroić rybę na równej wielkości kawałki. Średnie mogą być gotowe już po 5 minutach. Złoty kolor skórki oznacza, że karp jest gotowy do konsumpcji. Po usmażeniu rybę możecie też ułożyć na papierowym...

karp po żydowsku przepis
ons/Adobe Stock
Newsy
Karp po żydowsku z rodzynkami. To ulubione wigilijne danie Maryli Rodowicz
Karp po żydowsku to danie, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie wigilijnej kolacji. W tym temacie tradycjonalistką okazuje się również znana piosenkarka, Maryla Rodowicz. Kobieta przyznaje, że święta nie mogą się obejść bez przepysznej ryby w rodzynkach!

Znana polska piosenkarka, Maryla Rodowicz w rozmowie z jednym z polskich portali zdradziła, że w jej rodzinnym domu nigdy nie brakuje karpia po żydowsku. - Oczywiście, że będę mieć karpia na stole wigilijnym, bo to nasza tradycja. Wigilia mi się kojarzy właśnie z karpiem. Sama przyrządzam rybę po żydowsku z rodzynkami. To pyszne danie! W kwestii smakowitości przyznajemy rację i udostępniamy przepis na tę niezwykłą potrawę. Przepis na karpia po żydowsku Będziesz potrzebować 1 świeży karp w całości lub gotowe dzwonki 3 cebule 120 gramów rodzynek 250 ml półwytrawnego, białego wina 2 cytryny 50 gramów masła Przyprawy: sól, cynamon, 10 goździków Przygotowanie Cytryny umyj, a następnie, przy pomocy specjalnego narzędzia lub zwykłej tarki, zetrzyj z nich skórkę. Tą umieść w małej miseczce.  Tak przygotowane cytryny przekrój na pół i wyciśnij z nich sok wprost do czystej miseczki. Jeśli zakupiony przez ciebie karp jest w całości, najpierw musisz go sprawić, a następnie podzielić na nieduże dzwonki. Tak przygotowaną rybę natrzyj solą i polej sokiem wyciśniętym z cytryn. Całość odstaw na ok. 30 minut do zamarynowania. Cebulę obierz, pokrój w niewielką kosteczkę i zeszklij na maśle. Po kilku minutach na patelni umieść również cynamon, goździki oraz rodzynki. Całość zamieszaj i smaż przez ok. 3 minuty. Na patelnie wlej swoje ulubione, półwytrawne wino. W powstałej miksturze zanurz zamarynowanego karpia wraz z sokiem. Całość duś pod pokrywką, na małym ogniu, przez ok. 30 minut. Po upływie tego czasu zdejmij pokrywkę, a następnie dodaj przygotowaną wcześniej skórkę z cytryny i pozostaw jeszcze przez chwilę na ogniu, tak aby danie mogło nieco odparować. Gotowe!

Marynata do karkówki na grilla. Przepis na soczysty karczek z grilla
Gotujmy.pl/Ania321
Newsy
Przepis na boczek pieczony na cebuli. Idealny na obiad i jako wędlina na kanapki
Pyszny, pełen smaku pieczony boczek na cebuli, który możecie podawać na 2 sposoby. Jest tak dobry, że nikt mu się nie oprze. Boczek z tego przepisu wychodzi bardzo miękki i soczysty, a do tego niezwykle aromatyczny dzięki użytym przyprawom i cebuli

Tak przygotowany pieczony boczek na cebuli możecie podawać na dwa sposoby. Jest doskonały do podania na ciepło z sosem, ziemniakami i surówką albo mizerią na obiad albo po wystudzeniu, cienko skrojony jako wędlina na kanapki. Możecie również zaserwować tak przygotowany boczek podczas przyjęcia na desce z wędlinami. Domowe mięso i wędliny nie mają sobie równych. Nie zawierają zbędnych konserwantów, barwników czy polepszaczy smaku, a do tego mogą leżeć w lodówce o wiele dłużej niż te kupione w sklepie. Zaletą jest również to, że doskonale wiecie, jakich składników użyliście do przygotowania. Przepis na boczek pieczony na cebuli Składniki 3,5kg surowego boczku 4 średnie cebule 10 łyżek ostrej musztardy 10 łyżek oleju rzepakowego 1 główka czosnku 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 3 łyżki majeranku 3 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka pieprzu ziołowego Przygotowanie pieczonego boczku z cebulą Boczek umyjcie dokładnie pod bieżącą wodą i osuszcie za pomocą papierowego ręcznika. Przetnijcie go na pół w poprzek. W miseczce wymieszajcie dokładnie olej z musztardą, dodajcie wyciśnięty czosnek i przyprawy: sól, pieprz czarny i ziołowy, majeranek, papryki słodką i ostrą. Wymieszajcie i posmarujcie dokładnie boczek od środka. Każdą połówkę mięsa zrolujcie i obwiążcie ciasno sznurkiem. Posmarujcie z wierzchu marynatą. Przykryjcie i wstawcie do lodówki na 24 godziny, aby dobrze przeszło smakiem marynaty. Następnego dnia obierzcie cebulę z łupin i pokrójcie w grube plastry. Jeśli macie 1 duże naczynie żaroodporne, w którym zmieszczą się obie rolady, możecie go użyć. W przeciwnym wypadku użyjcie 2 naczyń. Na dnie ułóżcie cebulę, a na niej...