Kapuśniak na żeberkach
gotujmy.pl/mariwanna
Newsy

Kapuśniak jak u babci. Dzięki wywarowi z tego mięsa wyjdzie wyjątkowo pyszny

Najlepsza zupa na rozgrzanie. Od razu poprawi wam nastrój!
Magdalena Kieblesz
styczeń 14, 2021

Uwielbiamy zupy. Kapuśniak o kwaśnym smaku z dodatkiem żeberek zajmuje w naszym sercu specjalne miejsce. W zimne dni ta zupa rozgrzeje jak żadna inna i doda niesamowitej energii. Kapusta kiszona, kluczowy składnik zupy, jest bardzo zdrowa. Bakterie kwasu mlekowego w niej zawarte, pozytywnie wpływają na florę bakteryjną oraz cały układ odpornościowy. Kapusta jest także niskokaloryczna i znacznie zmniejsza poziom cholesterolu we krwi.  Jednym słowem to potężna bomba witaminowa. 

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Pyszny, zdrowy kapuśniak

W górach kapuśniak ma swoją odmianę w postaci kwaśnicy. Wywar do tej pysznej zupy gotuje się z mięsa wędzonego, z bardzo dużą ilością soku z kapusty kiszonej. Im zupa kwaśniejsza, tym lepsza, dlatego dodając do wywaru osobno ugotowaną kapustę, nigdy nie odlewajcie z niej wody! 

Wyjątkowa receptura na kapuśniak

Ta wyjątkowa babcina receptura na kapuśniak nie sprawi nikomu problemu. Niektórzy robią go na rosole. My proponujemy do przyrządzenia zupy użyć wędzonych i świeżych żeberek. Wywar będzie znacznie smaczniejszy.

Składniki:

  • 1 kg żeberek wędzonych (można na pół ze świeżymi)
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • Gałązka suszonego lubczyku
  • 1 pietruszka
  • 1 marchew
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • pieprz świeżo mielony
  • 1 cebula
  • 1 łyżka smalcu 
  • 1 łyżka majeranku
  • opcjonalnie - 2 ziemniaki

Sposób przygotowania: 

  1. Żeberka podzielcie na mniejsze kawałki, zalejcie wodą by całe były w niej zanurzone i zagotujcie. 
  2. Jeśli pojawi się piana, zdejmijcie ją łyżką cedzakową.
  3. Dodajcie ziele angielskie, liście laurowe i lubczyk i gotujcie pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut. 
  4. Następnie obraną marchew i pietruszkę pokrójcie w plasterki i wrzućcie do garnka.
  5. Kapustę poszatkujcie, dodajcie do garnka i gotujcie ponad godzinę, aż zrobi się miękka. 
  6. Po godzinie z zupy wyjmijcie żeberka, z kości zdejmijcie mięso i wrzućcie z powrotem do zupy.
  7. Cebule obierzcie z łupin, pokrójcie w kostkę, podsmażcie na smalcu i dodajcie do zupy. Kapuśniak doprawcie majerankiem i pieprzem. 
  8. Na koniec do zupy możecie dodać ziemniaki, pokrojone w kostkę i ugotowane osobno (nie gotujmy ich w zupie. Przez kwas z kapusty nie zrobią się miękkie).

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl
 

Komentarze
kluski śląskie przepis
Ania321 / gotujmy.pl
Newsy Przepis na cudownie miękkie kluski śląskie. Dodaj do nich tylko tych ziemniaków
Będziecie pierwszy raz robić kluski śląskie? Skorzystajcie z tego podstawowego przepisu, który jest bardzo prosty.
Katarzyna Wyborska
styczeń 14, 2021

Rolada z kluskami i czerwoną kapustą to chyba najpopularniejsze danie Górnego Śląska. Delikatne i miękkie kluseczki w mięsnym sosie są absolutnym hitem, który zawsze się sprawdza podczas większych spotkań w gronie rodzinnym lub wśród przyjaciół. Jeżeli macie ochotę przygotować danie z kluskami, a nigdy wcześniej ich nie robiliście, to koniecznie wypróbujcie poniższy przepis! Zrobienie klusek śląskich nie jest skomplikowane, choć wymaga sporo czasu i pracy. Ale efekty są takie, że warto się napracować! Przepis na kluski śląskie Przyrządzenie klusek jest bardzo proste i wymaga niewielu składników. Zarezerwujcie sobie jednak więcej czasu, ponieważ formowanie klusek jest dość pracochłonne. Do przygotowania klusek śląskich będą wam potrzebne poniższe składniki: 1 kilogram ziemniaków 280 g mąki ziemniaczanej 1 jajo 1 łyżeczka soli Przygotowanie Ziemniaki obierzcie i ugotujcie w całości. Następnie zetrzyjcie je na tarce na małych oczkach prosto do sporego garnka. Ciekawostka – całkiem dobrze sprawdzą się ziemniaki ugotowane dzień wcześniej! Jeśli zostały wam kartofle po wczorajszym obiedzie i nie są niczym doprawione, możecie spokojnie wykorzystać je do zrobienia klusek. Startymi i ugotowanymi ziemniakami wyłóżcie dno garnka. Podzielcie masę na 4 części i odłóżcie jedną ćwiartkę na resztę ziemniaków. W puste miejsce wsypcie mąkę ziemniaczaną, dodajcie sól i jajko. Dokładnie wyróbcie ciasto. Ciasto podzielcie na kilka części i z każdej z nich uformujcie wałeczek szeroki na ok. 3 centymetry. Potnijcie wałeczki na kawałki i z każdego z nich formujcie kulki. W każdej kulce palcami zróbcie dziurkę, a najlepiej wykorzystajcie do tego trzonek drewnianej łyżki – wtedy kształt wychodzi idealny! Gotowe kluski wrzućcie do osolonego...

Przeczytaj
Klops z jajkiem
gotujmy.pl/Wafelek2601
Newsy Przepyszny klops z jajkiem i pietruszką. Zasmakuje nawet najbardziej wybrednej teściowej
Takiego klopsa jeszcze nie jedliście. Ma niepowtarzalny smak dzięki pietruszce. To połączenie polubi każdy.
Magdalena Kieblesz
styczeń 14, 2021

Klops z jajkiem znany także jako pieczeń rzymska, jest bardzo łatwym do zrobienia daniem. Zazwyczaj podajemy ją na Wielkanoc, bo wygląda i smakuje wspaniale. Wilgotny i aromatyczny klops pasuje również na kanapki i jest dobrym pomysłem na obiad. Polecamy podawać go z puree z ziemniaków i ulubioną surówką. Kleks chrzanu idealnie dopełni smak.  Klops z jajkiem na elegancki obiad Taką pieczeń warto przygotować, bo można ją długo przechowywać w lodówce, a nawet zamrozić. Zrobienie jej nie jest wcale skomplikowane. Praktycznie robi się sama. Ma tę zaletę, że nie może się nie udać. Rozpieśćcie siebie i swoją rodzinę tym pysznym daniem. Jest idealne do podania na elegancki obiad dla ukochanej teściowej.  Poniżej przedstawiamy, jak zrobić wspaniały klops z jajkiem krok po kroku.  Składniki: 60 dkg łopatki wieprzowej 2 surowe jajka 1 czerstwa bułka 5 ząbków czosnku 1 pęczek natki pietruszki 1 łyżeczka pieprzu  1, 2 łyżeczki przyprawy „Kucharek ” 4 jajka na twardo Sposób przygotowania: Ugotujcie jajka na twardo  Bułkę namoczcie i dokładnie odciśnijcie. Zmielcie ją razem z umytym mięsem oraz czosnkiem. Po zmieleniu dodajcie surowe jajka, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy. Wszystkie składniki wymieszajcie ze sobą. Część mięsa wyłóżcie do tzw. keksówki, ułóżcie jajka ugotowane na twardo i całość nakryjcie resztą mięsa. Formę z mięsem wstawcie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczcie przez 1 godzinę aż do zarumienienia.  Gotowe!  Źródło: gotujmy.pl  

Przeczytaj
rosół
gotujmy.pl/aneta8185
Newsy Jaką wodą zalewacie mięso na rosół? Zimną czy wrzącą? 1 błąd zepsuje smak zupy 
Gotowanie rosołu nie jest bardzo trudne, jednak sekret tkwi w odpowiednim jego przygotowaniu - dzięki temu będzie zawiesisty i aromatyczny.
Katarzyna Wyborska
styczeń 14, 2021

Podobno rosół jest bardzo trudno zepsuć. W końcu to jedna z najprostszych zup, jakie można ugotować! Nie wymaga wcześniejszych przygotowań ani specjalnych składników. Wystarczy kupić porcję rosołową dostępną w każdym sklepie mięsnym i warzywa. Z tym również nie ma problemu, ponieważ większość warzywniaków sprzedaje gotową włoszczyznę do rosołu. Następnie wszystkie składniki trzeba wrzucić do garnka, zalać wodą, zagotować, gotować przez minimum godzinę i gotowe. Ale i tu można sporo rzeczy zepsuć! Wiecie, czym i kiedy doprawić rosół? Kiedy wyciągnąć z niego warzywa? A jaką wodą go zalewacie – zimną, czy gorącą? Wszystkie te kwestie mają ogromne znaczenie, jeżeli chcecie ugotować smaczny rosół. Najczęstsze błędy przy gotowaniu rosołu Solenie rosołu na początku – wrzucacie do garnka warzywa, mięso i od razu solicie? Wielki błąd! Zupa jest najbardziej aromatyczna wówczas, gdy posolicie ją dopiero pod koniec gotowania. Warzywa gotowane bez dodatku soli uwalniają cały swój smak i aromat, dzięki czemu rosół jest o wiele smaczniejszy. Soląc go już na początku uniemożliwicie ten proces, a w efekcie bulion będzie mdły. Oszczędność – rosół to zupa, na której zdecydowanie nie wolno oszczędzać! Jeżeli wasz bulion ma bardzo delikatny kolor i ledwo wyczuwalny smak, to na pewno daliście za mało mięsa i warzyw. Mało tłuszczu – odcinacie z porcji rosołowej skórę i tłuszcz? Nie należy tego robić. Tłuszcz sprawia, że zupa ma znacznie bardziej wyrazisty smak i aromat. Jaką wodą należy zalewać rosół? Pewnie uczono was, że rosół zalewa się tylko i wyłącznie zimną wodą. Okazuje się jednak, że można go zalać wrzątkiem, ale będzie się to liczyło z pewnymi konsekwencjami. Są bowiem dwie szkoły gotowania mięsa! Pierwsza...

Przeczytaj