Dlaczego kapusta kiszona się zepsuła?
Adobe Stock
Newsy

Kapusta kiszona się zepsuła? Popełniliście 1 fatalny błąd. Więcej tak nie róbcie

Przyrządzenie domowej kapusty kiszonej, wcale nie należy do najprostszych. Jeśli się zepsuła, prawdopodobnie popełniliście jeden kardynalny błąd.

Kiszonki mają nie tylko zbawienny wpływ na wasze zdrowie, ale przede wszystkim są niesamowicie smaczne i uniwersalne. Nic więc dziwnego, że tak często pojawiają się w diecie większości Polaków. 

Ci, którzy przygotowują je samodzielnie, z pewnością nie raz napotkali na problemy, szczególnie w kwestii kapusty. Jak się okazuje, jej przyrządzenie wcale nie jest takie proste. Diabeł, jak zwykle, tkwi w szczegółach.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Błędy popełniane podczas kiszenia kapusty

  1. Zbyt duża ilość soli w kapuście prowadzi do jej szarzenia, tak jak dzieje się to przy kontakcie z metalem. Zwróćcie na to uwagę i dodajcie jej tylko tyle, ile w przepisie. 
  2. Kapusta powinna się kisić w temperaturze pokojowej, jednak nie należy jej wystawiać na działanie promieni słonecznych. Zimno opóźnia proces fermentacji, sprawia, że kapusta jest gorzka, a nawet ostra. Z kolei ciepło powoduje ciemnienie i sprzyja rozwojowi szkodliwych mikroorganizmów.
  3. Musicie pamiętać, by regularnie ubijać kapustę. W innym przypadku stanie się twarda i zgorzknieje.
  4. Ostatnia kwestia to higiena. Kapusta umieszczona w brudnych, niedoczyszczonych lub niewyparzonych słoikach, po prostu zacznie pleśnieć.

Przepis na domową kiszoną kapustę

Będziecie potrzebować:

  • 10 kilogramów białej kapusty
  • 1 kilograma marchewek
  • 200 gramów soli himalajskiej

Przygotowanie:

  1. Główki kapusty obierzcie z wierzchnich, brzydkich liści, przekrójcie na pół i wytnijcie z nich głąb.
  2. Tak przygotowaną kapustę posiekajcie bardzo drobno przy pomocy noża (możecie też wykorzystać do tego malakser, jeśli takowy posiadacie w swojej kuchni), a następnie umieśćcie w dużej misce.
  3. Marchewki obierzcie, zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach i dodajcie do kapusty. Całość posólcie, dokładnie wymieszajcie przy pomocy dłoni i odstawcie na ok. 15 minut (najlepiej załóżcie rękawiczki jednorazowe, by było higieniczniej).
  4. Po upływie tego czasu zacznijcie ubijać kapustę, tak by wyciekły z niej soki (możecie do tego użyć specjalnego, drewnianego kija do ubijania kapusty, ale również wałka bez końcówek, a nawet płaskiej łyżki).
  5. Tak przygotowaną kapustę przełóżcie do wiaderka, przykryjcie talerzem, obciążcie na przykład workiem ziemniaków lub kilogramem mąki i odstawcie w bezpieczne miejsce (temperatura powinna być pokojowa).
  6. Po dwóch dniach kapusta zacznie się podnosić, wówczas należy ją ponownie ubić. Od tego momentu powinniście robić to codziennie. Kiedy w końcu przestanie się podnosić to znak, że jest gotowa i można przełożyć ją do słoików, a następnie wstawić do lodówki (trwa to od 7 do 14 dni).

Smacznego!

Jak zrobić młodą kapustę kiszoną? Nieco inaczej niż starą
Pixabay
Newsy
Jak zrobić młodą kapustę kiszoną? Nieco inaczej niż starą
Kapusta kiszona to jedno z naszych "dóbr" narodowych. Z łatwością można zrobić ja samodzielnie w domu. Wiosną warto wykorzystać młodą kapustę - będzie smakować zupełnie inaczej niż kiszona stara kapusta.

Kapusta jest bardzo uniwersalnym warzywem. Można z niej zrobić surówki, kapustę zasmażaną, uwielbianą przez wielu kapustę kiszoną , pyszny kapuśniak oraz oczywiście zawinąć w nią gołąbki . W zależności od tego, czy użyjecie młodszej niż starszej główki kapusty, danie będzie różniło się smakiem. Czym różni się młoda kapusta od starej? Młoda kapusta zbierana jest o wiele wcześniej, z łatwością kupicie ją już w maju. Poznacie ją w warzywniaku po intensywnie zielonym kolorze. W smaku jest nieco słodsza i delikatniejsza niż stara kapusta. Kiszenie młodej kapusty nie wymaga zbyt wiele wysiłku, nie trzeba jej ubijać zbyt mocno, co ma miejsce w przypadku starszych główek. Będzie też miała nieco inny smak niż ta stara, mocno ukiszona – podobnie jak w przypadku ogórków kiszonych i małosolnych. Będzie słodsza, lekko słona i mniej ukiszona. Przepis na młodą kiszoną kapustę Składniki 3kg młodej kapusty 450g marchewek 3 łyżki niejodowanej soli kamiennej (u mnie do kiszone zawsze niejodowana) 3 ząbki czosnku Kilka gałązek kopru włoskiego Pęczek koperku Przygotowanie Kapustę obierzcie z zewnętrznych liści i poszatkujcie drobno ostrym nożem, za pomocą specjalnej mandoliny lub malaksera. Marchew zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Świeży koperek posiekajcie. Ząbki czosnku wyciśnijcie za pomocą praski. Do dużej miski włóżcie poszatkowaną kapustę, marchewkę, czosnek i zasypcie wszystko solą. Dokładnie wymieszajcie, lekko ubijcie i odstawcie na 30 minut, aby kapusta puściła sok. Dodajcie koper i pokrojony koperek. Kapustę przełóżcie do naczynia z kamionki, ponownie lekko ugniećcie i dociśnijcie talerze z obciążeniem. Odstawcie kapustę na 2-4 dni, w zależności od tego, czy wolicie bardziej,...

kapusta kiszona przepis
AdobeStock
Newsy
Ekspresowy sposób na kiszenie kapusty do bigosu. Jest gotowa już po 7 dniach i zawsze się udaje
Dobry bigos to taki, który ugotowany jest na bazie swojskiej, kiszonej kapusty. Nie kupujcie jej w sklepie – zrobicie ją sami z naszego przepisu.

Z pewnością będziecie gotować bigos na święta! Najlepszy jest ten przygotowany z własnej kiszonej kapusty, którą można zrobić w naprawdę ekspresowym tempie. Kapusta z tego przepisu jest gotowa już po 7 dniach! Właściwości kapusty kiszonej Kapusta kiszona to nie tylko główny składnik bigosu i chrupiących surówek! Warto ją jeść także ze względu na jej pozytywny wpływ na zdrowie. Sprawdźcie, jakie właściwości ma kapusta kiszona: Witaminy Podobnie jak ogórki kiszone i inne warzywa poddane procesowi fermentacji, kapusta zawiera duże ilości witaminy C oraz kwasu mlekowego, który wspomaga pracę układu trawiennego. Błonnik W kapuście znajdziecie dużo błonnika, który pomaga przy problemach z zaparciami , a także obniża poziom cholesterolu . Ponadto częste spożywanie błonnika pozwala zapobiec rozwojowi chorób serca ! Ulga dla żołądka Sok z kiszonej kapusty działa łagodząco na problemy z żołądkiem, takie jak nadżerki i wrzody . Osłabia działanie kwasów żołądkowych, dzięki czemu żołądek jest mniej podrażniony. Regulowanie cukru we krwi Spożywanie kiszonej kapusty pomoże regulować poziom glukozy we krwi , dlatego osoby cierpiące na cukrzycę zdecydowanie powinny włączyć kiszonki do swojej diety. Przepis na szybką kapustę kiszoną Do przygotowania takiej ekspresowej kapusty kiszonej, z której później z powodzeniem można zrobić bigos, potrzebne będą poniższe składniki: Składniki: 3 duże główki białej kapusty 1 marchewka 1 łyżeczka soli Kminek Liść laurowy Pieprz Woda po gotowaniu ziemniaków Przygotowanie: Umyjcie i poszatkujcie drobno kapustę. Obierzcie marchewkę i zetrzyjcie ją na tarce na dużych oczkach. Przełóżcie kapustę z marchewką do dużej miski. Dodajcie...

Jak przechowywać kapustę? Przyda wam się… linka
AdobeStock
Newsy
Jak przechowywać kapustę? Przyda wam się… linka. Dzięki 1 trikowi przedłużycie jej świeżość
Słyszeliście kiedyś o takim sposobie przechowywania kapusty? Dzięki tej metodzie wasza kapusta będzie o wiele dłużej świeża.

Biała kapusta to jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce. To dzięki niej możemy cieszyć się smakiem gołąbków, kapuśniaku, bigosu czy tradycyjnej kiszonej kapusty. Jak przechowywać zapasy białej kapusty? Sprawdźcie, gdzie ją trzymać, aby na dłużej pozostała ona świeża. Jak przechowywać kapustę? Istnieje wiele sposobów na prawidłowe przechowywanie kapusty. Niektóre z nich mogą was zaskoczyć. Zacznijmy od tego, że w pomieszczeniu, w którym chcemy trzymać kapustę powinno być chłodno. Dobrze, żeby panowała w nim temperatura od 0 do +3ºC, ale najlepiej gdyby była  ona nawet niższa - około +1  z uwagi na fakt, że przy +3 stopniach w kapuście mogą zachodzić procesy gnilne. A co z wilgotnością powietrza? Nie powinna być większa niż 90%. Sposoby przechowywania kapusty Najprostszym sposobem jest przechowywanie kapusty w pudełkach lub kartonach. Ułóżcie główki kapusty tak, aby się ze sobą nie stykały. Jeśli zdecydujecie się przechowywać to warzywo na półkach, każdą główkę owińcie w papier. Nie używajcie w tym celu gazet, ponieważ drukarski tusz może wsiąknąć w liście.  Na lince. Kiedy będziecie wycinać kapustę z ziemi, nie używajcie noża, tylko wyrwijcie ją z korzeniami i zawieście do góry nogami w piwnicy na mocnej lince. Pamiętajcie, że główki nie powinny się ze sobą stykać. To świetny sposób, aby zapewnić kapuście dobrą wentylacje. W glinie. Ciekawym sposobem jest przechowywanie kapusty jest umieszczenie jej w glinie. Wymieszajcie dwie części gliny i jedną część wody. Posmarujcie taką masą każdą główkę i odstawcie ją do wysuszenia. Kiedy zewnętrzna powłoka stwardnieje, możecie położyć kapustę na półce w piwnicy. W folii. Kapustę możemy też owinąć folią spożywczą....

Kiszona kapusta wyszła gorzka? Zapamiętajcie ten trik a następnym razem wyjdzie
AdobeStock
Newsy
Kiszona kapusta wyszła gorzka? Zapamiętajcie ten trik a następnym razem wyjdzie idealna 
Nie ma chyba nic gorszego niż odkrycie po miesiącu oczekiwania na ukiszoną kapustę, że wyszła zbyt gorzka. Dowiedzcie się, jak można temu zaradzić!

Ukiszona kapusta sprawdzi się zawsze – zarówno jako surówka, jak i składnik zup i bigosu. W dodatku można ją przyrządzać cały rok, a włożona do słoików będzie bardzo długo zdatna do spożycia. Czasami niestety wyjdzie zbyt gorzka. Jak temu zaradzić? Sprawdźcie prosty sposób! Co zrobić, by kapusta kiszona nie wyszła gorzka? Jeśli wasza kapusta po ukiszeniu wychodzi gorzka w smaku, to możecie temu zaradzić stosując prosty trik. Nie przyrządzajcie kapusty od razu po przyniesieniu świeżych główek ze sklepu! Należy zostawić je w ciemnym i dość chłodnym pomieszczeniu na 3-4 dni, na przykład w spiżarni. Ważne, by temperatura wynosiła około 15 stopni. W takich warunkach, bez dostępu światła z kapusty zniknie chlorofil oraz siarka, które odpowiadają za jej zapach i gorzki smak po ukiszeniu. Dopiero po tym czasie możecie ją poszatkować i przygotować do kiszenia. Przepis na kiszoną kapustę: Do przygotowania kiszonej kapusty potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 10 kg świeżej kapusty Kilogram marchwi 2 jabłka Szklanka soli do przetworów 2 łyżeczki kminku Przygotowanie: Zgodnie z podaną wskazówką, świeże główki kapusty zamknijcie w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu na kilka dni. Po tym czasie umyjcie kapustę, oderwijcie wierzchnie liście i przekrójcie każdą główkę na 4 części. Wytnijcie głąb, a ćwiartki drobno poszatkujcie. Obierzcie marchewkę i zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach. Podobnie postąpcie z jabłkami. Dodajcie do kapusty. Całość przełóżcie do dużej miski i wsypcie szklankę soli oraz 2 łyżeczki kminku. Całość wymieszajcie i ugniećcie mocno tak, by kapusta wypuściła soki. Powtórzcie ugniatanie dwa razy, co pół godziny. Kapustę włóżcie do dużego,...