Gdy przychodzi sezon na młodą kapustę, grzechem jest nie wykorzystać jej w kuchni do przyrządzenia kapusty zasmażanej! To tradycyjne danie doskonale pasuje do kotletów schabowych czy mielonych, a nawet jako zwykła przekąska na ciepło.
Kapusta jest jeszcze lepsza, gdy dodacie do niej wędzonego boczku - nada jej wspaniałego aromatu i sprawi, że danie będzie bardziej sycące. Jak zrobić taką kapustę zasmażaną z boczkiem pokazuje Tomasz Strzelczyk w swoim najnowszym filmie na YouTube. Skusicie się i wypróbujecie ten przepis?
Przepis na kapustę zasmażaną z boczkiem od Tomasza Strzelczyka
Danie jest proste do wykonania i poradzi sobie z nim każdy. Do przygotowania kapusty zasmażanej potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Zobacz także:
Składniki:
-
Ok. pół kilograma młodej kapusty
-
150-200 g boczku wędzonego
-
100 ml wody
-
2 łyżki smalcu
-
1 łyżka octu
-
1 łyżeczka cukru
-
pęczek koperku
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie:
-
Pokrójcie boczek w kostkę, bez skóry.
-
Pokrojony boczek wrzućcie na zimną patelnię, by powoli się wytapiał.
-
Do boczku dodajcie łyżkę smalcu lub więcej, jeśli mięso jest chude i powoli smażcie.
-
Pokrójcie w kostkę cebulę i dodajcie do smażącego się boczku.
-
W czasie, gdy cebula i boczek smażą się na średnim ogniu, pokrójcie kapustę: najpierw w ćwiartki, a następnie na kawałki, ale nie za drobne.
-
Gdy cebula nabierze złotego koloru, wrzućcie kapustę na patelnię.
-
Smażcie przez chwilę bez przykrycia - dzięki temu kapusta nie będzie gorzka!
-
Dodajcie sól i pieprz oraz łyżeczkę cukru i wymieszajcie.
-
Wlejcie ok. 100 ml wody. Dodajcie łyżkę smalcu, przykryjcie i duście przez 10 minut.
-
Około 3 minuty przed końcem wsypcie na patelnię drobno pokrojony pęczek koperku oraz płaską łyżkę octu. Wymieszajcie i gotowe!
Opcjonalnie do kapusty możecie dodać zasmażkę. Tomasz jednak w tym przepisie zrezygnował z zasmażki choć, jak dodaje, bardzo ją lubi. Ta kapusta jest jednak tak dobra, że nie potrzeba już dodawać do niej nic innego.
Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA/YouTube