W ciągu ostatniego roku w górę poszybowały ceny wielu produktów spożywczych. Jeden z nich bije wszystkie na głowę pod tym względem i niewiele wskazuje na to, by cokolwiek miało się zmienić. Mowa tutaj o kalafiorze - lubianym i zdrowym warzywie. Niestety, wiele wskazuje na to, że stanie się on bardzo drogim rarytasem lub zupełnie zniknie z supermarketów i lokalnych warzywniaków. I nie chodzi tutaj wcale o zimowo-wiosenną porę.
Ceny kalafiora szybują w górę
To, że kalafior jest drogi poza sezonem, nikogo raczej nie dziwi. Naturalnym jest, że owoce i warzywa poza okresem zbiorów są po prostu droższe w sklepach i tanieją, gdy przychodzi na nie sezon.
W przypadku kalafiora sprawa ma się jednak inaczej. Już w listopadzie zeszłego roku cena tego warzywa zaczęła rosnąć, by w lutym 2023 zanotować wzrost w wysokości aż 256% w porównaniu z rokiem poprzednim. Już teraz za 1 kilogram kalafiora trzeba zapłacić nawet 20 złotych, co daje aż 40 złotych za dużą główkę.
Zobacz także:
Dlaczego kalafior tak drożeje? Odpowiedzią są stale rosnące koszty produkcji. Uprawa kalafiora drożeje, tak samo jak transport.
Kalafiory znikną ze sklepów?
Przez rosnące ceny istnieje realne prawdopodobieństwo, że w pewnym momencie kalafiorów po prostu zabraknie w sklepach. Stanie się tak w momencie, gdy uprawa tego warzywa przestanie być opłacalna. Być może w końcu kalafiory będą tak drogie, że mało który z plantatorów i rolników zdecyduje się na ich uprawianie, a w rezultacie nikt nie będzie ich kupował...
Niewykluczone jest więc, że niedługo warzywo to stanie się naprawdę drogim przysmakiem, a w najbardziej czarnym scenariuszu - zupełnie zapomnianym.
W ciągu roku w górę skoczyły nie tylko ceny kalafiora. Zobaczcie, co podrożało:
-
Papryka czerwona: droższa o ponad 7 zł za kilogram
-
Ogórek zielony: droższy o 5 zł i 29 gr za kilogram
-
Pomidory malinowe: droższe o 5 zł za kilogram
-
Brokuły: droższe o 1,70 zł za sztukę
-
Cebula i marchew: droższe o 1 zł za kilogram
Nieznacznie podrożały również buraki, ziemniaki, biała kapusta i włoszczyzna.