Kardiolog by tego nie zjadł, zwiększają ryzyko chorób serca. Czym zastąpić płatki zbożowe na mleku
Adobe Stock
Newsy

Kardiolog by tego nie zjadł. Czym zastąpić płatki na mleku, które mogą zwiększać ryzyko chorób serca?

Wiedzieliście, że najzwyklejsze szybkie płatki zbożowe na mleku to wcale nie jest zdrowe śniadanie? Wyjaśniamy dlaczego.

Nie od dziś wiadomo, że istnieją pewne produkty żywieniowe czy sposoby przygotowywania żywności, które mogą mieć zły wpływ na zdrowie. Znajdziecie takie nawet wśród popularnych dań, które potocznie uchodzą za dobre i zdrowe. Należą do nich choćby z pozoru niewinne płatki zbożowe na mleku.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego płatki zbożowe na mleku nie są zdrowe dla serca?

Myślicie, że płatki zbożowe na mleku to pyszne, zdrowe i szybkie śniadanie? Nic bardziej mylnego. W procesie produkcji, do takich płatków dodaje się dużo cukru. Zawierają więc zarówno węglowodany proste, jak i cukier. Do tego im bardziej są „błyskawiczne”, tym rzadziej powinniśmy po nie sięgać pamiętając, że produkcja dań błyskawicznych wymaga użycia technologii czy dodatków, które powodują, że żywność staje się przetworzona i niezdrowa.

W 2014 roku, w artykule opublikowanym przez grupę badaczy pod kierownictwem dr Quanhe Yang, na temat wpływu zwiększonego spożycia cukru na choroby serca i śmiertelność dorosłych w USA, potwierdzono tę tezę przytaczając  odpowiednie badania i statystyki.

Działanie cukru na zdrowie jest takie, że zjadane w nadmiarze węglowodany proste przekształcane są w trójglicerydy, których wysoki poziom powoduje miażdżycę, chorobę wieńcową i w rezultacie zawał serca.

Czym zastąpić popularne płatki? Najlepsza będzie zwykła owsianka. Warto do niej dodać świeże owoce, bogate w antyoksydanty orzechy, np. obniżające ciśnienie pistacje czy regulujące poziom cholesterolu migdały.

Zobacz także
Restrykcyjna dieta 7-latki. Nigdy nie jadła cukru, nie zna smaku chipsów ani batoników. To dobrze czy źle?

Restrykcyjna dieta 7-latki. Nigdy nie jadła cukru, nie zna smaku chipsów ani batoników. To dobrze czy źle?

Ile soli można zjeść dziennie? Nadmiar soli szkodzi, a niedobór sodu grozi nawet udarem

Ile soli można zjeść dziennie? Nadmiar soli szkodzi, a niedobór sodu grozi nawet udarem

Jakich innych produktów unikać jeśli chcecie mieć zdrowe serce?

To, w jaki sposób produkty spożywcze wpływają na serce czy układ sercowo-naczyniowy zależy od jego składników, a te bywają różne. Popularny w ostatnim czasie jest trend przyglądania się etykietom produktów, czytania ich składów i wybierania tych, które są krótkie, tj. nie zawierają soli, cukru, polepszaczy, utrwalaczy, czy konserwantów.

O ile już nauczyliśmy się już reagować na dodatki oznaczone symbolem „E”, to nie zawsze wyczulamy się na takie składniki produktów jak cukier czy sól. Uważamy je za naturalne, sami dodajemy do potraw i często nie dostrzegamy w nich niczego złego.

Tymczasem są na rynku produkty, które kupujemy na co dzień, a które bardzo źle wpływają na zdrowie, w tym zdrowie serca. To żywność, która zawiera:

  • Duże ilości soli
  • Duże ilości cukru
  • Węglowodany proste
  • Kofeinę czy alkohol

Tych produktów wystrzegajcie się:

  • Biały chleb z mąki pszennej. Składa się z węglowodanów prostych i zawiera bardzo duże ilości zarówno cukru, jak i soli. Częste jedzenie białego chleba przyczynia się do rozwoju miażdżycy i choroby wieńcowej
  • Zupki błyskawiczne z makaronem. Jedna zupka potrafi zawierać więcej soli niż rekomendowane dzienne spożycie. A w ciągu dnia zjecie przecież także inne dania zawierające sól. Regularne jedzenie takich zupek przyczynia się do rozwoju nadciśnienia tętniczego. Makaron z tych zupek zawiera węglowodany proste i tłuszcze trans. Aby makaron szybko miękł po zalaniu wrzątkiem wcześniej jest smażony w głębokim oleju. W trakcie procesu produkcji nasiąka lipidami, a jego jedzenie powoduje wzrost poziomu cholesterolu i rozwój miażdżycy naczyń krwionośnych
  • Napoje energetyczne. Zawierają duże stężenie substancji stymulujących układ nerwowy i mnóstwo cukrów. Przyczyniają się do arytmii mięśnia sercowego

Źródło: medonet.pl

Co się stanie zorganizmem gdy codziennie będziecie jeść kiszone ogórki? Ogórki zjedzcie , a sok wypijcie
Adobe Stock
Newsy
Co się stanie z organizmem, gdy codziennie będziecie jeść kiszone ogórki? Ogórki zjedzcie, a sok wypijcie
Kiszone przetwory kupowane w sklepach, mają jedną bardzo dużą zaletę — są wygodne i już gotowe. Ale to jednak domowe kiszonki są najsmaczniejsze i najzdrowsze. Nie unikajcie ich, choć wymagają trochę pracy.

Fermentowana żywność, w tym kiszonki, mają pozytywny wpływ na organizm. Najlepiej przygotowywać przetwory samodzielnie w domu. Dzięki temu będziecie mieli pod kontrolą stężenie solanki, której użyjecie do kiszenia produktów i unikniecie zbyt dużej ilości soli w pożywieniu. Wyjaśniamy, dlaczego kiszone przetwory są tak ważne w diecie. Wartości odżywcze ogórków kiszonych Ogórki kiszone to warzywa, które zostały poddane fermentacji. Świeże ogórki zawierają na powierzchni kultury kwasu mlekowego, które zamieniają cukry zawarte w warzywach w kwas mlekowy, kwas octowy i inne korzystne substancje. To właśnie kwas mlekowy jest odpowiedzialny za konserwację ogórków, a także ich  niepowtarzalny smak i aromat. Ogórki kiszone są niskokaloryczne. W 100 g produktu znajduje się jedynie 11 kalorii. Ponadto, zawierają niewielkie ilości białka, węglowodany i błonnik. Nie zawierają natomiast nawet niewielkich ilości cholesterolu. Sok z kiszonych ogórków to źródło wielu witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Znajdziecie w nich witaminy z grupy B, a także witaminę C, E, K. Bakterie kwasu mlekowego mają działanie probiotyczne, a woda z ogórków jest dodatkowo bogatym źródłem elektrolitów. Co daje regularne jedzenie produktów fermentowanych i kiszonek? Zdrowotne działanie ogórków kiszonych i wody spod ogórków, zwanej też sokiem z ogórków kiszonych: Wspomagają układ odpornościowy, pomagają odpierać infekcje i zwalczać je Oczyszczają organizm Dzięki obecności kwasu mlekowego, wpływają pozytywnie na funkcjonowanie przewodu pokarmowego i jelit (wspomaganie trawienia i wchłaniania), wpływają korzystnie na mikroflorę jelitową Poprawiają trawienie laktozy Dzięki...

Macie problemy z sercem? Koniecznie jedzcie te produkty latem
Flickr
Newsy
Macie problemy z sercem? Koniecznie jedzcie te produkty latem 
Choroby serca, a wśród nich choroba wieńcowa, są jednymi z najczęściej występujących wśród Polaków. Nie wszystko w przebiegu tych chorób zależy od chorujących, jest jednak kilka spraw, o które można zadbać samemu. Wśród nich są m.in. aktywność fizyczna i zdrowa dieta. Zobaczcie, co trzeba jeść latem, by zadbać o swoje serce. 

Ten najważniejszy mięsień w ludzkim ciele pompuje krew, dotlenia i odżywia wszystkie komórki organizmu. Niestety często też szwankuje. Z wiekiem coraz więcej osób zaczyna odczuwać problemy z nim związane, szczególnie w okresie letnim. Wysoka temperatura, zróżnicowane ciśnienie i zaduch źle wpływają na ten organ. Latem warto zwrócić szczególną uwagę na kondycję serca i wspomóc ją np. właściwą dietą.  Jak powinna wyglądać właściwa letnia dieta przy chorobach serca?  Lato to czas grillowania. Zapachy pieczonej kiełbasy, karkówki czy boczku kuszą wszystkich. Niestety osoby chorujące na serce powinny unikać takiego tłustego jedzenia. Warto byście czerpali z tego, co daje ta pora roku – sezonowe owoce, warzywa i świeże ryby w nadmorskich restauracjach.   W sezonie wakacyjnym wybór warzyw i owoców jest ogromny. To duża korzyść dla całego organizmu, w tym dla serca. Zdrowa dieta powinna być różnorodna, dlatego sięgajcie po: marchew, buraczki, selery, pietruszkę, nać, bób, pomidory czy ogórki. Zawarty w nich błonnik chroni przed odkładaniem się blaszek miażdżycowych, a co za tym idzie, przeciwdziała chorobie wieńcowej.  Dobrej jakości pieczywo z pełnego ziarna, makarony pełnoziarniste, gruboziarniste kasze, naturalny ryż i płatki owsiane to najlepsze węglowodany złożone, które powinny mieć stałe miejsce w diecie sercowców. Nie tylko latem! Zdrowe tłuszcze, czyli nienasycone kwasy tłuszczowe to najlepsze dla zdrowia serca paliwo. Znajdziecie je w dobrej jakości, tłoczonych na zimno olejach roślinnych, orzechach i tłustych rybach morskich. Warto więc wybrać się do nadmorskiej restauracji lub samodzielnie przyrządzić rybę, pamiętając, by „nie utopić” jej w tłuszczu do smażenia i sosach na bazie np. majonezu.  Czego unikać w diecie dla...

Takie śniadanie niszczy hormony i sprawia, że obrastamy tłuszczem. Polacy je uwielbiają
Adobe Stock
Newsy
Takie śniadanie niszczy hormony i sprawia, że obrastamy tłuszczem. Polacy je uwielbiają
Dla wielu z nas płatki śniadaniowe kojarzą się zdrowym i pożywnym śniadaniem. Nic bardziej mylnego.

Mimo iż większość płatków śniadaniowych jest promowana jako „zdrowa żywność”, ten popularny produkt, który wielu z nas spożywa codziennie rano na śniadanie, w rzeczywistości ma szkodliwy wpływ na nasze zdrowie. Płatki śniadaniowe nie tylko mogą powodować cukrzycę i sprzyjają gromadzeniu się tkanki tłuszczowej, ale też zwiększają ryzyko zachorowania na raka, a nawet powodują szybsze starzenie się organizmu. Dlaczego lepiej nie jeść płatków śniadaniowych? Płatki śniadaniowe to jedna z najgorszych rzeczy, jaką możecie zjeść rano na śniadanie. Dlaczego? Ponieważ zawierają ogromną ilość cukru oraz sztucznych dodatków. Nie dajcie się zwieść napisom na opakowaniu, które przekonują, że takie płatki są „zdrowe”, „odchudzające”, „fitness” czy „bogate w błonnik”. W rzeczywistości zaburzają one produkcję hormonów, obniżają energię i powodują szybki przyrost masy ciała. Większość dostępnych w sklepach płatków zbożowych (nawet „pełnoziarnistych” lub „o wysokiej zawartości błonnika”) powoduje niekontrolowany wzrost poziomu cukru we krwi. Zdaniem dietetyków, najgorszą rzeczą w przypadku większości zbóż, nawet tak zwanych „pełnych ziaren”, jest to, że wszystkie z nich powodują gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi (niezależnie od tego, czy są na bazie pszenicy, ryżu czy kukurydzy), co skutkuje kaskadą hormonów magazynujących tłuszcz, które zostają uwolnione w ciele i sprawią, że nasz organizm potrzebuje jeszcze większej ilości węglowodanów w ciągu dnia, co bardzo szybko odbija się na ilości tłuszczu na naszym brzuchu. Szerszy obwód w pasie to nie wszystko Płatki śniadaniowe są wytwarzane z rafinowanych ziaren, a proces ten nazywa się ekstruzją. Produkt ten jest wysoko przetworzony, a...

Czy można zjeść banana na pusty żołądek? Lekarze nie pozostawiają złudzeń
Adobe Stock
Newsy
Czy można zjeść banana na pusty żołądek? Lekarze nie pozostawiają złudzeń
Wstaliście rano i macie ochotę na banana? Sprawdźcie, czy jedzenie bananów na pusty żołądek jest zdrowe.

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Nigdy nie powinno się go jeść w pośpiechu i zawsze powinno ono być pożywne i zdrowe, aby zapewnić nam odpowiednie składniki odżywcze i energię na resztę dnia. Niestety, nie zawsze mamy czas na przygotowanie śniadania. Wielu z nas zazwyczaj sięga po coś, co akurat znajduje się pod ręką, aby szybko zaspokoić swój głód. Nie wszystkie produkty jedzone na czczo są jednak dla nas dobre. Jak to więc jest z bananami? Prozdrowotne właściwości bananów Banany to jedne z najzdrowszych owoców na świecie. Zawierają witaminy A, B6 i C oraz są bogatym źródłem magnezu, potasu i fosforu. Banany składają się głównie z węglowodanów. Niedojrzałe banany zawierają przyzwoite ilości skrobi, która działa jak błonnik, wspomagając pracę jelit. Podobnie jak inne owoce, banany zawierają kilka zdrowych przeciwutleniaczy, które odpowiadają za wiele korzyści zdrowotnych. Należą do nich m.in. dopamina i katechina. Banany mogą być korzystne dla zdrowia serca ze względu na wysoki poziom potasu i przeciwutleniaczy. Co więcej, ich tzw. oporna skrobia i pektyny mogą promować zdrowie okrężnicy. Banany nie tylko dodają nam energii, ale też odtruwają organizm, wspomagają naszą oporność i pomagają w regeneracji mięśni. Banany są ogólnie uważane za zdrowe, jednak osoby z cukrzycą typu 2 powinny unikać spożywania dużych ilości dojrzałych bananów. A co, jeżeli chodzi o jedzenie bananów na czczo? Czy można jeść banany na pusty żołądek? Zdaniem lekarzy to najlepsze, co możemy zrobić, ponieważ banany: mają bogatą wartość odżywczą wprawiają nas w dobry nastrój, dzięki tryptofanowi, który odpowiada za wydzielanie serotoniny  wspomagają trawienie pomagając nam uniknąć zaparć doskonale działają...