kapusta pekińska z patelni
Gotujmy.pl
Newsy

Kapusta pekińska z patelni to pyszny dodatek do obiadu. Dodajcie łyżkę masła i 1 nietypowy składnik

Kapusta pekińska może służyć jako świetny dodatek do obiadu. Możecie z niej przygotować nie tylko surówkę, ale też danie na ciepło. Co powiecie na to, żeby usmażyć ją na maśle z warzywami?
Anna Borkowska
marzec 24, 2021

Kapusta pekińska to bardzo popularne warzywo wśród Polaków. Zazwyczaj przygotowujemy z niej przepyszne surówki do obiadu. Czy wiecie, że jedzenie takiej kapusty jest dla was bardzo zdrowe? Warzywo to nie jest tylko bardzo niskokaloryczne – w 100g jest zaledwie 40 kalorii – ale też ma dużo witaminy C, witaminy A, witaminy B, beta-karotenu i rutyny. Kapusta pekińska zawiera także spore ilości żelaza, kwasu foliowego, soli potasowych oraz siarki. Nic dziwnego, że warzywo to jest zalecane przez dietetyków i lekarzy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kapusta pekińska z patelni

Jeśli szukacie ciekawego pomysłu na kolację lub dodatek do obiadu, przygotujcie danie z naszego przepisu. To pyszna kapusta pekińska na ciepło – smażona na maśle z dodatkiem warzyw i przypraw.

Dodajcie do niej ząbek czosnku, a będzie jeszcze bardziej aromatyczna i zdrowsza. Jak przygotować to przepyszne i kolorowe danie? Sprawdźcie!

Składniki:

  • 1/2 kg kapusty pekińskiej
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 zielonej papryki
  • 30-40 dag dyni
  • 1/2 pora
  • 5 dag masła
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: 

  1. Kapustę pekińską drobno poszatkować.
  2. Z papryki i obranej dyni usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić w słupki.
  3. Na patelni rozgrzać masło, wsypać pokrojony por, paprykę i dynię i delikatnie podsmażyć.
  4. Pod koniec dodać posiekaną kapustę, wymieszać i dusić przez kilka minut.
  5. Danie przyprawić do smaku solą, pieprzem i zmiażdżonym ząbkiem czosnku.

Smacznego!

Komentarze
Kimchi
Wikipedia commons
Newsy Jest lepsza od ogórków kiszonych i kapusty. Banalnie prosta w wykonaniu kiszonka. Podajemy przepis
Polacy uwielbiają kiszonki i przetwory zimowe. Niektóre gospodynie eksperymentują na przykład z ogórkami w zalewie na ostro. A czy słyszeliście o kimchi?
Hubert Rój
grudzień 08, 2020

Nie tylko nad Wisłą jada się kiszone warzywa. Tego typu specjały przygotowuje się nawet w dalekiej Azji! Dzisiaj przedstawimy wam nieco bliżej kimchi. Co to takiego? Kimchi to absolutna podstawa koreańskiej kuchni. Dosłownie oznacza po prostu sfermentowane warzywa. Jednak kimchi to także różnego rodzaju kiszonki. Do przygotowania tego koreańskiego przysmaku wykorzystuje się różne warzywa. Tradycyjnie była to rzepa, a także ogórki czy kapusta pekińska. I to właśnie tę ostatnią polecamy wam do przygotowania w koreański sposób. Podróż do Seulu Nieodłącznym elementem azjatyckiej kiszonki jest ostra papryka. Oczywiście sami ostatecznie zdecydujemy, jak ostra będzie nasza kapusta, jednak bez niej nie osiągniemy tradycyjnego smaku z okolic dalekiego Seulu. W obiegu funkcjonuje cała masa różnych przepisów na kimchi. Do wielu z nich potrzeba będzie trudnych do zdobycia składników, takich jak sos rybny. By kimchi smakowało dokładnie tak jak w egzotycznym, koreańskim barze, potrzebny będzie przynajmniej jeden z tych dodatków, a więc mąka ryżowa. Znajdziecie ją w dobrych sklepach. A teraz czas na przepis na łatwe kimchi z kapusty pekińskiej: Składniki: 0,5 kg kapusty pekińskiej 1 łyżka mąki ryżowej Pół łyżki cukru 2 łyżki soli Mała cebulka (opcjonalnie szczypiorek) Ząbek czosnku 1-2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka papryki ostrej Pół małej marchewki Przygotowanie: Kapustę kroimy na dość małe kawałki. Marchewkę kroimy zaś na bardzo cienkie paski. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki, cebule kroimy w kostkę. Czas na przygotowanie pasty kimchi. Gotujemy 200 ml wody z mąką ryżową i cukrem. Po powstaniu gęstego kleiku, odstawiamy do ostudzenia. Pokrojoną kapustę zalewamy w...

Przeczytaj
Bigos
slodkokwasnakuchnia1/gotujmy.pl
Przepisy Ten wegetariański gulasz to prawdziwe mistrzostwo świata! Zamiast mięsa użyj...
Macie dość mięsnych dań? Z odsieczą przyjdą nam weganie i ich pomysłowe przepisy. Czas wypróbować propozycję na kapuściany gulasz z ciecierzycą.
Hubert Rój
listopad 08, 2020

Wegańska kuchnia ma rzeszę swoich zwolenników i równie pokaźną grupę przeciwników. Nic nie jest jednak czarno-białe. Niejeden mięsożerca będzie zaskoczony, gdy skosztuje tego ciekawego dania nieco przypominającego tradycyjny bigos. Nie będzie to jednak bigos, a coś w rodzaju gulaszu. I w tym miejscu należy się słówko wyjaśnienia. Gulasz, pochodząca z Węgier potrawa, swą nazwę zawdzięcza bydłu (węg. gulya - bydło). Tak, tak – gulasz to dawne danie pasterzy, którzy wypasali swoją trzodę gdzieś na węgierskich równinach, zwanych pusztą. Taka „mięsna” nazwa to żadna nowina dla wegan. Mają swoje roślinne mleko, mają plastry na kanapkę w formie sera, mogą mieć też gulasz! W poniższym przepisie za treściwy, konkretny posmak odpowiadać będzie sos sojowy i wędzona papryka. Nie pomińcie tych niezbędnych składników! Składniki: 1 kg kiszonej kapusty Ok. 40 dag grzybów (mogą być to pieczarki, ale warto postarać się o jakieś szlachetniejsze odmiany) 3 cebule Ok. 30 dag gotowanej ciecierzycy (można użyć gotowej, sprzedawanej w puszce) Papryka wędzona w proszku Sos sojowy Papryka słodka w proszku Ziele angielskie, liść laurowy Sól i pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Cebulę przesmażamy na patelni z dodatkiem grzybów. Pod koniec smażenia dodajemy po łyżce papryki słodkiej i wędzonej (uważajcie, by nie przypalić papryki – robi się wtedy dość gorzka). Płuczemy kapustę i szatkujemy ją (niepłukana może być zbyt kwaśna). Dodajemy kapustę, liść laurowy i ziele angielskie na patelnię i smażymy przez kilka minut. Warto dodać nieco wody, jeżeli widzicie, że kapusta może się przypalać. Dodajemy ciecierzycę i sos sojowy i smażymy do momentu, w którym kapusta będzie miękka. Doprawiamy solą i...

Przeczytaj
Bigos
Adobe Stock
Newsy Ten błąd w przygotowywaniu bigosu popełnia większość z nas. Podpowiadamy, jak tego uniknąć
Bigos to danie naprawdę polskie. Przez lata stracił niestety nieco swojego blasku. Często bigosem nazywa się inne dania na bazie kapusty. I popełnia się błędy podczas jego gotowania.
Hubert Rój
grudzień 11, 2020

Trochę kapusty byle jakiego rodzaju z wkrojoną podłej jakości parówką – gotując „bigos” w ten sposób na pewno nie oddamy hołdu naszym przodkom. To prawda, w każdym domu funkcjonują różne wersje tej fantastycznej potrawy. Sam bigos to nieskończona możliwość innowacji i różnych niekonwencjonalnych rozwiązań. Ale istnieją podstawy, których bezwzględnie należy się trzymać. Kapusta słodka, powoli gotowana na bulionie, niezbędny dodatek kapusty kiszonej – w proporcjach „pół na pół” – to staropolski bigosowy kanon. Nie stanie się oczywiście nic złego, jeżeli zdecydujemy się na proporcje 1:2 – w ten sposób bigos przygotowuje wiele doświadczonych pań domu. Nie warto oszczędzać na mięsie do bigosu. Jeżeli chcemy ugotować szlachetne, tradycyjne danie, nie posiłkujmy się resztkami z wczorajszego obiadu, tylko podsmażmy i podpieczmy specjalnie wybrane kawałki mięsa. Niezbędne będzie użycie wędlin – przynajmniej w stosunku 1/3 do reszty mięs gotowanych i pieczonych – to one nadadzą bigosowi ten charakterystyczny aromat dymu. Oprócz tego zdradzimy wam, jakiego błędu nie popełniać, by bigos stał się jeszcze lepszy w smaku. O co chodzi? Wstrzymajmy się z dodawaniem pieprzu i innych przypraw niemalże na koniec gotowania. Ten prosty zabieg poprawi smak naszej potrawy. Przepis na tradycyjny, staropolski bigos: Składniki: 50 dag poszatkowanej świeżej kapusty 50 dag kapusty kiszonej (również drobno pokrojonej) Garść wymoczonych i obgotowanych grzybów (najlepiej prawdziwków) Garść śliwek wędzonych 1 l bulionu 2 spore cebule Kilka ząbków siekanego czosnku 20 dag wędzonego boczku 25 dag łopatki wieprzowej 25 dag schabu wieprzowego Jeżeli dysponujemy mięsem wołowym,...

Przeczytaj
bigos
Gotujmy.pl/babciagramolka
Newsy Przepyszna kapusta z leśnymi grzybami. Klasyka wigilijnej kuchni. Godzina roboty
Tego dania nie może zabraknąć w święta! Jest bardzo proste w przygotowaniu i wymaga kilku składników.
Katarzyna Wyborska
grudzień 15, 2020

Jednym z tradycyjnych, wigilijnych dań jest kapusta z grzybami. Wiedzieliście, że tę potrawę przygotowuje się w Polsce od setek lat? Nic dziwnego, że nie może jej zabraknąć na wigilijnym stole, który pełen jest tradycyjnych dań! Sprawdźcie ten przepis, z którego wyczarujecie przepyszną kapustę z grzybami, taką jak u mamy. O kapuście na polskich stołach Dawniej kapusta była jednym z najpopularniejszych składników używanych w kuchni i w pewnym okresie historii naszego kraju jedzono to warzywo praktycznie na okrągło. Tanie i łatwe w uprawie stanowiło bazę większości dań. By nieco przerwać monotonię, do kapusty dodawano różne dodatki, np. groch albo grzyby okraszone smalcem. Co więcej, tak wzbogacona kapusta uchodziła za dość wykwintne danie i przyrządzano ją na różne święta i podniosłe okazje. Zwyczaj przetrwał do dziś i na Wigilię przygotowujemy postną wersję tej tradycyjnej potrawy. Przepis na kapustę z grzybami Aby kontynuować tradycję naszych przodków, przygotujcie na Wigilię jarską kapustę z grzybami! Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga dużo pracy, a jedynie nieco czasu – pamiętajcie o tym, że grzyby trzeba dzień wcześniej namoczyć w wodzie!  Potrzebne wam będą poniższe składniki: 1 główka kapusty 200 g grzybów suszonych 4 cebule 3 ząbki czosnku Pieprz Sól Przygotowanie Włóż grzyby do naczynia z wodą i odstaw na noc, by się namoczyły. Kapustę umyj i poszatkuj na drobno. Przełóż ją do garnka, dodaj łyżeczkę soli, zalej wodą i gotuj. W tym czasie ugotuj namoczone wcześniej grzyby. Gdy kapusta zmięknie, odcedź ją z wody. Ugotowane grzyby pokrój drobno i dodaj do kapusty wraz z odrobiną wody po gotowaniu. Posiekaj cebulę, czosnek i wrzuć do garnka z kapustą i grzybami. Wymieszaj, dodaj...

Przeczytaj