Mazurek wielkanocny, babka, żurek czy jajka faszerowane - to część wielkanocnych potraw, które muszą pojawić się na stole podczas świątecznego śniadania. Każda z nich jest symbolem czegoś innego. Przykładowo jaja to symbol życia i narodzenia. Można je przygotować na wiele sposobów z różnymi farszami. Karol Okrasa przygotowuje to danie z dodatkiem pieczarek. Jest pyszne!

Jaja faszerowane w skorupkach

Karol Okrasa lubi zaskakiwać, a przede wszystkim eksperymentować w kuchni. Ostatnimi czasy postanowił nieco odmienić tradycyjną formę faszerowanych jaj. Tym razem postanowił połączyć je z pieczarkami i tak przygotowanym nadzieniem wypełnić puste skorupki. To nie tylko pyszne danie, ale również wyjątkowa forma podania, która z pewnością zachwyci bliskich. Takie faszerowane jaja przygotowuje się dość szybko. Będą doskonałym pomysłem na wielkanocne śniadanie z rodziną.

Przepis na faszerowane jajka z pieczarkami

Składniki:

  • 200 g pieczarek
  • 5 jajek
  • ¼ pęczka szczypiorku
  • 1 cebula
  • szczypta soli
  • szczypta białego pieprzu mielonego
  • olej roślinny do smażenia
  • 4 łyżki bułki tartej

Przygotowanie:

  1. Cztery jajka ugotujcie na twardo. Gdy będą gotowe to przelejcie je zimną wodą i odstawcie do ostudzenia.
  2. Pieczarki dokładnie umyjcie, a później zetrzyjcie na tarce na większych oczkach.
  3. Cebulę obierzcie i pokrójcie w niewielką kostkę.
  4. Na patelni rozgrzejcie odrobinę oleju. Gdy będzie dobrze rozgrzana to wrzućcie na nią pieczarki. Grzyby doprawcie solą oraz białym mielonym pieprzem. Smażcie je do odparowania wody.
  5. Kiedy pieczarki będą podsmażone to dodajcie do nich posiekaną cebulę. Całość smażcie do zeszklenia. Gdy będą gotowe to przełóżcie je do miski.
  6. Ugotowane na twardo jaja przekrójcie na pół wzdłuż wraz ze skorupką.
  7. Następnie za pomocą łyżeczki, oddzielcie jajka od skorupek, które odłóżcie na później.
  8. Ugotowane jajka posiekajcie drobno wraz ze szczypiorkiem. Przełóżcie je do usmażonych pieczarek z cebulą. Ponownie doprawcie je pieprzem i dokładnie wymieszajcie.
  9. Tak przygotowanym farszem wypełnijcie przygotowane połówki skorupek i delikatnie ugniećcie z wierzchu. 
  10. Ostatnie jajko rozbijcie do miseczki i dokładnie roztrzepcie. 
  11. Skorupki z nadzieniem maczajcie w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej od strony farszu.
  12. Smażcie je na dobrze rozgrzanej patelni z olejem do uzyskania rumianego koloru.
  13. Tak przygotowane jajka idealnie sprawdzą się na wielkanocne śniadanie, ale nie tylko. Smacznego!