Kapusta kiszona chroni przed koronawirusem? Wyniki badań zaskoczyły nawet samych naukowców
Adobe Stock
Newsy

Kapusta kiszona chroni przed koronawirusem? Wyniki badań zaskoczyły nawet samych naukowców

Badacze sprawdzili czy kapusta kiszona pomaga w ochronie przed koronawirsuem. W tym artykule dowiecie się, czy kiszonki rzeczywiście łagodzą przebieg COVID-19.
Hubert Rój
kwiecień 16, 2021

Wpływ kapusty kiszonej i innych kiszonek na przebieg zakażenia koronawirusem, badali francuscy badacze z Uniwersytetu Montpellier.

Francuzi sprawdzali, które z warzyw ma najbardziej skuteczny wpływ na zwalczanie skutków zakażenia.

Badanie wykazało, że tym warzywem jest właśnie kapusta. Co ciekawe, nie chodziło jedynie o jej kiszoną postać. Według badaczy z Montpellier, dotyczyło to także kapusty surowej.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Czy kapusta chroni przed COVID-19?

Według francuskich badaczy, zdrowotność kapusty w kontekście COVID-19, ma związek z budowaniem odporności danej osoby.

System immunologiczny wspierają zawarte w kapuście antytoksyczne związki. Składniki te, według lekarzy, przyczyniają się do wzmacniania odporności ludzkiego organizmu, a w ten sposób wzmacniają go przed ewentualnymi skutkami zakażenia Sars-COV-19 i ciężkim przebyciem choroby COVID-19.

Badania jasno wykazują także, że kapusta ma w sobie rozgrzewające człowieka związki siarki, jednak lekarze kwestionują tę akurat właściwość kapusty w odniesieniu do działania przeciwcovidowego.

Rewelacje francuskich uczonych spotkały się niestety z dość sceptycznym przyjęciem ze strony polskich medyków.

Zobacz także

Co o wpływie kapusty na koronawirusa twierdzi polski lekarz?

Swoje zdanie w tym temacie przedstawił m.in. dr Tomasz Dzieciątkowski, mikrobiolog i wirusolog z Katedry i Zakładu Mikrobiologii Lekarskiej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

Według słów doktora Dzieciątkowskiego, kapusta rzeczywiście zawiera sporo witaminy C, wspomnianych antytoksycznych związków, a także siarki, ale te właściwości same w sobie nie wpływają na przebieg zakażenia koronawirusem i chorobę nim wywołaną.

Polski lekarz słusznie zauważył, że podobne działanie można śmiało przypisać innym produktom zawierającym te same witaminy i składniki, takim jak np.:

  • Zsiadłe mleko
  • Kefir
  • Jogurt

Specjaliści z Brytyjskiego Związku Dietetetycznego także są zdania, że żaden konkretny rodzaj żywności nie zapobiegnie zarażeniu koronawirusem ani nie wzmocni układu odpornościowego ponad miarę.

Jednak należy z całą mocą podkreślić, że zbilansowana i zdrowa dieta bogata w minerały i witaminy, pomaga w budowie silnego układu odpornościowego, co z kolei może przełożyć się na łagodniejsze przebycie choroby.

Czytaj także:

Komentarze