Pyszna karkówka
gotuje.pl/IrenaM
Newsy

Karkówka z nadzieniem z wątróbki to rewelacyjny pomysł na obiad. Zachwyci niejedno podniebienie

Uroczystość rodzinna, impreza a może obiad niedzielny w gronie najbliższych? Tym przepisem zaskoczysz wszystkich! Delikatna karkówka z nadzieniem z wątróbki, idealnie wpisuje się na wyjątkowy obiad.

Karkówka to najbardziej aromatyczna część mięsa wieprzowego. Nic dziwnego, że jest uwielbiana przez Polaków nie tylko w postaci kotletów na grilla. Coraz częściej gości na polskich stołach podczas różnych uroczystości.

Zobacz także
Panierka na schabowe

Dodajcie to do jajka i zanurzcie w tym schabowe. Wyjdą najlepsze z najlepszych

gotowanie makaronu

Makaron gotujecie w garnku? Robicie duży błąd. Marnujecie bez sensu wodę i swój cenny czas

Możliwości jej przygotowania jest wiele- duszona, pieczona czy grillowana. Najważniejsze, aby była dobrze przyprawiona, krucha, a zarazem rozpływająca się w ustach. Na wyjątkowe świętowanie poleca się karkówka z nadzieniem z wątróbki i suszonych jabłek! 

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki
  • 30 dkg wątróbki drobiowej
  •  1 cebula
  • 15 plasterków suszonych jabłek
  • ½ kostki masła
  • 2 łyżki miodu
  • czosnek granulowany
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Karkówkę umyjcie i oszuście ręcznikiem papierowym. Następnie pokrójcie ją poziomo na trzy części.
  2. Rozłóżcie je, obsypcie granulowanym czosnkiem, solą oraz pieprzem. Przyprawy delikatnie wklepcie w mięso.
  3. Drobiową wątróbkę oczyśćcie z błon, pokrójcie na małe kawałki. Obierzcie cebulę i pokrójcie w piórka, a następnie podsmażcie ją na połowie masła.
  4. Gdy cebula się zeszkli, na patelnię dołóżcie wątróbkę, a także plasterki jabłka. Na koniec dodajcie miód i przyprawcie solą, pieprzem oraz majerankiem.
  5. Przestudzonym farszem posmarujcie płaty karkówki, zwińcie jak roladę, po czym obwiążcie sznurkiem. Powtórzcie tą czynność dwa razy.
  6. Tak przygotowane rolady przysmażcie na pozostałym maśle i następnie przełóżcie do naczynia żaroodpornego. Mięso podlejcie wodą z masłem ze smażenia.
  7. Przygotowane rolady z karkówki duście pod przykryciem w piekarniku w 100 stopniach przez 40 minut.
  8. Po upływie tego czasu należy zdjąć pokrywkę i zapiekać jeszcze do zarumienienia mięsa.
  9. Upieczoną karkówkę pokrójcie w plastry.
  10. Podawajcie z zagęszczonym sosem z pieczenia. Idealnie będzie komponować się z pieczonymi ziemniakami bądź ziemniaczanym puree i sałatką z buraczków.

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl
 

Wątróbka
MOs810/Wikipedia Commons
Przepisy
Soczysta wątróbka drobiowa Magdy Gessler. Koleżanki będą błagać o przepis!
Wątróbka nie musi być nudna! Wypróbuj ten przepis Magdy Gessler na to pyszne danie, które zawiera jeden specjalny dodatek - dzięki niemu wątróbka jest wyjątkowo smaczna!

Pachnąca, soczysta wątróbka to świetny pomysł na obiad! Sprawdźcie, jak ją przygotować, żeby zrobić piorunujące wrażenie na swoich gościach. Podpowiadamy – skorzystajcie z tego przepisu Magdy Gessler! Właściwości wątróbki Mięso z wątróbki jest bardzo polecane przez lekarzy. Zawiera ona m.in.: Witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy, Duże ilości żelaza, które powinny jeść osoby cierpiące na anemię , Bardzo dużo białka przy stosunkowo niskiej cenie! Wątróbkę powinny też koniecznie jeść dzieci, bowiem mięso to bogate jest w taurynę – odpowiada ona za prawidłowy rozwój organizmu małego człowieka! Przepis na wątróbkę Magdy Gessler Oto lista składników potrzebnych do przygotowania tej genialnej wątróbki: 1 kg wątróbki drobiowej 1 duża cebula Mąka 2 kwaśne jabłka Masło Mleko Konfitury z jarzębiny Olej Sól Pieprz Przygotowanie Do miski włóżcie wątróbki i zalejcie mlekiem tak, by dokładnie je przykryło. Odstawcie do lodówki na całą noc. Następnego dnia pokrójcie wątróbkę na kawałki, oprószcie mąką i smażcie na maśle. Przełóżcie wątróbki na blachę lub do naczynia żaroodpornego i pieczcie przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni. Teraz posiekajcie cebulę i pokrójcie obrane jabłka w kostkę. Usmażcie na maśle.  Podsmażoną cebulę i jabłka wymieszajcie z tłuszczem po smażeniu wątróbek. Takim sosem polejcie wątróbki podane na talerzu, a obok dodajcie łyżkę konfitury z jarzębiny. Smacznego!

Pasztet staropolski przepis
Adobe Stock
Przepisy
Klasyczny i niezwykle smakowity pasztet po staropolsku. Żaden inny mu nie dorówna. Cały sekret tkwi w...
Tradycyjne receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie zawsze kryją w sobie jakieś sekrety. Nie inaczej jest w przypadku przepisu na idealny pasztet po staropolsku. Wystarczy, że wierzch masy posypiesz przyprawami. Wtedy żaden mu nie dorówna!

Pasztet po staropolsku niezwykle dobrze smakuje nie tylko z kanapką. Można go przecież również serwować z domowej roboty ćwikłą, bądź chrzanem. Tego typu przysmak idealnie dopełni każde spotkanie przy stole! Przepis na pasztet po staropolsku Będziesz potrzebować 1 kilogram udek z kurczaka 1 kilogram mięsa z królika 1 kilogram karkówki 500 gramów wątróbki wieprzowej 5 dużych cebul 7 jajek 4 czerstwe bułki Przyprawy: sól, pieprz, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano Przygotowanie Mięso (udka z kurczaka, królika i karkówkę) dokładnie umyj. W dużym garnku zagotuj ok. 2 litry wody, a następnie umieść w niej umyte wcześniej mięso z przyprawami: zielem angielskim, liściem laurowym i pieprzem w ziarnach. Całość gotuj przez ok. 2 godziny na średnim ogniu. W międzyczasie czerstwe bułki namocz w wodzie i odstaw na ok. 5 minut. Wątróbkę pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na oleju. Z kolei cebulę obierz i również podziel na mniejsze części. Po upływie 2 godzin wyjmij mięso z wywaru, ostudź i oddziel od kości, a następnie umieść w maszynce do mielenia wraz z namoczonymi w wodzie bułkami, cebulą i podsmażoną wątróbką. Do powstałej masy dodaj jajka, sól oraz pieprz, a następnie dokładnie wyrób mięso rękoma. Kontroluj konsystencję pasztetu, jeśli wydaje ci się, że jest zbyt suchy dodaj do niego trochę wywaru z mięsa. Podłużną foremkę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie umieść w niej powstałą mięsną masę. Tak przygotowany pasztet posyp z wierzchu majerankiem i oregano. Ten zabieg sprawi, że przysmak będzie aromatyczny i pyszny jak nigdy. Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Pasztet piecz przez ok. 1 – 1,5.  Po upływie tego czasu wyjmij...

karkówka z żurawiną przepis
Adobe Stock
Newsy
Tak tanio jeszcze nie było. Tylko do niedzieli w Lidlu świeżutka karkówka za mniej niż 10 zł za kilogram
W Lidlu tylko do niedzieli kupicie karkówkę przecenioną aż o 50 proc. Teraz za każdy kilogram tego przysmaku zapłacicie tylko 8,99 zł. Złapane na promocji mięso koniecznie wykorzystajcie do przyrządzenia pysznego obiadu. W wersji z pieczarkami i żurawiną będzie smakować wybornie!

Choć na pierwszy rzut oka to połączenie może wydawać wam się dziwne, w rzeczywistości jest po prostu genialne. Bowiem niewiele osób wie, że wyrazisty smak mięsa idealnie komponuje się ze słodkimi składnikami. W wielu regionach przyrządza się je nie tylko z żurawiną, ale również z jabłkami, pomarańczami, a nawet czekoladą! Przepis na karkówkę z pieczarkami i żurawiną Będziecie potrzebować 1 kilogram karkówki wieprzowej 2 cebule 3 ząbki czosnku 400 gramów pieczarek 75 gramów suszonej żurawiny 500 ml śmietany 30 proc. 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy miodowej Olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, tymianek Przygotowanie Cebulę obierzcie, pokrójcie w niewielką kosteczkę i zeszklijcie na rozgrzanym oleju. Pieczarki umyjcie, pokrójcie, a następnie dodajcie do cebuli. Całość doprawcie solą, pieprzem oraz kurkumą i dokładnie wymieszajcie. Smażcie aż do momentu, w którym woda z pieczarek całkowicie odparuje. Karkówkę umyjcie, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie pokrójcie na plastry o grubości ok. 2 centymetrów. Tak przygotowane mięso natrzyjcie solą, pieprzem oraz tymiankiem i odstawcie. W małej miseczce umieśćcie śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek, żurawinę oraz miód. Całość dokładnie wymieszajcie. W podłużnym naczyniu żaroodpornym, najlepiej szklanym, zacznijcie umieszczać wszystkie składniki warstwami w kolejności – mięso, pieczarki, mięso, pieczarki. Tak przygotowane danie polejcie miksturą na bazie śmietany, a następnie umieśćcie w nagrzanym do 180 st. C piekarniku. Całość pieczcie przez ok. 80 minut. Gotowe!

pasztet z wątróbki przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Domowy specjał. Wyborowy pasztet z wątróbki. Po pierwszym kęsie będziesz w niebie
Warto przygotować na święta domowe wędliny - są bardzo zdrowe i smakują o niebo lepiej niż te kupowane w sklepie! Zróbcie sami pyszny pasztet z wątróbki drobiowej z tego przepisu. Palce lizać!

Niedługo święta – zastanawiacie się, czym w tym roku oczarować swoich gości. Wszyscy uwielbiają wędliny domowej roboty, dlatego szczególnie polecamy przygotować coś specjalnego! To może być klasyczny, duszony schab, domowa kiełbasa albo… własnoręcznie robiony pasztet z wątróbki! Spróbujcie koniecznie pasztetu z tego przepisu – palce lizać! Zdrowa wątróbka Nie wszyscy przepadają za wątróbką. Wielka szkoda, ponieważ jest ona bogatym źródłem witamin! Zawiera duże ilości m.in.: Żelaza – powinny ją jeść zwłaszcza osoby cierpiące na niedokrwistość (anemię) Witaminy A – odpowiada ona za dobrą kondycję naszych oczu i skóry Witamin z grupy B – regulują ciśnienie krwi, wzmacniają odporność i pomagają w leczeniu wyprysków i innych problemów ze skórą Przepis na domowy pasztet z wątróbki Domowej roboty pasztet z wątróbki to świetny pomysł na wigilijną przekąskę! Doskonale sprawdzi się podany na zimno, na talerzu z wędlinami. Do przygotowania pasztetu potrzebujecie poniższych składników: 70 dag wątróbki drobiowej 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki brandy 30 g suszonej natki pietruszki 30 g masła Odrobina gałki muszkatołowej Sól Pieprz Przygotowanie Umyj dokładnie wątróbkę, oczyść i pokrój na większe kawałki. Posiekaj cebulę i czosnek, zeszklij na maśle i po chwili dodaj wątróbkę. Gdy całość się usmaży, dodaj pietruszkę, brandy, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz do smaku. Duś do miękkości. Kiedy mięso już zmięknie, odstaw by nieco ostygło (zbyt gorące jedzenie może uszkodzić ostrza blendera). Następnie zmiksuj za pomocą blendera na jednolitą masę. Pasztet przełóż do słoika, dodaj...