Pyszna karkówka
gotuje.pl/IrenaM
Newsy

Karkówka z nadzieniem z wątróbki to rewelacyjny pomysł na obiad. Zachwyci niejedno podniebienie

Uroczystość rodzinna, impreza a może obiad niedzielny w gronie najbliższych? Tym przepisem zaskoczysz wszystkich! Delikatna karkówka z nadzieniem z wątróbki, idealnie wpisuje się na wyjątkowy obiad.

Karkówka to najbardziej aromatyczna część mięsa wieprzowego. Nic dziwnego, że jest uwielbiana przez Polaków nie tylko w postaci kotletów na grilla. Coraz częściej gości na polskich stołach podczas różnych uroczystości.

Zobacz także
Dodajcie to do jajka i zanurzcie w tym schabowe. Wyjdą najlepsze z najlepszych

Dodajcie to do jajka i zanurzcie w tym kotlety. Tak dobrej panierki jeszcze nie próbowaliście

gotowanie makaronu

Makaron gotujecie w garnku? Robicie duży błąd. Marnujecie bez sensu wodę i swój cenny czas

Możliwości jej przygotowania jest wiele- duszona, pieczona czy grillowana. Najważniejsze, aby była dobrze przyprawiona, krucha, a zarazem rozpływająca się w ustach. Na wyjątkowe świętowanie poleca się karkówka z nadzieniem z wątróbki i suszonych jabłek! 

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki
  • 30 dkg wątróbki drobiowej
  •  1 cebula
  • 15 plasterków suszonych jabłek
  • ½ kostki masła
  • 2 łyżki miodu
  • czosnek granulowany
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Karkówkę umyjcie i oszuście ręcznikiem papierowym. Następnie pokrójcie ją poziomo na trzy części.
  2. Rozłóżcie je, obsypcie granulowanym czosnkiem, solą oraz pieprzem. Przyprawy delikatnie wklepcie w mięso.
  3. Drobiową wątróbkę oczyśćcie z błon, pokrójcie na małe kawałki. Obierzcie cebulę i pokrójcie w piórka, a następnie podsmażcie ją na połowie masła.
  4. Gdy cebula się zeszkli, na patelnię dołóżcie wątróbkę, a także plasterki jabłka. Na koniec dodajcie miód i przyprawcie solą, pieprzem oraz majerankiem.
  5. Przestudzonym farszem posmarujcie płaty karkówki, zwińcie jak roladę, po czym obwiążcie sznurkiem. Powtórzcie tą czynność dwa razy.
  6. Tak przygotowane rolady przysmażcie na pozostałym maśle i następnie przełóżcie do naczynia żaroodpornego. Mięso podlejcie wodą z masłem ze smażenia.
  7. Przygotowane rolady z karkówki duście pod przykryciem w piekarniku w 100 stopniach przez 40 minut.
  8. Po upływie tego czasu należy zdjąć pokrywkę i zapiekać jeszcze do zarumienienia mięsa.
  9. Upieczoną karkówkę pokrójcie w plastry.
  10. Podawajcie z zagęszczonym sosem z pieczenia. Idealnie będzie komponować się z pieczonymi ziemniakami bądź ziemniaczanym puree i sałatką z buraczków.

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl
 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na karkówkę. Roladki z marchewką i ogórkiem kiszonym
Gotujmy.pl/misia5
Newsy
Przepis na karkówkę. Roladki z marchewką i ogórkiem kiszonym
Soczyste i aromatyczne roladki z karkówki nadziewane marchewką, ogórkiem kiszonym i pieczarkami. Doskonałe na obiad dla całej rodziny. Roladki z karkówki są proste do zrobienia. Wystarczy niecała godzina na ich przyrządzenie i obiad gotowy.

Roladki z karkówki jak nic innego pasują na rodzinny obiad. Są łatwe w przygotowaniu, a zawinięte z ogórkiem i innymi warzywami, elegancko prezentują się na stole. Jeśli uwielbiacie karkówkę, koniecznie powinniście przyrządzić ją z poniższego przepisu. Roladki z karkówki wychodzą soczyste i kruche, a dodatki takie jak ogórek kiszony, marchewka oraz pieczarki dopełniają charakterystyczny smak karkówki.  Przepis na roladki z karkówki  Składniki: 3 plastry karkówki  marchew ogórek kiszony 2-3 pieczarki natka pietruszki Do posypania mięsa: papryka słodka świeżo zmielony pieprz sól morska Przyprawy do smaku: papryka ostra i słodka oregano bazylia zioła prowansalskie świeżo zmielony pieprz sól morska Sposób przygotowania: Marchewkę obierzcie, dokładnie umyjcie i pokrójcie w słupki.  W ten sam sposób pokrójcie kiszonego ogórka.  Pieczarki umyjcie i pokrójcie na plastry grubości słupków marchewki i ogórka.  Każdy plasterek pieczarki pokrójcie jeszcze na paski grubości w/w warzyw.  Natkę pietruszki dokładnie opłuczcie pod wodą, a następnie ją osuszcie.  Oderwijcie grubsze łodyżki  i zostawcie te cieńsze, zakończone listkami. Plastry karkówki umyjcie i bardzo cienko rozbijcie tłuczkiem do mięsa. Przyprawcie je z obu stron świeżo zmielonym pieprzem, papryką słodką oraz solą morską.  Na każdy rozbity plaster karkówki ułóżcie po kawałku marchewki, ogórka oraz tyle paseczków pieczarek,  żeby były długości wcześniej ułożonych warzyw.  Dodajcie jeszcze natkę pietruszki i zwińcie roladki, następnie obwiążcie je nitką....

Rozpływająca się w ustach pieczona karkówka. Jej sekretem jest ta marynata
Gotujmy.pl/igraszki losu
Newsy
Rozpływająca się w ustach pieczona karkówka. Jej sekretem jest ta marynata 
Karkówka to świetny pomysł nie tylko na pyszny obiad, ale i na rewelacyjną, domową wędlinę. Upieczona w specjalnej marynacie, będzie rozpływać się w ustach.

Ten przepis to super pomysł na soczystą karkówkę. Aby wyszła idealna, wcześniej należy ją odpowiednio zamarynować. Dzięki marynowaniu karkówka zyskuje na smaku, a mięso rozpływa się w ustach. Liczy się także czas marynowania. Długo marynowane mięso, nawet do 24 godzin, będzie najsmaczniejsze.  Dobra marynata do karkówki  Marynatę do karkówki można przyrządzić na wiele sposobów. Mięso świetnie smakuje w marynacie balsamicznej z dodatkiem aromatycznego czosnku, miodu i rozmarynu. Jeśli jeszcze nie próbowaliście tak przygotowanego mięsa, czas to zmienić!  Pieczona karkówka w marynacie balsamicznej Składniki:  1-1,5 kg karkówki wieprzowej 2 ząbki czosnku 1-2 gałązki świeżego rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego 1/4 szklanki octu balsamicznego 1-2 łyżki miodu 1 łyżka oliwy Sól Pieprz Sposób przygotowania: Karkówkę umyjcie pod wodą, oczyśćcie i osuszcie papierowymi ręcznikami.  Tak przygotowane mięso oprószcie solą oraz pieprzem. Następnie przygotujcie marynatę. Do miski wlejcie ocet balsamiczny, dodajcie posiekany rozmaryn, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę oraz miód i wszystkie składniki połączcie delikatnie mieszając.  Przygotowaną marynatą dokładnie natrzyjcie karkówkę. Karkówkę natartą marynatą przełóżcie na talerz, przykryjcie folią spożywczą i zamarynujcie ją minimum 2 godziny w lodówce.  Po tym czasie zamarynowane mięso przełóżcie do naczynia żaroodpornego, przykryjcie szczelnie folią aluminiową i wstawcie na 1,5 godziny do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C.  Po 1,5 godziny wyjmijcie karkówkę z piekarnika, zdejmijcie folię i polejcie ją sosem powstałym w trakcie pieczenia. Podkręćcie...

Wątróbka drobiowa z duszoną cebulką. Pokochacie ten smak
patunia87/gotujmy.pl
Newsy
Wątróbka drobiowa z duszoną cebulką. Pokochacie ten smak
Smażona wątróbka z dodatkiem duszonej cebuli poleca się na obiad! Wypróbujcie ten genialny przepis.

Część osób w obawie o swoje zdrowie rezygnuje z jedzenia wątróbki. Powód? Wokół tego mięsa powstało kilka szkodliwych mitów, a jeden mówi o tym, że wątróbka pełna jest toksyn z całego organizmu danego zwierzęcia. Niewiele jest w tym prawdy – wątroba oczyszcza organizm, ale nie kumuluje w sobie żadnych trucizn. Jedzenie wątróbki jest bardzo pozytywne dla zdrowia, a do tego dobrze przyrządzona wątróbka jest bardzo smaczna. Zachęcamy do wykorzystania przepisu na to danie autorstwa użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na wątróbkę drobiową z duszoną cebulką Do przygotowania klasycznej wątróbki z dodatkiem duszonej cebuli, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 500 g wątróbki drobiowej 2 cebule Natka pietruszki Mleko Masło klarowane Sól i pieprz Przygotowanie: Umyjcie wątróbkę, oczyśćcie i pokrójcie na mniejsze kawałki. Przełóżcie mięso do miski i zalejcie mlekiem. Odstawcie do lodówki na całą noc Następnego dnia wyjmijcie wątróbkę z lodówki, by nabrała temperatury pokojowej. Do osobnej miski nasypcie mąki. Obierzcie cebulę i posiekajcie ją drobno. Podobnie pokrójcie natkę pietruszki. Do garnka wlejcie masło klarowane. Gdy się rozgrzeje, wrzućcie cebulę, doprawcie solą i pieprzem i smażcie, aż się zrumieni. Odstawcie. Dodajcie masła klarowanego i smażcie na złoty kolor wątróbkę obtoczoną wcześniej w mące i doprawioną solą i pieprzem. Po usmażeniu dodajcie podduszoną cebulę. Wszystko razem na koniec wymieszajcie i podawajcie na ciepło. Smacznego! Dlaczego warto jeść wątróbkę drobiową? Podsmażona z dodatkiem cebuli wątróbka drobiowa jest nie tylko pyszna, ale i bardzo zdrowa! Zawiera ona bowiem bardzo...

Ten napój podnosi ciśnienie i przyczynia się do chorób serca. Polacy piją go bez opamiętania
Newsy
Jak zrobić duszoną karkówkę z ziemniakami? Łatwy przepis na domowy obiad
Karkówka to świetny pomysł na domowy obiad. Jest łatwa w przygotowaniu, a duszona na niewielkim ogniu w sosie, smakuje wręcz wybornie.

Podczas niedzielnych obiadów, na stole zazwyczaj goszczą tradycyjne dania w postaci kotletów schabowych czy mielonych. To sprawdzona opcja, aczkolwiek warto czasami zaskoczyć bliskich czymś innym. W tej kwestii świetnie sprawdzi się duszona karkówka z ziemniakami. Danie z pewnością podbije kubki smakowe wszystkich waszych domowników. Duszona karkówka Mięso wieprzowe z karczku, kojarzy się głównie z grillem. Jednak niewiele osób wie, że można je również przygotować w smaczny sposób na obiad. Świetnie sprawdza się duszone w delikatnym sosie z warzywami. Takie połączenie smaków jest wręcz wyborne i sprawdzi się nie tylko na niedzielny obiad. Tak przygotowane mięso idealnie komponuje się z gotowanymi ziemniakami.  Przepis na duszoną karkówkę z ziemniakami Składniki: 700 g karkówki wieprzowej 2 łyżki masła ½ czerwonej papryki ½ żółtej papryki 2 pieczarki 1 cebula ½ litra gorącego bulionu warzywnego przyprawa uniwersalna pieprz czarny mielony wędzona papryka mąka pszenna sól  Przygotowanie: Karkówkę dokładnie umyjcie i osuszcie ręcznikiem papierowym. Następnie pokrójcie ją na plastry. Mięso ułóżcie na desce, a później delikatnie rozgniećcie je ręką. Karkówkę przyprawcie do smaku przyprawą uniwersalną oraz papryką wędzoną. Patelnię rozgrzejcie wraz z dwiema łyżkami masła. Później ułóżcie na niej plastry mięsa i dokładnie obsmażcie je z obu stron. Usmażone mięso przełóżcie do garnka. Zalejcie je ½ litra gorącego bulionu warzywnego bądź wodą. Cebulę obierzcie z łupinek i drobno posiekajcie. Dodajcie ją do garnka z mięsem.  Umyte papryki oraz pieczarki pokrójcie w drobną...