
W ciągu ostatniego roku w górę poszybowały ceny wielu produktów spożywczych. Jeden z nich bije wszystkie na głowę pod tym względem i niewiele wskazuje na to, by cokolwiek miało się zmienić. Mowa tutaj o kalafiorze - lubianym i zdrowym warzywie. Niestety, wiele wskazuje na to, że stanie się on bardzo drogim rarytasem lub zupełnie zniknie z supermarketów i lokalnych warzywniaków. I nie chodzi tutaj wcale o zimowo-wiosenną porę.
Ceny kalafiora szybują w górę
To, że kalafior jest drogi poza sezonem, nikogo raczej nie dziwi. Naturalnym jest, że owoce i warzywa poza okresem zbiorów są po prostu droższe w sklepach i tanieją, gdy przychodzi na nie sezon.
W przypadku kalafiora sprawa ma się jednak inaczej. Już w listopadzie zeszłego roku cena tego warzywa zaczęła rosnąć, by w lutym 2023 zanotować wzrost w wysokości aż 256% w porównaniu z rokiem poprzednim. Już teraz za 1 kilogram kalafiora trzeba zapłacić nawet 20 złotych, co daje aż 40 złotych za dużą główkę.
Dlaczego kalafior tak drożeje? Odpowiedzią są stale rosnące koszty produkcji. Uprawa kalafiora drożeje, tak samo jak transport.
Kalafiory znikną ze sklepów?
Przez rosnące ceny istnieje realne prawdopodobieństwo, że w pewnym momencie kalafiorów po prostu zabraknie w sklepach. Stanie się tak w momencie, gdy uprawa tego warzywa przestanie być opłacalna. Być może w końcu kalafiory będą tak drogie, że mało który z plantatorów i rolników zdecyduje się na ich uprawianie, a w rezultacie nikt nie będzie ich kupował...
Niewykluczone jest więc, że niedługo warzywo to stanie się naprawdę drogim przysmakiem, a w najbardziej czarnym scenariuszu - zupełnie zapomnianym.
W ciągu roku w górę skoczyły nie tylko ceny kalafiora. Zobaczcie, co podrożało:
-
Papryka czerwona: droższa o ponad 7 zł za kilogram
-
Ogórek zielony: droższy o 5 zł i 29 gr za kilogram
-
Pomidory malinowe: droższe o 5 zł za kilogram
-
Brokuły: droższe o 1,70 zł za sztukę
-
Cebula i marchew: droższe o 1 zł za kilogram
Nieznacznie podrożały również buraki, ziemniaki, biała kapusta i włoszczyzna.