udka z pieczonymi ziemniakami
Gotujmy.pl
Newsy

Kapitalne i cudownie chrupiące udka z kurczaka z pieczonymi ziemniakami. Zanurzcie je w tym, a oszalejecie na punkcie ich smaku

Pieczony kurczak z ziemniakami to prawdziwa klasyka wśród polskich dań. Chyba nie ma nikogo, komu nie zasmakowałby ten przepyszny obiad. Jak go przygotować? W czym zamarynować mięso? Jak długo je piec? Koniecznie sprawdźcie nasz przepis.
Anna Borkowska
styczeń 27, 2021

Pieczone udka z kurczaka z ziemniaczkami to prawdziwa klasyka gatunku. Zwykle danie to gości na naszych stołach podczas niedzielnych obiadów, ale dlaczego mielibyśmy nie zrobić go nawet w środku tygodnia, skoro praktycznie samo się robi i smakuje tak wybornie?

Pieczone udka z kurczaka z ziemniakami to danie, które wbrew pozorom jest bardzo proste. Wszystko, czego potrzebujecie to kilka udek z kurczaka, garść ulubionych przypraw i kilka ziemniaków.

Przygotujcie taki obiad a wasi domownicy zapamiętają go na długo. Danie najlepiej komponuje się ze świeżą sałatką z winegretem bądź mizerią.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
  • 6 ziemniaków
  • sól i pieprz do smaku
  • ulubione przyprawy - zioła prowansalskie, oregano, bazylia, czosnek, słodka papryka
  • pół czerwonej papryki
  • pół średniej cebuli
  • przyprawa do ziemniaków
  • sałatka
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Udka myjemy, osuszamy i nacieramy ulubionymi przyprawami - solą, pieprzem, słodką papryką, bazylią, oregano, ziołami prowansalskimi i czosnkiem - to właśnie te przyprawy najlepiej wydobywają jego smak.

Zamarynowane mięso odstawiamy na bok. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w ósemki, wkładamy do miski, po czym solimy i posypujemy przyprawą do ziemniaków.

W naczyniu żaroodpornym układamy udka. Między mięsem można ułożyć posiekaną w piórka cebulę i paprykę. Dookoła udek układamy ziemniaki, po czym skrapiamy je lekko oliwą.

Tak przygotowane danie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (ok 180-200 st.) i pieczemy ok godziny.  Potrawa jest gotowa, gdy kurczak i ziemniaki są miękkie i mają rumianą skórkę.

Danie najlepiej komponuje się ze świeżą sałatką z dodatkiem sosu vinegret lub mizerią. 

Smacznego!

Komentarze