Jedną ze smaczniejszych przekąsek na zimno zdecydowanie są śledzie. Można je przygotować na wiele smacznych sposobów i zawsze się udają. Wypróbujcie ten przepis Karola Okrasy – dzięki odrobinie miodu śledzie smakują fantastycznie!

Przepis na śledzie po kaszubsku od Karola Okrasy

Do przygotowania tradycyjnych śledzi po kaszubsku, będziecie potrzebowali składników z poniższej listy:

Składniki:

  • 30 dag śledzi typu matias
  • 15 dag koncentratu pomidorowego
  • 2 cebule
  • 3 kiszone ogórki
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • 3 łyżki miodu (najlepiej spadziowego)
  • 2 łyżeczki octu
  • Pół szklanki wody
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • Kilka liści natki pietruszki
  • Dwie szczypty pieprzu
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierzcie i pokrójcie w kostkę.
  2. Na patelni rozgrzejcie olej i usmażcie cebulę razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, aż cebula się ozłoci.
  3. Następnie trzy ogórki kiszone pokrójcie w drobną kostkę i dodajcie na patelnię z cebulą. Smażcie krótko do chwili, aż odparuje trochę soku z ogórków.
  4. Do warzyw dodajcie 150 g koncentratu pomidorowego, wymieszajcie i smażcie 1-2 minuty. Następnie dodajcie dwie łyżki miodu i znów zamieszajcie.
  5. Wlejcie do patelni pół szklanki wody oraz jedną łyżeczkę octu. Wsypcie dwie szczypty pieprzu, zamieszajcie i gotujcie na małym ogniu.
  6. Gdy większość wody odparuje i sos będzie już gęsty, zdejmijcie go z kuchenki i odstawcie na bok, by wystygł.
  7. Kiedy sos będzie już chłodny, doprawcie go jeszcze jedną łyżeczką octu, łyżką miodu oraz szczyptą soli.
  8. Śledzie pokrójcie w kawałki o szerokości około 2 – 3 cm. Włóżcie do większej miski i zalejcie przygotowanym sosem (chłodnym!). Dokładnie wymieszajcie i odstawcie na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. I gotowe!

Możecie też zamiast tego wylać część sosu pomidorowego na półmisek, ułożyć na nim kawałki śledzi z marynaty oraz kawałki bez niej. Na to połóżcie krążki cebuli i liście świeżej natki pietruszki.

Smacznego!

Zobacz także: