Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Jego zadaniem jest uzupełnienie zapasów glukozy, a co za tym idzie, zwiększenie poziomu energii i zapewnienie naszemu organizmowi wszelkich niezbędnych składników odżywczych.

Jeśli lubicie pożywne, zdrowe i kolorowe śniadania, przygotujcie kanapki z łososiem z naszego przepisu. Są po prostu pyszne!

Kanapka z łososiem

Dlaczego warto jeść łososia? Łosoś to smaczna i zdrowa ryba, która zawiera mnóstwo niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3, które wspomagają zdrowie serca i oczu. Łosoś szczyci się również mnóstwem innych składników odżywczych - zawiera dużo witaminy D, a także jest dobrym źródłem witamin z grupy B: witaminy B6, która bierze udział w syntezie hormonów i enzymów oraz witaminy B12, która uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek.

Kanapki z łososiem gotowanym na parze, jajkiem po benedyktyńsku, świeżymi sezonowymi ziołami i czarnuszką, to genialna propozycja na smaczne i bardzo zdrowe śniadanie. Polejcie je odrobiną oliwy bazyliowej, a zakochacie się w ich smaku!

Zobacz także:

Składniki:

  • Pieczywo pełnoziarniste : 2 kromki
  • Filet z łososia : 150 g
  • Oliwa z oliwek : 50 ml
  • Bazylia świeża : 4 gałązki
  • Masło (opcjonalnie) : 1 łyżka
  • Sól : 0,5 łyżeczki
  • 2 jajka
  • Ocet winny lub spirytusowy : 4 łyżki
  • Świeży koperek posiekany : 2 łyżki
  • Świeża natka pietruszki posiekana : 1 łyżka
  • Czarnuszka : 1 łyżka

Przygotowanie:

  1. Rybę umyć i gotować na parze 20 minut.
  2. Bazylię umyć, posiekać, wrzucić do blendera, dodać oliwę i sól, zmiksować.
  3. W garnku zagotować wodę, wlać ocet winny.
  4. Jajka wbić delikatnie do miseczki (po jednym jajku).
  5. Wrzącą wodę mocno zamieszać, w powstały wir delikatnie przelać jajko.
  6. Gotować 3 minuty, po czym delikatnie wyjąć.
  7. Ugotować tak samo drugie jajko.
  8. Chleb posmarować masłem.
  9. Łososia po ugotowaniu przełożyć na kromki pieczywa, polać przygotowaną oliwą bazyliową.
  10. Na wierzchu każdej kanapki ułożyć jajko, posypać świeżymi ziołami oraz czarnuszką.
  11. Jajko delikatnie naciąć. Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także: