Pieczone udka z kurczaka z ziemniaczkami to prawdziwa klasyka gatunku. Zwykle danie to gości na naszych stołach podczas niedzielnych obiadów, ale dlaczego mielibyśmy nie zrobić go nawet w środku tygodnia, skoro praktycznie samo się robi i smakuje tak wybornie?
Pieczone udka z kurczaka z ziemniakami to danie, które wbrew pozorom jest bardzo proste. Wszystko, czego potrzebujecie to kilka udek z kurczaka, garść ulubionych przypraw i kilka ziemniaków.
Przygotujcie taki obiad a wasi domownicy zapamiętają go na długo. Danie najlepiej komponuje się ze świeżą sałatką z winegretem bądź mizerią.
Przepis na udka z kurczaka pieczone z ziemniakami
Składniki:
- 5 udek z kurczaka
- 1 kg ziemniaków
- sól i pieprz do smaku
- ulubione przyprawy - zioła prowansalskie, oregano, bazylia, czosnek, słodka papryka
- pół czerwonej papryki
- cebula
- przyprawa do ziemniaków
- sałatka
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Udka myjemy, osuszamy i nacieramy ulubionymi przyprawami - solą, pieprzem, słodką papryką, bazylią, oregano, ziołami prowansalskimi i czosnkiem - to właśnie te przyprawy najlepiej wydobywają jego smak.
- Zamarynowane mięso odstawiamy na bok. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w ósemki, wkładamy do miski, po czym solimy i posypujemy przyprawą do ziemniaków.
- W naczyniu żaroodpornym układamy udka. Między mięsem można ułożyć posiekaną w piórka cebulę i paprykę. Dookoła udek układamy ziemniaki, po czym skrapiamy je lekko oliwą.
- Tak przygotowane danie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (ok 180-200 st.) i pieczemy ok godziny. Potrawa jest gotowa, gdy kurczak i ziemniaki są miękkie i mają rumianą skórkę.
- Danie najlepiej komponuje się ze świeżą sałatką z dodatkiem sosu vinegret lub mizerią.
Smacznego!