Kapusta kiszona wyszła miękka? Przez ten częsty błąd może być do niczego
Flickr
Newsy

Kapusta kiszona wyszła miękka? Przez ten częsty błąd może być do niczego

Otworzyliście słoik z kapustą i okazało się, że zamiast twarda i pełna chrupkości jest miękka? Znamy przyczynę.

Domowa kapusta kiszona to nieodłączny element w polskiej kuchni. Dodajemy ją zawsze do bigosu, mieszamy z grzybami i podajemy na świąteczny stół solo lub w formie farszu do pierogów lub krokietów. Z kapusty kiszonej robi się też pyszną kwaśnicę lub podsmaża, by następnie podać ją z mięsem i ziemniakami. A do tego - jest prosta w przygotowaniu i bardzo tania.

Niestety, zdarza się, że taka samodzielnie ukiszona kapusta po wyjęciu ze słoika nie jest przyjemnie chrupiąca i twarda, a zamiast tego okazuje się być miękka i niezbyt smaczna. Dlaczego tak się dzieje?

Dlaczego kapusta kiszona wychodzi miękka?

Choć przygotowanie kapusty kiszonej nie jest trudne, można przy tym popełnić kilka błędów, które powodują, że nie będzie ona zbyt smaczna lub po prostu nie ukisi się prawidłowo:

  • Powietrze - w trakcie kiszenia kapusta powinna być w całości przykryta sokiem, a słoik, w której się znajduje, musi być szczelnie zamknięty. Należy oczywiście co kilka dni go odkręcić, by „odgazować” kapustę, ale w trakcie całego procesu kiszenia słoik powinien być mocno zakręcony. Możliwe więc, że kapusta zrobiła się miękka, ponieważ słoik był nieszczelny. 

Zobacz także
Kapusta z grzybami zawsze wychodzi wam za słona? Sprawdźcie, jak nie popełnić więcej tego błędu

Kapusta z grzybami zawsze wychodzi wam za słona? Sprawdźcie, jak nie popełnić więcej tego błędu

Kiszona kapusta do bigosu

Jaka jest najlepsza kapusta na bigos? Świeża czy kiszona? Tradycyjnie robiono go w ten 1 sposób

  • Temperatura - ma bardzo duży wpływ na kiszenie kapusty. Gdy jest za niska, proces ten przebiega o wiele wolniej, a nawet może być zupełnie zaburzony. Dlatego najlepiej jest przechowywać słoiki z kapustą, zwłaszcza na początku kiszenia, w temperaturze pokojowej. Nie może być ona jednak też zbyt wysoka - wówczas kapusta będzie się kisić za szybko i może wyjść miękka. 

  • Marchew - jeśli dodacie za dużo marchewki do kapusty, może ona zaburzyć fermentację, przez co kapusta nie będzie chrupiąca.

Jednak najczęściej popełnianym błędem, przez który kapusta kiszona wychodzi miękka, jest dodanie do niej zbyt dużo soli. Ten składnik jest niezbędny do tego, by zaczęła się kisić, jednak nie wolno z nim przesadzić. Pamiętajcie o złotej proporcji, która wynosi 20 g soli na 1 kilogram kapusty. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wasze babcie wiedziały, kiedy kisić kapustę. W tej fazie księżyca wychodzi najlepsza
Flickr
Newsy
Babcie wiedziały, kiedy powinno się kisić kapustę. W tej fazie księżyca wychodzi najlepsza
Chrupiąca, soczysta, odpowiednio kwaśna kapusta kiszona, to ideał osiągalny pod pewnymi warunkami. Wiedzieli o tym nasi przodkowie, dlatego kapustę kisili w beczkach drewnianych i spoglądali na rozgwieżdżone niebo w oczekiwaniu odpowiedniej pory do działania. Szykujcie się, ten czas nastanie już wkrótce. 

Kapusta kiszona to niezastąpiony dodatek obiadowy na jesienno-zimowym stole. Ten naturalny probiotyk i źródło witaminy C wzmacnia odporność w trudnym dla organizmu okresie. Zalety prozdrowotne to jedna strona medalu, walory smakowe to druga bardzo mocna strona surówki z kapusty. Kwaśna, ale nie za kwaśna, wyrazista w smaku, z charakterem, przyjemnie chrupiąca - taka powinna być kapusta kiszona.  Jakie odmiany kapusty powinno się kisić?  Wbrew pozorom nie każda kapusta nadaje się do kiszenia. Albo inaczej - nie każda kapusta wychodzi smaczna po procesie kiszenia. Odpowiednie warzywo powinno mieć zwartą główkę, być w pełni dojrzałe i białe. Najlepiej do takiej obróbki nadają się kapusty późnych odmian, tzw. odmian zimowych.  Letnie odmiany zawierają mało cukru, przez co kiszonka wychodzi gorzko-cierpka, a w dodatku w szaro-burym kolorze. Nie taki dodatek do obiadu chcielibyście mieć, nieprawdaż? Kiedy należy kisić kapustę?  Dawniej na wsiach starano się kisić jak najwięcej kapusty. W uboższych gospodarstwach była jednym z podstawowych pokarmów w okresie zimy. Dwie beczki kiszonki na rodzinę to standard tamtych czasów. Gospodynie często spotykały się ze sobą, by wspólnie szatkować i ugniatać kapustę. Wybierały na to określoną porę w roku.  Z kapuścianej tradycji wiadomo, że najlepszy czas na kiszenie przypada wtedy, gdy księżyca przybywa. Co oznacza, że z działaniem powinniście poczekać do 25 października, kiedy to będziecie mogli obserwować nów. Kiszona w tej fazie księżyca kapusta będzie nie tylko krucha, ale również soczysta i idealnie kwaśna..  Jak wytłumaczyć tego typu niecodzienne podejście do tematu kiszenia? Ile w tym prawdy, a ile ludowej tradycji? Trudno jednoznacznie wyrokować, ale niektórzy sugerują, że odpowiednio wybrana pora kiszenia kapusty to jednocześnie uchwycenie...

Jak zrobić młodą kiszoną kapustę w słoikach? Poznajcie prosty przepis
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić młodą kiszoną kapustę w słoikach? Poznajcie prosty przepis
Gdy przychodzi sezon na kapustę, trudno się oprzeć kapuście małosolnej. Kiszona młoda kapusta to prawdziwy hit, a przyrządza się ją bardzo prosto! Poznajcie przepis na tą kapustę.

Nie ma nic lepszego niż kiszona kapusta! A jeszcze lepsza jest ta zrobiona z młodej kapusty . Jest przyjemnie kwaśna, cudownie chrupie i wspaniale pasuje do koletów jako surówka, do zupy albo jedzona wprost ze słoika. Młoda kiszona kapusta posmakuje nawet tym, którzy nie przepadają za starszą kapustą kiszoną. Kapusta małosolna , czyli młoda kapusta krótko kiszona, jest bowiem dość twarda i bardzo chrupiąca, mniej kwaśna i lekko słona. Jej smak dość mocno się różni od zwykłej kapusty kiszonej, dlatego warto ją przygotować, by skorzystać z witamin i minerałów, które znajdują się w kiszonej kapuście. Poznajcie prosty przepis na ukiszenie młodej kapusty w słoikach. Palce lizać! Przepis na młodą kapustę kiszoną Wczesna kapusta kiszona w słoikach to świetny pomysł na smaczną surówkę do obiadu . Sprawdzi się także jako składnik do zupy! Do przygotowania kapusty kiszonej z młodej kapusty potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 kg młodej kapusty 2 marchewki 2 płaskie łyżki soli Czyste słoiki Opcjonalnie możecie dodać jeszcze kminek i inne, ulubione przyprawy. Przygotowanie: Poszatkujcie drobno kapustę za pomocą szatkownicy lub ostrego noża. Im drobniej będziecie kroić, tym lepiej, choć wielkość pokrojonych kawałków kapusty nie ma dużego znaczenia. Wszystko zależy od waszych osobistych preferencji. Marchewki obierzcie i zetrzyjcie na tarce na małych oczkach. Składniki umieśćcie w misce i posypcie je 2 płaskimi łyżkami soli. Wymieszajcie, przykryjcie i odstawcie na jedną dobę. Po tym czasie przemieszajcie jeszcze raz kapustę i przełóżcie do wyparzonego słoika. Układajcie kapustę ciasno, mocno ją ubijając, a nadmiar soków z kapusty wylejcie. Zakręćcie słoik, ale nie za mocno – musicie zostawić dopływ powietrza, by gazy powstałe w trakcie fermentacji mogły...

Błąd przy kiszeniu kapusty
Newsy
Jak zrobić idealną kapustę kiszoną? Większość Polaków popełnia 1 błąd, który rujnuje jej smak
Upewnijcie się, że przygotowujecie ją we właściwy sposób, bo źle zrobiona kiszona kapusta jest niesmaczna i nie ma tylu drogocennych właściwości.

Kiszona kapusta jest nie tylko przepyszna, ale też bardzo zdrowa. Taka samodzielnie przygotowana będzie szczególnie bogata w naturalne mikroorganizmy wspierające zdrowie.  Kapuśniak z kiszonej kapusty , bigos na kiszonej kapuście , pierogi z kapustą i grzybami – żadne z tych dań nie mogłoby być przygotowane bez bez kapusty kiszonej. Jeśli przygotowujecie kiszoną kapustę samodzielnie, już wyprzedzacie o krok osoby, które ją kupują. Jednak pamiętajcie, dobre chęci to niestety nie wszystko. Ne każda domowa kapusta kiszona będzie zdrowa, a przede wszystkim – smaczna. Upewnijcie się, że nie popełniacie tego błędu , bo inaczej kapusta nie będzie zachwycała smakiem. Dodawanie za dużej ilości soli do kapusty kiszonej To właśnie błąd, przed którym chcieliśmy was ostrzec. Jednym z częściej popełnianych przy kiszeniu kapusty błędów, jest dodawanie do niej zbyt dużej ilości soli. Konsekwencje mogą być następujące: Jeśli przesolicie kapustę, to przede wszystkim, będzie ona niesmaczna .  Po drugie, przesolona kapusta kiszona nie jest aż tak zdrowa. Sól to substancja, której w diecie prawie każdego Polaka jest zbyt dużo. Wszyscy powinniśmy jej unikać i ograniczać ją tam, gdzie to możliwe.  Najgorszą konsekwencją przesolenia kapusty kiszonej będzie jednak fakt, że taka kapusta jest bardziej podatna na rozwój grzybów i pleśni. Mogą one wpływać na kolor kapusty i zmieniać go na brązowy lub nawet szary. Prawidłowa proporcja soli do kapusty przy przygotowaniu kapusty kiszonej, wynosi: 200 g soli na każde 10 kg kapusty . Jak prawidłowo przechowywać kapustę kiszoną? To błąd, który szczególnie często popełniany jest przy robieniu kapusty kiszonej. Wystrzegajcie się go dla lepszego smaku i bogatszych właściwości zdrowotnych kiszonej...

Ile soli dodać do kiszenia kapusty? Wyjdzie idealna, jeśli będziecie trzymali się tych proporcji
Własne
Newsy
Ile soli dodać do kiszenia kapusty? Wyjdzie idealna, jeśli będziecie trzymali się tych proporcji
Dlaczego sól jest taka ważna podczas kiszenia kapusty? I ile należy jej dodać podczas kiszenia? Sprawdźcie.

Nic nie przebije smaku tradycyjnej, samodzielnie ukiszonej kapusty. Kapusta kiszona świetnie się sprawdza zarówno jako dodatek do obiadu, jak i jedzona w formie przekąski. Niektórzy Polacy mają jednak duży problem z jej kiszeniem. O co chodzi? Wielu amatorów kiszonej kapusty przesadza z ilością soli podczas kiszenia. Ale o tym zaraz. Na początek przyjrzyjmy się temu, dlaczego warto włączyć ją do swojej diety. Właściwości zdrowotne kiszonej kapusty Kiszona kapusta nie tylko świetnie wzmacnia odporność i chroni przed wieloma chorobami, ale też zmniejsza poziom cholesterolu, wzmacnia układ krążenia i serce oraz ma zbawienny wpływ na procesy trawienia i układ pokarmowy. Zawiera w sobie moc witamin – witaminę C, B, A, E, K, a także magnez, potas, żelazo i wapń. Jedzcie ją regularnie, a na pewno poprawicie stan swojego zdrowia i będziecie rzadziej chorować. Dlaczego sól jest taka ważna podczas kiszenia kapusty? Kiszenie kapusty tak naprawdę polega na konserwowaniu jej pod wpływem fermentacji mlekowej. Żeby doszło do fermentacji, musimy wykorzystać sól. Sól powoduje, że kapusta puszcza soki i powstaje odpowiednie środowisko do rozwoju bakterii mlekowych. Należy jednak pamiętać o zachowaniu odpowiednich proporcji soli. Ile soli dodać do kiszenia kapusty? Planujecie samodzielnie zakisić kapustę? Koniecznie sprawdźcie, ile powinno się do niej dodać soli. Proporcje są tu niezwykle ważne. Jeśli nie będziecie się ich trzymać, wasza kapusta wyjdzie niesmaczna – zbyt mdła, nieodpowiednio zakiszona lub wręcz przesolona. Jaka ilość soli na kilogram będzie w tym przypadku idealna? Najlepsze proporcje to 15-20 g (jedna łyżka stołowa) soli na 1 kg kapusty. Jeśli planujecie przygotować np. 10 kg kapusty, będziecie wówczas potrzebowali ok. 150-200 g soli. Nie ma tu miejsca na eksperymenty i pomyłki, bo przesolona kapusta będzie trudna do...