kakao
gotujmy.pl/kiwi
Newsy

Ten napój piją głównie dzieci, a jest świetny też dla dorosłych. Spowalnia starzenie i pomaga na krążenie

Poprawia samopoczucie, łagodzi nastrój, polepsza pamięć – to tylko niektóre z zalet kakao. Czarne ziarna to źródło zdrowia!

Europejczycy doprawdy powinni byli być wdzięczni Krzysztofowi Kolumbowi. Nie dość, że żeglarz rodem z włoskiej Genui odkrył Amerykę, to i przywiózł do Europy kakao! Napój z nasion kakaowca należał do najdroższych napitków Majów i Azteków z Ameryki Południowej. Do czasów Kolumba ziarna kakao służyły nawet jako środek płatniczy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak spożywać kakao, by przynosiło korzyści zdrowotne?

Kakao sporo warte jest także i dziś. Jego uprawa jest podstawą gospodarki kilku afrykańskich państw, m.in. Ghany i Wybrzeża Kości Słoniowej. Na Starym Kontynencie kakao wielką popularność zyskało dopiero pod koniec XIX wieku. Od tamtego czasu jest podstawą czekoladek, pralinek, kremów i innych słodkich przysmaków.

Kakao to jednak nie tylko sama słodka przyjemność. Spożywane w bardziej czystej postaci jest źródłem wielu cennych mikroelementów, a także korzystnie wpływa na zdrowie ludzi.

Zanim przejdziemy do wyliczenia zalet kakao, musimy zaznaczyć, że jedynie spożywanie czekolad z wysoką zawartością kakao (powyżej 50%) i napojów kakaowych bez dużej ilości cukru będzie korzystne dla człowieka. Jak działa więc szlachetne, nie potraktowane nadmiernie cukrem kakao na zdrowie?

Zobacz także
Czy wiecie co się stanie gdy dodacie kakao do kawy? Zyska właściwości zdrowotne

Czy wiecie co się stanie, gdy dodacie kakao do kawy? Napój zyska nowe właściwości zdrowotne

Piszinger z masą kakaową

Piszinger z masą kakaową jak dawniej. Tak dobry, że znika z talerza w mgnieniu oka

Na co pomaga kakao?

Wspomnieliśmy już, że kakao poprawia nastrój i polepsza pamięć – stąd wziął się stary, uczniowski zwyczaj zajadania się kostkami ciemnej czekolady podczas nauki. To zasługa znajdujących się w składzie nasion kakaowca flawonoidów i kofeiny.

Duża ilość antyoksydantów w kakao skutkuje zaś spowalnianiem procesów starzenia u ludzi regularnie je spożywających. Osoby starsze, często cierpiące na problemy z układem krążenia, powinny spożywać gorzką czekoladę także ze względu na jej działanie przeciwzakrzepowe i zmniejszające poziom złego cholesterolu.

Oprócz tego, możemy jeszcze dodać, że regularne spożywanie kakao zapobiega tworzeniu się złogów w drogach moczowych i w nerkach. Wszystko to dzięki zawartej w ziarnach kakaowca teobrominie.

Czekolada
beats_/Adobe Stock
Newsy
Ulubiony smakołyk dzieci i dorosłych będzie kosztował drożej. Nie uwierzysz, gdy poznasz powód
Ulubiony smakołyk dzieci i dorosłych będzie kosztował drożej. Nie uwierzysz, gdy poznasz powód

Polacy wychowani po 1989 roku nie pamiętają problemów ze słodkościami. Czekolada dostępna jest obecnie w sklepach we wszelkich możliwych wariantach. Są mleczne, nie brakuje białych, dla koneserów są także wersje z wysoką zawartością kakao. Choćby od 50% kakao w swoim składzie, aż do ponad 90%. Czekolada, miazga kakaowa i zamienniki Dziś już mało kto pamięta czasy, w których za smakołyk uchodził tani zamiennik czekolady, czyli wyrób czekoladopodobny. W 2020 r. niektórym wybrednym dzieciom i taki średniej jakości produkt z czasów zamierzchłej „komuny”, nie przeszedłby nawet przez gardło. Nieco inaczej byłoby pewnie ze smacznym blokiem czekoladowym swojej roboty. Ten z kolei przetrwał próbę czasu i nadal zaskakuje najmłodszych swoim smakiem. Jest jednak jeden haczyk – i do przygotowania bloku niezbędne jest kakao. Czyli produkt, który ma właśnie podrożeć. O co tutaj chodzi? Czy będziemy musieli się pożegnać z tabliczkami czekolady za mniej niż 2 zł? Czy kakao znów stanie się towarem deficytowym? Musimy was uspokoić - na razie się na to nie zanosi. Wygląda jedynie na to, że ziarna kakaowca nie będą już tak tanie, jak do tej pory. Kakao spożywane przez nas i wykorzystywane do produkcji czekolady przez europejskie przedsiębiorstwa, pochodzi właściwie tylko z jednego zakątka świata. Są to przede wszystkim afrykańskie kraje – a wśród nich dwóch głównych graczy – Wybrzeże Kości Słoniowej i Ghana. Razem odpowiadają za ok. 60% całej światowej produkcji nasion kakao. Światowy wyzysk Sęk w tym, że kakaowym farmerom z tych krajów przypada jedynie maleńka część zysku z czekoladowego biznesu. Za tonę ziaren otrzymują nie więcej niż 1000 dolarów. Producenci kakao domagają się z kolei kwoty znacznie wyższej....

Piszinger z masą kakaową
Gotujmy.pl/Hrabina w kuchni
Newsy
Piszinger z masą kakaową jak dawniej. Tak dobry, że znika z talerza w mgnieniu oka
Ziarno kakaowca przywiózł do Europy Krzysztof Kolumb. Kakao w deserze? Podpowiadamy jak przygotować kultowy przepis.

Nie ma mocnych na przysmaki, którymi zajadaliśmy się jako dzieci. Kaszka manna z sosem malinowym, mini pączki, a może właśnie piszinger z masą kakaową? Przepis na ten ostatni znajdziecie poniżej.  Nasiona z owoców kakaowca W jednym owocu znajduje się ich aż do 60! Pierwotnie mają barwę purpurową do fioletowej, ale po wysuszeniu stają się czekoladowo-brunatne. Nasiona po obróbce stosuje się w przemyśle spożywczym, ale też w medycynie i kosmetyce. Na sklepowych półkach znajdziemy między innymi masę kakaową, słodycze z kakao czy proszek kakaowy. Ubocznym produktem obróbki nasion są łupiny kakaowe dodawane do pasz dla zwierząt oraz wykorzystywane jako ściółka lub nawóz. Historyczne kakao Nasiona kakaowca mają długą i ciekawą historię. W Ameryce Środkowej i Południowej nasiona kakaowca były wartościowym i cenionym pokarmem ze względu na zawartość białek i tłuszczy. Spożywane były głównie w postaci zmielonej na mąkę, mieszanej z mąką kukurydzianą i gotowanej z owocami papryki. Kakao było wykorzystywane przez Majów podczas obrzędów i świąt religijnych. W tamtejszych kręgach kulturowych ziarna kakaowca były niezwykle cenne i służyły nawet jako środek płatniczy. Dopiero w XVII wieku napój kakaowy upowszechnił się na innych dworach europejskich. Z dodatkiem kakao Produkty pochodzące z ziarna kakaowego są skarbnicą przeciwutleniaczy, głównie polifenoli.  Sekretem zdrowotnych właściwości kakao jest flawonoid o nazwie epikatechina, który występuje również w herbacie i winie. Kryje w sobie tajemnicę niezwykłej odporności. Desery na bazie kakao są zatem nie tylko pyszne, ale i zdrowe! Sprawdźcie nasz przepis. Przepis na piszinger z masą kakaową jak dawniej Piszinger to wiedeński torcik zrobiony z wafli...

Czy biała czekolada to jeszcze czekolada? Oto z czego powstaje i jak działa na organizm
Adobe Stock
Newsy
Czy biała czekolada to jeszcze czekolada? Oto, z czego powstaje i jak działa na organizm
Dlaczego lepiej omijać na półkach w sklepie białą czekoladę i zamiast niej wkładać do koszyka ciemną?

Czekolada to wyrób powstały z ziaren kakaowca. Z miazgi tej rośliny jest uzyskiwany składnik beztłuszczowy — proszek kakaowy, o właściwościach zdrowotnych, antyoksydacyjnych, popularnie zwany kakao, oraz część tłuszczowa, czyli masło kakaowe. Z tego pierwszego powstają ciemne czekolady, z drugiego zaś biała czekolada, do której dodaje się jeszcze składnik mleczny. Czy biała czekolada jest zdrowa tak jak ciemna i czy w ogóle nadal jest czekoladą? Czym różni się biała czekolada od ciemnej? Ciemną czekoladę wytwarza się, łącząc proszek kakaowy, masło kakaowe i cukier. Ten rodzaj czekolady nie zawiera żadnych stałych składników mlecznych. Może je zawierać w wariantach mlecznych, ale procesie produkcji ciemnej czekolady, nie jest dodawane mleko. Z kolei biała czekolada to mieszanka masła kakaowego, cukru i składnika mlecznego, którym może być mleko lub serwatka. Do produkcji białej czekolady nie jest wykorzystywana z kolei nawet minimalna ilość proszku kakaowego. W rezultacie biała czekolada nie posiada właściwości zdrowotnych przypisywanych czekoladzie. Z tego samego względu barwa białej czekolady pomimo zawartości masła kakaowego... pozostaje biała. Biała czekolada nie ma korzystnego wpływu na zdrowie: Zamiast wartościowego kakao, zawiera tłuszcze i cukry bądź słodziki Nie zawiera magnezu, witamin ani minerałów Jest ciężkostrawna Jest wysokokaloryczna Oto, jakie czekolady możecie znaleźć w sklepach. Od tej ostatniej raczej trzymajcie się raczej z daleka: Czekolada gorzka. Zawiera przynajmniej 70% miazgi kakaowej. Zawiera sporo teobrominy, najbardziej wartościowego składnika kakao Czekolada deserowa. Zawiera od 30 do 70 % miazgi kakaowej Czekolada mleczna. Nie może mieć mniej niż 25% suchej masy kakaowej Czekolada biała. W ogóle nie zawiera...

Ten chwast to cudowne remedium na trawienie. Zbierzcie, póki jeszcze rośnie
AdobeStock
Newsy
Ten chwast to remedium na trawienie. Zbierzcie, póki jeszcze rośnie i stosujcie na zdrowie
Napotykamy się na tę roślinę na każdym kroku, jednak mało kto wpadnie na to, by ją zebrać. Warto to zrobić - poznajcie szereg jej zdrowotnych właściwości.

Nazwa „babka jajowata” może niewiele wam mówić, jednak wystarczy na niego spojrzeć, by natychmiast rozpoznać ten chwast. Roślina ta jest bardzo pospolita i rośnie w Polsce dosłownie wszędzie, nawet przy chodnikach. Na co dzień nie zwracamy na nią uwagi, co jest sporym błędem. Babka jajowata nie wygląda może zbyt imponująco, za to wykazuje się niezwykle dobroczynnym wpływem na zdrowie.  Właściwości babki jajowatej Od wieków w medycynie ludowej wykorzystuje się babkę jajowatą do leczenia różnych dolegliwości. Poznajcie jej wspaniałe właściwości: błonnik - cenny błonnik pokarmowy, zalecany osobom stosującym diety odchudzające oraz na zaparcia, znajduje się między innymi w babce jajowatej - a dokładniej w jej łuskach. Z tego powodu babka jajowata jest zalecana w przypadku problemów z trawieniem. Podobno zaledwie jedna łyżeczka łusek pokrywa ⅕ dziennego zapotrzebowania na błonnik.  wspomaganie trawienia - ze względu na działanie przeczyszczające, stosowanie babki jajowatej przynosi ulgę w zaparciach i usprawnia pracę jelit. obniżenie cholesterolu - co ciekawe, łuski babki jajowatej mogą zmniejszać poziom cholesterolu we krwi. Wspomagają one bowiem wydzielanie żółci przez organizm, co w efekcie powoduje obniżenie cholesterolu.  normowanie poziomu cukru we krwi - z korzystnego działania babki jajowatej ucieszą się osoby cierpiące na cukrzycę. Roślina ta może bowiem obniżać poziom glukozy we krwi. Jak stosować babkę jajowatą? Tak jak w przypadku każdego innego zioła, babkę jajowatą należy stosować z umiarem. Zaleca się spożywanie od 10 do 30 g nasion lub od 5 do 30 g łusek babki dziennie. Jest to bezpieczna ilość, którą można stosować na przykład w walce z zaparciami. Jeżeli chcecie użyć babki jajowatej do obniżenia poziomu glukozy we krwi, powinniście...