Mazurek wielkanocny, babka, żurek czy jajka faszerowane - to część wielkanocnych potraw, które muszą pojawić się na stole podczas świątecznego śniadania. Każda z nich jest symbolem czegoś innego. Przykładowo jaja to symbol życia i narodzenia. Można je przygotować na wiele sposobów z różnymi farszami. Karol Okrasa przygotowuje to danie z dodatkiem pieczarek. Jest pyszne!
Jaja faszerowane w skorupkach
Karol Okrasa lubi zaskakiwać, a przede wszystkim eksperymentować w kuchni. Ostatnimi czasy postanowił nieco odmienić tradycyjną formę faszerowanych jaj. Tym razem postanowił połączyć je z pieczarkami i tak przygotowanym nadzieniem wypełnić puste skorupki. To nie tylko pyszne danie, ale również wyjątkowa forma podania, która z pewnością zachwyci bliskich. Takie faszerowane jaja przygotowuje się dość szybko. Będą doskonałym pomysłem na wielkanocne śniadanie z rodziną.
Przepis na faszerowane jajka z pieczarkami
Składniki:
- 200 g pieczarek
- 5 jajek
- ¼ pęczka szczypiorku
- 1 cebula
- szczypta soli
- szczypta białego pieprzu mielonego
- olej roślinny do smażenia
- 4 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
- Cztery jajka ugotujcie na twardo. Gdy będą gotowe to przelejcie je zimną wodą i odstawcie do ostudzenia.
- Pieczarki dokładnie umyjcie, a później zetrzyjcie na tarce na większych oczkach.
- Cebulę obierzcie i pokrójcie w niewielką kostkę.
- Na patelni rozgrzejcie odrobinę oleju. Gdy będzie dobrze rozgrzana to wrzućcie na nią pieczarki. Grzyby doprawcie solą oraz białym mielonym pieprzem. Smażcie je do odparowania wody.
- Kiedy pieczarki będą podsmażone to dodajcie do nich posiekaną cebulę. Całość smażcie do zeszklenia. Gdy będą gotowe to przełóżcie je do miski.
- Ugotowane na twardo jaja przekrójcie na pół wzdłuż wraz ze skorupką.
- Następnie za pomocą łyżeczki, oddzielcie jajka od skorupek, które odłóżcie na później.
- Ugotowane jajka posiekajcie drobno wraz ze szczypiorkiem. Przełóżcie je do usmażonych pieczarek z cebulą. Ponownie doprawcie je pieprzem i dokładnie wymieszajcie.
- Tak przygotowanym farszem wypełnijcie przygotowane połówki skorupek i delikatnie ugniećcie z wierzchu.
- Ostatnie jajko rozbijcie do miseczki i dokładnie roztrzepcie.
- Skorupki z nadzieniem maczajcie w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej od strony farszu.
- Smażcie je na dobrze rozgrzanej patelni z olejem do uzyskania rumianego koloru.
- Tak przygotowane jajka idealnie sprawdzą się na wielkanocne śniadanie, ale nie tylko. Smacznego!