Karkówka to najbardziej aromatyczna część mięsa wieprzowego. Nic dziwnego, że jest uwielbiana przez Polaków nie tylko w postaci kotletów na grilla. Coraz częściej gości na polskich stołach podczas różnych uroczystości.

Możliwości jej przygotowania jest wiele- duszona, pieczona czy grillowana. Najważniejsze, aby była dobrze przyprawiona, krucha, a zarazem rozpływająca się w ustach. Na wyjątkowe świętowanie poleca się karkówka z nadzieniem z wątróbki i suszonych jabłek! 

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki
  • 30 dkg wątróbki drobiowej
  •  1 cebula
  • 15 plasterków suszonych jabłek
  • ½ kostki masła
  • 2 łyżki miodu
  • czosnek granulowany
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Karkówkę umyjcie i oszuście ręcznikiem papierowym. Następnie pokrójcie ją poziomo na trzy części.
  2. Rozłóżcie je, obsypcie granulowanym czosnkiem, solą oraz pieprzem. Przyprawy delikatnie wklepcie w mięso.
  3. Drobiową wątróbkę oczyśćcie z błon, pokrójcie na małe kawałki. Obierzcie cebulę i pokrójcie w piórka, a następnie podsmażcie ją na połowie masła.
  4. Gdy cebula się zeszkli, na patelnię dołóżcie wątróbkę, a także plasterki jabłka. Na koniec dodajcie miód i przyprawcie solą, pieprzem oraz majerankiem.
  5. Przestudzonym farszem posmarujcie płaty karkówki, zwińcie jak roladę, po czym obwiążcie sznurkiem. Powtórzcie tą czynność dwa razy.
  6. Tak przygotowane rolady przysmażcie na pozostałym maśle i następnie przełóżcie do naczynia żaroodpornego. Mięso podlejcie wodą z masłem ze smażenia.
  7. Przygotowane rolady z karkówki duście pod przykryciem w piekarniku w 100 stopniach przez 40 minut.
  8. Po upływie tego czasu należy zdjąć pokrywkę i zapiekać jeszcze do zarumienienia mięsa.
  9. Upieczoną karkówkę pokrójcie w plastry.
  10. Podawajcie z zagęszczonym sosem z pieczenia. Idealnie będzie komponować się z pieczonymi ziemniakami bądź ziemniaczanym puree i sałatką z buraczków.

Smacznego!

Zobacz także:

Źródło: gotujmy.pl