Uwielbiamy zupy. Kapuśniak o kwaśnym smaku z dodatkiem żeberek zajmuje w naszym sercu specjalne miejsce. W zimne dni ta zupa rozgrzeje jak żadna inna i doda niesamowitej energii. Kapusta kiszona, kluczowy składnik zupy, jest bardzo zdrowa. Bakterie kwasu mlekowego w niej zawarte, pozytywnie wpływają na florę bakteryjną oraz cały układ odpornościowy. Kapusta jest także niskokaloryczna i znacznie zmniejsza poziom cholesterolu we krwi. Jednym słowem to potężna bomba witaminowa.
Pyszny, zdrowy kapuśniak
W górach kapuśniak ma swoją odmianę w postaci kwaśnicy. Wywar do tej pysznej zupy gotuje się z mięsa wędzonego, z bardzo dużą ilością soku z kapusty kiszonej. Im zupa kwaśniejsza, tym lepsza, dlatego dodając do wywaru osobno ugotowaną kapustę, nigdy nie odlewajcie z niej wody!
Wyjątkowa receptura na kapuśniak
Ta wyjątkowa babcina receptura na kapuśniak nie sprawi nikomu problemu. Niektórzy robią go na rosole. My proponujemy do przyrządzenia zupy użyć wędzonych i świeżych żeberek. Wywar będzie znacznie smaczniejszy.
Składniki:
- 1 kg żeberek wędzonych (można na pół ze świeżymi)
- 3 liście laurowe
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- Gałązka suszonego lubczyku
- 1 pietruszka
- 1 marchew
- 1 kg kiszonej kapusty
- pieprz świeżo mielony
- 1 cebula
- 1 łyżka smalcu
- 1 łyżka majeranku
- opcjonalnie - 2 ziemniaki
Sposób przygotowania:
- Żeberka podzielcie na mniejsze kawałki, zalejcie wodą by całe były w niej zanurzone i zagotujcie.
- Jeśli pojawi się piana, zdejmijcie ją łyżką cedzakową.
- Dodajcie ziele angielskie, liście laurowe i lubczyk i gotujcie pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut.
- Następnie obraną marchew i pietruszkę pokrójcie w plasterki i wrzućcie do garnka.
- Kapustę poszatkujcie, dodajcie do garnka i gotujcie ponad godzinę, aż zrobi się miękka.
- Po godzinie z zupy wyjmijcie żeberka, z kości zdejmijcie mięso i wrzućcie z powrotem do zupy.
- Cebule obierzcie z łupin, pokrójcie w kostkę, podsmażcie na smalcu i dodajcie do zupy. Kapuśniak doprawcie majerankiem i pieprzem.
- Na koniec do zupy możecie dodać ziemniaki, pokrojone w kostkę i ugotowane osobno (nie gotujmy ich w zupie. Przez kwas z kapusty nie zrobią się miękkie).
Smacznego!
Zobacz także:
Źródło: gotujmy.pl