Jajecznica na masełku z ulubionymi dodatkami to idealny przepis na śniadanie! Jajka są bardzo zdrowe i do tego sycące, dlatego dobrze się sprawdzają na pierwszy posiłek w ciągu dnia. To również doskonałe śniadanie dla najmłodszych. Delikatna, puszysta jajecznica na maśle jest bardzo łagodna dla żołądka. Teoretycznie przepis na jajecznicę jest banalny, ale tak naprawdę ilu ludzi, tyle sposobów przyrządzenia tego dania. Każdy ma swoje własne metody, które mu się sprawdzają.

Sucha jajecznica?

Staracie się, a mimo to wasza jajecznica wychodzi sucha i niesmaczna? Nie ma chyba nic gorszego, niż wiórki z jajka! Prawdopodobnie winnym jest pośpiech! Bardzo dobra jajecznica wymaga cierpliwości. Wiele osób twierdzi, że to danie ekspresowe i robi się je w dwie minuty, ale to nieprawda – by jajecznica wyszła naprawdę smaczna, trzeba poświęcić jej o wiele więcej czasu. Najpierw należy porządnie roztrzepać jajka w misce tak, by masa nabrała puszystości. Następnie wylewa się jajka na patelnię i smaży na, uwaga – małym ogniu od czasu do czasu mieszając! To pośpiech winny jest często temu, że wasza jajecznica wychodzi sucha. Jajka trzeba smażyć na naprawdę małym ogniu i mieszać, nawet przez 15-20 minut!

Przepis na puszystą jajecznicę z boczkiem

Jeżeli jednak nie macie czasu na to, by tak długo pilnować patelni z jajkami, możecie wykorzystać inny sposób, dzięki któremu jajecznica wyjdzie puszysta i soczysta. Trzeba dodać do niej… majonez! Nawet jeśli dbacie o linię, nie musicie się niczego obawiać – dodaje się go naprawdę odrobinę i nie zwiększy on szczególnie kaloryczności jajecznicy.

Będziecie potrzebowali poniższych składników:

  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 2 plasterki boczku wędzonego
  • Szczypiorek
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Do miski wbijcie dwa jajka, dodajcie jedną łyżeczkę majonezu i dokładnie roztrzepcie przez około 30 sekund.
  2. Doprawcie jajka solą i pieprzem.
  3. Boczek pokrójcie w drobną kostkę.
  4. Na patelni roztopcie masło. Wrzućcie pokrojoną wędlinę i podsmażcie.
  5. Wlejcie jajka z majonezem i smażcie mieszając od czasu do czasu.
  6. Na koniec posypcie gotową jajecznicę posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!