Jedną ze smaczniejszych przekąsek na zimno zdecydowanie są śledzie. Można je przygotować na wiele smacznych sposobów i zawsze się udają. Wypróbujcie ten przepis Karola Okrasy – dzięki odrobinie miodu śledzie smakują fantastycznie!
Przepis na śledzie po kaszubsku od Karola Okrasy
Do przygotowania tradycyjnych śledzi po kaszubsku, będziecie potrzebowali składników z poniższej listy:
Składniki:
- 30 dag śledzi typu matias
- 15 dag koncentratu pomidorowego
- 2 cebule
- 3 kiszone ogórki
- 3 łyżki oleju z pestek winogron
- 3 łyżki miodu (najlepiej spadziowego)
- 2 łyżeczki octu
- Pół szklanki wody
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- Kilka liści natki pietruszki
- Dwie szczypty pieprzu
- Szczypta soli
Przygotowanie:
- Cebulę obierzcie i pokrójcie w kostkę.
- Na patelni rozgrzejcie olej i usmażcie cebulę razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, aż cebula się ozłoci.
- Następnie trzy ogórki kiszone pokrójcie w drobną kostkę i dodajcie na patelnię z cebulą. Smażcie krótko do chwili, aż odparuje trochę soku z ogórków.
- Do warzyw dodajcie 150 g koncentratu pomidorowego, wymieszajcie i smażcie 1-2 minuty. Następnie dodajcie dwie łyżki miodu i znów zamieszajcie.
- Wlejcie do patelni pół szklanki wody oraz jedną łyżeczkę octu. Wsypcie dwie szczypty pieprzu, zamieszajcie i gotujcie na małym ogniu.
- Gdy większość wody odparuje i sos będzie już gęsty, zdejmijcie go z kuchenki i odstawcie na bok, by wystygł.
- Kiedy sos będzie już chłodny, doprawcie go jeszcze jedną łyżeczką octu, łyżką miodu oraz szczyptą soli.
- Śledzie pokrójcie w kawałki o szerokości około 2 – 3 cm. Włóżcie do większej miski i zalejcie przygotowanym sosem (chłodnym!). Dokładnie wymieszajcie i odstawcie na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. I gotowe!
Możecie też zamiast tego wylać część sosu pomidorowego na półmisek, ułożyć na nim kawałki śledzi z marynaty oraz kawałki bez niej. Na to połóżcie krążki cebuli i liście świeżej natki pietruszki.
Smacznego!