Kapusta pekińska to bardzo popularne warzywo wśród Polaków. Zazwyczaj przygotowujemy z niej przepyszne surówki do obiadu. Czy wiecie, że jedzenie takiej kapusty jest dla was bardzo zdrowe? Warzywo to nie jest tylko bardzo niskokaloryczne – w 100g jest zaledwie 40 kalorii – ale też ma dużo witaminy C, witaminy A, witaminy B, beta-karotenu i rutyny. Kapusta pekińska zawiera także spore ilości żelaza, kwasu foliowego, soli potasowych oraz siarki. Nic dziwnego, że warzywo to jest zalecane przez dietetyków i lekarzy.

Kapusta pekińska z patelni

Jeśli szukacie ciekawego pomysłu na kolację lub dodatek do obiadu, przygotujcie danie z naszego przepisu. To pyszna kapusta pekińska na ciepło – smażona na maśle z dodatkiem warzyw i przypraw.

Dodajcie do niej ząbek czosnku, a będzie jeszcze bardziej aromatyczna i zdrowsza. Jak przygotować to przepyszne i kolorowe danie? Sprawdźcie!

Składniki:

  • 1/2 kg kapusty pekińskiej
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 zielonej papryki
  • 30-40 dag dyni
  • 1/2 pora
  • 5 dag masła
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: 

  1. Kapustę pekińską drobno poszatkować.
  2. Z papryki i obranej dyni usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić w słupki.
  3. Na patelni rozgrzać masło, wsypać pokrojony por, paprykę i dynię i delikatnie podsmażyć.
  4. Pod koniec dodać posiekaną kapustę, wymieszać i dusić przez kilka minut.
  5. Danie przyprawić do smaku solą, pieprzem i zmiażdżonym ząbkiem czosnku.

Smacznego!

Zobacz także: