do czego służył ten przedmiot?
Adobe Stock
Newsy

Kanka na mleko była kiedyś w każdym wiejskim domu. Dzisiaj bańka służy już wielu do czegoś innego

Kanka na mleko czy bańka na mleko to naczynie, w którym dawniej przynoszono do domu mleko. Pamiętacie ją?

Wszystko jedno czy wychowywaliście się na wsi, czy w mieście, a na wsi spędzaliście jedynie wakacje, pewnie znacie kankę na mleko. Mogła być metalowa, z czasem bywała poobijana, lub pokryta kolorową emalią. Nie była szczelna, więc pomimo zamknięcia, należało uważać, żeby znajdujące się w środku mleko nie rozlewało się w czasie niesienia.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Po mleko do sąsiada chodziły często dzieci

Kanka była doskonałym, prostym naczyniem na mleko. Napój dobrze znosił przechowywanie w metalowej bańce, wystarczyło postawić ją w chłodnej sieni i mleko można było przegotować nawet następnego dnia. Szyjka naczynia kanki była na tyle szeroka, że łatwo można było wsunąć do niej rękę i wygodnie umyć z resztek mleka.

Po mleko do sąsiadów, hodujących w okolicy krowy, często wysyłane były dzieci. Szły przez pola, machając bańką lub podjeżdżały na rowerze, zawieszając naczynie na kierownicy. Czy szły na piechotę, czy jechały na rowerze, zawsze było je słychać z daleka.  Naczynie trzymane w ręku, czy zawieszona za metalowy uchwyt na kierownicy roweru wydawało w ruchu charakterystyczny brzęk. Czy ktoś z Was jeszcze pamięta ten dźwięk?

Zobacz także
Kto pamięta butelki z mlekiem pod każdymi drzwiami? Brzęk butelek w skrzynkach słychać było na osiedlach od świtu.

Pamiętacie butelki z mlekiem zostawiane pod drzwiami? Za czasów PRL-u do wyboru były 2 jego rodzaje

Kiedyś nie było płatków kukurydzaianych ani musli. To dzieciaki dostawały na śniadanie w czasach PRL-u

Oto, co dzieci jadły na śniadanie w czasach PRL-u. Pamiętacie czasy, kiedy nie było płatków śniadaniowych?

Gdzie dziś można kupić starodawne bańki na mleko?

Metalowe naczynia do przenoszenia mleka, są także wykorzystywane dziś. I nie mamy na myśli tych leżących gdzieś na strychu, starych i zapomnianych. Dziś bańki na mleko w formie klasycznej, emaliowanej lub nawet ozdobnie malowanej, można kupić na aukcjach internetowych i w sklepach sprzedających meble i akcesoria typu vintage.

Do czego dziś służą? Chyba najrzadziej do przenoszenia mleka, choć oczywiście pewnie są wciąż domy, w których nadal mleko jest w nich przynoszone od sąsiadów hodujących krowy.

Najczęściej jednak bańki na mleko są obecnie wykorzystywane do ozdoby. Stawiane na kredensach i blatach, nadają kuchni charakter retro. Używane są też jako staromodne wazony. Polne kwiaty przyniesione z letniego spaceru pięknie się w nich prezentują.

Źródło: swiat.agd.com.pl

Piszinger z masą kakaową
Gotujmy.pl/Hrabina w kuchni
Newsy
Piszinger z masą kakaową jak dawniej. Tak dobry, że znika z talerza w mgnieniu oka
Ziarno kakaowca przywiózł do Europy Krzysztof Kolumb. Kakao w deserze? Podpowiadamy jak przygotować kultowy przepis.

Nie ma mocnych na przysmaki, którymi zajadaliśmy się jako dzieci. Kaszka manna z sosem malinowym, mini pączki, a może właśnie piszinger z masą kakaową? Przepis na ten ostatni znajdziecie poniżej.  Nasiona z owoców kakaowca W jednym owocu znajduje się ich aż do 60! Pierwotnie mają barwę purpurową do fioletowej, ale po wysuszeniu stają się czekoladowo-brunatne. Nasiona po obróbce stosuje się w przemyśle spożywczym, ale też w medycynie i kosmetyce. Na sklepowych półkach znajdziemy między innymi masę kakaową, słodycze z kakao czy proszek kakaowy. Ubocznym produktem obróbki nasion są łupiny kakaowe dodawane do pasz dla zwierząt oraz wykorzystywane jako ściółka lub nawóz. Historyczne kakao Nasiona kakaowca mają długą i ciekawą historię. W Ameryce Środkowej i Południowej nasiona kakaowca były wartościowym i cenionym pokarmem ze względu na zawartość białek i tłuszczy. Spożywane były głównie w postaci zmielonej na mąkę, mieszanej z mąką kukurydzianą i gotowanej z owocami papryki. Kakao było wykorzystywane przez Majów podczas obrzędów i świąt religijnych. W tamtejszych kręgach kulturowych ziarna kakaowca były niezwykle cenne i służyły nawet jako środek płatniczy. Dopiero w XVII wieku napój kakaowy upowszechnił się na innych dworach europejskich. Z dodatkiem kakao Produkty pochodzące z ziarna kakaowego są skarbnicą przeciwutleniaczy, głównie polifenoli.  Sekretem zdrowotnych właściwości kakao jest flawonoid o nazwie epikatechina, który występuje również w herbacie i winie. Kryje w sobie tajemnicę niezwykłej odporności. Desery na bazie kakao są zatem nie tylko pyszne, ale i zdrowe! Sprawdźcie nasz przepis. Przepis na piszinger z masą kakaową jak dawniej Piszinger to wiedeński torcik zrobiony z wafli...

Przepis na mleko migdałowe
ons
Gwiazdy
Nie do wiary, czym syn Magdy Gessler karmi swojego kota! Daje mu mleko z...
Znany restaurator, Tadeusz Muller, często umieszcza na swoim Instagramie różne kulinarne ciekawostki. Tym razem zdradził obserwatorom przepis na mleko migdałowe, które ze smakiem popija również jego kot!

Tadeusz Muller to znana postać telewizyjna i medialna. Prywatnie jest synem Magdy Gessler i bratem Lary. Ci, którzy na co dzień śledzą losy rodziny doskonale wiedzą, że każda z wymienionych osób związała swoje życie z kulinariami. Kim jest syn Magdy Gessler? Tadeusz Muller z wykształcenia jest psychologiem. Przez chwilę chciał również pójść w stronę fotografii. Ostatecznie zajął się jednak tworzeniem i wdrażaniem najróżniejszych projektów kulinarnych . Syn Gessler prowadzi również telewizyjny program o gotowaniu. Ponadto, jest właścicielem kilkudziesięciu restauracji w całej Polsce. Tadeusz Muller karmi swojego kota mlekiem z migdałów Na Instagramie restaurator ma już ponad 18 tysięcy obserwujących! Nic więc dziwnego, że tak często się do nich odzywa. Wśród wielu dodawanych przez niego zdjęć, najwięcej miejsca zajmują te związane z kulinariami. W najnowszym poście restaurator, wraz z kotem Kokto, zachęcają swoich obserwatorów do zrobienia zdrowego i pożywnego mleka z migdałów.  Mleczko dla Pana Kota? Chętnie przyjmę! Kokto bardzo lubi mleko z migdałów robione w wyciskarce wolnoobrotowej i bardzo poleca. Przepis na mleko migdałowe Do przyrządzenia mleka z migdałów będziesz potrzebować maszynki wolnoobrotowej przeznaczonej do wyciskania warzyw i owoców. Jak zaznacza Muller, tego typu sprzęt doskonale poradzi sobie również z orzechami. Okazuje się, że przepis na napój zarówno dla ciebie, jak i twojego zwierzaka, jest dziecinnie prosty! Wystarczy, że przez noc namoczysz 300 gramów migdałów w wodzie. Podobnie zrób z rodzynkami (50 gramów) – umieść je w oddzielnym słoiku i zalej wodą na ok. 8 - 10 godzin. Trzecim składnikiem potrzebnym do przygotowania napoju jest esencja waniliowa....

mleko z czosnkiem na przeziębienie
Adobe Stock
Zdrowie
Tak nasze babcie leczyły każde przeziębienie. Składniki na pewno macie w swojej kuchni
Nasze babcie były mistrzyniami w wynajdywaniu domowych sposobów leczenia przeziębień. Przyrządzane przez nie mikstury działały nie tylko przeciwwirusowo i bakteriobójczo, ale również wspomagały odporność.

Nie od dziś wiadomo, że leczenie domowymi sposobami, oprócz tego, że jest zdrowsze niż chemia zawarta w lekach, to na dodatek często bardziej skuteczne. Choć trudno sobie to wyobrazić, przed laty dostęp do medykamentów był bardziej utrudniony niż dostęp do żywności wydzielanej na kartki. Stąd, autorkami wielu stawiających na nogi mikstur, w tym mleka z czosnkiem i miodem, są oczywiście nasze babcie! Lecznicze mleko Wielu nie ma pojęcia jak cennym produktem jest mleko odzwierzęce. Przede wszystkim napój ten pozytywnie wpływa na rozwój, wzrost i kości. Nie bez powodu mówi się przecież „pij mleko, będziesz wielki”. Jednak produkt ten oferuje o wiele więcej. Wykazuje również właściwości zdrowotne pomocne przy zwalczaniu różnego rodzaju infekcji. Przeciwbakteryjny czosnek Czosnek od wieków uchodzi za roślinę o silnym działaniu przeciwgrzybicznym, przeciwpasożytniczym, ale również przeciwbakteryjnym. Zawarte w nim żelazo, magnez, witaminy B i C, potas, chrom, flawonoidy, a przede wszystkim allicyna, wykazują silne działanie przeciwwirusowe. Jego spożywanie może bowiem pomóc w walce z grypą, a także rotawirusami najczęściej dotykającymi dzieci i niemowlęta. Ponadto, czosnek hamuje proces starzenia, a także wzmacnia naczynia krwionośne. Cenny miód Kto, by się spodziewał, że miód oprócz słodyczy zapewnia również zdrowie! Może niektórym trudno w to uwierzyć, w końcu mówi się, że „gorzki lek najlepiej leczy”. W tym przypadku ta reguła nie znajduje potwierdzenia. Dzięki wielu cennym składnikom bioaktywnym miód wykazuje właściwości przeciwzapalne oraz przeciwwirusowe. Połączenie wszystkich trzech składników stworzy miksturę, która znakomicie poradzi sobie z każdym przeziębieniem. Bez względu na to, czy...

jedzenie w prl
bogusia82/gotujmy.pl
Przepisy
Tak gotowano w czasach PRL! Aż łza się w oku kręci!
Jeśli tęsknicie do smaków ze swojego dzieciństwa lub młodości, to mamy dla was nie lada gratkę! Dziś wspominamy przepisy z PRL – sprawdźcie jakie!

Stare przepisy z PRLu wracają do łask i nic dziwnego! Są tanie i proste w przygotowaniu. W tamtych trudnych czasach zdobycie różnych składników graniczyło z cudem, a o stosowanych przez nas na co dzień przyprawach nikt nawet nie słyszał. Dlatego kuchnia PRL-u bogata jest w proste przepisy, z łatwo dostępnych składników. Kogel mogel Dziś pewnie mało kto by się odważył na ten deser w obawie przed chorobami, które mogą znajdować się w surowych jajkach. W końcu kogel mogel to po prostu surowe żółtka ucierane z cukrem! Mimo to, jako dzieci zajadaliśmy się tym przysmakiem. Fasolka po bretońsku Fasola z koncentratem pomidorowym to kolejne danie kuchni PRL. W wersji „na bogato” zawierało jeszcze kiełbasę lub inne mięsa. Z tego powodu część osób nie przepadała za tym daniem, ponieważ zamawiając fasolkę po bretońsku w lokalu czasami nie wiadomo było jakiego wkładu mięsnego można się spodziewać… Sałatka jarzynowa Sałatka z powodzeniem przetrwała do naszych czasów. Najczęściej przygotowywana jest na święta, choć wiele gospodyń przygotowuje sałatkę po rosole. W końcu najlepsza sałatka jarzynowa to ta z jarzyn z rosołu! Paprykarz szczeciński Paprykarz to kolejny przysmak, który dotrwał do naszych czasów i nadal można kupić go w sklepie. Ryba z ryżem, pomidorami i papryką nadal ma wielu zwolenników, choć nie wszyscy przepadają za tym daniem. Kotlety z mortadeli Gdy na sklepowych półkach brakowało dosłownie wszystkiego, ludzie łapali się czegokolwiek, by móc wyczarować obiad. Tak powstały kotlety z mortadeli, czyli plastry kiełbasy składającej się z mielonego mięsa, przypraw i tłuszczu  obtoczone w bułce tartej i smażonej na patelni, jak kotlety. Mortadela była dużo łatwiej dostępna i zdecydowanie tańsza od mięsa, dlatego takie kotleciki...