Kapusta czerwona do słoików. Przepis na smaczną surówkę do obiadu
gosia56/gotujmy.pl
Newsy

Kapusta czerwona do słoików. Przepis na smaczną surówkę do obiadu

Miłośnikom czerwonej kapusty spodoba się poniższy przepis na prostą surówkę z kapusty do słoików. Jest pyszna!
Katarzyna Wyborska
kwiecień 27, 2021

Domowa surówka z czerwonej kapusty to doskonały pomysł na zdrowy dodatek do obiadu. Można łatwo ją zrobić z dodatkiem jabłek i cebuli w zalewie. Taka pasteryzowana kapusta ze słoików będzie bardzo długo nadawała się do spożycia. Wypróbujcie smaczny przepis od jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Palce lizać!

Zobacz także

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na czerwoną kapustę do słoika

Do przygotowania surówki z czerwonej kapusty potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 2 kilogramy kapusty czerwonej
  • 1 kilogram jabłek
  • 2 lub 3 duże cebule
  • 100 g cukru
  • 1,5 łyżki soli
  • Od ½ do ¾ szklanki octu
  • 1 litr wody
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 5 goździków

Przygotowanie:

  1. Kapustę umyjcie, obierzcie z wierzchnich liści i wytnijcie głąb.
  2. Poszatkujcie kapustę bardzo drobno i włóżcie do garnka.
  3. Jabłka obierzcie ze skóry, usuńcie gniazda nasienne i zetrzyjcie jabłka na tarce.
  4. Obraną cebulę pokrójcie w kostkę.
  5. Do garnka z kapustą dodajcie starte jabłka, cebulę, 1,5 łyżki soli, 100 g cukru, od ½ do ¾ szklanki octu oraz przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe i goździki. Na koniec wlejcie litr wody, wymieszajcie i zagotujcie.
  6. Gotujcie całość do momentu, aż kapusta nieco zmięknie, ale nie za bardzo- nie może wyjść zbyt miękka. Odstawcie do ostudzenia.
  7. Gotową kapustę przełóżcie do słoików i zalejcie zalewą. Następnie pasteryzujcie ją od 10 do 15 minut. Smacznego!

Właściwości zdrowotne czerwonej kapusty

Warto włączyć do swojej diety kapustę czerwoną ze względu na szereg właściwości zdrowotnych. Znajduje się w niej dużo witaminy C i innych przeciwutleniaczy, o wiele więcej niż na przykład w kapuście zielonej. Do tego regularne jedzenie czerwonej kapusty wzmacnia kości i wspomaga pracę układu trawiennego. Pomoże także przy problemach z zaparciami, a sok z czerwonej kapusty okaże się pomocny w przypadku choroby wrzodowej żołądka. Warto jeść czerwoną kapustę w ramach profilaktyki antynowotworowej, ponieważ to warzywo bogate jest w sulforafan, który pomaga obniżyć ryzyko wystąpienia nowotworów.

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Komentarze