kapusta pekińska z patelni
Gotujmy.pl
Newsy

Kapusta pekińska z patelni to pyszny dodatek do obiadu. Dodajcie łyżkę masła i 1 nietypowy składnik

Kapusta pekińska może służyć jako świetny dodatek do obiadu. Możecie z niej przygotować nie tylko surówkę, ale też danie na ciepło. Co powiecie na to, żeby usmażyć ją na maśle z warzywami?

Kapusta pekińska to bardzo popularne warzywo wśród Polaków. Zazwyczaj przygotowujemy z niej przepyszne surówki do obiadu. Czy wiecie, że jedzenie takiej kapusty jest dla was bardzo zdrowe? Warzywo to nie jest tylko bardzo niskokaloryczne – w 100g jest zaledwie 40 kalorii – ale też ma dużo witaminy C, witaminy A, witaminy B, beta-karotenu i rutyny. Kapusta pekińska zawiera także spore ilości żelaza, kwasu foliowego, soli potasowych oraz siarki. Nic dziwnego, że warzywo to jest zalecane przez dietetyków i lekarzy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kapusta pekińska z patelni

Jeśli szukacie ciekawego pomysłu na kolację lub dodatek do obiadu, przygotujcie danie z naszego przepisu. To pyszna kapusta pekińska na ciepło – smażona na maśle z dodatkiem warzyw i przypraw.

Dodajcie do niej ząbek czosnku, a będzie jeszcze bardziej aromatyczna i zdrowsza. Jak przygotować to przepyszne i kolorowe danie? Sprawdźcie!

Składniki:

  • 1/2 kg kapusty pekińskiej
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 zielonej papryki
  • 30-40 dag dyni
  • 1/2 pora
  • 5 dag masła
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: 

  1. Kapustę pekińską drobno poszatkować.
  2. Z papryki i obranej dyni usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić w słupki.
  3. Na patelni rozgrzać masło, wsypać pokrojony por, paprykę i dynię i delikatnie podsmażyć.
  4. Pod koniec dodać posiekaną kapustę, wymieszać i dusić przez kilka minut.
  5. Danie przyprawić do smaku solą, pieprzem i zmiażdżonym ząbkiem czosnku.

Smacznego!

Kimchi
Wikipedia commons
Newsy
Jest lepsza od ogórków kiszonych i kapusty. Banalnie prosta w wykonaniu kiszonka. Podajemy przepis
Polacy uwielbiają kiszonki i przetwory zimowe. Niektóre gospodynie eksperymentują na przykład z ogórkami w zalewie na ostro. A czy słyszeliście o kimchi?

Nie tylko nad Wisłą jada się kiszone warzywa. Tego typu specjały przygotowuje się nawet w dalekiej Azji! Dzisiaj przedstawimy wam nieco bliżej kimchi. Co to takiego? Kimchi to absolutna podstawa koreańskiej kuchni. Dosłownie oznacza po prostu sfermentowane warzywa. Jednak kimchi to także różnego rodzaju kiszonki. Do przygotowania tego koreańskiego przysmaku wykorzystuje się różne warzywa. Tradycyjnie była to rzepa, a także ogórki czy kapusta pekińska. I to właśnie tę ostatnią polecamy wam do przygotowania w koreański sposób. Podróż do Seulu Nieodłącznym elementem azjatyckiej kiszonki jest ostra papryka. Oczywiście sami ostatecznie zdecydujemy, jak ostra będzie nasza kapusta, jednak bez niej nie osiągniemy tradycyjnego smaku z okolic dalekiego Seulu. W obiegu funkcjonuje cała masa różnych przepisów na kimchi. Do wielu z nich potrzeba będzie trudnych do zdobycia składników, takich jak sos rybny. By kimchi smakowało dokładnie tak jak w egzotycznym, koreańskim barze, potrzebny będzie przynajmniej jeden z tych dodatków, a więc mąka ryżowa. Znajdziecie ją w dobrych sklepach. A teraz czas na przepis na łatwe kimchi z kapusty pekińskiej: Składniki: 0,5 kg kapusty pekińskiej 1 łyżka mąki ryżowej Pół łyżki cukru 2 łyżki soli Mała cebulka (opcjonalnie szczypiorek) Ząbek czosnku 1-2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka papryki ostrej Pół małej marchewki Przygotowanie: Kapustę kroimy na dość małe kawałki. Marchewkę kroimy zaś na bardzo cienkie paski. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki, cebule kroimy w kostkę. Czas na przygotowanie pasty kimchi. Gotujemy 200 ml wody z mąką ryżową i cukrem. Po powstaniu gęstego kleiku, odstawiamy do ostudzenia. Pokrojoną kapustę zalewamy w...

Jadacie młodą kapustę na surowo? Mamy przepis na szybką surówkę z kilkoma dodatkami SEO: Przepis na surówkę z młodej kapusty, rzodkiewki i papryki
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na surówkę z młodej kapusty, rzodkiewki i papryki. Pyszna i zdrowa
Szukacie pomysłu na surówkę do obiadu? Zróbcie ją z młodej kapusty. Będzie smakowała perfekcyjnie, kiedy dodacie do niej kilka ciekawych dodatków i odsączycie ją z nadmiaru wody.

Wiosna i lato kojarzy się ze świeżymi surówkami. Sezon zaczyna się wraz z pierwszymi sałatami masłowymi . Potem przychodzi czas na mizerię i sałatki z pomidorów ze śmietaną. Gdzie tu miejsce na surówkę z młodej białej kapusty? To warzywo kojarzy się raczej z bigosem , zasmażanym dodatkiem do obiadów i mięciutkimi gołąbkami … Tymczasem można przygotować z niego ciekawy, smaczny i pełnowartościowy dodatek do drugiego dania. Kluczem do powodzenia jest odciśnięcie z niej nadmiaru wody. W tym celu poszatkujcie ją drobno, posólcie i odstawcie – powinna w tym czasie puścić nieco płynu. Tak przygotowana kapusta będzie podstawą pysznej surówki. Jej smak podkreśli dodatki – papryka, rzodkiewka i coś w rodzaju dressingu, czyli sosu na bazie śmietany, octu, oleju, a także miodu. Po prostu pycha! Surówka z młodej kapusty z rzodkiewką i papryką Składniki: Ćwierć główki młodej białej kapusty (ok. 30-40 dag) 1 cebula 1 ząbek czosnku Pół czerwonej papryki Kilka rzodkiewek 3 łyżki kwaśnej śmietany 12% 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka miodu 1 łyżka octu jabłkowego lub spirytusowego Sól Pieprz Przygotowanie: Kapustę pozbawcie twardszych, wierzchnich liści i umyjcie. Poszatkuje kapustę tak drobno jak to tylko możliwe i przełóżcie do miski. Posypcie solą, wymieszajcie i odstawcie. Cebulę i czosnek obierzcie i pokrójcie drobno w kostkę. Rzodkiewki umyjcie, osuszcie i pokrójcie w cienkie plasterki. Paprykę umyjcie i pokrójcie w krótkie i cienkie paski. Odciśnijcie kapustę z nadmiaru wody, odsączcie. Przełóżcie wszystko do miski. W innym naczyniu wymieszajcie śmietanę, olej, miód, ocet i pieprz. Wymieszajcie przygotowany sos z pokrojonymi warzywami. Doprawcie do smaku. Podawajcie do obiadu z ziemniakami i z kotletami. Smacznego!...

Szybka surówka do obiadu - przepis na surówkę z kapusty pekińskiej
Elficzna/gotujmy.pl
Newsy
Szybka surówka do obiadu - przepis na surówkę z kapusty pekińskiej
Błyskawiczna surówka do obiadu, której przygotowanie nie wymaga obierania żadnych warzyw!

Mizeria, marchewka z jabłkiem lub czerwona kapusta już wam się przejadły? Możecie przygotować błyskawiczną surówkę z kapusty pekińskiej, która doskonale będzie pasować do klasycznych dań mięsnych takich jak kotlet schabowy , kotlet mielony  czy pieczony kurczak . Chrupka, zdrowa kapusta pekińska z polskim akcentem w postaci koperku świetnie orzeźwią o każdej porze roku: składniki dostaniecie w sklepach niezależnie od miesiąca. Mieszanka chrzanu i cukru sprawi, że surówka będzie mieć delikatny ostro-słodki smak - polecany zwłaszcza do drobiu czy kaczki. Przepis na ekspresową surówkę do obiadu Pełna smaku i bogata w składniki odżywcze surówka, którą przygotujecie w maksymalnie 3 minuty. Wystarczy pokroić składniki i schować surówkę do lodówki, aby warzywa i sos zdążyły się „przegryźć” i przeniknąć smakami. Składniki: pół kapusty pekińskiej koperek sól pieprz pół łyżeczki cukru 2 łyżki majonezu łyżka jogurtu naturalnego łyżeczka chrzanu Przygotowanie: Kapustę pekińską szatkujecie na drobne półkola i wrzucacie do miski. Koperek myjecie, kroicie drobno i dorzucacie do kapusty. W osobnym naczyniu robicie sos do surówki: mieszacie majonez, jogurt, chrzan oraz wsypujecie cukier, sól, pieprz. Tak przygotowany sos wlewacie do miski z kapustą i mieszacie dokładnie. Wstawiacie na chwilę do lodówki (na 15-20 minut) i możecie podawać! Kapusta pekińska - właściwości dla zdrowia Kapusta pekińska to niezwykle cenne źródło witaminy C - w takim samym stopniu jak cytryna! Zawiera także bogactwo witamin A, B i K oraz beta-karoten, a oprócz tego spore ilości potasu, wapnia, żelaza i magnezu. Częste spożywanie kapusty pekińskiej może korzystnie wpłynąć na...

Przepis na włoską kapustę z łososiem. Pomysł na smaczny wiosenny obiad
Konczi/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na włoską kapustę z łososiem. Pomysł na smaczny wiosenny obiad
Zróbcie na obiad duszoną kapustę włoską z polędwicą z łososia i posypcie świeżym koperkiem – smakuje fantastycznie!

Gdy przychodzi sezon na włoską kapustę , koniecznie wykorzystajcie ją do zrobienia obiadu! Świetnym pomysłem jest kapusta włoska zasmażana oraz gołąbki z takiej kapusty. Nie tylko wspaniale smakuje, ale ma także wiele właściwości zdrowotnych. Jeśli szukacie inspiracji na obiad, to zróbcie kapustę z polędwicą z łososia – to danie szybkie, łatwe w przygotowaniu i bardzo sycące! Wykorzystajcie przepis autorstwa Konczi, użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na włoską kapustę z polędwicą z łososia Do przygotowania kapusty z łososiem potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 kilogram włoskiej kapusty 300 g polędwicy z łososia 1 pęczek koperku Sól Pieprz Przygotowanie: Zdejmijcie wierzchnie liście z kapusty, a resztę poszatkujcie drobno. Włóżcie kapustę do garnka, wlejcie nieco wody, dodajcie sól i zagotujcie. Gotujcie kapustę przez 15 minut, wylejcie wodę, wlejcie świeżą i duście. Polędwicę z łososia pokrójcie w kostkę i dodajcie do garnka z kapustą. Wymieszajcie i duście przez 10 minut. Pod koniec gotowania dodajcie drobno posiekany koperek, wymieszajcie i doprawcie solą i pieprzem do smaku. Smacznego! Dlaczego warto jeść kapustę włoską? Kapusta włoska jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa! Zawiera mnóstwo witaminy C, witaminy K, a także witaminy z grupy B i minerały: magnez, żelazo, fosfor, wapń, mangan, potas i sód. Właściwości zdrowotne włoskiej kapusty Jeżeli będziecie regularnie jedli włoską kapustę, to wasz organizm wam podziękuje. To warzywo wspaniale wpływa na działanie organizmu i przeciwdziała wielu chorobom: Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka żołądka, jelita grubego, prostaty oraz gardła Wspomaga działanie wątroby, zwłaszcza gdy używacie silnych leków, które...