Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Jego zadaniem jest uzupełnienie zapasów glukozy, a co za tym idzie, zwiększenie poziomu energii i zapewnienie naszemu organizmowi wszelkich niezbędnych składników odżywczych.
Jeśli lubicie pożywne, zdrowe i kolorowe śniadania, przygotujcie kanapki z łososiem z naszego przepisu. Są po prostu pyszne!
Kanapka z łososiem
Dlaczego warto jeść łososia? Łosoś to smaczna i zdrowa ryba, która zawiera mnóstwo niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3, które wspomagają zdrowie serca i oczu. Łosoś szczyci się również mnóstwem innych składników odżywczych - zawiera dużo witaminy D, a także jest dobrym źródłem witamin z grupy B: witaminy B6, która bierze udział w syntezie hormonów i enzymów oraz witaminy B12, która uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek.
Kanapki z łososiem gotowanym na parze, jajkiem po benedyktyńsku, świeżymi sezonowymi ziołami i czarnuszką, to genialna propozycja na smaczne i bardzo zdrowe śniadanie. Polejcie je odrobiną oliwy bazyliowej, a zakochacie się w ich smaku!
Zobacz także:
Składniki:
- Pieczywo pełnoziarniste : 2 kromki
- Filet z łososia : 150 g
- Oliwa z oliwek : 50 ml
- Bazylia świeża : 4 gałązki
- Masło (opcjonalnie) : 1 łyżka
- Sól : 0,5 łyżeczki
- 2 jajka
- Ocet winny lub spirytusowy : 4 łyżki
- Świeży koperek posiekany : 2 łyżki
- Świeża natka pietruszki posiekana : 1 łyżka
- Czarnuszka : 1 łyżka
Przygotowanie:
- Rybę umyć i gotować na parze 20 minut.
- Bazylię umyć, posiekać, wrzucić do blendera, dodać oliwę i sól, zmiksować.
- W garnku zagotować wodę, wlać ocet winny.
- Jajka wbić delikatnie do miseczki (po jednym jajku).
- Wrzącą wodę mocno zamieszać, w powstały wir delikatnie przelać jajko.
- Gotować 3 minuty, po czym delikatnie wyjąć.
- Ugotować tak samo drugie jajko.
- Chleb posmarować masłem.
- Łososia po ugotowaniu przełożyć na kromki pieczywa, polać przygotowaną oliwą bazyliową.
- Na wierzchu każdej kanapki ułożyć jajko, posypać świeżymi ziołami oraz czarnuszką.
- Jajko delikatnie naciąć. Smacznego!
Źródło: Gotujmy.pl
Czytaj także: