Znane wszystkim Polakom danie, czyli kotlety schabowe, to nasza duma narodowa. Znamy je wszyscy i regularnie się zajadamy - w końcu kto by odmówił takiego kotleta w złocistej panierce? 

Według najprostszego przepisu, kotlety wystarczy rozbić, doprawić solą oraz pieprzem, a następnie opanierować i już można je smażyć na patelni. Raz, dwa i smaczny obiad będzie gotowy. Jednak gdy znudzą się wam już tradycyjne kotlety w panierce, zróbcie je bez niej - koniecznie w kremowym sosie. 

Pomysł na schab inaczej

Chodzi tutaj o duszony schab i to w bardzo niebanalny sposób. Co prawda mięso w ten sposób robi się dłużej niż klasyczne, panierowane schabowe, ale warto być cierpliwym. Tak zrobiona wieprzowina wychodzi soczysta, mięciutka i przyjemnie kremowa. Wszystko to zasługa maślanki, która w naturalny sposób zmiękcza mięso. Wystarczy wlać szklankę na patelnię, dodać bulion, przyprawy i gotowe. Wypróbujcie ten przepis na kolejny obiad - na pewno się nie zawiedziecie. 

Przepis na schab duszony w maślance

Składniki:

  • 1 kg kotletów schabowych
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 szklanka bulionu
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • czosnek granulowany
  • słodka papryka mielona
  • sól
  • pieprz 
  • mąka do panierowania i zasmażki
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Umyjcie i osuszcie kotlety i lekko je ubijcie.
  2. Wymieszajcie w miseczce czosnek, paprykę, sól oraz pieprz. Przyprawami natrzyjcie mięso i odstawcie na 15 minut.
  3. Po tym czasie podgrzejcie olej na patelni. Każdy kotlet obtoczcie w mące, a następnie połóżcie na rozgrzanym tłuszczu i smażcie po 3-4 minut z każdej strony na złoty kolor. Odłóżcie kotlety na talerz.
  4. Pokrójcie drobno cebulę oraz czosnek. Wrzućcie ją na tę samą patelnię, na której smażyły się kotlety i zeszklijcie. Dodajcie jeszcze czosnek, smażcie dosłownie przez kilka chwil i wrzućcie na patelnię 2 łyżki masła. Gdy się rozpuści, wsypcie ok. 3 łyżki mąki i smażcie, aż zbrązowieje. 
  5. Teraz wlejcie bulion i dobrze wymieszajcie. Od momentu zagotowania gotujcie sos na małym ogniu przez 15 minut bez przykrycia.
  6. Z powrotem połóżcie kotlety na patelni. Wlejcie szklankę maślanki, pół szklanki wody, wymieszajcie. Od momentu ponownego zagotowania duście mięso przez ok. 15-20 minut. Jeżeli trzeba, wlejcie na patelnię więcej wody w trakcie gotowania. 
  7. Gotowe kotlety podajcie z ulubionymi dodatkami, np. tłuczonymi ziemniakami i surówką z białej kapusty. Smacznego!