Uwielbiacie gołąbki? Któż by nie przepadał za tym daniem! Pyszne, delikatne mięso z ryżem zawinięte w miękki liść kapusty, a to wszystko w smakowitym sosie pomidorowym. Po prostu palce lizać! Gołąbki sprawdzają się zawsze.

Nadają się doskonale na wiele okazji i bez problemu można je zrobić też w wersji wegetariańskiej, jeśli macie w rodzinie jaroszy. Zamiast mięsa wystarczy po prostu dodać do środka grzyby oraz warzywa. Z sosem też można łatwo eksperymentować i zrobić na przykład sos pieczarkowy albo mięsny. Dla każdego coś dobrego!

Dlaczego kapusta na gołąbki nie chce zmięknąć?

Zdarzyło się wam kiedyś, że gołąbki wyszły zbyt twarde przez kapustę, która nie chciała zmięknąć mimo długiego gotowania? Znamy ten ból! To dość częsty błąd, któremu można łatwo zapobiec. Wszystko przez niewłaściwe przygotowanie kapusty. Bardzo ważne jest, by już na początku wyciąć cały głąb, czyli twardy trzon. Ta część nawet po długim gotowaniu nie zmięknie. Jeżeli nie wytniecie dokładnie całego głąba i jego fragmenty zostaną na liściach kapusty, w które zawiniecie farsz, to niestety gołąbki wyjdą twarde.

Przepis na gołąbki z miękką kapustą

Jak widać to danie wymaga sporo uwagi i cierpliwości, ale nie jest wcale bardzo skomplikowane w przygotowaniu. Do tego jego smak całkowicie rekompensuje trud włożony w całą pracę! Do przygotowania klasycznych gołąbków będą wam potrzebne poniższe składniki:

Zobacz także:

  • 1 kg mięsa mielonego
  • 2 torebki ryżu
  • 2 cebule
  • 1 kapusta biała
  • 2 litry warzywnego bulionu
  • 600 g przecieru pomidorowego
  • Oregano
  • Papryka słodka mielona
  • Papryka ostra mielona
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Ugotujcie dwie torebki ryżu i zostawcie do ostudzenia. Gdy będą już chłodne, wymieszajcie je w misce z mięsem.
  2. Cebulę obierzcie, pokrójcie w kostkę i dodajcie do mięsa z ryżem. Doprawcie.
  3. Dokładnie wymieszajcie farsz i uformujcie równe kotleciki.
  4. Kapustę umyjcie i bardzo dokładnie wytnijcie z niej głąb. Włóżcie kapustę do wrzącej wody i gotujcie przez 15 minut na małym ogniu. Wyjmijcie i ostudźcie.
  5. Z ostudzonej kapusty odrywajcie ostrożnie całe liście i do każdego wkładajcie kotlecik z farszu. Zawińcie bardzo ciasno, by się nie rozpadły!
  6. Ułóżcie gołąbki w garnku i zalejcie je bulionem. Przez minimum godzinę gotujcie na małym ogniu (aż kapusta zmięknie). Nie mieszajcie gołąbków – mogą się rozpaść.
  7. Na koniec odlejcie trochę bulionu z gołąbków, wymieszajcie go z papryką i przecierem pomidorowym. Duście przez około 10 minut i polejcie sosem gołąbki na talerzu. Smacznego!