Uwielbiamy zupy. Kapuśniak o kwaśnym smaku z dodatkiem żeberek zajmuje w naszym sercu specjalne miejsce. W zimne dni ta zupa rozgrzeje jak żadna inna i doda niesamowitej energii. Kapusta kiszona, kluczowy składnik zupy, jest bardzo zdrowa. Bakterie kwasu mlekowego w niej zawarte, pozytywnie wpływają na florę bakteryjną oraz cały układ odpornościowy. Kapusta jest także niskokaloryczna i znacznie zmniejsza poziom cholesterolu we krwi.  Jednym słowem to potężna bomba witaminowa. 

Pyszny, zdrowy kapuśniak

W górach kapuśniak ma swoją odmianę w postaci kwaśnicy. Wywar do tej pysznej zupy gotuje się z mięsa wędzonego, z bardzo dużą ilością soku z kapusty kiszonej. Im zupa kwaśniejsza, tym lepsza, dlatego dodając do wywaru osobno ugotowaną kapustę, nigdy nie odlewajcie z niej wody! 

Wyjątkowa receptura na kapuśniak

Ta wyjątkowa babcina receptura na kapuśniak nie sprawi nikomu problemu. Niektórzy robią go na rosole. My proponujemy do przyrządzenia zupy użyć wędzonych i świeżych żeberek. Wywar będzie znacznie smaczniejszy.

Składniki:

  • 1 kg żeberek wędzonych (można na pół ze świeżymi)
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • Gałązka suszonego lubczyku
  • 1 pietruszka
  • 1 marchew
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • pieprz świeżo mielony
  • 1 cebula
  • 1 łyżka smalcu 
  • 1 łyżka majeranku
  • opcjonalnie - 2 ziemniaki

Sposób przygotowania: 

  1. Żeberka podzielcie na mniejsze kawałki, zalejcie wodą by całe były w niej zanurzone i zagotujcie. 
  2. Jeśli pojawi się piana, zdejmijcie ją łyżką cedzakową.
  3. Dodajcie ziele angielskie, liście laurowe i lubczyk i gotujcie pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut. 
  4. Następnie obraną marchew i pietruszkę pokrójcie w plasterki i wrzućcie do garnka.
  5. Kapustę poszatkujcie, dodajcie do garnka i gotujcie ponad godzinę, aż zrobi się miękka. 
  6. Po godzinie z zupy wyjmijcie żeberka, z kości zdejmijcie mięso i wrzućcie z powrotem do zupy.
  7. Cebule obierzcie z łupin, pokrójcie w kostkę, podsmażcie na smalcu i dodajcie do zupy. Kapuśniak doprawcie majerankiem i pieprzem. 
  8. Na koniec do zupy możecie dodać ziemniaki, pokrojone w kostkę i ugotowane osobno (nie gotujmy ich w zupie. Przez kwas z kapusty nie zrobią się miękkie).

Smacznego!

Zobacz także:

Źródło: gotujmy.pl