Kapusta na gołąbki pęka? Wystarczy wlać pół szklanki do garnka
AdobeStock
Newsy

Kapusta na gołąbki pęka? Wystarczy wlać łyżkę tego produktu do garnka i po problemie

Zapomnijcie o pękającej kapuście na gołąbki. Wykorzystajcie jedną prostą sztuczkę.

Gołąbki, choć czasochłonne, są tak pysznym daniem, że warto się dla nich poświęcić. Przygotowanie farszu nie jest trudne, ale sprawa się komplikuje przy zawijaniu ich w kapustę. Trzeba nią najpierw sparzyć, a następnie umiejętnie oderwać liście i zwinąć farsz. Bywa, że przy tej czynności liście zaczynają pękać i gołąbki są do niczego. By uniknąć takiej katastrofy kulinarnej, wykorzystajcie sprytny trik. 

Co zrobić, żeby kapusta na gołąbki nie pękała?

Dlaczego w ogóle kapusta pęka? Dzieje się tak zwykle z powodu zbyt długiego gotowania. Nie można „przedobrzyć” z kapustą, ponieważ bardzo długo gotowana będzie się rozpadać i pękać. Czasami jednak nawet pomimo przestrzegania czasu i trzymania kapusty we wrzątku dokładnie tyle czasu, ile podano w przepisie, może ona pękać.

Jak temu zapobiec? Wystarczy, że przed włożeniem kapusty do garnka, wlejecie do wrzątku około łyżkę octu. Dzięki temu liście pozostaną elastyczne, a do tego będą łatwiej odchodzić. 

Zobacz także
Gołąbki po cygańsku dla leniwych. Zapomnijcie o parzeniu kapusty

Przepis na gołąbki po cygańsku dla leniwych. Zapomnijcie o parzeniu kapusty

Dzięki temu 1 dodatkowi za 1 zł gołąbki będą miały lepszy smak, a farsz nie będzie się rozlatywał

Dzięki temu dodatkowi za 1 zł gołąbki będą miały lepszy smak, a farsz nie będzie się rozlatywał

Jak sparzyć kapustę na gołąbki?

Parzenie kapusty na gołąbki to nic trudnego. Zróbcie to w poniższy sposób, a gołąbki zawsze wam wyjdą:

  1. Oczyśćcie kapustę z wierzchnich liści. 

  2. Wlejcie do dużego garnka tyle wody, by przykryła kapustę. Wsypcie sól i zagotujcie.

  3. Gdy woda będzie już wrzeć, wlejcie ocet.

  4. Wytnijcie głąb z kapusty i włóżcie ją do wrzącej wody. Przykryjcie garnek pokrywką, zmniejszcie ogień i gotujcie kapustę przez kilka minut, obracając ją co jakiś czas. Jeśli kapusta jest młoda lub użyliście kapusty włoskiej, wystarczą 3-4 minuty. W przypadku dojrzałej kapusty białej czas gotowania jest dłuższy i wynosi 7-10 minut.

  5. Po tym czasie wyjmijcie kapustę z garnka. Odczekajcie chwilę, by się nie poparzyć i ostrożnie zdejmujcie liście. Zostawcie do ostygnięcia.

Tak przygotowana kapusta jest już gotowa do zawijania farszu.  

Parzenie kapusty bez garnka 

Do sparzenia kapusty garnek wcale nie jest potrzebny. Możecie to z łatwością zrobić z pomocą kuchenki mikrofalowej. W tym artykule wyjaśniamy, jak sparzyć kapustę w taki sposób. Oszczędzicie dzięki temu mnóstwo czasu, a do tego tak sparzona kapusta zawiera w sobie więcej witamin. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak szybko sparzyć kapustę na gołąbki? Banalne triki
Flickr
Newsy
Jak szybko sparzyć kapustę na gołąbki? Banalne triki
Czy da się sparzyć kapustę na gołąbki inaczej, niż wsadzając ją do gorącej wody? Poznajcie te ciekawe i skuteczne sposoby!

Gołąbki są dość prostym daniem, choć przygotowanie gołąbków jest bardzo czasochłonne . Zwłaszcza parzenie liści kapusty może być dla niektórych sporym wyzwaniem! Na szczęście istnieją proste sposoby na szybkie i łatwe sparzenie kapusty do gołąbków. Sprawdźcie, jak to zrobić. Jak sparzyć kapustę na gołąbki w piekarniku? Klasyczny sposób na sparzenie kapusty do gołąbków to nabicie główki na widelec i włożenie jej do garnka z gorącą wodą. Można to jednak zrobić inaczej – choćby w piekarniku! Należy wyciąć głąb kapusty i włożyć ją do rękawa do pieczenia. Rękaw zawiążcie dokładnie z obu stron i włóżcie do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczcie przez około 25 minut. Po tym czasie ostrożnie wyciągnijcie kapustę z rękawa i gotowe – liście będą odchodziły same! Jak sparzyć kapustę na gołąbki w mikrofalówce? Kolejnym sposobem jest wykorzystanie kuchenki mikrofalowej. Kapuście wycinacie głąb  i wkładacie ją do mikrofalówki i podgrzewać ją przez około 5 minut na najwyższej mocy kuchenki. Nie zrażajcie się tym, że kapusta nieco opadnie po takim podgrzewaniu! Będzie nadal bardzo dobra w smaku, a wy z łatwością oderwiecie miękkie już liście, które nadają się do zawijania. Jak sparzyć kapustę na gołąbki bez użycia ciepła? Zaskakującym sposobem na „sparzenie” liści kapusty jest… włożenie jej do zamrażarki! Włóżcie to warzywo do zamrażarki na całą dobę. Po tym czasie wyjmijcie je i połóżcie na blacie kuchennym. Poczekajcie, aż się całkowicie rozmrozi – po tym czasie kapusta będzie idealnie miękka, a liście będą łatwo odchodziły. Taki sposób nie jest może najszybszy, ale jeśli macie bardzo dużo czasu, to może się wam przydać. Tradycyjne parzenie kapusty na gołąbki...

Zapomnijcie o parzeniu kapusty na gołąbki w garnku. Ten sposób to prawdziwy hit
Flickr
Newsy
Zapomnijcie o parzeniu kapusty na gołąbki w garnku. Ten sposób to prawdziwy hit
Kapustę na gołąbki można sparzyć tradycyjnie w garnku lub w bardziej nowatorski sposób - w mikrofalówce. Ale to nie koniec możliwości! Istnieje jeszcze jeden trik na proste i łatwe przygotowanie kapusty na gołąbki.

Lubicie gołąbki, ale czasami już macie dość mozolnego parzenia kapusty w garnku? Sprytni kucharze wymyślili ciekawy sposób na uporanie się z tą czynnością. Będzie wam potrzebna woda, nóż i jeszcze jedna rzecz.  Jak sparzyć kapustę na gołąbki w rękawie piekarniczym? Jeżeli nie chce wam się parzyć kapusty w tradycyjny sposób, wykorzystajcie w tym celu rękaw do pieczenia. Postawcie na blacie kapustę głąbem do dołu (nie obcinajcie go). Następnie górną część warzywa natnijcie głęboko (na 5 cm) ostrym nożem w kształt krzyża. Tak przygotowaną kapustę włóżcie do rękawa do pieczenia i zalejcie ją wrzącą wodą, do ⅓ wysokości kapusty. Zawińcie szczelnie rękaw i odstawcie na około 20 minut. Tyle czasu wystarczy, by para unosząca się z wody zmiękczyła liście kapusty. Gdy minie już 20 minut, ostrożnie wyjmijcie kapustę z rękawa. Uwaga na gorącą parę! Następnie delikatnie odrywajcie liście - są już gotowe do zawijania w nie farszu.  Przepis na najlepsze, klasyczne gołąbki Po szybkim sparzeniu kapusty w rękawie do pieczenia nie pozostaje nic innego, jak od razu wykorzystać ją do zrobienia gołąbków! Do przygotowania tradycyjnej wersji tego dania potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 główka białej kapusty 2 cebule 3 torebki ryżu 1,5 kilograma mielonego mięsa wieprzowego z łopatki 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 2 jajka 2 szczypty soli 2 szczypty pieprzu 1 szczypta majeranku  Przygotowanie: Gotujcie ryż około kwadransa do momentu aż wchłonie całą wodę (proporcja wody do ryżu 2:1) i po ugotowaniu odstawcie do ostudzenia.  Cebulę obierzcie, pokrójcie w kostkę i zeszklijcie na patelni. Następnie w dużej misce wymieszajcie mięso...

Genialny trik na kapustę do gołąbków. Już nie musicie gotować jej w garnku i czekać aż zmięknie
Własne
Newsy
Genialny trik na kapustę do gołąbków. Już nie musicie gotować jej w garnku i czekać aż zmięknie
Gołąbki to ulubione danie wielu Polaków. Ich przyrządzenie jest bardzo proste, ale największe problemy sprawia kapusta. Dzięki jednemu trikowi z łatwością sparzycie jej liście bez użycia wody.

Gołąbki to jedno z najbardziej tradycyjnych dań kuchni polskiej. Są pyszne, aromatyczne i wprost rozpływają się w ustach. Ich przygotowanie ma w zasadzie tylko jeden mankament. Bowiem, większości gospodyń niesamowitą trudność sprawia poprawne rozebranie i sparzenie kapusty … Na szczęście istnieje sposób, by temu zaradzić. Tradycyjne parzenie kapusty na gołąbki Zgodnie z tradycyjnymi, staropolskimi recepturami kapustę na gołąbki powinno się włożyć do garnka, zalać wodą i parzyć we wrzątku przez ok. 3 minuty. Niektórzy wkładają główkę w całości, inni oddzielają liście „na sucho” i dopiero umieszczają w osolonej miksturze.  Parzenie kapusty ma służyć przede wszystkim zmiękczeniu liści, głównie ich nerwów. Dzięki temu kapusta jest o wiele bardziej elastyczna i łatwiej nią operować, na przykład zawinąć ją na gołąbki . Oczywiście nie można zapomnieć również o tym, że gotowanie w osolonej wodzie dodaje warzywu smaku. Nie ulega jednak wątpliwości, że ta metoda wymaga zarówno cierpliwości, umiejętności, jak i czasu. A i tak nie zawsze okazuje się skuteczna. Na szczęście istnieje inny, o wiele łatwiejszy sposób na sparzenie kapusty na gołąbki. Potrzebujecie tylko… mikrofalówki. Parzenie kapusty przy użyciu mikrofalówki Parzenie kapusty w mikrofalówce jest dziecinnie proste i nie wymaga praktycznie żadnych zdolności kulinarnych. Nie potrzebujecie do tego nawet 1 ml wody.  Wystarczy, że wytniecie z kapusty głąb, czyli najtwardszą jej część znajdującą się na spodzie, a następnie umieścicie ją w mikrofalówce na ok. 10 minut lub dłużej. Pamiętajcie, by ustawić największą możliwą moc. Po upływie tego czasu liście powinny zacząć same odchodzić od kiści. Okazuje się, że tak przygotowana kapusta zachowuje więcej...

Jak równomiernie sparzyć liście kapusty na gołąbki? Potrzebujecie 1 rzeczy
Flickr
Newsy
Jak równomiernie sparzyć liście kapusty na gołąbki? Potrzebujecie 1 rzeczy
Istnieje kilka sposobów na sparzenie kapusty do gołąbków. Poznajcie najprostszy z nich.

Gołąbki to idealne danie na rodzinny obiad. Co prawda ich przygotowanie wymaga nieco pracy, ale smak wynagradza wszystko! Zaletą gołąbków jest to, że można do nich dodać praktycznie wszystko, na co macie ochotę. Świetnie smakują zarówno z mięsem, jak i grzybami albo warzywami. Zanim zawiniecie gołąbki, koniecznie trzeba najpierw sparzyć liście. Sprawdźcie, jak można to łatwo zrobić za pomocą samego widelca! Przepis na gołąbki Do przygotowania klasycznych gołąbków potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1 główka białej kapusty 150 g ryżu (suchego) Kilogram wieprzowego mięsa mielonego z łopatki lub szynki 3 cebule 2 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyżki majeranku Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie kapustę, obetnijcie końcówkę i zdejmijcie wierzchnie liście. Nie ma potrzeby, żeby wycinać głąb. Natnijcie liście od spodu Wlejcie wodę do dużego garnka i zagotujcie. Gdy już będzie wrzeć, wbijcie w kapustę widelec i włóżcie ją do wrzątku. Obracajcie kapustę do momentu, aż liście zaczną delikatnie odchodzić. Wyjmijcie kapustę i delikatnie odrywajcie liście np. szczypcami, żeby się nie poparzyć. Gdy już będziecie mieli tyle liści, ile wam potrzeba, odłóżcie je na bok do ostudzenia. Zagotujcie w mniejszym garnku wodę na ryż i ugotujcie go na pół twardo. Odcedźcie i odstawcie. Cebulę obierzcie, pokrójcie w kostkę i podsmażcie na oleju. Ostudźcie. W dużej misce wymieszajcie mięso z podsmażoną cebulą i ryżem. Dodajcie dwa jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek oraz sól i pieprz. Rękami dokładnie wyróbcie masę tak, by wszystkie składniki się połączyły. Gotowy farsz nakładajcie na liście. Złóżcie boki liści do środka i zawińcie ciasno. Na dnie garnka...