Kardiolog by tego nie zjadł, zwiększają ryzyko chorób serca. Czym zastąpić płatki zbożowe na mleku
Adobe Stock
Newsy

Kardiolog by tego nie zjadł. Czym zastąpić płatki na mleku, które mogą zwiększać ryzyko chorób serca?

Wiedzieliście, że najzwyklejsze szybkie płatki zbożowe na mleku to wcale nie jest zdrowe śniadanie? Wyjaśniamy dlaczego.

Nie od dziś wiadomo, że istnieją pewne produkty żywieniowe czy sposoby przygotowywania żywności, które mogą mieć zły wpływ na zdrowie. Znajdziecie takie nawet wśród popularnych dań, które potocznie uchodzą za dobre i zdrowe. Należą do nich choćby z pozoru niewinne płatki zbożowe na mleku.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego płatki zbożowe na mleku nie są zdrowe dla serca?

Myślicie, że płatki zbożowe na mleku to pyszne, zdrowe i szybkie śniadanie? Nic bardziej mylnego. W procesie produkcji, do takich płatków dodaje się dużo cukru. Zawierają więc zarówno węglowodany proste, jak i cukier. Do tego im bardziej są „błyskawiczne”, tym rzadziej powinniśmy po nie sięgać pamiętając, że produkcja dań błyskawicznych wymaga użycia technologii czy dodatków, które powodują, że żywność staje się przetworzona i niezdrowa.

W 2014 roku, w artykule opublikowanym przez grupę badaczy pod kierownictwem dr Quanhe Yang, na temat wpływu zwiększonego spożycia cukru na choroby serca i śmiertelność dorosłych w USA, potwierdzono tę tezę przytaczając  odpowiednie badania i statystyki.

Działanie cukru na zdrowie jest takie, że zjadane w nadmiarze węglowodany proste przekształcane są w trójglicerydy, których wysoki poziom powoduje miażdżycę, chorobę wieńcową i w rezultacie zawał serca.

Czym zastąpić popularne płatki? Najlepsza będzie zwykła owsianka. Warto do niej dodać świeże owoce, bogate w antyoksydanty orzechy, np. obniżające ciśnienie pistacje czy regulujące poziom cholesterolu migdały.

Zobacz także
Restrykcyjna dieta 7-latki. Nigdy nie jadła cukru, nie zna smaku chipsów ani batoników. To dobrze czy źle?

Restrykcyjna dieta 7-latki. Nigdy nie jadła cukru, nie zna smaku chipsów ani batoników. To dobrze czy źle?

Ile soli można zjeść dziennie? Nadmiar soli szkodzi, a niedobór sodu grozi nawet udarem

Ile soli można zjeść dziennie? Nadmiar soli szkodzi, a niedobór sodu grozi nawet udarem

Jakich innych produktów unikać jeśli chcecie mieć zdrowe serce?

To, w jaki sposób produkty spożywcze wpływają na serce czy układ sercowo-naczyniowy zależy od jego składników, a te bywają różne. Popularny w ostatnim czasie jest trend przyglądania się etykietom produktów, czytania ich składów i wybierania tych, które są krótkie, tj. nie zawierają soli, cukru, polepszaczy, utrwalaczy, czy konserwantów.

O ile już nauczyliśmy się już reagować na dodatki oznaczone symbolem „E”, to nie zawsze wyczulamy się na takie składniki produktów jak cukier czy sól. Uważamy je za naturalne, sami dodajemy do potraw i często nie dostrzegamy w nich niczego złego.

Tymczasem są na rynku produkty, które kupujemy na co dzień, a które bardzo źle wpływają na zdrowie, w tym zdrowie serca. To żywność, która zawiera:

  • Duże ilości soli
  • Duże ilości cukru
  • Węglowodany proste
  • Kofeinę czy alkohol

Tych produktów wystrzegajcie się:

  • Biały chleb z mąki pszennej. Składa się z węglowodanów prostych i zawiera bardzo duże ilości zarówno cukru, jak i soli. Częste jedzenie białego chleba przyczynia się do rozwoju miażdżycy i choroby wieńcowej
  • Zupki błyskawiczne z makaronem. Jedna zupka potrafi zawierać więcej soli niż rekomendowane dzienne spożycie. A w ciągu dnia zjecie przecież także inne dania zawierające sól. Regularne jedzenie takich zupek przyczynia się do rozwoju nadciśnienia tętniczego. Makaron z tych zupek zawiera węglowodany proste i tłuszcze trans. Aby makaron szybko miękł po zalaniu wrzątkiem wcześniej jest smażony w głębokim oleju. W trakcie procesu produkcji nasiąka lipidami, a jego jedzenie powoduje wzrost poziomu cholesterolu i rozwój miażdżycy naczyń krwionośnych
  • Napoje energetyczne. Zawierają duże stężenie substancji stymulujących układ nerwowy i mnóstwo cukrów. Przyczyniają się do arytmii mięśnia sercowego

Źródło: medonet.pl

Czy można zjeść banana na pusty żołądek? Lekarze nie pozostawiają złudzeń
Adobe Stock
Newsy
Czy można zjeść banana na pusty żołądek? Lekarze nie pozostawiają złudzeń
Wstaliście rano i macie ochotę na banana? Sprawdźcie, czy jedzenie bananów na pusty żołądek jest zdrowe.

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Nigdy nie powinno się go jeść w pośpiechu i zawsze powinno ono być pożywne i zdrowe, aby zapewnić nam odpowiednie składniki odżywcze i energię na resztę dnia. Niestety, nie zawsze mamy czas na przygotowanie śniadania. Wielu z nas zazwyczaj sięga po coś, co akurat znajduje się pod ręką, aby szybko zaspokoić swój głód. Nie wszystkie produkty jedzone na czczo są jednak dla nas dobre. Jak to więc jest z bananami? Prozdrowotne właściwości bananów Banany to jedne z najzdrowszych owoców na świecie. Zawierają witaminy A, B6 i C oraz są bogatym źródłem magnezu, potasu i fosforu. Banany składają się głównie z węglowodanów. Niedojrzałe banany zawierają przyzwoite ilości skrobi, która działa jak błonnik, wspomagając pracę jelit. Podobnie jak inne owoce, banany zawierają kilka zdrowych przeciwutleniaczy, które odpowiadają za wiele korzyści zdrowotnych. Należą do nich m.in. dopamina i katechina. Banany mogą być korzystne dla zdrowia serca ze względu na wysoki poziom potasu i przeciwutleniaczy. Co więcej, ich tzw. oporna skrobia i pektyny mogą promować zdrowie okrężnicy. Banany nie tylko dodają nam energii, ale też odtruwają organizm, wspomagają naszą oporność i pomagają w regeneracji mięśni. Banany są ogólnie uważane za zdrowe, jednak osoby z cukrzycą typu 2 powinny unikać spożywania dużych ilości dojrzałych bananów. A co, jeżeli chodzi o jedzenie bananów na czczo? Czy można jeść banany na pusty żołądek? Zdaniem lekarzy to najlepsze, co możemy zrobić, ponieważ banany: mają bogatą wartość odżywczą wprawiają nas w dobry nastrój, dzięki tryptofanowi, który odpowiada za wydzielanie serotoniny  wspomagają trawienie pomagając nam uniknąć zaparć doskonale działają...

Te produkty trawimy tak długo, że mogą przyczynić się do  raka, zawału  i udaru
Adobe Stock
Newsy
Te produkty trawimy tak długo, że mogą przyczynić się do raka, zawału i udaru. Sprawdźcie, o które chodzi
Odżywianie to jedna z ważniejszych funkcji organizmu. Żywność powinna dać nam energię życiową, ale nie powinna szkodzić. Oto czego nie jeść żeby przyspieszyć trawienie i nie nabawić się groźnych chorób.

Na to jak trawimy spożywane pokarmy ma wpływ bardzo wiele czynników. Jeśli jemy mięso, ważne jest to czy spożywamy chude, czy tłuste kawałki. Istotne jest czy zostało ugotowane, uduszone, upieczone czy usmażone. Nawet takie elementy jak to czy jemy szybko, czy powoli, czy łykamy duże kęsy, czy dokładnie gryziemy, będzie miało ostateczny wpływ na to jak długo żywność będzie przechodziła przez przewód pokarmowy oraz jak długo będzie przed strawieniem zalegała na żołądku. Jak długo trawimy tłuste mięso? Żeby strawić tłuste produkty pochodzenie zwierzęcego, organizm potrzebuje przynajmniej kilku godzin. Produkty, które najdłużej zalegają w jelitach to: Smalec Kiełbasa Golonka Boczek Kaszanka Wątróbka Cały proces trawienia trwa od 4 do nawet 8 godzin, w zależności od czynników osobniczych, ale też od tego, jakie mięso jest trawione i w jaki sposób zostało przyrządzone. Najtrudniejsze do strawienia są mięsa smażone. Zarówno samo mięso jedzone w nadmiarze, jak i jego sposób przygotowania mogą powodować dolegliwości trawienne, a także podniesienia stężenia złego cholesterolu we krwi i przyczynić się do rozwoju nowotworów, miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. Inne produkty, które długo zalegają w jelitach Nie tylko tłuste mięso jest trawione przez kilka godzin, a do tego czasu zalega w żołądku. Także inne popularne produkty, po które jak pokazują badania, Polacy sięgają zbyt często: Fast foody. Unikajcie takich produktów jak hamburgery, frytki, kebab czy zupki chińskie. Są nie tylko kaloryczne, ale też zawierają duże ilości tłuszczu, cukru, soli, konserwantów. Cały proces rozkładania fast foodów może trwać nawet do 24 godzin, a makaron z zupek chińskich potrafi zalegać tylko w żołądku przez ponad...

Ta witamina poprawia działanie układu krążenia i serca. W tych x porduktach znajdziecie jej najwięcej
Adobe Stock
Newsy
Ta witamina poprawia działanie układu krążenia i serca. W zielonych warzywach jest jej najwięcej
Te 10 zielonych warzyw, które możecie dostać w każdym sklepie ma dużą zawartość witaminy K. Jedzcie je, żeby mieć serce jak dzwon.

Naukowcy ustalili, że witamina K wzmacnia układ krążenia i serce. Zbadali też, w jaki sposób ta witamina wspiera serce. A my wiemy, w jakich produktach jest ich najwięcej. Dlaczego witamina K jest ważna dla serca? Badania opublikowane w tym roku na łamach „ Journal of the American Heart Association" wykazały, że witamina K ma dobroczynny wpływ na układ krążenia, oraz że chroni przed miażdżycą. Rolę witaminy K w utrzymaniu zdrowego układu krążenia i serca badano bardzo długo. Naukowcy z australijskiego Uniwersytetu Edith Cowan prowadzili badania przez 23 lata i objęli nimi ponad 50 tys. osób. Stwierdzili, że u osób spożywających duże dawki witaminy K, ryzyko choroby wieńcowej zmniejszyło się  o 21 proc., a ryzyko miażdżycy tętnic aż o 34 proc. W trakcie badań wstępnie ustalono mechanizm, który odpowiada ze lepszą kondycję układu krążenia i serca: witamina K hamuje odkładanie się wapnia w tętnicach. Inne wartości witaminy K dla organizmu człowieka: Wspomaga krzepnięcie krwi Działa przeciwkrwotocznie, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i zapobiega ich zwapnianiu Utrzymuje równowagę gospodarki wapniowej Ma właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwbólowe i przeciwzapalne  Może spowalniać rozwój chorób nowotworowych W jakich produktach występuje witamina K? Witaminę K znajdziecie przede wszystkim w produktach pochodzenia roślinnego. Największe stężenia zawarte są w warzywach o zielonym kolorze, które są zielone, ponieważ mają dużą zawartość chlorofilu. Najbogatsze w witaminę K są: Brokuły Jarmuż Szpinak Brukselka Sałata rzymska i sałata lodowa Rukola Roszponka Kapusta włoska Szparagi Dobrymi źródłami witaminy K są też: natka pietruszki, botwinka,...

Nigdy nie łączcie ze sobą tych produktów. Szkoda zdrowia
AdobeStock
Newsy
Nigdy nie łączcie ze sobą tych produktów. Szkoda zdrowia
Wiedzieliście, że nie wszystkie produkty spożywcze można ze sobą łączyć? Ich zjedzenie może się źle skończyć.

Jeżeli interesujecie się zdrowym odżywianiem, to na pewno wiecie jakie produkty należy jeść, a jakie ograniczać. Ale czy zdawaliście sobie sprawę z tego, że niektóre połączenia zdrowych produktów mogą negatywnie oddziaływać na zdrowie i samopoczucie? Herbata i cytryna Już każde dziecko wie, że na przeziębienie należy pić herbatę z cytryną. Ale czy na pewno? Okazuje się, że takie połączenie nie tylko nie jest zdrowe, ale może przyczyniać się do rozwoju poważnych chorób! W liściach herbaty znajduje się glin, pierwiastek, który może być odpowiedzialny za rozwój choroby Alzheimera w organizmie. Gdy pijecie herbatę bez dodatków, to glin nie ma żadnego wpływu na wasz organizm, ponieważ nie jest przyswajalny. Jednak dodanie soku z cytryny powoduje powstanie cytrynianu glinu, a ten może już przedostać się do organizmu. Ryba i olej słonecznikowy Ryby są bardzo zdrowe. W końcu to źródło kwasów omega-3, które wspaniale wpływają na cały organizm. By skorzystać z ich właściwości, trzeba zwracać baczną uwagę na przyrządzanie ryb bogatych w ten składnik. Na przykład, nie powinno się smażyć ryb na oleju słonecznikowym i kukurydzianym! Dlaczego? Zawierają one bowiem kwasy omega-6, które stanowią „konkurencję” dla kwasów omega-3. W połączeniu, kwasy omega-6 działają jak neutralizator, przez co wasz organizm nie może skorzystać z dobroczynnego działania kwasów omega-3. Najlepszym rozwiązaniem jest więc jedzenie ryb pieczonych, grillowanych albo gotowanych na parze. Masło i ziemniaki Uspokajamy – ziemniaki z dodatkiem masła nie są trujące. Za to bardzo tuczą! Wszystko przez wysoki indeks glikemiczny gotowanych ziemniaków. Po ich zjedzeniu, poziom glukozy we krwi zwiększa się, a trzustka wydziela duże ilości insuliny. Ta, poza regulowaniem poziomu...