udka z pieczonymi ziemniakami
Gotujmy.pl
Newsy

Kapitalne i cudownie chrupiące udka z kurczaka z pieczonymi ziemniakami. Zanurzcie je w tym, a oszalejecie na punkcie ich smaku

Pieczony kurczak z ziemniakami to prawdziwa klasyka wśród polskich dań. Chyba nie ma nikogo, komu nie zasmakowałby ten przepyszny obiad. Jak go przygotować? W czym zamarynować mięso? Jak długo je piec? Koniecznie sprawdźcie nasz przepis.

Pieczone udka z kurczaka z ziemniaczkami to prawdziwa klasyka gatunku. Zwykle danie to gości na naszych stołach podczas niedzielnych obiadów, ale dlaczego mielibyśmy nie zrobić go nawet w środku tygodnia, skoro praktycznie samo się robi i smakuje tak wybornie?

Pieczone udka z kurczaka z ziemniakami to danie, które wbrew pozorom jest bardzo proste. Wszystko, czego potrzebujecie to kilka udek z kurczaka, garść ulubionych przypraw i kilka ziemniaków.

Przygotujcie taki obiad a wasi domownicy zapamiętają go na długo. Danie najlepiej komponuje się ze świeżą sałatką z winegretem bądź mizerią.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
  • 6 ziemniaków
  • sól i pieprz do smaku
  • ulubione przyprawy - zioła prowansalskie, oregano, bazylia, czosnek, słodka papryka
  • pół czerwonej papryki
  • pół średniej cebuli
  • przyprawa do ziemniaków
  • sałatka
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Udka myjemy, osuszamy i nacieramy ulubionymi przyprawami - solą, pieprzem, słodką papryką, bazylią, oregano, ziołami prowansalskimi i czosnkiem - to właśnie te przyprawy najlepiej wydobywają jego smak.

Zamarynowane mięso odstawiamy na bok. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w ósemki, wkładamy do miski, po czym solimy i posypujemy przyprawą do ziemniaków.

W naczyniu żaroodpornym układamy udka. Między mięsem można ułożyć posiekaną w piórka cebulę i paprykę. Dookoła udek układamy ziemniaki, po czym skrapiamy je lekko oliwą.

Tak przygotowane danie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (ok 180-200 st.) i pieczemy ok godziny.  Potrawa jest gotowa, gdy kurczak i ziemniaki są miękkie i mają rumianą skórkę.

Danie najlepiej komponuje się ze świeżą sałatką z dodatkiem sosu vinegret lub mizerią. 

Smacznego!

pieczone udka przepis
Gotujmy.pl/Megg
Newsy
Mięsko na obiad musi być. Przepis na nieziemsko pysznego kurczaka z chrupiącą skórką
Kurczak to jedno z najczęściej przyrządzanych na obiad mięs. Nic dziwnego, jego smak jest przecież powalający, a ilość kulinarnych możliwości nieograniczona. Jeśli jeszcze nie próbowaliście udek z piekarnika, musicie nadrobić zaległości! Ten przepis powala na kolana.

Chrupiąca skórka i soczyste mięso – tego właśnie pragną Polacy, kiedy myślą o naprawdę smacznym obiedzie. Na szczęście, przy takich zachciankach nie trzeba od razu zamawiać stolika w restauracji. Tego typu danie możecie przyrządzić w swoim domu. Z pewnością nie sprawi wam większej trudności.  Przepis na pieczone udka z kurczaka Będziesz potrzebować 800 gramów udek lub pałek z kurczaka 2 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka masła Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, oregano, tymianek Przygotowanie Mięso dokładnie umyj. W małej miseczce umieść oliwę, sok z cytryny oraz przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę, oregano i tymianek. Całość dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną miksturą natrzyj umyte udka lub pałki z kurczaka. Mięso umieść w dowolnym naczyniu żaroodpornym i polej resztką marynaty. Jeśli przyrządzasz udka koniecznie pamiętaj, by położyć je skórką do góry. Jeśli pałki ich ułożenie nie ma większego znaczenia. W naczyniu żaroodpornym umieść również dwa obrane i zgniecione nożem ząbki czosnku (nie przeciskaj ich przez praskę) oraz kawałek masła. Mięso piecz w nagrzanym do 220 st. C. Przez pierwszą godzinę trzymaj je pod przykryciem, tak aby doszły w środku. Po upływie tego czasu powinieneś je odkryć i smażyć jeszcze przez ok. 40 minut, tak aby skórka mogła się ładnie zarumienić. W czasie pieczenia nie zapominaj o polewaniu mięsa wypływającymi z jego wnętrza sokami. Gotowe! Tak przygotowane udka najlepiej smakują z ziemniakami. Możecie przyrządzić z nich puree, ale równie dobrze wystarczy, że podpieczecie je w piekarniku. Do potrawy idealnie pasują również domowe frytki.

Pasztet staropolski przepis
Adobe Stock
Przepisy
Klasyczny i niezwykle smakowity pasztet po staropolsku. Żaden inny mu nie dorówna. Cały sekret tkwi w...
Tradycyjne receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie zawsze kryją w sobie jakieś sekrety. Nie inaczej jest w przypadku przepisu na idealny pasztet po staropolsku. Wystarczy, że wierzch masy posypiesz przyprawami. Wtedy żaden mu nie dorówna!

Pasztet po staropolsku niezwykle dobrze smakuje nie tylko z kanapką. Można go przecież również serwować z domowej roboty ćwikłą, bądź chrzanem. Tego typu przysmak idealnie dopełni każde spotkanie przy stole! Przepis na pasztet po staropolsku Będziesz potrzebować 1 kilogram udek z kurczaka 1 kilogram mięsa z królika 1 kilogram karkówki 500 gramów wątróbki wieprzowej 5 dużych cebul 7 jajek 4 czerstwe bułki Przyprawy: sól, pieprz, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano Przygotowanie Mięso (udka z kurczaka, królika i karkówkę) dokładnie umyj. W dużym garnku zagotuj ok. 2 litry wody, a następnie umieść w niej umyte wcześniej mięso z przyprawami: zielem angielskim, liściem laurowym i pieprzem w ziarnach. Całość gotuj przez ok. 2 godziny na średnim ogniu. W międzyczasie czerstwe bułki namocz w wodzie i odstaw na ok. 5 minut. Wątróbkę pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na oleju. Z kolei cebulę obierz i również podziel na mniejsze części. Po upływie 2 godzin wyjmij mięso z wywaru, ostudź i oddziel od kości, a następnie umieść w maszynce do mielenia wraz z namoczonymi w wodzie bułkami, cebulą i podsmażoną wątróbką. Do powstałej masy dodaj jajka, sól oraz pieprz, a następnie dokładnie wyrób mięso rękoma. Kontroluj konsystencję pasztetu, jeśli wydaje ci się, że jest zbyt suchy dodaj do niego trochę wywaru z mięsa. Podłużną foremkę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie umieść w niej powstałą mięsną masę. Tak przygotowany pasztet posyp z wierzchu majerankiem i oregano. Ten zabieg sprawi, że przysmak będzie aromatyczny i pyszny jak nigdy. Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Pasztet piecz przez ok. 1 – 1,5.  Po upływie tego czasu wyjmij...

Kurczak pieczony w całości
Adobe Stock
Newsy
Jak długo powinno się piec kurczaka? Tę wiedzę posiadają tylko nieliczni
Pieczenie kurczaka w całości wcale nie należy do prostych czynności. Wiedzą o tym doświadczone gospodynie. Wszystko z powodu różnych właściwości piersi i pozostałych części kurczaka.

Pieczony w całości prosiak dawniej był prawdziwym ukoronowaniem dobrego, wiejskiego wesela. Cały indyk to z kolei symbol amerykańskiego święta dziękczynienia. Także i w polskich domach pieczony w całości drób należy do najbardziej efektownych świątecznych dań. Dawniej piekliśmy gęsi i kaczki, dzisiaj na naszych stołach królują kurczaki. Noże w dłoń! Owszem, delikatne kurze mięso jest smaczne. Ale zwykle łatwiejsze jest jego przygotowanie partiami. Innego czasu pieczenia wymagają bowiem udka, innego skrzydełka, a jeszcze innego krucha pierś. Cała tajemnica pieczenia kurczaka w całości tkwi w długości pieczenia danej jego części. Pierś z kurczaka „dojdzie” znacznie szybciej niż tłuste udka i skrzydełka. Jak sobie z tym poradzić? Musimy wyrównać czas przygotowania udek i piersi. Czas więc na patent, którego być może nie jeszcze nie stosowaliście. Chodzi tutaj o delikatne ponacinanie udek aż do kości ostrym nożem. Zrobienie małych szczelin w mięsie podudzi spowoduje, że ta część kurczaka upiecze się szybciej. Podczas tego procesu uważajmy, by nie naruszyć skóry na całym kurczaku. Wytopiony tłuszcz ze skórki to esencja smaku kurczaka i delikatny płaszczyk, pod którym piecze się pierś! W ten właśnie sposób unikniemy przesuszenia piersi kurczaka, która po 2 godzinach pieczenia w średniej  temperaturze zwykle wysycha na tak zwany wiór. Kilka innych sztuczek Dzięki ponacinaniu udek, długość pieczenia całego kurczaka uda nam się zredukować do niecałej godziny. Różnica w smaku piersi będzie kolosalna! Możemy zastosować jeszcze jeden trik, by pierś stała się jeszcze bardziej soczysta. Do środka kurczaka włożyć należy całą cytrynę. Oprócz przypraw i ziół, pod skórę kurczaka możemy zaaplikować także nieco masła,...

udka z piekarnika przepis
Gotujmy.pl/kodziro
Newsy
Niedrogi pomysł na obiad? Te udka w pysznej marynacie pokochacie od pierwszego kęsa
Do przyrządzenia tych przepysznych udek z kurczaka potrzebujecie tylko czosnku, oliwy i kilku przypraw. Wszystkie produkty na pewno macie w swojej kuchni, więc śmiało – bierzcie się za gotowanie!

Proste, tanie i szybkie obiady mają wielu zwolenników. Szczególnie miłują się w nich zapracowane panie domu, które oprócz wielu obowiązków służbowych, na co dzień wychowują gromadkę dzieci. Wtedy nieocenionym przyjacielem okazuje się piekarnik. Na szczęście, mięso w nim przyrządzone kochają dosłownie wszyscy – i mali i duzi.  Przepis na udka z piekarnika Składniki 1 kilogram udek z kurczaka 6 ząbków czosnku 8 łyżek oliwy 3 łyżeczki papryki słodkiej 2 łyżeczki papryki ostrej, curry, soli i pieprzu 7 ziarenek ziela angielskiego 4 liście laurowe Woda Przygotowanie Udka z kurczaka dokładnie wypuczcie pod bieżącą wodą i umieśćcie w dużym, niewysokim, żaroodpornym naczyniu. W małej miseczce umieśćcie oliwę, wszystkie przyprawy (paprykę słodką i ostrą, sól, pieprz, curry, ziele angielskie, liście laurowe) i kilka łyżek wody. Całość dokładnie wymieszajcie. Ząbki czosnku obierzcie i przeciśnijcie przez praskę wprost do miski z marynatą, a następnie ponownie wymieszajcie. Tak przygotowaną marynatą nasmarujcie udka z kurczaka. Mięso wraz z przyprawami odstawcie do lodówki na całą noc (lub na ok. 2h, jeśli nie macie tyle czasu). Następnego dnia rozgrzejcie piekarnik do 180 st. C i pieczcie mięso pod folią aluminiową przez ok. 40 minut, a następnie bez folii przez kolejne 40 minut. Gotowe! Źródło: gotujmy.pl