Wigilia w niemal każdym polskim domu oznacza, że na stole pojawi się tradycyjny świąteczny karp. Mimo iż jedzenie tej ryby jest bardzo zdrowe, w przypadku pewnej przypadłości trzeba wystrzegać się jej jak ognia.

Kto powinien zrezygnować z jedzenia karpia?

Zdaniem dietetyczki, dr Hanny Stolińskiej, osoby chore na nerki nie powinny jeść karpia. W ich przypadku o wiele lepiej jest włączyć do diety jedną z ryb morskich, np. makrelę, łososia, tuńczyka, śledzia lub halibuta:

- Karp nie zawiera tyle, co ryby morskie nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które mogą łagodzić stany zapalne w organizmie. Karpia zwykle smażymy w panierce i przez to jest także ciężkostrawny i bardzo kaloryczny – wyjaśnia dr Hanna Stolińska.

Co zrobić, by zminimalizować ryzyko niewydolności nerek?

- Jeśli chcemy chronić nerki, powinniśmy wybrać jedną z ryb morskich, takich jak: makrela, łosoś, tuńczyk, śledź czy halibut. Najlepiej pieczoną lub gotowaną, gdyż smażenie niweluje jej korzystne właściwości. Natomiast należy unikać również ryb wędzonych lub puszkowanych, bo zawierają zbyt dużo soli i fosforu - dodaje dietetyczka. 

Dlaczego osoby chore na nerki nie powinny jeść karpia?

Wiele badań dowiodło, że ryby są bogate w wysokiej jakości białko, które jest lepsze niż te z innych rodzajów mięsa. Regularne jedzenie ryb może zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i udaru mózgu. Niestety, osoby chore na nerki powinny się wystrzegać niektórych rodzajów ryb.

Zobacz także:

Poza karpiem, powinny też unikać:

  • ryb marynowanych, w tym ryb przetworzonych, takich jak ryby solone, ryby peklowane, konserwy rybne itp., ponieważ takie ryby zawierają duże ilości soli i innych dodatków, takich jak np. nieorganiczny fosfor, który nie jest dobry dla osób z problemami z nerkami.
  • ryb bez łusek. Ryby te mają bardzo wysoki poziom potasu i fosforu. Jeśli czynność nerek jest nieprawidłowa, pacjenci z nieprawidłową kreatyniną powinni pamiętać, aby jeść mniej ryb, ponieważ może to doprowadzić do zaburzenia metabolizmu elektrolitów i pogorszyć chorobę nerek. Ponadto, cholesterol w rybach bez łusek jest bardzo wysoki, dlatego osoby z problemami z nerkami powinny zrezygnować z takich ryb a także ci, którzy cierpią na hiperlipidemię i chorobę wieńcową serca.

Źródło: healthline.com, msn.com.pl