Rozpoczynamy sezon grillowy! Polacy uwielbiają grillować przede wszystkim karkówkę oraz kiełbasę. Karkówka wymaga odpowiedniego przygotowania przed grillowaniem. Długie moczenie w marynacie w chłodnym miejscu sprawi, że mięso stanie się kruche i bardzo soczyste. Nabierze również wyjątkowego smaku i aromatu.

Wypróbujcie świetny przepis jednej z użytkowniczek Gotujmy. IrenaM poleca karkówkę z piwem na ostro.

Karkówka w piwnej marynacie z grilla – przepis

Składniki

  • 1,5kg karkówka
  • 0,5l piwa
  • Przyprawa do karkówki z grilla
  • Mielona ostra papryka
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Karkówkę umyjcie. Jeśli macie jeden kawałek mięsa to pokrójcie go w plastry grubości około 1 cm. Delikatnie rozbijcie je tłuczkiem z obu stron.
  2. Każdy kawałek mięsa dokładnie posypcie i natrzyjcie solą, pieprzem, ostrą papryką oraz przyprawą do karkówki.
  3. Włóżcie je do miski, a następnie zalejcie piwem i przykryjcie folią spożywczą. Wstawcie do lodówki lub postawcie w chłodnym miejscu na kilka godzin.
  4. Grillujcie z obu stron i polewajcie mięso piwną marynatą co jakiś czas.

Smacznego!

Marynata do karkówki

Jeśli nie lubicie piwnej marynaty albo szukacie innych pomysłów na przygotowanie karkówki, koniecznie spróbujcie przygotować mięso według tego przepisu. Zamarynujcie karkówkę w cebuli, czosnku i przyprawach, a stanie się miękka i soczysta.

Zobacz także:

Co podać na grilla?

Nie tylko karkówkę! Świetnie sprawdzi się również uwielbiana przez wszystkich kiełbasa z cebulą. Jeśli lubicie kaszankę, koniecznie upieczcie ją z jabłkiem i cebulką. Pyszne są również skrzydełka po libańsku z przepisu Roberta Makłowicza, szaszłyki z kurczaka z warzywami, a jeśli lubicie ryby to doskonale sprawdza się łosoś upieczony z sokiem z cytryny.

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także: