Kapusta z grzybami zawsze wychodzi wam za słona? Sprawdźcie, jak nie popełnić więcej tego błędu
Flickr
Newsy

Kapusta z grzybami zawsze wychodzi wam za słona? Sprawdźcie, jak nie popełnić więcej tego błędu

Jeśli wasza postna kapusta z grzybami za każdym razem wychodzi zbyt słona, mamy na to sposób - wystarczy zwrócić uwagę na 1 rzecz podczas przygotowania.

Tradycyjny, typowy dla polskiej kuchni bigos to popularna w sezonie zimowym potrawa, jednak przez jeden dzień musi ustąpić innemu daniu - mowa tutaj oczywiście o kapuście z grzybami, którą można by nazwać bigosem w wersji postnej. Nie zawiera mięsa ani smalcu, choć jest równie pyszna i świetnie komponuje się z resztą wigilijnych potraw. Czasami niestety wychodzi o wiele za słona - sprawdźcie, dlaczego tak się dzieje. 

Dlaczego kapusta z grzybami jest słona? 

Danie to przyrządza się oczywiście na bazie kapusty kiszonej, która już sama w sobie jest dość słona. Jeśli przeszkadza wam taki smak, możecie ją wcześniej wypłukać - nie radzimy jednak tego robić, ponieważ wówczas kapusta straci również typową dla niej kwasowość i walory smakowe. Dlaczego jednak kapusta z grzybami wychodzi czasami tak słona, że trudno ją przełknąć?

Wszystko przez przyprawy. Przyzwyczajeni do tego, by solić większość potraw już na początku lub w trakcie, to samo robimy w przypadku postnej kapusty - a to błąd. Należy robić to dopiero na samym końcu, by jej nie przesolić. Z tego powodu warto po prostu spróbować jej pod koniec przygotowywania i dopiero wtedy zdecydować, czy dodatkowa sól jest konieczna. 

Zobacz także
Dopiero z tym dodatkiem pierogi z kapustą i grzybami nabiorą prawdziwego smaku. To sekret Magdy Gessler

Z tym dodatkiem pierogi z kapustą i grzybami nabiorą wspaniałego smaku. To sekret Magdy Gessler

Zapomnijcie o namaczaniu grochu do kapusty. Wystarczy 1 rzecz, a będzie gotowy w mniej niż godzinę

Zapomnijcie o namaczaniu grochu do kapusty. Wystarczy 1 rzecz, a będzie gotowy w mniej niż godzinę

Przepis na wigilijną kapustę z grzybami

Składniki:

  • pół kilograma kapusty kiszonej

  • pół szklanki suszonych grzybów

  • 1 cebula

  • 1 łyżka mąki

  • 2 łyżki masła

  • 1 liść laurowy

  • 2 ziarna ziela angielskiego

  • pół łyżeczki kminku

  • 4-5 ziaren pieprzu

  • sól

Przygotowanie:

  1. Włóżcie suszone grzyby do garnka, zalejcie wrzątkiem i odstawcie na 1-2 godziny. 

  2. Odciśnijcie kapustę kiszoną z wody (nie wylewajcie soku - przyda się np. do farszu na pierogi) i przełóżcie do garnka.

  3. Następnie do garnka z kapustą wlejcie szklankę wody oraz dodajcie przyprawy: kminek, ziele angielskie, liść laurowy i pieprz. Wymieszajcie, przykryjcie i gotujcie, aż kapusta zmięknie.

  4. W międzyczasie, doprowadźcie do wrzenia wodę, w której moczyły się grzyby i gotujcie do miękkości. 

  5. Gdy grzyby już zmiękną, wyjmijcie je z wody, pokrójcie i dodajcie do garnka z kapustą. Możecie też wlać nieco wody z grzybów.

  6. Cebulę obierzcie, pokrójcie dość grubo w kostkę i usmażcie na maśle i oleju. Gdy będzie już ozłocona, dodajcie jeszcze jedną łyżkę masła oraz jedną łyżkę mąki. Dokładnie wymieszajcie. 

  7. Do zasmażki dolejcie jeszcze kilka łyżek gorącej wody z kapusty. Mieszajcie, aż konsystencja będzie jednolita i nie pozostanie ani jedna grudka. 

  8. Wlejcie zasmażkę do kapusty i wymieszajcie. Skosztujcie i dopiero teraz, w razie potrzeby, doprawcie całość solą. Gotujcie jeszcze kilka minut. Smacznego!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy kapustę kiszoną należy wypłukać przed spożyciem? To najgorsze, co można zrobić
Własne
Newsy
Czy kapustę kiszoną należy wypłukać przed spożyciem? To najgorsze, co można zrobić
Płukać kapustę kiszoną czy nie? Zanim zrobicie z niej bigos sprawdźcie, jak należy postępować z kiszoną kapustą.

Kiszona kapusta stanowi ważny składnik wielu polskich dań. Można z niej zrobić gołąbki lub dodać ją do białego barszczu i wielu innych dań. Oraz oczywiście zrobić z niej bigos! Zanim jednak przejdziecie do naszego przepisu na tradycyjny bigosik, zastanówmy się, czy kiszoną kapustę wolno płukać. Cel takiego działania jest wiadomy. Nieraz zdarzy się przecież, że kapusta kiszona jest zanadto kwaśna czy po prostu za słona. Wielu zadaje sobie pytanie - co w takich wypadkach czynić. Chociaż płukanie wydaje się jedynym ratunkiem, warto dwa razy przemyśleć takie działanie. Dlaczego? Sprawdźcie sami. Czy należy płukać kiszoną kapustę? Jako się rzekło, niektórzy dodając kapustę kiszoną do bigosu lub przyrządzając z niej surówkę, wcześniej płuczą ją w wodzie. A to błąd! Płukanie sprawi, że pozbędziecie się z kapusty większości witamin i składników odżywczych. Dlaczego? Wypłukanie kapusty kiszonej w wodzie sprawia, że z jej powierzchni zmywany są cenne bakterie kwasu mlekowego, czyli produkt fermentacji mlekowej, która zachodzi w każdej kiszonce. To właśnie kwas mlekowy odpowiada za wartościowe właściwości kapusty. Zapomnijcie więc o płukaniu raz na zawsze! Przepis na bigos z kiszonej kapusty Do przygotowania tradycyjnego bigosu z kiszonej kapusty potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 kg kiszonej kapusty Pół kilograma mięsa wieprzowego 200 g kiełbasy 30 g suszonych grzybów 1 cebula 1 jabłko 3 szklanki bulionu 2 łyżki oleju 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka masła 1 łyżka mąki Kilka śliwek suszonych 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka kminku 2 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy Przygotowanie: Mięso umyjcie i pokrójcie w kostkę. Cebulę obierzcie, pokrójcie w kostkę i zeszklijcie na rozgrzanym oleju. Po chwili...

Dopiero z tym dodatkiem pierogi z kapustą i grzybami nabiorą prawdziwego smaku. To sekret Magdy Gessler
AdobeStock, ONS.pl
Newsy
Z tym dodatkiem pierogi z kapustą i grzybami nabiorą wspaniałego smaku. To sekret Magdy Gessler
Smakowite pierogi z kapustą i grzybami będą jeszcze lepsze, gdy dodacie do farszu ten 1 składnik. Poznajcie wskazówki Magdy Gessler na pyszne pierogi na Wigilię.

Święta absolutnie nie mogą się obyć bez tradycyjnych postnych pierogów z kapustą i grzybami. Jak zaznacza sama Magda Gessler, to danie to „wyzwolenie wigilijne”: – Wszyscy się modlą: niech karpi się skończy, a zaczną się pierogi - żartowała Magda Gessler na temat sytuacji przy każdym polskim wigilijnym stole. Żeby pierogi były udane, ważne jest nie tylko miękkie i cienkie ciasto, ale oczywiście również farsz. Poza suszonymi grzybami i kapustą, wzbogaćcie je jeszcze jednym składnikiem.  Trik na pierogi z kapustą i grzybami Magda podkreśla, że wigilijne pierogi z kapustą i grzybami nie mogą być jałowe i „byle jakie” - a takie często są, jeżeli kapusta nie jest dostatecznie kwaśna. Do tego koniecznie przyprawy w postaci pieprzu i kminku, najlepiej zmielonego w moździerzu. Ponadto, dodajcie do farszu jedną łyżkę miodu albo cukru - ciekawie przełamie kwasowość kapusty i jeszcze mocniej podkręci smak.  Przepis na pierogi z kapustą i grzybami Magdy Gessler Składniki: 500 g kapusty kiszonej sok z kapusty 1 cebula pół szklanki grzybów suszonych 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 3 goździki kminek olej lniany 1 łyżka miodu lipowego sól pieprz  Na ciasto: 300 g mąki 200 ml wody 30 g masła sól Przygotowanie: Zalejcie grzyby wodą i odstawcie na kilka godzin.  Cebulę obierzcie, pokrójcie w drobną kostkę i zeszklijcie na patelni na oleju lnianym. Zagotujcie grzyby. Dodajcie liście laurowe, ziele angielskie, podsmażoną cebulę oraz sól i pieprz. Gotujcie do miękkości i dodajcie szczyptę kminku. W osobnym garnku podgrzejcie kapustę wraz...

Zapomnijcie o krokietach na Wigilię i zróbcie te gołąbki. Będą numerem 1 na stole
Adobe Stock
Newsy
Zapomnijcie o krokietach na Wigilię i zróbcie te gołąbki. Będą numerem 1 na stole
Gołąbki na Wigilię? Dlaczego nie! Wystarczy zrobić je w specjalnej, postnej wersji i śmiało można się nimi zajadać nawet w święta.

Z Wigilią zwykle kojarzą się (poza karpiem) pierogi oraz krokiety, a wszystko to koniecznie z farszem z kapusty i grzybów. To tradycyjne i przede wszystkim dość proste w przygotowaniu dania, choć wymagają nieco pracy. Ale przecież nie tylko krokiety czy pierogi nadają się na Wigilię - tego dnia świetnie sprawdzą się również gołąbki w postnej wersji. Sprawdźcie, jak je przygotować.  Jak zrobić wigilijne gołąbki? Takie gołąbki są oczywiście pozbawione mięsa - w końcu to Wigilia. Dlatego ich farsz składa się głównie z ryżu, grzybów oraz ozłoconej na patelni cebuli. Ryż zajmuje tutaj miejsce kaszy gryczanej, którą wiele polskich gospodyń wykorzystuje do przygotowania właśnie wigilijnych gołąbków. W ten sposób przygotowane gołąbki są ciut delikatniejsze i bardzo smaczne. Aby nie wyszły mdłe, zamiast gotować je tradycyjnie w garnku, należy zapiec je w naczyniu żaroodpornym w piekarniku, zalewając śmietaną.  Przepis na wigilijne gołąbki Składniki: 1 średnia główka białej kapusty pół kilograma ryżu pół litra śmietany 18% 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 100 g masła 65 g suszonych grzybów sól pieprz  Przygotowanie: Zacznijcie od namoczenia suszonych grzybów w wodzie, żeby zmiękły (najlepiej zostawcie je tak na całą noc). Następnego dnia wlejcie wodę z grzybami do garnka i doprowadźcie do wrzenia. Gotujcie, aż zmiękną. Ugotujcie cały ryż. Obierzcie cebulę, pokrójcie ją w kostkę i następnie zeszklijcie na maśle. Smażcie, aż nabierze złotego koloru. Zmielcie grzyby w maszynce. Do miski wrzućcie lekko ostudzony ryż, cebulę i grzyby. Dodajcie jeszcze przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Wymieszajcie. Wytnijcie...

Gotujecie kapustę, a w całym domu unosi się nieznośny smrodek? Zróbcie tę 1 rzecz i po problemie
Flickr
Newsy
Gotujecie kapustę, a w całym domu unosi się nieznośny smrodek? Zróbcie tę 1 rzecz i po problemie
Kapusta, choć jest smaczna i bardzo zdrowa, ma jedną ogromną wadę - zapach podczas gotowania. Po podgrzaniu jest wyjątkowo nieznośny, ale zamiast się męczyć, można z nim walczyć. Poznajcie prosty trik na zneutralizowanie zapachu gotowanej kapusty.

Nie ma co ukrywać, że potrawy polskiej kuchni są bardzo aromatyczne - zwłaszcza w fazie przygotowywania. Zapach gotującej się lub smażonej kapusty jest bardzo intensywny i nie każdemu odpowiada. Jeśli macie dość wietrzenia całego mieszkania za każdym razem, gdy robicie dania z kapustą w roli głównej, wypróbujcie nasz patent, który pozwoli wam ograniczyć ten problem.  Jak usunąć brzydki zapach kapusty podczas gotowania? Metodą na zmniejszenie intensywności zapachu kapusty jest dodanie do garnka lub na patelnię kromki chleba - najlepiej razowego. Ten sposób najlepiej się sprawdza w przypadku takich potraw jak bigos czy kapusta zasmażana, gdy trzeba gotować ją długo. Po prostu włóżcie do garnka jedną grubą, czerstwą kromkę chleba razowego. Brzydki zapach wsiąknie w niego jak w gąbkę. A jeżeli w mieszkaniu już brzydko pachnie kapustą, weźcie niewielką patelnię, rozgrzejcie i wsypcie na nią kilka łyżek kawy mielonej. Po podgrzaniu, jej piękny zapach szybko zneutralizuje aromat kapusty.  Skoro już wiecie, jak zrobić kapustę bez nieznośnego smrodku unoszącego się w mieszkaniu, wypróbujcie nasz prosty przepis na kiszoną kapustę zasmażaną.  Przepis na kiszoną kapustę zasmażaną na szybko Do przygotowania szybkiej kapusty zasmażanej będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 1 kilogram kiszonej kapusty 1 duża cebula 3 łyżki oleju 1 łyżka miodu  pół łyżeczki soli 3 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy kilka ziarenek czarnego pieprzu Dodatkowo, do zasmażki potrzebujecie 1 dużej łyżki masła i 2 łyżek mąki.  Przygotowanie: Przełóżcie kapustę kiszoną na sito i odciśnijcie z soku. Oczywiście go nie wylewajcie - sok z kiszonej kapusty doskonale działa na...