śledzie po kaszubsku przepis
ONS.pl, AdobeStock
Newsy

Karol Okrasa zdradził rewelacyjny przepis na śledzie po kaszubsku. Nie uwierzycie, co do nich dodaje

Kto ma ochotę na śledzie, ten powinien spróbować genialnego przepisu od Karola Okrasy – jeden dodatek sprawia, że smakują wyjątkowo.
Katarzyna Wyborska
marzec 09, 2021

Jedną ze smaczniejszych przekąsek na zimno zdecydowanie są śledzie. Można je przygotować na wiele smacznych sposobów i zawsze się udają. Wypróbujcie ten przepis Karola Okrasy – dzięki odrobinie miodu śledzie smakują fantastycznie!

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na śledzie po kaszubsku od Karola Okrasy

Do przygotowania tradycyjnych śledzi po kaszubsku, będziecie potrzebowali składników z poniższej listy:

Składniki:

  • 30 dag śledzi typu matias
  • 15 dag koncentratu pomidorowego
  • 2 cebule
  • 3 kiszone ogórki
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • 3 łyżki miodu (najlepiej spadziowego)
  • 2 łyżeczki octu
  • Pół szklanki wody
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • Kilka liści natki pietruszki
  • Dwie szczypty pieprzu
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierzcie i pokrójcie w kostkę.
  2. Na patelni rozgrzejcie olej i usmażcie cebulę razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, aż cebula się ozłoci.
  3. Następnie trzy ogórki kiszone pokrójcie w drobną kostkę i dodajcie na patelnię z cebulą. Smażcie krótko do chwili, aż odparuje trochę soku z ogórków.
  4. Do warzyw dodajcie 150 g koncentratu pomidorowego, wymieszajcie i smażcie 1-2 minuty. Następnie dodajcie dwie łyżki miodu i znów zamieszajcie.
  5. Wlejcie do patelni pół szklanki wody oraz jedną łyżeczkę octu. Wsypcie dwie szczypty pieprzu, zamieszajcie i gotujcie na małym ogniu.
  6. Gdy większość wody odparuje i sos będzie już gęsty, zdejmijcie go z kuchenki i odstawcie na bok, by wystygł.
  7. Kiedy sos będzie już chłodny, doprawcie go jeszcze jedną łyżeczką octu, łyżką miodu oraz szczyptą soli.
  8. Śledzie pokrójcie w kawałki o szerokości około 2 – 3 cm. Włóżcie do większej miski i zalejcie przygotowanym sosem (chłodnym!). Dokładnie wymieszajcie i odstawcie na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. I gotowe!

Możecie też zamiast tego wylać część sosu pomidorowego na półmisek, ułożyć na nim kawałki śledzi z marynaty oraz kawałki bez niej. Na to połóżcie krążki cebuli i liście świeżej natki pietruszki.

Smacznego!

Komentarze