Gotujmy.pl/Reniz
Newsy

Kanapka z łososiem. Prosty przepis na przekąskę

Wiosenne potrawy zwykle są bardzo kolorowe i pełne witamin. Właśnie takie są kanapki z pełnoziarnistego pieczywa z jajkiem po benedyktyńsku i łososiem gotowanym na parze. Czy może być coś lepszego na pożywne śniadanie?

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Jego zadaniem jest uzupełnienie zapasów glukozy, a co za tym idzie, zwiększenie poziomu energii i zapewnienie naszemu organizmowi wszelkich niezbędnych składników odżywczych.

Jeśli lubicie pożywne, zdrowe i kolorowe śniadania, przygotujcie kanapki z łososiem z naszego przepisu. Są po prostu pyszne!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kanapka z łososiem

Dlaczego warto jeść łososia? Łosoś to smaczna i zdrowa ryba, która zawiera mnóstwo niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3, które wspomagają zdrowie serca i oczu. Łosoś szczyci się również mnóstwem innych składników odżywczych - zawiera dużo witaminy D, a także jest dobrym źródłem witamin z grupy B: witaminy B6, która bierze udział w syntezie hormonów i enzymów oraz witaminy B12, która uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek.

Kanapki z łososiem gotowanym na parze, jajkiem po benedyktyńsku, świeżymi sezonowymi ziołami i czarnuszką, to genialna propozycja na smaczne i bardzo zdrowe śniadanie. Polejcie je odrobiną oliwy bazyliowej, a zakochacie się w ich smaku!

Zobacz także

Kotleciki z kalafiora. Prosty przepis na zdrowy obiad

Które mięso mielone jest zdrowsze? Jasne czy ciemne?

Które mięso mielone jest zdrowsze? Jasne czy ciemne?

Składniki:

  • Pieczywo pełnoziarniste : 2 kromki
  • Filet z łososia : 150 g
  • Oliwa z oliwek : 50 ml
  • Bazylia świeża : 4 gałązki
  • Masło (opcjonalnie) : 1 łyżka
  • Sól : 0,5 łyżeczki
  • 2 jajka
  • Ocet winny lub spirytusowy : 4 łyżki
  • Świeży koperek posiekany : 2 łyżki
  • Świeża natka pietruszki posiekana : 1 łyżka
  • Czarnuszka : 1 łyżka

Przygotowanie:

  1. Rybę umyć i gotować na parze 20 minut.
  2. Bazylię umyć, posiekać, wrzucić do blendera, dodać oliwę i sól, zmiksować.
  3. W garnku zagotować wodę, wlać ocet winny.
  4. Jajka wbić delikatnie do miseczki (po jednym jajku).
  5. Wrzącą wodę mocno zamieszać, w powstały wir delikatnie przelać jajko.
  6. Gotować 3 minuty, po czym delikatnie wyjąć.
  7. Ugotować tak samo drugie jajko.
  8. Chleb posmarować masłem.
  9. Łososia po ugotowaniu przełożyć na kromki pieczywa, polać przygotowaną oliwą bazyliową.
  10. Na wierzchu każdej kanapki ułożyć jajko, posypać świeżymi ziołami oraz czarnuszką.
  11. Jajko delikatnie naciąć. Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także: 

Jaka przyprawa do łososia? Ta genialnie podkreśli jego smak
Pixabay
Newsy
Jaka przyprawa do łososia? Ta genialnie podkreśli jego smak
Lubicie jeść łososia? To świetnie, ponieważ to jedna z najzdrowszych ryb świata. Jak i czym przyprawiać łososia, by wydobyć pełnię jego smaku? Czytajcie dalej!

Łosoś to jedna z najsmaczniejszych i zarazem najbardziej wartościowych ryb świata. Ta tłusta ryba bogata jest w wielonasycone kwasy omega-3. Zawiera też duże ilości białka – w 100g znajdziemy go aż 20g. Łosoś jest również bogatym źródłem niezwykle ważnej witaminy D. Czy wiecie, że porcja łososia pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten cenny składnik aż w 80-87%? Ale to nie wszystko, ponieważ łosoś zawiera też cenny dla naszego zdrowia selen, który jest odpowiedzialny za naszą odporność oraz ochronę czerwonych krwinek przed działaniem wolnych rodników. To nie jedyne walory łososia! Ogromną zaletą tej ryby jest również jej smak oraz to, że dania z łososiem  przygotowują się bardzo szybko. Czy wiecie, czym najlepiej go przyprawić? Najlepsze przyprawy do łososia Łosoś to smaczna, delikatna i bardzo zdrowa ryba, która uwielbia towarzystwo świeżych ziół. Jeśli będziecie przygotowywać łososia, postawcie na minimalizm. Ryba ta nie potrzebuje dużej ilości przypraw . W doprawianiu łososia postawcie na oszczędność, ponieważ im mniej dodamy do niego przypraw, tym bardziej zachowa on swój przyjemny i delikatny smak. Jeśli chcecie wydobyć pełnię smaku łososia, przyprawcie go koperkiem i solą morską. Jeżeli marzy wam się bardziej wyrazisty smak, możecie go doprawić ziołami prowansalskimi, pieprzem Cayenne, bazylią, melisą, mieloną papryką i czosnkiem . Po upieczeniu warto skropić go sokiem z cytryny lub limonki. Ryba doskonale komponuje się ze szparagami , puree , awokado i zielonym groszkiem . Jak upiec łososia, by był soczysty? Przed włożeniem łososia do piekarnika, najpierw przyprawcie go niewielką ilością ulubionych przypraw – z obu stron filetu. Następnie skropcie rybę odrobiną oliwy. Pamiętajcie, by nie przesadzać z przyprawami. 2-3 rodzaje przypraw w...

Sałatka z łososiem, sylwester
Gotujmy.pl/Pexels, Karolina Grabowska
Newsy
Zakończ rok z przytupem. Wystrzałowa sałatka, która przyniesie szczęście na Nowy Rok
Łosoś to jedna z najchętniej kupowanych ryb w Polsce. Po wigilijnym karpiu i śledziach w occie czas na coś lżejszego. Co powiecie na sałatkę z łososiem w roli głównej?

Łosoś to bardzo znana i lubiana ryba. W Polsce możecie spotkać jego dwa rodzaje. Sklepy oferują zazwyczaj łososia bałtyckiego i łososia norweskiego pochodzącego z hodowli.  Łosoś wyróżnia się wieloma zdrowotnymi walorami Przygotowanie łososia nie należy do najtrudniejszych rzeczy. Przyda się jednak podstawa kulinarnej wiedzy dotycząca doprawiania ryb, sposobu pieczenia i marynowania. Z łososia można też zrobić znacznie lżejsze przekąski. Sałatka z tą rybą o różowym mięsie będzie pożywna, lekka i łatwa do zrobienia. Na rynku dostrzec można pełen wybór łososia w przeróżnych postaciach: filetów, dzwonków, tuszek oraz steków. Znajdziecie go w formie mrożonej, wędzonej, w puszce czy jako składnik dań głównych. To ryba nad wyraz uniwersalna i równocześnie charakterystyczna w smaku. Czy łosoś jest rybą, którą warto jeść? Nad łososiem od dawna toczy się głośna debata. Łosoś bałtycki zdaje się odpierać ataki. Stanowi bowiem bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka. W porcji 100 gramów ryby znajdziecie go około 20 g. Ryba zawiera też egzogenne aminokwasy, które nie są wytwarzane w organizmie. Łosoś jest kaloryczną rybą. W każdej jednak formie stanowi bogactwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3, niezwykle cennych dla organizmu. Kwasy te mają dobroczynny wpływ na organizm poprzez m.in. normalizowanie ciśnienia krwi czy wspomaganie układu immunologicznego. Wykazano, że jedzenie łososia może także w skuteczny sposób zapobiegać depresji. Lekka sałatka o dużej zawartości białka Jeśli przyrządzicie łososia na parze, zaoszczędzicie swojemu organizmowi zbędnych kalorii. Do łososia w formie sałatkowej pasuje też jajko, kapary i sok z cytryny. Gotowi na...

Łosoś pieczony z warzywami. Pomysł na szybki i zdrowy obiad
Jullia_/gotujmy.pl
Newsy
Łosoś pieczony z warzywami. Pomysł na szybki i zdrowy obiad
Miękki i aromatyczny łosoś z warzywami jest nie tylko smaczny, ale i błyskawiczny w przygotowaniu. Przyrządzicie go w zaledwie pół godziny!

Łosoś to jedna z najsmaczniejszych ryb. Nie jest niestety tani, ale warto go włączyć do swojej diety ze względu na jego wartości odżywcze – łosoś zawiera kwasy omega-3 niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ponadto nie ma charakterystycznego „rybiego” zapachu, dlatego przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym osobom, które za rybami nie przepadają. Wypróbujcie przepis na łososia w warzywach z przepisu użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Pomysły na łososia Jeśli przepadacie za daniami z łososia, to na pewno przypadną wam do gustu przepisy opublikowane na naszym portalu! Pisaliśmy o pysznym łososiu z czosnkiem i limonką zapiekanym w piekarniku . Tak przygotowana ryba wychodzi bardzo miękka i soczysta! Możecie też użyć łososia do przyrządzenia smacznej sałatki z jajkami i kaparami . Z kolei jeżeli czasami dania z łososia wam nie wychodzą, to skorzystajcie z garści poniższych porad: Co zrobić, gdy łosoś wychodzi suchy? Sposób na chrupiącego łososia Dlaczego łosoś w trakcie smażenia robi się biały? Przepis na łososia w warzywach Do przygotowania aromatycznego łososia z warzywami potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Ok. 300 g łososia 2 marchewki 1 cebula 1 mała cukinia 1 łyżka masła Zioła prowansalskie Olej rzepakowy Sól Pieprz Przygotowanie: Obierzcie cebulę i poszatkujcie. Na patelni rozgrzejcie olej z łyżką masła – dzięki użyciu oleju masło się nie przypali. Wrzućcie pokrojoną cebulę i podsmażcie, by się zeszkliła. W tym czasie obierzcie cukinię i marchewkę. Pamiętajcie, by umyć cukinię przed i po obieraniu, by nie wyszła gorzka. Pokrójcie warzywa w talarki i dodajcie do smażącej się cebuli. Doprawcie solą i pieprzem. Pokrójcie łososia w filety i...

Łosoś pieczony z suszonymi pomidorami. Zróbcie go tak, a będzie soczysty
kloruś/Gotujmy.pl
Newsy
Łosoś pieczony z suszonymi pomidorami. Zróbcie go tak, a będzie soczysty
Łosoś to niezwykle zdrowa ryba, po którą warto sięgać regularnie. Podpowiadamy, jak przyrządzić go tak, że nikt mu się nie oprze!

Łosoś to ryba bogata w nasycone kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 i omega-9, duże ilości selenu, fosfor, magnez, witaminy D oraz witamin z grupy B. To także świetne źródło białka. Powinny po nie sięgać zwłaszcza osoby cierpiące na nadciśnienie, choroby sercowo-naczyniowe, a także te z wysokimi wynikami złego cholesterolu. Ryby i zawarte w nich zdrowe tłuszcze zapobiegają wysokiemu ciśnieniu krwi, mają działanie przeciwzakrzepowe, hamują rozwój cukrzycy typu 2 i niwelują ryzyko wystąpienia zawałów.  Poniżej przedstawiamy przepis na pysznego łososia pieczonego w folii, który stanowi pełnowartościowy i zdrowy obiad o zrównoważonych makroelementach. Kiedy dodatkowo podacie do niego pełnoziarnisty makaron o wysokiej zawartości białka i błonnika, będzie doskonałym daniem dla osoby o wysokiej aktywności fizycznej, a także tej na diecie. Przepis na łososia pieczonego w foli z suszonymi pomidorami Składniki: 600 g łososia 2 małe cebule 9 kawałków suszonych pomidorów 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki posiekanego koperku cytryna sok i skórka sól, biały pieprz groszek cukrowy makaron (najlepiej pełnoziarnisty) Przygotowanie: Łososia oskrobcie z łusek i umyjcie, a następnie osuszcie i pokrójcie na 3 kawałki.  Z oliwy, koperku, soku i skórki z cytryny oraz soli i białego pieprzu przygotujcie marynatę. Zanurzcie w niej rybę, dokładnie obtaczając, aby dotarła we wszystkie zakamarki. Pozostawcie łososia w marynacie na minimum 20 minut, a najlepiej na kilka godzin.  Folię aluminiową złóżcie podwójnie. Na jej środku umieśćcie cebulę pokrojoną w piórka, po 3 kawałki suszonych pomidorów oraz kawałek łososia z marynatą. Zawińcie szczelnie i pieczcie w 180 stopniach C przez 20 minut.  W czasie pieczenia...