Nic nie smakuje tak dobrze jak kapusta kiszona przyrządzona z… suszonymi grzybami. Jeśli jeszcze nigdy nie zdarzyło ci się spróbować tego przysmaku koniecznie nadrób kulinarne zaległości.

Pamiętaj jednak, że tego typu danie najlepiej przygotować nawet 2 dni przed podaniem. Wtedy wszystkie składniki zdążą się dokładnie przeniknąć, a sama potrawa nabierze iście grzybowego smaku. Całość nie powinna zająć ci dłużej niż 2 godziny.

Przepis na kapustę kiszoną z suszonymi grzybami

Składniki:

  • 1 kilogram kapusty kiszonej
  • 60 gramów ulubionych suszonych grzybów
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 szklanka wody
  • pieprz,
  • sól,
  • kminek rzymski.

Przygotowanie:

  1. Ulubione suszone grzyby opłucz, a następnie zalej wrzącą wodą i odstaw na ok. 1 godzinę.
  2. Kiszoną kapustę odciśnij z soku, nie wylewaj go jednak do zlewu, a pozostaw w misce. Może się jeszcze przydać.
  3. Kapustę włóż do garnka, dolej szklankę wody, a następnie dodaj startą na grubych oczkach marchew, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz (najlepiej w ziarnach) i kminek. Całość gotuj do pełnej miękkości, ok. 40 minut.
  4. Namoczone wcześniej grzyby pokrój na kawałki, dodaj do kapusty i wymieszaj. Całość gotuj przez ok. 15 minut (w razie potrzeby możesz delikatnie podlać kapustę wodą, w której moczyły się grzyby).
  5. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.
  6. Na patelni rozgrzej masło, a następnie dodaj do niego pokrojoną wcześniej cebulę. Kiedy ta się zeszkli dodaj jeszcze jedną łyżkę masła, a następnie mąkę i stwórz zasmażkę.
  7. Zasmażkę dodaj do garnka z kapustą i energicznie wymieszaj. Ważne jest, aby nie doprowadzić do powstania nieestetycznych grudek.
  8. Na koniec dopraw kapustę solą do smaku i gotuj jeszcze przez ok. 5 minut.

Gotowe!

Tak przyrządzoną kapustę możesz jeść nawet z kromką chleba. Sama w sobie jest niesamowicie smakowitym i sycącym daniem. Możesz ją również serwować w towarzystwie różnego rodzaju mięs i ziemniaków.

Zobacz także: