Karolina Korwin-Piotrowska pitrasi krupnik na trudne czasy. Biegnijcie do lasu po 1 ze składników
ONS/karolinakp Instagram
Newsy

Przepis na krupnik Karoliny Korwin-Piotrowskiej. Nie obędzie się bez 1 specjalnego składnika z lasu

Ten pożywny krupnik to danie treściwe i niskobudżetowe. W sam raz na ciężkie czasy. W tej wersji zupa praktycznie robi się sama i to w kilka chwil. Karolina Korwin-Piotrowska dodaje do niego 1 składnik, który wzbogaca smak krupniku i nadaje mu niebywałego aromatu.

Charyzmatyczna dziennikarka podaje, że jest to krupnik ugotowany według genialnej receptury koleżanki-influencerki. Podpatrzony na jej profilu. To taka zupa, która pozwoli wam wykorzystać zebrane w lesie grzyby oraz zalegające w domu warzywa. Pyszna, pożywna i banalnie prosta w przygotowaniu. A do tego za grosze!

Kim jest Karolina Korwin Piotrowska? 

Karolina Korwin Piotrowska to uznana dziennikarka radiowo-telewizyjna i felietonistka. Szerszej publiczności znana głównie z programów: „Magiel towarzyski" i „Top Model". 

Na swoim Instagramie rzadko dzieli się z fanami zdjęciami przygotowywanych potraw, chociaż ostatnio coś się w tej materii zmieniło. Karolinę Korwin-Piotrowską najwyraźniej urzekł temat grzybów i postanowiła przygotować coś z ich udziałem. Obok makaronu grzybowego na jej social mediach pojawił się również wyjątkowy krupnik z grzybami. 

Jak przygotowuje się krupnik na trudne czasy? 

Tradycyjny krupnik przygotowuje się na wywarze mięsnym, najlepiej z dwóch rodzajów mięs. Gotuje się go przynajmniej godzinę i po tym czasie zaczyna dodawać kaszę i warzywa. Klasyczna forma jest niewątpliwie treściwa, ale wymagająca większych funduszy i dłuższego stania przy kuchni. 

Krupnik Karoliny Piotrowskiej nie wymaga mięsa, a za pożądaną kaloryczność odpowiada masło. Jest szybki w przygotowaniu, a jego aromat sprowadzi do stołu wszystkich domowników. Podsmażenie warzyw i grzybów to z kolei trik, który wykorzystują najwięksi kucharze. Wszystko po to, by wydobyć maksimum zapachu z dania. 

Zobacz także
Robert Makłowicz pitrasi krupnik na pęczaku. Lepszy niż Polaków. Używa do niego tego mięsa

Krupnik Roberta Makłowicza na pęczaku i tym nietypowym mięsie. Wychodzi mu lepszy niż ten Polaków

Krupnik Anny Lewandowskiej to zupa mistrzów. To 1 warzywo zrobi całą robotę

Krupnik Anny Lewandowskiej to zupa mistrzów. To 1 warzywo zrobi całą robotę

Przepis na krupnik z grzybami, jak u Karoliny Korwin-Piotrowskiej 

Składniki: 

  • świeże grzyby  

  • 4 ziemniaki  

  • 2 marchewki 

  • kasza jęczmienna  

  • masło 

  • 1 liść laurowy 

  • kilka ziaren ziela angielskiego 

  • suszony lubczyk 

  • sól i pieprz  

  • natka pietruszki do dekoracji 

Sposób przygotowania: 

  1. Marchewkę i ziemniaki umyjcie, obierzcie i pokrójcie. Grzyby oczyśćcie i również pokrójcie. 

  1. Rozpuśćcie w garnku masło. Wrzućcie do niego warzywa i grzyby oraz kaszę jęczmienną. 

  1. Wymieszajcie składniki i obsmażcie je, by wydobyć pełnię smaku. Następnie zalejcie wszystko gorącą wodą.  

  1. Dodajcie przyprawy i gotujcie, aż warzywa i grzyby będą miękkie. 

  1. Krupnik podawajcie zaraz po przygotowaniu, posypany posiekaną natką pietruszki. 

Źródło: karolinakp Instagram, Fakt.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

krupnik przepis
lalunia/gotujmy.pl
Newsy
Wzbogaćcie krupnik tym sekretnym składnikiem ze swojej kuchni. Będzie smakowała jak nigdy przedtem
Dokuczają wam zimowe mrozy? Zróbcie smaczny krupnik z wyjątkowym dodatkiem!

Przepis na tę zupę jest znany w Polsce od wieków. Nic dziwnego – w końcu kasza stanowiła kiedyś podstawę diety polskich chłopów (ziemniaki pojawiły się w Europie dopiero wiele lat po odkryciu Ameryki). Przygotowuje się go rzecz jasna na bazie bulionu warzywnego, a w bogatszej wersji mięsnego. Składniki na krupnik były i są bardzo tanie, dlatego kiedyś była to jedna z częściej spożywanych zup w Polsce. W dodatku jest bardzo zdrowy! Zawiera między innymi witaminy z grupy B, błonnik, cynk oraz żelazo. Przepis na wyjątkowy krupnik z dodatkiem grzybów Jeśli naszła was ochota na krupnik, to zróbcie go z tego przepisu. Tak przyrządzona zupa, ma wyjątkowy smak dzięki dodaniu jednego składnika – grzybów! W sezonie wykorzystajcie świeże, a zimą - suszone. Spokojnie! Taki dodatek wcale nie sprawi, że wasz tradycyjny krupnik przemieni się w zupę grzybową. Tak czy owak, grzybki świetnie będą komponowały się z kaszą jęczmienną  Do przygotowania krupniku będziecie potrzebowali poniższych składników: 1 nogę z kurczaka 100 g kaszy jęczmiennej 1 marchewkę Pół pietruszki Kawałeczek selera 2 ziemniaki 1 łyżkę masła Suszone lub świeże grzyby Ziele angielskie Liście laurowe Sól Pietruszkę Przygotowanie: Mięso umyjcie, a warzywa obierzcie i pokrójcie w kostkę. Do garnka włóżcie mięso, pokrojone warzywa, grzyby oraz wsypcie kilka ziaren ziela angielskiego i 2 liście laurowe. Zalejcie wszystko zimną wodą i zacznijcie gotować. Kaszę wysypcie do miski i wypłuczcie kilka razy w zimnej wodzie. Wsypcie do garnka i gdy zupa się zagotuje, zmniejszcie gaz i gotujcie przez godzinę. Gdy krupnik będzie już ugotowany, dodajcie do niego łyżkę masła. I gotowe! Krupnik podawajcie z pokrojonym mięsem z ugotowanego kurczaka.

Krupnik wychodzi wam mętny i ma paskudny kolor? Zróbcie to z kaszą, a zupa nie będzie już szara
Adobe Stock
Newsy
Krupnik wychodzi wam mętny i ma paskudny kolor? Zróbcie to z kaszą, a zupa nie będzie już szara
Kasza porządnie wypłukana, mięso odpowiednio długo gotowane, warzywa dodane, a krupnik wciąż szary i bezbarwny. Co z tym fantem zrobić?

Przerabialiście już taki scenariusz? Istnieją proste sposoby, żeby wasza zupa już nigdy nie była mętna i zawsze była apetyczna. W pierwszej kolejności warto pomyśleć o tym, jak długo gotujecie swój mięsny wywar. Podobnie jak w przypadku rosołu, mięso musi być dość tłuste, a także zawierać kości. Co zrobić, by krupnik nie był mętny i szary? To właśnie tłuszcz i kości nadają zupie aromat, walory odżywcze i smakowe. Zupa gotowana na chudym mięsie nie ma prawa się udać. Po drugie, nie przesadzajcie z ilością kaszy jęczmiennej. Kilka łyżek kaszy wiejskiej łamanej powinno w zupełności wystarczyć. Więcej kaszy w zupie za bardzo ją zagęści, a przede wszystkim nada jej nieprzyjemny, mało apetyczny szary kolor. Jeśli chcecie, by zupa miała wyjątkowo piękną, klarowną barwę, przepłuczcie dokładnie kaszę w zimnej wodzie przed wrzuceniem jej do zupy - dokładnie tak samo, jak robi się to zwykle z ryżem. Na koniec jeszcze jedna kwestia. Kolor zupy można poprawić dzięki startej na tarce marchewce i innym warzywom. Unikajcie za to kostki rosołowej i przypraw typu vegeta czy kucharek. To nic innego jak konserwanty, sztuczne barwniki i wzmacniacze smaku! Przepis na krupnik Składniki: 50 dag żeberek wieprzowych (mogą być tzw. trójkąty) 1 udko z kurczaka Marchewka Seler Por Cebula 3 ziemniaki 2-3 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego Kilka ziarenek pieprzu Sól Kilka łyżek kaszy jęczmiennej wiejskiej (łamanej) Natka pietruszki Przygotowanie: Mięso wieprzowe i udko oczyśćcie, zalejcie zimną wodą. Gotujcie na wolnym ogniu, zbierając szumy. Warzywa obierzcie ze skórki. Ziemniaki pokrójcie w kostkę, marchewkę, seler i por możecie również pokroić lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę opalcie na gazie, tak jak na rosół. Po kilkudziesięciu minutach...

Karolina Szostak
ONS
Newsy
Karolina Szostak codziennie zajada się 3 warzywami. To dzięki nim tak drastycznie schudła
Jak ona to zrobiła? Z pewnością wielu z was zadaje sobie to pytanie za każdym razem, kiedy widzicie Karolinę Szostak już po jej spektakularnej przemianie.

To chyba najbardziej efektowna przemiana w polskim show-biznesie w ostatnich latach. Czy komuś udało się zmienić swój wizerunek bardziej niż Karolinie Szostak? Dziennikarka Polsatu schudła aż 30 kg. Biorąc pod uwagę jej raczej drobną posturę, ta liczba zaczyna robić naprawdę duże wrażenie. Skąd znana jest Karolina Szostak? Karolina Szostak przez wiele lat pozostawała ulubioną prezenterką męskiej części widowni wiadomości sportowych w telewizji Polsat. Panowie zachwycali się przez lata jej krągłościami. Z czasem dziennikarka zaczęła udzielać się także na innych polach. Szostak zyskała popularność dzięki występowi w polsatowskim show „Dancing with the Stars. Taniec z gwiazdami” w 2014 roku. Być może to właśnie udział w tanecznym turnieju celebrytów był dla Szostak impulsem, by pójść za ciosem i odmienić swoją sylwetkę  i wygląd. Po latach Karolina Szostak zmieniła się nie do poznania. Rubensowskie kształty dziennikarki odeszły w zapomnienie.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Karolina Szostak - Official (@karolinaszostak) Jak wyglądała przemiana Karoliny Szostak? Dumna gwiazda Polsatu, od tamtej pory zbiera laury i zasłużone pochwały za swoją wytężoną pracę nad sobą. Efektem szumu wokół Karoliny Szostak po jej drastycznym schudnięciu, są aż trzy książki na ten temat, które wydała dziennikarka. „Moja spektakularna metamorfoza”, „Mój spektakularny detoks”, „Moje spektakularne soki i koktajle” – te tytuły mówią same za siebie. Za...

Karolina Szostak schudła 30 kg dzięki restrykcyjnej diecie. Mało kto zdecyduje się na takie poświęcenie
ONS.pl
Newsy
47-letnia Karolina Szostak zrzuciła 30 kg dzięki restrykcyjnymu odżywianiu. Niewielu potrafiłoby się tak poświęcić
Spektakularna metamorfoza dziennikarki sportowej. Schudła już ponad 30 kg. Jak tego dokonała? I czy ktokolwiek byłby w stanie zdecydować się na tak radykalne kroki?

Karolina Szostak należy do nielicznego grona kobiet zajmujących się dziennikarstwem sportowym. Mimo że idealne, sportowe sylwetki to dla niej codzienność, sama bardzo długo zmagała się z nadwagą. Jednak, w ostatnich latach przeszła spektakularną metamorfozę. Prezenterka schudła aż 30 kilogramów! U Karoliny Szostak zdiagnozowano niedoczynność tarczycy Dziennikarka zmagała się z dodatkowymi kilogramami,  które były nie tylko wynikiem nieprawidłowego odżywiania oraz stylu życia, ale również choroby. Zdiagnozowano u niej bowiem niedoczynność tarczycy.  Nieodpowiednia dieta z roku na rok potęgowała problemy dziennikarki. W końcu postanowiła skonsultować się z lekarzem i zacząć nowe życie. Po licznych rozmowach ze specjalistami kobieta rozpoczęła swoją przemianę, korzystając z popularnej diety doktor Dąbrowskiej. Schudła 30 kg dzięki diecie dr Dąbrowskiej Ten rodzaj odżywiania określany jest jako warzywno-owocowy post. Jak sama nazwa wskazuje, dieta polega na spożywaniu tylko i wyłącznie warzyw i owoców przyrządzonych na różne sposoby – gotowanych, pieczonych, blendowanych, surowych. Post powinien trwać przez okres 6 tygodni. Będąc na diecie dr Dąbrowskiej, w ciągu dnia powinno się zjadać maksymalnie 3 posiłki i 2 przekąski nieprzekraczające 600 kcal.  - To cudownie oczyszcza organizm ze wszystkich zanieczyszczeń. A we wrześniu robię dwa tygodnie tak zwanej przypominajki. Odrzuciłam też wszystko, co działało na mnie destruktywnie. Nie jem nabiału i pszenicy. Zwracam uwagę na to, by nie łączyć białkowych produktów z węglowodanami. Nie mówię już o przetworzonej żywności! W swojej kuchni bazuję na dużej ilości warzyw i owoców – zdradziła w wywiadzie dla Vivy. Karolina Szostak czasem skusi się na coś słodkiego Mimo że aktywny tryb życia i zdrowe posiłki na stałe zagościły w...