Karol Okrasa to kucharz z dużym doświadczeniem. Znany jest Polakom jako prowadzący program kulinarny „Okrasa łamie przepisy”. Okrasa doskonale zna się na tym, jak połączyć tradycję z nowoczesnością i subtelnie transformować i przerabiać przepisy, by zyskały nowych aromatów i weszły na wyższy poziom. W tym wypadku, pan Karol przeszedł samego siebie! Tak przygotowane placki ziemniaczane są niesamowicie pyszne.

Jak Karol Okrasa robi placki ziemniaczane?

Karol Okrasa czasami używa w swoich przepisach trudnodostępnych składników, ale tym razem przygotował przepis, który możecie zrobić „od ręki”. Na pewno macie wszystkie składniki w domu. Pewnie nie wpadlibyście sami na to, żeby tak je połączyć

To jednak nie wszystko. Kluczem do kulinarnego sukcesu w przypadku tego przepisu Karola Okrasy jest sposób obróbki termicznej. Placki ziemniaczane słynnego kucharza powstają nie na pełnej tłuszczu patelni, ale za to w piekarniku. Dzięki temu są znacznie korzystniejsze zwłaszcza dla osób cierpiących na niestrawność i problemy zdrowotne.

Przepis na placki ziemniaczane Karola Okrasy

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • Ok. 4 łyżki mąki
  • Ok. 2 łyżeczki kminku (można pominąć)
  • 4 cebule
  • Male opakowanie śmietany 18%
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Pierwszy etap przygotowania placków ziemniaczanych nie różni się prawdopodobnie od tego, jak zazwyczaj robiliście placki. 

Zobacz także:

  1. Zetrzyjcie ziemniaki. Wymieszajcie je z jajkami i mąką.
  2. Utrzyjcie w moździerzu kminek. Dodajcie go do masy ziemniaczanej.
  3. Doprawcie masę solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
  4. Rozgrzejcie w piekarniku dużą żeliwną blachę.
  5. Na rozgrzaną blachę wyłóżcie placki o grubości ok. 5 mm każdy.
  6. Pieczcie je, aż zrobią się złote, po tym czasie wyciągniecie blachę z piekarnika i przewróćcie placki. 
  7. Pieczcie je z drugiej strony przez taki sam czas.
  8. W tym czasie przygotujcie cebulę: pokrójcie ją na piórka lub małe cząstki.
  9. Smażcie cebulę na oleju na złocisty kolor. Dodajcie do cebuli trochę wody i duście ja do momentu, kiedy zrobi się miękka. Duszenie może trwać ok. 30 minut. Co jakiś czas mieszajcie cebulę, by się nie przypaliła.
  10. Wyciągnijcie placki z pieca. Serwujcie je z cebulą i kwaśną śmietaną.