
Europejczycy doprawdy powinni byli być wdzięczni Krzysztofowi Kolumbowi. Nie dość, że żeglarz rodem z włoskiej Genui odkrył Amerykę, to i przywiózł do Europy kakao! Napój z nasion kakaowca należał do najdroższych napitków Majów i Azteków z Ameryki Południowej. Do czasów Kolumba ziarna kakao służyły nawet jako środek płatniczy.
Jak spożywać kakao, by przynosiło korzyści zdrowotne?
Kakao sporo warte jest także i dziś. Jego uprawa jest podstawą gospodarki kilku afrykańskich państw, m.in. Ghany i Wybrzeża Kości Słoniowej. Na Starym Kontynencie kakao wielką popularność zyskało dopiero pod koniec XIX wieku. Od tamtego czasu jest podstawą czekoladek, pralinek, kremów i innych słodkich przysmaków.
Kakao to jednak nie tylko sama słodka przyjemność. Spożywane w bardziej czystej postaci jest źródłem wielu cennych mikroelementów, a także korzystnie wpływa na zdrowie ludzi.
Zanim przejdziemy do wyliczenia zalet kakao, musimy zaznaczyć, że jedynie spożywanie czekolad z wysoką zawartością kakao (powyżej 50%) i napojów kakaowych bez dużej ilości cukru będzie korzystne dla człowieka. Jak działa więc szlachetne, nie potraktowane nadmiernie cukrem kakao na zdrowie?
Na co pomaga kakao?
Wspomnieliśmy już, że kakao poprawia nastrój i polepsza pamięć – stąd wziął się stary, uczniowski zwyczaj zajadania się kostkami ciemnej czekolady podczas nauki. To zasługa znajdujących się w składzie nasion kakaowca flawonoidów i kofeiny.
Duża ilość antyoksydantów w kakao skutkuje zaś spowalnianiem procesów starzenia u ludzi regularnie je spożywających. Osoby starsze, często cierpiące na problemy z układem krążenia, powinny spożywać gorzką czekoladę także ze względu na jej działanie przeciwzakrzepowe i zmniejszające poziom złego cholesterolu.
Oprócz tego, możemy jeszcze dodać, że regularne spożywanie kakao zapobiega tworzeniu się złogów w drogach moczowych i w nerkach. Wszystko to dzięki zawartej w ziarnach kakaowca teobrominie.