Charyzmatyczna dziennikarka podaje, że jest to krupnik ugotowany według genialnej receptury koleżanki-influencerki. Podpatrzony na jej profilu. To taka zupa, która pozwoli wam wykorzystać zebrane w lesie grzyby oraz zalegające w domu warzywa. Pyszna, pożywna i banalnie prosta w przygotowaniu. A do tego za grosze!
Kim jest Karolina Korwin Piotrowska?
Karolina Korwin Piotrowska to uznana dziennikarka radiowo-telewizyjna i felietonistka. Szerszej publiczności znana głównie z programów: „Magiel towarzyski" i „Top Model".
Na swoim Instagramie rzadko dzieli się z fanami zdjęciami przygotowywanych potraw, chociaż ostatnio coś się w tej materii zmieniło. Karolinę Korwin-Piotrowską najwyraźniej urzekł temat grzybów i postanowiła przygotować coś z ich udziałem. Obok makaronu grzybowego na jej social mediach pojawił się również wyjątkowy krupnik z grzybami.
Zobacz także:
Jak przygotowuje się krupnik na trudne czasy?
Tradycyjny krupnik przygotowuje się na wywarze mięsnym, najlepiej z dwóch rodzajów mięs. Gotuje się go przynajmniej godzinę i po tym czasie zaczyna dodawać kaszę i warzywa. Klasyczna forma jest niewątpliwie treściwa, ale wymagająca większych funduszy i dłuższego stania przy kuchni.
Krupnik Karoliny Piotrowskiej nie wymaga mięsa, a za pożądaną kaloryczność odpowiada masło. Jest szybki w przygotowaniu, a jego aromat sprowadzi do stołu wszystkich domowników. Podsmażenie warzyw i grzybów to z kolei trik, który wykorzystują najwięksi kucharze. Wszystko po to, by wydobyć maksimum zapachu z dania.
Przepis na krupnik z grzybami, jak u Karoliny Korwin-Piotrowskiej
Składniki:
-
świeże grzyby
-
4 ziemniaki
-
2 marchewki
-
kasza jęczmienna
-
masło
-
1 liść laurowy
-
kilka ziaren ziela angielskiego
-
suszony lubczyk
-
sól i pieprz
-
natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania:
-
Marchewkę i ziemniaki umyjcie, obierzcie i pokrójcie. Grzyby oczyśćcie i również pokrójcie.
-
Rozpuśćcie w garnku masło. Wrzućcie do niego warzywa i grzyby oraz kaszę jęczmienną.
-
Wymieszajcie składniki i obsmażcie je, by wydobyć pełnię smaku. Następnie zalejcie wszystko gorącą wodą.
-
Dodajcie przyprawy i gotujcie, aż warzywa i grzyby będą miękkie.
-
Krupnik podawajcie zaraz po przygotowaniu, posypany posiekaną natką pietruszki.
Źródło: karolinakp Instagram, Fakt.pl