Kapuśniak na żeberkach
gotujmy.pl/mariwanna
Newsy

Kapuśniak jak u babci. Dzięki wywarowi z tego mięsa wyjdzie wyjątkowo pyszny

Najlepsza zupa na rozgrzanie. Od razu poprawi wam nastrój!

Uwielbiamy zupy. Kapuśniak o kwaśnym smaku z dodatkiem żeberek zajmuje w naszym sercu specjalne miejsce. W zimne dni ta zupa rozgrzeje jak żadna inna i doda niesamowitej energii. Kapusta kiszona, kluczowy składnik zupy, jest bardzo zdrowa. Bakterie kwasu mlekowego w niej zawarte, pozytywnie wpływają na florę bakteryjną oraz cały układ odpornościowy. Kapusta jest także niskokaloryczna i znacznie zmniejsza poziom cholesterolu we krwi.  Jednym słowem to potężna bomba witaminowa. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pyszny, zdrowy kapuśniak

W górach kapuśniak ma swoją odmianę w postaci kwaśnicy. Wywar do tej pysznej zupy gotuje się z mięsa wędzonego, z bardzo dużą ilością soku z kapusty kiszonej. Im zupa kwaśniejsza, tym lepsza, dlatego dodając do wywaru osobno ugotowaną kapustę, nigdy nie odlewajcie z niej wody! 

Wyjątkowa receptura na kapuśniak

Ta wyjątkowa babcina receptura na kapuśniak nie sprawi nikomu problemu. Niektórzy robią go na rosole. My proponujemy do przyrządzenia zupy użyć wędzonych i świeżych żeberek. Wywar będzie znacznie smaczniejszy.

Składniki:

  • 1 kg żeberek wędzonych (można na pół ze świeżymi)
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • Gałązka suszonego lubczyku
  • 1 pietruszka
  • 1 marchew
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • pieprz świeżo mielony
  • 1 cebula
  • 1 łyżka smalcu 
  • 1 łyżka majeranku
  • opcjonalnie - 2 ziemniaki

Sposób przygotowania: 

  1. Żeberka podzielcie na mniejsze kawałki, zalejcie wodą by całe były w niej zanurzone i zagotujcie. 
  2. Jeśli pojawi się piana, zdejmijcie ją łyżką cedzakową.
  3. Dodajcie ziele angielskie, liście laurowe i lubczyk i gotujcie pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut. 
  4. Następnie obraną marchew i pietruszkę pokrójcie w plasterki i wrzućcie do garnka.
  5. Kapustę poszatkujcie, dodajcie do garnka i gotujcie ponad godzinę, aż zrobi się miękka. 
  6. Po godzinie z zupy wyjmijcie żeberka, z kości zdejmijcie mięso i wrzućcie z powrotem do zupy.
  7. Cebule obierzcie z łupin, pokrójcie w kostkę, podsmażcie na smalcu i dodajcie do zupy. Kapuśniak doprawcie majerankiem i pieprzem. 
  8. Na koniec do zupy możecie dodać ziemniaki, pokrojone w kostkę i ugotowane osobno (nie gotujmy ich w zupie. Przez kwas z kapusty nie zrobią się miękkie).

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl
 

Kapuśniak na żeberkach
Gotujmy.pl/mariwanna
Newsy
Sycący kapuśniak na wędzonych żeberkach. Smakowity i idealnie wspomaga odporność
Znana z kuchni góralskiej zupa pasuje na zimę jak ulał. Macie ochotę na kapuśniak na wywarze z wędzonych żeberek?

Kapuśniak jest też znany pod nazwą kwaśnica lub kapustnica. W zależności od tego czy użyjemy świeżej czy kiszonej kapusty, nabierze innego smaku i wyrazu. Kapuśniak to najlepsza zimowa zupa. Zdrowotny bonus dla całego organizmu! Kiszona kapusta Kapusta kiszona powstaje w momencie kiedy szatkowana kapusta poddana jest kiszeniu przez zasolenie i fermentację. Cechuje się długą trwałością i silnym kwaśnym smakiem, który bierze się z obecności kwasu mlekowego powstającego w wyniku rozkładu cukrów przez bakterie. Kiszona kapusta jest obecna w kuchniach wielu narodów, w szczególności północnej Europy. Podobnym do kiszonej kapusty jest mandżurskie danie suan cai. Terminów kiszenie i kwaszenie można używać zamiennie. To synonimy oznaczające dokładnie ten sam proces. Nieuczciwe triki Niektórzy producenci żywności, aby skrócić cały proces, dodają kwas octowy w celu szybkiego zakwaszenia surowej kapusty. Potrawa taka, sporządzona z zastosowaniem kwasu octowego, to w rzeczywistości kapusta marynowana lub kapusta konserwowa. Parzcie na etykiety! Kapuściane bogactwo Właściwości zdrowotne wykazuje także sok z kiszonej kapusty, który jest źródłem probiotyków. Ponadto wzmacnia odporność organizmu, wspomaga odchudzanie i posiada działanie przeciwnowotworowe. Kapusta ma w swoim składzie prawdziwy zestaw zdrowia, są to m.in.: Witamina C Wapń i fosfor Witamina E Naturalne przeciwutleniacze Bakterie Lactobacillus rozkładające cukry w kwas mlekowy Związki siarkoorganiczne Spożywczy przysmak Jej spożywanie jest zalecane szczególnie w okresie zimowym, kiedy trudniej dostępne są świeże owoce i warzywa. Najlepiej w postaci gorącej zupy, na którą przepis znajdziecie poniżej. Kapuśniak na...

Kapuśniak
gotujmy.pl/msewka
Newsy
Najpyszniejsza polska zupa. Kapuśniak na żeberkach. Ewa Wachowicz radzi, by na końcu dodać 1 składnik
Kwaśnica to tradycyjne danie z Podhala. Na pozostałych obszarach Polski to po prostu kapuśniak. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza kiszonej kapuście. Ewa Wachowicz zdradza, co należy dodać do gotowania, aby zupa była jeszcze lepsza.

Kapuśniak to jedna z najpyszniejszych polskich zup. W górach stanowi jedno z podstawowych dań, gdzie jest nazywana również kwaśnicą. Jest nie tylko pysznie kwaśna, ale także treściwa, dzięki czemu spokojnie może zastąpić dwudaniowy obiad. Zazwyczaj sycący kapuśniak jest przygotowywany na bazie wędzonych żeberek bądź boczku oraz włoszczyzny. Przepis na kwaśnicę Ewy Wachowicz Ewa Wachowicz zdradza swój sekret, co zrobić, aby kapuśniak był jeszcze pyszniejszy. Według byłej Miss Polonii cały smak tkwi z soku z kiszonej kapusty, który należy dodać tuż pod koniec gotowania. To właśnie przez to zupa będzie odpowiednio kwaśna, a sok nada aromat całej potrawie. Składniki: ½ kg żeberek wędzonych marchewka korzeń pietruszki kawałek selera 3 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego kawałek kiełbasy wiejskiej 1 łyżka smalcu gęsiego 1 cebula 2 ząbki czosnku ½ kg ziemniaków ½ kg kiszonej kapusty ½ szklanki soku spod kapusty 1 łyżeczka kminku sól natka pietruszki do dekoracji Przygotowanie: Żeberka podzielcie na mniejsze kawałki, włóżcie do garnka i zalejcie zimną wodą. Dodajcie do nich włoszczyznę, czyli marchewkę, korzeń pietruszki i kawałek selera, a także liście laurowe oraz ziele angielskie. Całość posólcie, przykryjcie pokrywką i gotujcie na małym ogniu. Na patelni rozgrzejcie smalec. Kiełbasę wiejską pokrójcie na mniejszą kostkę, a cebulę w piórka. Najpierw podsmażcie kiełbasę, a później dodajcie cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Ugotowane żeberka i warzywa wyjmijcie z wywaru. Do garnka włóżcie obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Ponownie przykryjcie i gotujcie. W międzyczasie mięso z żeberek oddzielcie od kości,...

Jak długo gotować kapuśniak, żeby był miękki i smaczny? Polacy nagminnie popełniają 1 błąd
AdobeStock
Newsy
Jak długo gotować kapuśniak, żeby był miękki i smaczny? Polacy nagminnie popełniają 1 błąd
Kapuśniak to prawdziwa bomba witaminowa. Jak przygotować tę smaczną i aromatyczną zupę? Trzymajcie się poniższych kroków.

Polacy wprost uwielbiają kapuśniak . Zupa ta doskonale się odnajduje się w towarzystwie ugotowanych ziemniaków oraz aromatycznych żeberek . Jak zrobić kapuśniak idealny? Na co należy zwrócić szczególną uwagę? Jak zrobić smaczny kapuśniak? Jesień to idealny czas na przygotowanie kapuśniaku. Najważniejszym składnikiem tej zupy jest oczywiście kiszona kapusta . Nie bez znaczenia jest też dobrej jakości mięso – świetnie się tu sprawdzą aromatyczne, wędzone żeberka. Jak zabrać się za przygotowanie tej smacznej zupy i jak długo należy ją gotować? Jeśli mieliście kiedyś okazję zjeść kapuśniak u babci na pewno zauważyliście, że kapusta w zupie przyjemnie rozpływa się w ustach. Cały sekret tkwi nie tylko w dodatkach, ale również w odpowiednim czasie gotowania kapuśniaku. Pierwszym krokiem do przygotowania idealnego kapuśniaku jest sprawdzenie, czy kupiona przez nas kapusta nie jest zbyt kwaśna lub słona. Jeśli tak jest wystarczy, że opłuczecie ją w wodzie i dobrze odciśniecie. Następnie drobno posiekajcie kapustę i podsmażcie ją na patelni na odrobinie oleju rzepakowego. Gdy kapusta zacznie się smażyć, możecie zacząć ją przyprawiać. Dodajcie do niej świeżo zmielony pieprz, ziele angielskie i listki laurowe, które nadadzą naszej zupie wspaniałego aromatu. Kapusta powinna smażyć się przez ok. pół godziny. Po upływie tego czasu możemy przełożyć ją do garnka. Kiszona kapusta powinna gotować się 1,5 a nawet 2 godziny. Tylko wtedy będziemy mieli pewność, że będzie miękka i będzie się rozpływała w ustach. Przepis na kapuśniak na żeberkach z warzywami i kiełbasą Składniki: 80 dkg żeberek wieprzowych 1 kostka rosołowa 1/2 kg kapusty kiszonej 8 ziemniaków 1 marchew 1 pietruszka 1/4 selera 4 kiełbasy śląskie 5 dag...

Atak zimy, kapuśniak
Pixabay, Jörg Vieli/Gotujmy.pl, alaaa
Newsy
Czeka nas atak zimy? Ma być nawet -30 st. Celsjusza. Podajemy przepis na rozgrzewający kapuśniak!
Kapuśniak to prawdziwie zimowa zupa. W mig postawi was na nogi, ale nie tylko! Kapuśniak przede wszystkim wybornie smakuje.

Jeśli lubicie rozgrzewające zupy, ta powinna być w waszym guście. Jest bowiem zdrowa, pożywna, sycąca, smaczna i nadaje się na każdą okazję. Możecie zrobić ją w bardzo łatwy sposób. Wystarczy tylko kilka składników! Popularna zupa z kapusty Kapuśniak to bardzo polska zupa z kapusty i warzyw, często na wywarze z wędzonego boczku lub żeberek. Można ją znaleźć pod różnymi nazwami. Kuchnia góralska przemianowała ją na kwaśnicę, słowacka na kapustnicę. Na Pomorzu wyróżnia się kapuśniak ze względu na sposób przygotowania kapusty, tj. szarpak jeśli użyto kapusty kiszonej oraz parzybroda - jeśli użyto kapusty świeżej. Kapuśniak nie może nie wyjść To jedna z prostych zup. Trzeba się bardzo postarać, żeby nie wyszła. Możecie pamiętać ją z babcinego domu, to właśnie babcie gotują najlepszy pod słońcem kapuśniak. Żeby ugotować dobry kapuśniak potrzebna jest dobra, kiszona kapusta. Prawdziwa, a nie taka zakwaszana octem. Nawet jeżeli dostaniecie o tej porze roku mocno kwaśną kapustę to nie wypłukujcie z niej soku! Jeśli to prawdziwa kiszonka to szkoda go, bo ma w sobie dużo witamin i mikroelementów. Jeśli już musicie się go pozbyć to odciśnijcie i zużyjcie do zakwaszenia innej zupy. Albo połączcie np. ze świeżym sokiem marchewkowym i wypijcie. Tak odciśnięty sok z kapusty wytrzyma w lodówce przynajmniej kilka dni.  Kapuśniak idealny na zimę Jak twierdzą  synoptycy, nad Europę nadciąga „bestia ze Wschodu". W Polsce ten syberyjski wyż dotrze najpierw do wschodnich granic, gdzie temperatura w drugiej połowie stycznia może spaść nawet do -16 stopni, przynosząc ok. 20 cm śniegu. Na południu kraju można się natomiast spodziewać nawet 40 cm. Najczarniejszy scenariusz przewiduje temperatury do -30 stopni Celsjusza! Pożywna i idealnie...