Kapusta kiszona chroni przed koronawirusem? Wyniki badań zaskoczyły nawet samych naukowców
Adobe Stock
Newsy

Kapusta kiszona chroni przed koronawirusem? Wyniki badań zaskoczyły nawet samych naukowców

Badacze sprawdzili czy kapusta kiszona pomaga w ochronie przed koronawirsuem. W tym artykule dowiecie się, czy kiszonki rzeczywiście łagodzą przebieg COVID-19.

Wpływ kapusty kiszonej i innych kiszonek na przebieg zakażenia koronawirusem, badali francuscy badacze z Uniwersytetu Montpellier.

Francuzi sprawdzali, które z warzyw ma najbardziej skuteczny wpływ na zwalczanie skutków zakażenia.

Badanie wykazało, że tym warzywem jest właśnie kapusta. Co ciekawe, nie chodziło jedynie o jej kiszoną postać. Według badaczy z Montpellier, dotyczyło to także kapusty surowej.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy kapusta chroni przed COVID-19?

Według francuskich badaczy, zdrowotność kapusty w kontekście COVID-19, ma związek z budowaniem odporności danej osoby.

System immunologiczny wspierają zawarte w kapuście antytoksyczne związki. Składniki te, według lekarzy, przyczyniają się do wzmacniania odporności ludzkiego organizmu, a w ten sposób wzmacniają go przed ewentualnymi skutkami zakażenia Sars-COV-19 i ciężkim przebyciem choroby COVID-19.

Badania jasno wykazują także, że kapusta ma w sobie rozgrzewające człowieka związki siarki, jednak lekarze kwestionują tę akurat właściwość kapusty w odniesieniu do działania przeciwcovidowego.

Rewelacje francuskich uczonych spotkały się niestety z dość sceptycznym przyjęciem ze strony polskich medyków.

Zobacz także
Jak długo trwa utrata węchu i smaku przy koronawirusie? Wyniki najnowszych badań są niepokojące

Jak długo trwa utrata węchu i smaku przy koronawirusie? Wyniki najnowszych badań są niepokojące

Obawiacie się, że pieczywo w sklepie jest skażone koronawirusem? Zróbcie z nim 1 rzecz. Wystarczą 2 minuty

Obawiacie się, że pieczywo w sklepie jest skażone koronawirusem? Zróbcie z nim 1 rzecz. Wystarczą 2 minuty

Co o wpływie kapusty na koronawirusa twierdzi polski lekarz?

Swoje zdanie w tym temacie przedstawił m.in. dr Tomasz Dzieciątkowski, mikrobiolog i wirusolog z Katedry i Zakładu Mikrobiologii Lekarskiej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

Według słów doktora Dzieciątkowskiego, kapusta rzeczywiście zawiera sporo witaminy C, wspomnianych antytoksycznych związków, a także siarki, ale te właściwości same w sobie nie wpływają na przebieg zakażenia koronawirusem i chorobę nim wywołaną.

Polski lekarz słusznie zauważył, że podobne działanie można śmiało przypisać innym produktom zawierającym te same witaminy i składniki, takim jak np.:

  • Zsiadłe mleko
  • Kefir
  • Jogurt

Specjaliści z Brytyjskiego Związku Dietetetycznego także są zdania, że żaden konkretny rodzaj żywności nie zapobiegnie zarażeniu koronawirusem ani nie wzmocni układu odpornościowego ponad miarę.

Jednak należy z całą mocą podkreślić, że zbilansowana i zdrowa dieta bogata w minerały i witaminy, pomaga w budowie silnego układu odpornościowego, co z kolei może przełożyć się na łagodniejsze przebycie choroby.

Czytaj także:

kiszona kapusta
Adobe Stock
Newsy
Kiszona kapusta wcale nie jest taka zdrowa? Nie warto jej jeść szczególnie w 1 przypadku
Mamy dla was bardzo ważną informację - kapusta kiszona może być w niektórych przypadkach szkodliwa! Sprawdźcie, czy ten problem was dotyczy.

Kapusta kiszona znana jest z szeregu prozdrowotnych właściwości. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C jest doskonałym, domowym środkiem na przeziębienie oraz wzmocnienie odporności. A do tego jest bardzo smaczna i stanowi bazę wielu dań. Ale czy wiedzieliście, że nie zawsze kapusta jest taka zdrowa? Sprawdźcie, kiedy nie powinniście jej jeść. Kto nie powinien jeść kiszonej kapusty? Kapusta kiszona zawiera substancje i minerały, które są szkodliwe dla osób cierpiących na niektóre choroby. Ze względu na wysoką zawartość sodu, nie powinni jej jeść osoby chorujące na : choroby układu naczyniowo-sercowego, nadciśnienie tętnicze, choroby nerek. Szczególnie na kapustę powinny uważać osoby cierpiące na schorzenia układu pokarmowego . Kapusta jest ciężkostrawna - wywołuje wzdęcia, gazy, powoduje uczucie przelewania w żołądku i rozpierania. Jeśli macie delikatny żołądek, powinniście bardzo ją ograniczać, ponieważ działa ona drażniąco na delikatną śluzówkę tego organu. Zwłaszcza osoby cierpiące na wrzody żołądka lub będące po operacji usunięcia woreczka żółciowego kategorycznie powinny wyeliminować kiszoną kapustę ze swojej diety. Jeżeli więc ten problem dotyczy was lub waszych bliskich, koniecznie ich o tym poinformujcie. Kiszona kapusta jest również niewskazana, jeżeli borykacie się z niedoczynnością tarczycy . Zawarte w kapuście goitrogeny mają właściwości wolotwórcze. Jak przygotowywać kapustę kiszoną? Najlepszym sposobem na zminimalizowanie szkód powodowanych przez jedzenie kapusty jest oczywiście całkowite wyeliminowanie jej z diety. O ile jednak lekarz wam tego nie zaleci, nie musicie całkowicie z niej rezygnować – wystarczy mocno ograniczyć jej spożycie i przygotowywać w odpowiedni sposób. Na przykład, aby zmniejszyć ilość sodu w...

koronawirus szczepienie
AdobeStock
Newsy
Czy przed szczepieniem na COVID trzeba być na czczo czy można coś zjeść? Sprawdźcie a unikniecie przykrej niespodzianki
Jak się przygotować do szczepienia na koronawirusa? Czy można wcześniej coś zjeść? Jakie dokumenty należy ze sobą zabrać? Na te i inne pytania odpowiadamy w poniższym artykule.

Długo wyczekiwana szczepionka na koronawirusa nareszcie dostępna jest w Polsce. Osoby spełniające odpowiednie kryteria, mogą już szczepić się przeciwko COVID-19, a kolejka chętnych jest bardzo długa. Czy przed szczepieniem trzeba się odpowiednio przygotować? Sprawdzamy. Kto może się szczepić przeciw COVID-19? Szczepienia na koronawirusa zostały rozłożone w czasie i podzielone na etapy. Dzięki temu osoby najbardziej narażone na zakażenie dostaną szczepionkę najwcześniej, co da im odporność na koronawirusa. Etapy szczepień na koronawirusa: Etap 0: Osoby najbardziej narażone, czyli pracownicy służby zdrowia, Domów Pomocy Społecznej oraz Miejskich Ośrodków Pomocy Społecznej, a ponadto, osoby pracujące w administracji placówek medycznych i sanitarno-epidemiologicznych. Etap 1: osoby starsze (powyżej 60. roku życia), pracownicy służb mundurowych oraz nauczyciele. Etap 2: osoby poniżej 60. roku życia, które cierpią na choroby przewlekłe oraz ludzie pracujący w sektorach, których nieprzerwana działalność jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania państwa. Mowa tutaj o infrastrukturze zapewniającej dostawy wody, prądu i gazu oraz pracownikach poczty czy ludziach pracujących w transporcie publicznym. Etap 3: Szczepienia powszechne pozostałej części społeczeństwa. Kto nie może się zaszczepić na COVID-19? Ze względu na wciąż trwające badania nad szczepionką i niepewność co do jej zastosowania u części ludzi, nie zaleca się wykonywania szczepień u osób z poniższych grup: Dzieci do 16. roku życia, Kobiety w ciąży, Kobiety karmiące piersią, Alergicy, Osoby chorujące na HIV oraz stosujące terapię immunopresyjną. Jak należy się przygotować przed szczepieniem na COVID-19? Osoby, które dostały skierowanie na szczepienie, muszą pamiętać o poniższych...

Twierdzili, że ich jogurt zwalcza koronawirusa. Sprawę bada policja
Adobe Stock
Newsy
Twierdzili, że ich jogurt zwalcza koronawirusa. Sprawę bada policja
Afera jogurtowo-koronawirusowa w Korei Południowej. Koreańskie służby wzięły na celownik mleczarnię, która oferowała klientom jogurt rzekomo zwalczający koronawirusa.

Dyskusja na temat tego, które produkty pomagają zwalczać COVID-19, a które wręcz przeciwnie, wybuchła niemal równo z początkiem pandemii. O wpływie tego, czy innego produktu na rozwój lub zatrzymanie choroby dyskutuje się nie tylko w Polsce. Jaki produkt reklamowano w Korei jako środek na COVID-19? W dalekiej Korei Południowej tą sprawą zajęła się nawet policja. Poszło o niewinny jogurt. Właściciele jednej z mleczarni oferującej taki właśnie produkt chwalili się na forum publicznym pozytywnym wpływem, jaki niesie spożywanie ich właśnie jogurtu wobec wirusa grypy i Sars-Cov-19. Na weryfikację tych rewelacji nie trzeba było długo czekać. Zgodnie z zapisem w koreańskim prawie, który zakazuje reklamowania produktów żywnościowym jako lekarstw na dane schorzenia i choroby, służby szybko zajęły się kontrolą firmy Namyang z miasta Sedżong. Jaka kara grozi firmie reklamującej swoje produkty na koronawirusa? Według ustaleń rządowych organizacji, firma nie przeprowadziła w tym zakresie żadnych badań, a przekonywania właścicieli mleczarni o zbawiennym wpływie ich nabiału na koronawirusa zostały oparte wyłącznie na ich własnych przypuszczeniach i domysłach. Zgodnie z dalekowschodnimi standardami, właściciele mleczarni przeprosili za zaistniałą sytuację. Firma idzie jednak w zaparte, jeśli chodzi o przekonywanie opinii publicznej o zdrowotności ich produktów. Nic w tym dziwnego. Taka reklama przyniosła koreańskiej mleczarni olbrzymi wzrost cen akcji na giełdzie. Gra idzie o dużą stawkę. Firmie grozi karne zamknięcie zakładów produkcyjnych nawet na dwa miesiące. Wyobrażacie sobie taką sytuację w naszym kraju? Jakie produkty mogą wpływać na przebieg COVID-19? Wcześniej opisywaliśmy już rzekome działanie antykoronwirusowe kilku produktów. W tym artykule sprawdzicie, czy cebula z solą...

sok z kapusty zdrowie
AdobeStock
Newsy
Oto najzdrowsza rzecz jaką możecie wypić. Ale nigdy nie pijcie więcej niż pół szklanki
W podnoszeniu odporności najlepsze są domowe sposoby - na przykład ręcznie wyciskane soki. Jednak nie zawsze są takie zdrowe!

W trosce o zdrowie stale szuka się sposobów na jego polepszenie i wzmocnienie odporności. Szczególnie teraz, gdy pandemia koronawirusa szaleje w najlepsze i zdaje się nie zwalniać tempa. Można posiłkować się suplementami diety i lekami z apteki, jednak wiele osób im nie ufa i wolą stare, domowe i sprawdzone rozwiązania. Być może wychodzą z założenia, że skoro dawniej nie było takiego wyboru witamin w aptece co dziś, a ludzie musieli sobie inaczej radzić i im to wychodziło, to dlaczego nie kontynuować starych zwyczajów? Jest w tym sporo racji – w końcu domowe syropy czy bulion zawierają dokładnie te same witaminy i minerały, które można znaleźć w suplementach z apteki! Sok na odporność – na pewno zdrowy? Jednym z babcinych sposobów na poradzenie sobie ze spadkiem odporności i przeziębieniem jest stary, dobry sok z kiszonej kapusty. Niektórych pewnie nie trzeba nawet namawiać do picia – kapusta jest przepyszna! Sok otrzymuje się w procesie kiszenia i składa się on z wody oraz z naturalnych soków wydzielanych przez warzywo. Nie wylewa się go w trakcie przygotowywania dań z kapusty ze względu na jego wyjątkowy smak oraz właściwości zdrowotne. Ale okazuje się, że większość zalet soku z kapusty kiszonej to mity! Poniżej wyjaśniamy niektóre z nich: Źródło probiotyków – uważa się, że skoro kiszona kapusta pełna jest zdrowych bakterii wytworzonych podczas fermentacji, to będzie błogosławieństwem dla układu trawiennego. Nic bardziej mylnego! Owszem, w kapuście znajdują się takie bakterie, ale są neutralizowane przez kwas znajdujący się w żołądku. Żeby odczuć jakiekolwiek działanie, trzeba by wypić kilka litrów soku z kapusty – a to niechybnie skończy się ostrą biegunką, która jest bardzo niebezpieczna dla zdrowia. Działanie antynowotworowe –...