Europejczycy doprawdy powinni byli być wdzięczni Krzysztofowi Kolumbowi. Nie dość, że żeglarz rodem z włoskiej Genui odkrył Amerykę, to i przywiózł do Europy kakao! Napój z nasion kakaowca należał do najdroższych napitków Majów i Azteków z Ameryki Południowej. Do czasów Kolumba ziarna kakao służyły nawet jako środek płatniczy.

Jak spożywać kakao, by przynosiło korzyści zdrowotne?

Kakao sporo warte jest także i dziś. Jego uprawa jest podstawą gospodarki kilku afrykańskich państw, m.in. Ghany i Wybrzeża Kości Słoniowej. Na Starym Kontynencie kakao wielką popularność zyskało dopiero pod koniec XIX wieku. Od tamtego czasu jest podstawą czekoladek, pralinek, kremów i innych słodkich przysmaków.

Kakao to jednak nie tylko sama słodka przyjemność. Spożywane w bardziej czystej postaci jest źródłem wielu cennych mikroelementów, a także korzystnie wpływa na zdrowie ludzi.

Zanim przejdziemy do wyliczenia zalet kakao, musimy zaznaczyć, że jedynie spożywanie czekolad z wysoką zawartością kakao (powyżej 50%) i napojów kakaowych bez dużej ilości cukru będzie korzystne dla człowieka. Jak działa więc szlachetne, nie potraktowane nadmiernie cukrem kakao na zdrowie?

Zobacz także:

Na co pomaga kakao?

Wspomnieliśmy już, że kakao poprawia nastrój i polepsza pamięć – stąd wziął się stary, uczniowski zwyczaj zajadania się kostkami ciemnej czekolady podczas nauki. To zasługa znajdujących się w składzie nasion kakaowca flawonoidów i kofeiny.

Duża ilość antyoksydantów w kakao skutkuje zaś spowalnianiem procesów starzenia u ludzi regularnie je spożywających. Osoby starsze, często cierpiące na problemy z układem krążenia, powinny spożywać gorzką czekoladę także ze względu na jej działanie przeciwzakrzepowe i zmniejszające poziom złego cholesterolu.

Oprócz tego, możemy jeszcze dodać, że regularne spożywanie kakao zapobiega tworzeniu się złogów w drogach moczowych i w nerkach. Wszystko to dzięki zawartej w ziarnach kakaowca teobrominie.