Kapusta pekińska to bardzo popularne warzywo wśród Polaków. Zazwyczaj przygotowujemy z niej przepyszne surówki do obiadu. Czy wiecie, że jedzenie takiej kapusty jest dla was bardzo zdrowe? Warzywo to nie jest tylko bardzo niskokaloryczne – w 100g jest zaledwie 40 kalorii – ale też ma dużo witaminy C, witaminy A, witaminy B, beta-karotenu i rutyny. Kapusta pekińska zawiera także spore ilości żelaza, kwasu foliowego, soli potasowych oraz siarki. Nic dziwnego, że warzywo to jest zalecane przez dietetyków i lekarzy.
Kapusta pekińska z patelni
Jeśli szukacie ciekawego pomysłu na kolację lub dodatek do obiadu, przygotujcie danie z naszego przepisu. To pyszna kapusta pekińska na ciepło – smażona na maśle z dodatkiem warzyw i przypraw.
Dodajcie do niej ząbek czosnku, a będzie jeszcze bardziej aromatyczna i zdrowsza. Jak przygotować to przepyszne i kolorowe danie? Sprawdźcie!
Składniki:
- 1/2 kg kapusty pekińskiej
- 1 czerwona papryka
- 1/2 zielonej papryki
- 30-40 dag dyni
- 1/2 pora
- 5 dag masła
- 1 ząbek czosnku
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Kapustę pekińską drobno poszatkować.
- Z papryki i obranej dyni usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić w słupki.
- Na patelni rozgrzać masło, wsypać pokrojony por, paprykę i dynię i delikatnie podsmażyć.
- Pod koniec dodać posiekaną kapustę, wymieszać i dusić przez kilka minut.
- Danie przyprawić do smaku solą, pieprzem i zmiażdżonym ząbkiem czosnku.
Smacznego!