Karkówka to najbardziej aromatyczna część mięsa wieprzowego. Nic dziwnego, że jest uwielbiana przez Polaków nie tylko w postaci kotletów na grilla. Coraz częściej gości na polskich stołach podczas różnych uroczystości.
Możliwości jej przygotowania jest wiele- duszona, pieczona czy grillowana. Najważniejsze, aby była dobrze przyprawiona, krucha, a zarazem rozpływająca się w ustach. Na wyjątkowe świętowanie poleca się karkówka z nadzieniem z wątróbki i suszonych jabłek!
Składniki:
- 1,5 kg karkówki
- 30 dkg wątróbki drobiowej
- 1 cebula
- 15 plasterków suszonych jabłek
- ½ kostki masła
- 2 łyżki miodu
- czosnek granulowany
- majeranek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Karkówkę umyjcie i oszuście ręcznikiem papierowym. Następnie pokrójcie ją poziomo na trzy części.
- Rozłóżcie je, obsypcie granulowanym czosnkiem, solą oraz pieprzem. Przyprawy delikatnie wklepcie w mięso.
- Drobiową wątróbkę oczyśćcie z błon, pokrójcie na małe kawałki. Obierzcie cebulę i pokrójcie w piórka, a następnie podsmażcie ją na połowie masła.
- Gdy cebula się zeszkli, na patelnię dołóżcie wątróbkę, a także plasterki jabłka. Na koniec dodajcie miód i przyprawcie solą, pieprzem oraz majerankiem.
- Przestudzonym farszem posmarujcie płaty karkówki, zwińcie jak roladę, po czym obwiążcie sznurkiem. Powtórzcie tą czynność dwa razy.
- Tak przygotowane rolady przysmażcie na pozostałym maśle i następnie przełóżcie do naczynia żaroodpornego. Mięso podlejcie wodą z masłem ze smażenia.
- Przygotowane rolady z karkówki duście pod przykryciem w piekarniku w 100 stopniach przez 40 minut.
- Po upływie tego czasu należy zdjąć pokrywkę i zapiekać jeszcze do zarumienienia mięsa.
- Upieczoną karkówkę pokrójcie w plastry.
- Podawajcie z zagęszczonym sosem z pieczenia. Idealnie będzie komponować się z pieczonymi ziemniakami bądź ziemniaczanym puree i sałatką z buraczków.
Smacznego!
Zobacz także:
Źródło: gotujmy.pl