Karol Okrasa faszerowane jaja
Adobe Stock/ONS.pl
Newsy

Karol Okrasa przygotowuje coś pysznego na wielkanocne śniadanie. Poznajcie jego przepis na jajka. Nie zgadniecie, czym je faszeruje

Jedną z obowiązkowych pozycji na wielkanocnym stole są oczywiście faszerowane jajka. Możliwości ich przygotowania jest mnóstwo. Karol Okrasa zdradził swój przepis na to danie. Jest rewelacyjne! Przygotujcie je z tego przepisu i zaskoczcie swoich bliskich!

Mazurek wielkanocny, babka, żurek czy jajka faszerowane - to część wielkanocnych potraw, które muszą pojawić się na stole podczas świątecznego śniadania. Każda z nich jest symbolem czegoś innego. Przykładowo jaja to symbol życia i narodzenia. Można je przygotować na wiele sposobów z różnymi farszami. Karol Okrasa przygotowuje to danie z dodatkiem pieczarek. Jest pyszne!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jaja faszerowane w skorupkach

Karol Okrasa lubi zaskakiwać, a przede wszystkim eksperymentować w kuchni. Ostatnimi czasy postanowił nieco odmienić tradycyjną formę faszerowanych jaj. Tym razem postanowił połączyć je z pieczarkami i tak przygotowanym nadzieniem wypełnić puste skorupki. To nie tylko pyszne danie, ale również wyjątkowa forma podania, która z pewnością zachwyci bliskich. Takie faszerowane jaja przygotowuje się dość szybko. Będą doskonałym pomysłem na wielkanocne śniadanie z rodziną.

Przepis na faszerowane jajka z pieczarkami

Składniki:

  • 200 g pieczarek
  • 5 jajek
  • ¼ pęczka szczypiorku
  • 1 cebula
  • szczypta soli
  • szczypta białego pieprzu mielonego
  • olej roślinny do smażenia
  • 4 łyżki bułki tartej

Przygotowanie:

  1. Cztery jajka ugotujcie na twardo. Gdy będą gotowe to przelejcie je zimną wodą i odstawcie do ostudzenia.
  2. Pieczarki dokładnie umyjcie, a później zetrzyjcie na tarce na większych oczkach.
  3. Cebulę obierzcie i pokrójcie w niewielką kostkę.
  4. Na patelni rozgrzejcie odrobinę oleju. Gdy będzie dobrze rozgrzana to wrzućcie na nią pieczarki. Grzyby doprawcie solą oraz białym mielonym pieprzem. Smażcie je do odparowania wody.
  5. Kiedy pieczarki będą podsmażone to dodajcie do nich posiekaną cebulę. Całość smażcie do zeszklenia. Gdy będą gotowe to przełóżcie je do miski.
  6. Ugotowane na twardo jaja przekrójcie na pół wzdłuż wraz ze skorupką.
  7. Następnie za pomocą łyżeczki, oddzielcie jajka od skorupek, które odłóżcie na później.
  8. Ugotowane jajka posiekajcie drobno wraz ze szczypiorkiem. Przełóżcie je do usmażonych pieczarek z cebulą. Ponownie doprawcie je pieprzem i dokładnie wymieszajcie.
  9. Tak przygotowanym farszem wypełnijcie przygotowane połówki skorupek i delikatnie ugniećcie z wierzchu. 
  10. Ostatnie jajko rozbijcie do miseczki i dokładnie roztrzepcie. 
  11. Skorupki z nadzieniem maczajcie w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej od strony farszu.
  12. Smażcie je na dobrze rozgrzanej patelni z olejem do uzyskania rumianego koloru.
  13. Tak przygotowane jajka idealnie sprawdzą się na wielkanocne śniadanie, ale nie tylko. Smacznego!
jajka faszerowane przepis
Flickr
Newsy
Wielkanoc. Błyskawiczne jajka faszerowane pieczarkami, które każdemu smakują
Faszerowane jajka to jedna z pyszniejszych potraw przygotowywanych w Wielkanoc! Zróbcie je z tego przepisu.

Na wielkanocnym stole nie może oczywiście zabraknąć jajek! Na co dzień większość z was jada pewnie jajka w najprostszej formie, czyli po prostu ugotowane na twardo i podane z dodatkiem soli i majonezu. Na święta można jednak zaszaleć i przyrządzić jajka na wiele smacznych sposobów. Jednym z nich są gotowane jajka faszerowane pieczarkami! Wypróbujcie sami ten przepyszny przepis. Przepis na jajka faszerowane pieczarkami Do przygotowania wielkanocnych jajek z pieczarkowym farszem potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 350 g pieczarek (12 sztuk) 8 jaj (+2 opcjonalnie) 1 cebula 1 mała czerwona papryka 4 łyżki oleju 2 łyżki majonezu 2 łyżki posiekanego szczypiorku Pół łyżeczki pieprzu Szczypta soli Przygotowanie: Ugotujcie jajka na twardo. Najlepiej gotować je około 9 minut. W przepisie podajemy 8 jajek, ale dla bezpieczeństwa ugotujcie przynajmniej o dwa więcej – może się zdarzyć, że któreś jajko pęknie albo źle się obierze i nie będzie ładnie wyglądało. Pamiętajcie, by jajka włożyć do zimnej wody i odmierzać czas gotowania od chwili, w której woda zacznie wrzeć. Pieczarki umyjcie i oczyśćcie z ziemi. Obierzcie cebulę i umyjcie paprykę. Posiekajcie drobno. Na patelni rozgrzejcie 4 łyżki oleju i wrzućcie cebulę. Podsmażajcie na średnim ogniu tak, by się zeszkliła. Po chwili dodajcie pokrojoną paprykę. Wsypcie do warzyw pół łyżeczki pieprzu ziołowego oraz szczyptę soli. Wymieszajcie. Smażcie na średnim ogniu przez około kwadrans mieszając od czasu do czasu. Gotowy farsz przełóżcie do miski. Ugotowane jajka ostudźcie i obierzcie ze skorupek. Przetnijcie na pół wzdłuż każdego jajka. Wyjmijcie żółtka i włóżcie do miski z farszem. Dodajcie dwie łyżki majonezu i wymieszajcie. Na...

Jajka faszerowane smażone
Adobe Stock
Newsy
Jajka smażone w skorupkach. Ten przepis jest znany od lat
Też przygotowujecie je na Wielkanoc w ten sposób? Jeśli nie, musicie poznać ten przepis!

Jajka bezsprzecznie królują na stołach w trakcie Wielkanocy. Przygotowujecie je pewne na twardo, dodajcie do żurku, robicie faszerowane jajka. To znane wszystkim potrawy i odsłony jajek, którymi nie zaskoczycie swoich gości, ale na pewno ich zadowolicie. Jeśli macie ochotę na przygotowanie czegoś innowacyjnego, zróbcie ten przepis. Może wasze babcie tez go znały, bo jest przygotowywany od lat, ale wciąż mało popularny! To jajka faszerowane w skorupkach. Jajka faszerowane w skorupkach – przepis Składniki na jajka faszerowane, smażone w skorupkach 8 jajek 200 g pieczarek ¼ sera camembert Pęczek posiekanego szczypiorku 2 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu Sól Biały pieprz Masło klarowane Kilka łyżek bułki tartej do panierowania Przygotowanie jajek smażonych Jajka ugotujcie na twardo. Przekrójcie skorupki jajek bardzo ostrym nożem na pół. Uważajcie, żeby nie uszkodzić skorupki. To najtrudniejsza część w tym przepisie! Wyjmijcie z każdej połówki jajka jego zawartość. Róbcie to bardzo delikatnie, żeby skorupka była cała i mogła posłużyć do nafaszerowania. Wykorzystajcie w tym celu łyżeczkę. Pieczarki umyjcie i posiekajcie drobno w małą kostkę. Podsmażcie pieczarki na odrobinie oliwy z oliwek, aż będą miękkie. Pokrójcie na małe kostki farsz jajeczny. Wymieszajcie z pieczarkami.  Dodajcie do farszu siekany szczypiorek i pokrojony w małe kosteczki ser camembert. Dodajcie majonez, przyprawcie solą i pieprzem i delikatnie wszystko wymieszajcie. Każdą skorupkę nafaszerujcie powstałym farszem.  Wierzch jajka przyłóżcie do rozsypanej bułki tartej, by dużo bułki przykleiło się do farszu. Na patelni rozgrzejcie łyżkę masła klarowanego.  Wyłóżcie jajka farszem (bułką tartą) do dołu i smażcie ok....

Przepis na wytrawny mazurek z chrzanowym nadzieniem. Jajka i plasterki kiełbasy podkręcają jego smak
Adobe Stock
Newsy
Przepis na wytrawny mazurek z chrzanowym nadzieniem. Jajka i plasterki kiełbasy podkręcają jego smak
Mazurek to ciasto na słodko, które tradycyjnie gości na świątecznym stole. Daną potrawę można przygotować również w wersji na wytrawnie, gdzie będzie równie smaczna. Taką formą z pewnością zaskoczycie swoich bliskich! Nim się nie obejrzycie, a potrawa zniknie z talerzy. Koniecznie przygotujcie to szybkie danie na wielkanocny obiad!

Święta wielkanocne kojarzą się w głównej mierze z potrawami z udziałem jajek, a to dlatego, że symbolizują nowe życie. Na świątecznym stole nie może zabraknąć takich dań jak żurek, faszerowane jajka czy różnego rodzaju wypieki. Gospodynie domowe przygotowują mazurek na słodko, ale niewiele osób wie, iż smakuje świetnie również w wytrawnej wersji. Wytrawny mazurek Większości osób mazurek kojarzy się z kruchym spodem, słodkim nadzieniem i pięknymi ozdobami. To prawda! Jednakże można to danie przygotować również w wersji na słono, w której również rewelacyjnie smakuje. Do jego przygotowania potrzeba zaledwie kilku składników, a ostateczny czas przyrządzania nie zajmie więcej niż 15 minut bez pieczenia. To pomysł na szybkie i smaczne danie na gorąco. Bliscy będą zachwyceni smakiem oraz nietuzinkową formą podania. Przepis na wytrawnego mazurka z nadzieniem chrzanowym Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 300 g białej kiełbasy parzonej 7 jajek 2 łyżki mrożonego zielonego groszku 200 ml śmietany 30% 2 łyżki chrzanu tartego ze słoiczka ¼ łyżeczka soli Przygotowanie: Przygotujcie formę do tarty o średnicy 23 cm.  Ciasto francuskie rozwińcie i wytnijcie z niego koło większe niż średnica blaszki. Następnie takim ciastem dokładnie wyłóżcie formę, aby zakrywała dno oraz boki. Cztery jajka ugotujcie na twardo, a później przelejcie ją zimną wodą i odstawcie do ostudzenia. Białą kiełbasę parzoną obierzcie ze skórki. Następnie pokrójcie ją na talarki. Ostudzone ugotowane jajka obierzcie ze skorupek i pokrójcie je na połówki wzdłuż. Do miski przelejcie śmietanę, dodajcie trzy surowe jajka, chrzan ze słoiczka oraz sól. Wszystko dokładnie wymieszajcie do uzyskania...

faszerowane pieczarki
Gotujmy.pl/jaga85
Newsy
Faszerowane pieczarki to genialna przekąska na Wielkanoc. Są tak pyszne, że na pewno zagoszczą w waszych domach na dłużej
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a to oznacza początek przygotowań do wielkiego świętowania. Oprócz głównych dań, jak żurek czy zapiekana biała kiełbasa, idealnie sprawdzą się również wszelkiego rodzaju przekąski, przykładowo faszerowane pieczarki.

Mazurek, babka wielkanocna, żurek z jajkiem i białą kiełbasą oraz faszerowana jaja - to tylko część tradycyjnych potraw wielkanocnych. Wiele osób nie wyobraża sobie świątecznego śniadania, gdyby któregoś z nich nie pojawiło się na stole. Dlatego też warto wcześniej rozpocząć planowanie oraz przygotowania do Wielkanocy. Oprócz dań głównych, warto również pomyśleć o różnego rodzaju przekąskach urozmaicających klasyczne dania. Idealnie wtedy sprawdzą się faszerowane pieczarki z jajkiem przepiórczym. Faszerowane pieczarki Na Wielkanoc można faszerować nie tylko jajka, ale również pieczarki. Będą one wówczas doskonałą przekąską pomiędzy innymi daniami bądź też stanowić do nich dodatek. Tę potrawę przygotowuje się dosyć szybko, a co najważniejsze jest bardzo smaczna. Przypasuje nie tylko dorosłym, ale również dzieciom. Faszerowane w ten sposób pieczarki z pewnością przypadną do gustu waszym bliskim i na dłużej zagoszczą w waszym menu. Sprawdzą się podczas świąt wielkanocnych, a w późniejszym, letnim okresie, mogą być przygotowane na grillu.  Przepis na faszerowane pieczarki Składniki: 6 dużych pieczarek 6 jajek przepiórczych 60 g dobrej jakości wybranej wędliny 20 g żółtego sera pęczek szczypiorku sól  mielony pieprz kolorowy olej  Przygotowanie: Pieczarki dokładnie umyjcie, a następnie osuszcie za pomocą ręcznika papierowego.  Z grzybów usuńcie nóżki, zaś kapelusze skropcie olejem. Żółty ser oraz wybraną wędlinę pokrójcie w bardzo drobną kostkę. Oba składniki wymieszjacie razem. Przygotowanym farszem dokładnie wypełnijcie przygotowane wcześniej kapelusze pieczarek. Naczynie żaroodporne wysmarujcie dokładnie olejem. Ułóżcie w...