Charyzmatyczna dziennikarka podaje, że jest to krupnik ugotowany według genialnej receptury koleżanki-influencerki. Podpatrzony na jej profilu. To taka zupa, która pozwoli wam wykorzystać zebrane w lesie grzyby oraz zalegające w domu warzywa. Pyszna, pożywna i banalnie prosta w przygotowaniu. A do tego za grosze!

Kim jest Karolina Korwin Piotrowska? 

Karolina Korwin Piotrowska to uznana dziennikarka radiowo-telewizyjna i felietonistka. Szerszej publiczności znana głównie z programów: „Magiel towarzyski" i „Top Model". 

Na swoim Instagramie rzadko dzieli się z fanami zdjęciami przygotowywanych potraw, chociaż ostatnio coś się w tej materii zmieniło. Karolinę Korwin-Piotrowską najwyraźniej urzekł temat grzybów i postanowiła przygotować coś z ich udziałem. Obok makaronu grzybowego na jej social mediach pojawił się również wyjątkowy krupnik z grzybami. 

Zobacz także:

Jak przygotowuje się krupnik na trudne czasy? 

Tradycyjny krupnik przygotowuje się na wywarze mięsnym, najlepiej z dwóch rodzajów mięs. Gotuje się go przynajmniej godzinę i po tym czasie zaczyna dodawać kaszę i warzywa. Klasyczna forma jest niewątpliwie treściwa, ale wymagająca większych funduszy i dłuższego stania przy kuchni. 

Krupnik Karoliny Piotrowskiej nie wymaga mięsa, a za pożądaną kaloryczność odpowiada masło. Jest szybki w przygotowaniu, a jego aromat sprowadzi do stołu wszystkich domowników. Podsmażenie warzyw i grzybów to z kolei trik, który wykorzystują najwięksi kucharze. Wszystko po to, by wydobyć maksimum zapachu z dania. 

Przepis na krupnik z grzybami, jak u Karoliny Korwin-Piotrowskiej 

Składniki: 

  • świeże grzyby  

  • 4 ziemniaki  

  • 2 marchewki 

  • kasza jęczmienna  

  • masło 

  • 1 liść laurowy 

  • kilka ziaren ziela angielskiego 

  • suszony lubczyk 

  • sól i pieprz  

  • natka pietruszki do dekoracji 

Sposób przygotowania: 

  1. Marchewkę i ziemniaki umyjcie, obierzcie i pokrójcie. Grzyby oczyśćcie i również pokrójcie. 

  1. Rozpuśćcie w garnku masło. Wrzućcie do niego warzywa i grzyby oraz kaszę jęczmienną. 

  1. Wymieszajcie składniki i obsmażcie je, by wydobyć pełnię smaku. Następnie zalejcie wszystko gorącą wodą.  

  1. Dodajcie przyprawy i gotujcie, aż warzywa i grzyby będą miękkie. 

  1. Krupnik podawajcie zaraz po przygotowaniu, posypany posiekaną natką pietruszki. 

Źródło: karolinakp Instagram, Fakt.pl