Pieczone udka z kurczaka z ziemniaczkami to prawdziwa klasyka gatunku. Zwykle danie to gości na naszych stołach podczas niedzielnych obiadów, ale dlaczego mielibyśmy nie zrobić go nawet w środku tygodnia, skoro praktycznie samo się robi i smakuje tak wybornie?

Pieczone udka z kurczaka z ziemniakami to danie, które wbrew pozorom jest bardzo proste. Wszystko, czego potrzebujecie to kilka udek z kurczaka, garść ulubionych przypraw i kilka ziemniaków.

Przygotujcie taki obiad a wasi domownicy zapamiętają go na długo. Danie najlepiej komponuje się ze świeżą sałatką z winegretem bądź mizerią.

Przepis na udka z kurczaka pieczone z ziemniakami

Składniki:

  • 5 udek z kurczaka
  • 1 kg ziemniaków
  • sól i pieprz do smaku
  • ulubione przyprawy - zioła prowansalskie, oregano, bazylia, czosnek, słodka papryka
  • pół czerwonej papryki
  • cebula
  • przyprawa do ziemniaków
  • sałatka
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  1. Udka myjemy, osuszamy i nacieramy ulubionymi przyprawami - solą, pieprzem, słodką papryką, bazylią, oregano, ziołami prowansalskimi i czosnkiem - to właśnie te przyprawy najlepiej wydobywają jego smak.
  2. Zamarynowane mięso odstawiamy na bok. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w ósemki, wkładamy do miski, po czym solimy i posypujemy przyprawą do ziemniaków.
  3. W naczyniu żaroodpornym układamy udka. Między mięsem można ułożyć posiekaną w piórka cebulę i paprykę. Dookoła udek układamy ziemniaki, po czym skrapiamy je lekko oliwą.
  4. Tak przygotowane danie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (ok 180-200 st.) i pieczemy ok godziny.  Potrawa jest gotowa, gdy kurczak i ziemniaki są miękkie i mają rumianą skórkę.
  5. Danie najlepiej komponuje się ze świeżą sałatką z dodatkiem sosu vinegret lub mizerią. 

Smacznego!

Zobacz także: