Jednego nie można odmówić Justynie Żyle. Była żona naszego świeżo upieczonego mistrza świata w skokach narciarskich ma… żyłkę do gotowania.

Eks-małżonka Piotra Żyły raz po raz dzieli się w sieci swoimi nowinkami kulinarnymi. Tym razem zaserwowała fanom ciekawe „rwane naleśniki”.

Prośbom o przepis od Justyny na niezwykłe, porwane naleśniki z truskawkową nie było końca. W końcu Justyna ugięła się i podała recepturę.

Czujni fani Żyły dopatrzyli się w jej przepisie podobieństwa do tradycyjnego austriackiego i niemieckiego przepisu, czyli kaiserschmarrn.

Zobacz także:

Skąd pochodzi przepis na rwane naleśniki Justyny Żyły?

Ta groźnie brzmiąca z niemiecka nazwa to określenie na deser, który można po polsku określić jako omlet cesarski.

W rzeczy samej więcej wspólnego ma kaiserschmarrn z naleśnikami niż z kojarzonym ze słonym śniadaniem omletem.

Podaje się go z dżemami, galaretkami, konfiturami i innymi słodkimi dodatkami. A jak go przygotować?

O tym w podanym przez nas poniżej oryginalnym przepisie na omlet cesarski prosto z południowych Niemiec i Austrii.

Przepis na omlet cesarski (rwane naleśniki)

Składniki:

  • 6 jajek
  • Szklanka mąki pszennej
  • Szklanka mleka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub starta laska wanilii
  • Szczypta soli
  • 4 łyżki masła
  • Cukier puder
  • Powidła śliwkowe, dżem truskawkowy, słodkie galaretki  i konfitury, prażone jabłka – opcjonalne dodatki jak do tradycyjnych naleśników

Przygotowanie:

  1. W misce połączcie mąkę, mleko i oddzielone od białek żółtka.
  2. Dodajcie cukier waniliowy i porządnie wymieszajcie.
  3. Białka ubijcie w innym naczyniu i powoli dodawajcie je do ciasta, ręcznie mieszając drewnianą łyżką.
  4. Rozgrzejcie masło na patelni i wlejcie masę na jeden omlet/naleśnik.
  5. Po pięciu minutach smażenia na złoty kolor przewróćcie omlet na drugą stronę. Bez obaw o porwanie placka – chwilę po przewróceniu, należy poprzerywać naleśnik na mniejsze kawałki i podsmażyć chwilę do ścięcia ciasta wewnątrz.
  6. Wyłóżcie na talerz, przyozdobcie dżemem i dodatkami, możecie posypać całość cukrem pudrem.
  7. Smacznego!