Kto nie powinien jeść karpia? Wystrzegajcie się go, jeśli cierpicie na tę przypadłość
AdobeStock
Newsy

Kto nie powinien jeść karpia? To zdrowa ryba, ale niektórzy powinni się go wystrzegać

Jeśli cierpicie na tę przypadłość, lepiej nie jedzcie karpia, tylko zastąpcie go innymi, równie smacznymi rybami.

Wigilia w niemal każdym polskim domu oznacza, że na stole pojawi się tradycyjny świąteczny karp. Mimo iż jedzenie tej ryby jest bardzo zdrowe, w przypadku pewnej przypadłości trzeba wystrzegać się jej jak ognia.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kto powinien zrezygnować z jedzenia karpia?

Zdaniem dietetyczki, dr Hanny Stolińskiej, osoby chore na nerki nie powinny jeść karpia. W ich przypadku o wiele lepiej jest włączyć do diety jedną z ryb morskich, np. makrelę, łososia, tuńczyka, śledzia lub halibuta:

- Karp nie zawiera tyle, co ryby morskie nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które mogą łagodzić stany zapalne w organizmie. Karpia zwykle smażymy w panierce i przez to jest także ciężkostrawny i bardzo kaloryczny – wyjaśnia dr Hanna Stolińska.

Co zrobić, by zminimalizować ryzyko niewydolności nerek?

- Jeśli chcemy chronić nerki, powinniśmy wybrać jedną z ryb morskich, takich jak: makrela, łosoś, tuńczyk, śledź czy halibut. Najlepiej pieczoną lub gotowaną, gdyż smażenie niweluje jej korzystne właściwości. Natomiast należy unikać również ryb wędzonych lub puszkowanych, bo zawierają zbyt dużo soli i fosforu - dodaje dietetyczka. 

Zobacz także

Co zrobić z resztek karpia? To danie nie tylko wspaniale smakuje, ale też poprawia trawienie

Jak łatwo wyfiletować karpia? Zastosujcie trik z cytryną a pozbędziecie się najmniejszych ości

Jak pozbyć się ości z karpia? Zastosujcie trik z cytryną, a pozbędziecie się nawet najmniejszych

Dlaczego osoby chore na nerki nie powinny jeść karpia?

Wiele badań dowiodło, że ryby są bogate w wysokiej jakości białko, które jest lepsze niż te z innych rodzajów mięsa. Regularne jedzenie ryb może zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i udaru mózgu. Niestety, osoby chore na nerki powinny się wystrzegać niektórych rodzajów ryb.

Poza karpiem, powinny też unikać:

  • ryb marynowanych, w tym ryb przetworzonych, takich jak ryby solone, ryby peklowane, konserwy rybne itp., ponieważ takie ryby zawierają duże ilości soli i innych dodatków, takich jak np. nieorganiczny fosfor, który nie jest dobry dla osób z problemami z nerkami.
  • ryb bez łusek. Ryby te mają bardzo wysoki poziom potasu i fosforu. Jeśli czynność nerek jest nieprawidłowa, pacjenci z nieprawidłową kreatyniną powinni pamiętać, aby jeść mniej ryb, ponieważ może to doprowadzić do zaburzenia metabolizmu elektrolitów i pogorszyć chorobę nerek. Ponadto, cholesterol w rybach bez łusek jest bardzo wysoki, dlatego osoby z problemami z nerkami powinny zrezygnować z takich ryb a także ci, którzy cierpią na hiperlipidemię i chorobę wieńcową serca.

Źródło: healthline.com, msn.com.pl

Karp
Adobe Stock
Newsy
Uważajcie. Pod żadnym pozorem, nie kupujcie karpi z takim kolorem skrzeli
Nie ukrywajmy. Karp nie smakuje wszystkim. Z drugiej strony to przecież nasza wigilijna tradycja. Jak więc wybrać odpowiedniego karpia?

Jakich karpi powinniśmy się wystrzegać? Złośliwcy i obrońcy praw zwierząt powiedzieliby pewnie, że każdych. Żarty na bok. Karp to w końcu całkiem już długa, polska tradycja. Jego smak także bywa czasami dyskusyjny. Zwykle jest spowodowany tak zwanym mułem. Są sposoby, by z tym nieprzyjemnym posmakiem walczyć. Moczenie ryby w wodzie, marynata z mleka i tak dalej. Nic jednak nie wpłynie tak na smak naszej ryby, jak po prostu zakup odpowiedniej sztuki z dobrej hodowli. Nie oszczędzajmy na świętach Niskie ceny potrafią skusić zwłaszcza osoby z tak zwanym wężem w kieszeni. Ale święta to święta. Nie wypada oszczędzać kilku złotych na wigilijnej rybie. Czasem różnica kilku złotych w cenie karpia zaważy na jego smaku. Te tańsze pochodzą spoza granic Polski. Hodowane w małych akwenach, tuczone złej jakości pokarmem. Jeżeli wybierzemy karpia z dobrej hodowli, wtedy istnieje niemalże pewność, że smak mułu będzie jedynie przykrym wspomnieniem z poprzednich wigilii. Takich ryb nie kupujmy Oprócz tego przy zakupie karpia powinniśmy zwrócić uwagę na kilka innych szczegółów: Kupujmy karpia świeżego lub zabijanego na miejscu w sklepie – upewnijmy się, że karp nie jest zdechły. Żywe karpie ze sklepu powinny mieć nieco miejsca do swobodnego pływania. Jeżeli są stłoczone i nie pływają grzbietem do góry, lepiej zrezygnujmy z ich zakupu. Wybierajmy karpie średniej wielkości. Małe trudno filetować, a duże są po prostu zbyt tłuste. Najważniejsza jest świeżość ryby – tę poznamy po czerwonych skrzelach. Nie kupujmy ryb, u których skrzela są żółtej barwy!  

Karp smażony
Gotujmy.pl/lalunia
Newsy
Zostały wam po świętach dzwonki karpia? Podpowiadamy, jak je najlepiej odgrzać
 
Karpia jemy zazwyczaj na święta. Możemy strzelić w ciemno, że kilka rzeczy do zjedzenia wam zostało. Znamy jeden sprytny sposób, dzięki któremu nie zmarnujecie ani kawałka!

Karp to tradycyjna ryba na święta. Polacy sięgają po nią głównie w grudniu. Najczęściej spożywamy karpia w galarecie, smażonego lub pieczonego z chrupiącą skórką.  Karp to tradycyjna ryba bożonarodzeniowa Dziś trudno wyobrazić sobie święta bez karpia. To jedna z 12 potraw, którą zaczynamy świąteczne biesiadowanie. Historia karpia sięga lat 50., właśnie wtedy zyskał on na popularności, jako tania ryba hodowlana, która potrafił wyżywić wielu ludzi. Dziś hoduje się karpia z równym powodzeniem, jednak jego sprzedaż dotyczy głównie okresu świąt Bożego Narodzenia. Właściwości karpia  Karp to ryba średniotłusta. Możemy w niej znaleźć nienasycone kwasy tłuszczowe: kwasy omega-3 i omega-6, które wspomagają pracę mózgu oraz zmniejszają ryzyko udaru mózgu i zawału serca. Ryby te to także źródło witamin z grupy B, m.in. B1, B6, B12 oraz PP. Mięso karpia składa się również z łatwo przyswajalnego białka i minerałów: wapnia, fosforu, potasu, żelaza i sodu. Jak odgrzać smażonego karpia? Jeśli nie wiecie, jak odgrzać karpia, wystarczy kilka prostych wskazówek. Odgrzewany karp wcale nie musi stracić smaku i aromatu. Najlepiej przygotować go w piekarniku lub na patelni przy wykorzystaniu dwóch popularnych tłuszczów, które na pewno macie w kuchni. Mowa o oleju rzepakowym i oliwie z oliwek. Karp na maśle klarowanym Od lat prym wiedzie karp smażony. Najlepiej smażyć karpia na maśle klarowanym, oleju rzepakowym czy oliwie z oliwek. Wiele osób zachęca do mieszania ze sobą dwóch rodzajów. Najlepiej sporządzić mieszankę z masła klarowanego i oleju. Innym sposobem na prawidłowe odgrzanie karpia, który pozwoli nam cieszyć się jego rewelacyjnym smakiem, jest odgrzanie go...

Chorujecie na te choroby? To zdrowe warzywo, nie jest więc dla was.
Adobe Stock
Newsy
Cierpicie na te choroby? Musicie unikać tego zdrowego warzywa
Barszczyk i chłodnik z gotowanych czy sok i surówka z surowych? Wybierzcie najzdrowszy dla siebie sposób przyrządzenia dań z buraków.

Najczęściej mamy do czynienia z dwoma rodzajami buraków, choć ich gatunków w świecie roślin jest znacznie więcej. Pierwsze z nich to buraki cukrowe, uprawiane ze względu na korzeń, bardzo bogaty w cukier. Drugi popularny rodzaj to oczywiście buraki ćwikłowe, roślina warzywna nadająca potrawom intensywnie czerwoną barwę. Warzywo stale obecne w polskiej kuchni, robicie z niego choćby ćwikłę. Buraki są warzywem bardzo cenionym ze względu na swoje wartości odżywcze, jednak nie w każdej postaci mogą być spożywane przez osoby cierpiące na konkretne dolegliwości. Sprawdźcie, kto nie powinien jeść buraków i jak sposób przyrządzenia wpływa na ich właściwości Kto nie powinien jeść buraków? Najwięcej wartości odżywczych buraki zachowują w postaci surowej, jednak najczęściej przyrządzamy dania z ugotowanych buraków. O ile buraki mają wiele wartości odżywczych i są niskokaloryczne, to jednak w postaci ugotowanej zmienia się ich indeks glikemiczny (IG). Z niskiego w burakach surowych (IG-30) na bardzo wysoki w ugotowanych (IG-65). IG buraków to wskaźnik, który pokazuje, jak po spożyciu tego warzywa, wzrasta poziom glukozy we krwi. Indeks 65 pokazuje, że poziom glukozy jest bardzo wysoki, niebezpieczny dla osób chorujących na cukrzycę. Cukrzycy powinni więc unikać dań z gotowanych buraków. Mogą jednak jeść je na surowo. Druga, grupa, która powinna zrezygnować z buraków, to osoby chore na nerki. Czerwone warzywo zawiera dużo szczawianów, które sprzyjają powstawaniu kamieni w nerkach. Te same szczawiany mogą zaostrzyć objawy chorobowe osób cierpiących na reumatyzm. Soku z surowych buraków nie powinny z kolei pić ci, którzy skarżą się na niskie ciśnienie. Spożywanie soku z buraków ćwikłowych może bowiem...

Surowy karp
Pixabay/41330
Newsy
Świeżutki polski karp za mniej niż 1 zł? Znana sieć rozdaje ryby za bezcen
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć karpia. Ta świąteczna ryba ma długą historię i niebagatelne, symboliczne znaczenie.

Karp jest jedną z najstarszych ryb hodowlanych. Jadano go już na dworze cesarza Rzymu. Karp synonimem ryby świątecznej dla Polaków Karp to prawdziwie naturalny mutant. Ryba szybko zadomowiła się w Rzymie, gdzie hodowano ją z dużym sukcesem. Stamtąd karp emigrował z zakonnikami do Europy Zachodniej. Do Polski trafił z Cystersami w XIII wieku. Od około 70 lat trudno wyobrazić sobie święta bez karpia.  Karp z łuską, czy karp królewski?  Ryby stanowiły ważny element diety, gdy okresy obowiązkowego postu wynosiły do 180 dni w roku. Karpia najczęściej pieczono lub gotowano w rosole. Polscy magnaci mieli największe stawy z karpiami, a domach magnackich Wigilia była prawdziwą ucztą. Składała się z licznych dań rybnych z karpiami na czele. Mięso karpia jest cenionym źródłem białka W karpiu znajdziemy mnóstwo dietetycznego białka, które swoją drogą w całkiem zasadny sposób konkuruje z innymi rodzajami białego mięsa. Karp to ryba średnio tłusta. Mięso karpia zawiera stosunkowo niewiele tłuszczu bogatego w nienasycone kwasy tłuszczowe oraz łatwo przyswajalne białko.  Mięso karpia to doskonałe źródło cennych witamin: B1, B6, B12, PP oraz składników mineralnych takich jak: fosfor, potas, selen, cynk, żelazo, siarka i magnez. Jeśli jesteście na diecie, możecie z pełnym przekonaniem sięgać po tę słodkowodną rybę. Odpowiedni sposób przygotowania zrobi z niej pyszne i sycące danie. Kaloryczność karpia W zależności od tego, jaki rodzaj obróbki ryby wybierzecie, tyle kalorii będzie w finalnej, rybnej potrawie. To pewne, że karp smażony w panierce, która nasiąka tłuszczem, będzie bardziej kaloryczny od karpia gotowanego na parze. Porcja 100 g karpia pieczonego ma 113 kalorii, a smażonego na oleju dwa razy tyle! Popularna sieć rozdaje...