Nalesniki Justyny Żyły
ONS.pl/Flickr
Newsy

Justyna Żyła przygotowuje naleśniki w nietypowy sposób. Próbowaliście kiedyś takiej wersji?

Nietypowym pomysłem na naleśniki podzieliła się ostatnio Justyna Żyła. Osoby obserwujące jej profil w serwisie Instagram były zachwycone.

Jednego nie można odmówić Justynie Żyle. Była żona naszego świeżo upieczonego mistrza świata w skokach narciarskich ma… żyłkę do gotowania.

Eks-małżonka Piotra Żyły raz po raz dzieli się w sieci swoimi nowinkami kulinarnymi. Tym razem zaserwowała fanom ciekawe „rwane naleśniki”.

Prośbom o przepis od Justyny na niezwykłe, porwane naleśniki z truskawkową nie było końca. W końcu Justyna ugięła się i podała recepturę.

Czujni fani Żyły dopatrzyli się w jej przepisie podobieństwa do tradycyjnego austriackiego i niemieckiego przepisu, czyli kaiserschmarrn.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Skąd pochodzi przepis na rwane naleśniki Justyny Żyły?

Ta groźnie brzmiąca z niemiecka nazwa to określenie na deser, który można po polsku określić jako omlet cesarski.

W rzeczy samej więcej wspólnego ma kaiserschmarrn z naleśnikami niż z kojarzonym ze słonym śniadaniem omletem.

Podaje się go z dżemami, galaretkami, konfiturami i innymi słodkimi dodatkami. A jak go przygotować?

O tym w podanym przez nas poniżej oryginalnym przepisie na omlet cesarski prosto z południowych Niemiec i Austrii.

Przepis na omlet cesarski (rwane naleśniki)

Składniki:

  • 6 jajek
  • Szklanka mąki pszennej
  • Szklanka mleka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub starta laska wanilii
  • Szczypta soli
  • 4 łyżki masła
  • Cukier puder
  • Powidła śliwkowe, dżem truskawkowy, słodkie galaretki  i konfitury, prażone jabłka – opcjonalne dodatki jak do tradycyjnych naleśników

Przygotowanie:

  1. W misce połączcie mąkę, mleko i oddzielone od białek żółtka.
  2. Dodajcie cukier waniliowy i porządnie wymieszajcie.
  3. Białka ubijcie w innym naczyniu i powoli dodawajcie je do ciasta, ręcznie mieszając drewnianą łyżką.
  4. Rozgrzejcie masło na patelni i wlejcie masę na jeden omlet/naleśnik.
  5. Po pięciu minutach smażenia na złoty kolor przewróćcie omlet na drugą stronę. Bez obaw o porwanie placka – chwilę po przewróceniu, należy poprzerywać naleśnik na mniejsze kawałki i podsmażyć chwilę do ścięcia ciasta wewnątrz.
  6. Wyłóżcie na talerz, przyozdobcie dżemem i dodatkami, możecie posypać całość cukrem pudrem.
  7. Smacznego!
Justyna Żyła napisała książkę kucharską. Zbiór swoich góralskich przepisów wyceniła na dużą kwotę
ONS.pl
Newsy
Justyna Żyła napisała książkę kucharską. Zbiór swoich góralskich przepisów wyceniła na sporą kwotę
Tańczyła z gwiazdami, rozbierała się niemalże do rosołu w magazynach dla panów, a teraz z kolei wydaje książkę kucharską. Justyna Żyła rozwija swoją kulinarną karierę.

Justyna Żyła należy do tych postaci naszego show-biznesu obok których nie sposób przejść obojętnie. Co prawda zdecydowaną większość rozpoznawalności 34-latka zawdzięcza burzliwemu związkowi, a właściwie rozstaniu ze znanym skoczkiem narciarskim, ale nie przeszkadza jej to w poszerzaniu pola swojej działalności. Jakie dania znajdą w książce kucharskiej Justyny Żyły? Żyła coraz odważniej wchodzi w branżę gastronomiczną. Od dłuższego już czasu pani Justyna chwali się w sieci przepisami na różnego rodzaju swojskie dania. Mogliście już zobaczyć na jej instagramowym koncie na przykład relacje z pichcenia bigosu z młodej kapusty czy smażenia naleśników w niemieckim stylu. Patrząc na efekty pracy Żyły, absolutnie nie można odmówić jej chęci i faktycznych umiejętności kulinarnych. Sukcesy na polu publikacji przepisów popchnęły celebrytkę do wydania swojej pierwszej, profesjonalnej książki kucharskiej w elektronicznej formie.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Justyna (@justynazyla) Justyna Żyła postanowiła, że w jej najnowszym e-booku zostaną przedstawione dania kuchni góralskiej. Nie ma w tym przypadku. Pochodząca z południowego krańca Polski Żyła w tej właśnie szkole kucharskiej czuje się najpewniej: – Chcesz poznać góralską kuchnię w nie-turystycznej, autentycznej odsłonie? Gotować góralskie przysmaki z produktów dostępnych w całej Polsce? – pytała swoich fanów na Instagramie była żona Piotra Żyły. Ile kosztuje książka kucharska Justyny Żyły?...

naleśniki bez mąki
Flickr
Newsy
Te naleśniki bez mąki są pyszne i lekkie jak piórko. Zrobicie je tylko z 2 składników
Czy można zrobić naleśniki z zaledwie dwóch składników? Udowadniamy, że to możliwe! Sprawdźcie ten przepis.

Kochacie naleśniki, ale cierpicie na nietolerancję glutenu? Nic straconego! Można usmażyć bardzo smaczne placuszki, które nie wymagają ani grama mąki. Zrobicie je z tego przepisu! Przepis na dietetyczne naleśniki Przygotowanie takich naleśników jest bajecznie proste! Ilość składników jest minimalna, za to smak – nieziemski. Nie wymagają ani mąki, ani mleka, dlatego są doskonałym pomysłem na danie dla osób na diecie bezglutenowej i bezlaktozowej. Do przygotowania tych naleśników będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: 2 jajka 1 duży, dojrzały banan Cynamon Cukier Olej do smażenia Przygotowanie: Obierzcie banana, pokrójcie na kawałki i włóżcie do miseczki. Za pomocą widelca rozgniećcie dokładnie owoc. Najlepszy do tego będzie bardzo dojrzały banan, ponieważ jest miękki. Naleśniki nie wyjdą, jeśli użyjecie zbyt twardych i niedojrzałych bananów. Następnie do miski wbijcie dwa jajka i dokładnie wymieszajcie składniki. Opcjonalnie możecie dosypać do ciasta trochę cukru. Na patelni rozgrzejcie olej. Gdy będzie już gorący, chochlą wlejcie ciasto i smażcie na średnim ogniu. Posypcie odrobiną cynamonu. Po chwili przewróćcie naleśnik na drugą stronę. Nie zdziwcie się, że będzie bardzo mokry z wierzchu – łopatką podważcie placuszek i sprawdźcie, jak wygląda pod spodem. Jeśli jest już usmażony, to czas go obrócić. Smażcie jeszcze chwilę z drugiej strony. I gotowe! Usmażone naleśniki będą wilgotne w środku dzięki użyciu bananów . Możecie je podawać z dowolnymi, ulubionymi dodatkami: powidłami, miodem, świeżymi owocami z bitą śmietaną albo kremem czekoladowym. Co zamiast mąki? Banany to nie jedyna alternatywa dla mąki! Świetnie w tej roli spisze się także kasza manna . Na jedną...

Justyna Żyła pokazała swoje urodzinowe śniadanie. Można je jeść oczami
ONS
Newsy
Justyna Żyła pokazała swoje urodzinowe śniadanie. Można je jeść oczami!
Kilka dni temu Justyna Żyła skończyła 34 lata. Na Instagramie celebrytki pojawiło się zdjęcie jej urodzinowego śniadania. Danie wygląda tak pysznie, że można je jeść oczami!

Justyna Żyła urodziła się w 1987 roku w Wiśle. Największą popularność zyskała jako żona słynnego polskiego skoczka narciarskiego Piotra Żyły. Mimo iż para ma za sobą bardzo burzliwe rozstanie, wspólnie dzieli opiekę nad dwójką dzieci – córką Karoliną i synem Jakubem. Justyna Żyła prowadzi od jakiegoś czasu blog kulinarny oraz konto na Instagramie, na którym dzieli się ze swoimi fanami różnymi ciekawymi przepisami . Profil śledzi już ponad 100 tysięcy osób, a liczba ta stale rośnie. Ostatnio celebrytka wrzuciła do sieci zdjęcie swojego urodzinowego śniadania . Co takiego przygotowała do zjedzenia? Zobaczcie! Opublikowała urodzinowy post Justyna Żyła skończyła w niedzielę 34 lata i miała w tym dniu podwójną okazję do świętowania, ponieważ jej 14-letni syn Kuba dostąpił konfirmacji. Czym jest konfirmacja? W kościele ewangelickim jest to odpowiednik zarówno Komunii Świętej, jak i bierzmowania, ale nie ma on charakteru sakramentu. Sama uroczystość bardzo przypomina Pierwszą Komunię Świętą. Smacznej i słodkiej niedzieli Wam życzę. Po intensywnym tygodniu dziś czas na podwójne świętowanie - Justyna napisała pod postem ukazującym przepyszne naleśniki z musem malinowym i świeżymi borówkami.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Justyna (@justynazyla) Zachwyt wśród fanów Pod zdjęciem naleśników pojawiło się mnóstwo komentarzy od fanów, którzy podziwiali w komentarzach przygotowane przez Justynę śniadanie. Pani Justyno, potrawy w...

sernik Justyny Żyły
ONS/Adobe Stock
Newsy
Puszysty sernik od Justyny Żyły idealny na Wielkanoc. Tak lekki, że teściowa padnie z wrażenia
Delikatny i leciutki, idealny do kawy z przyjaciółkami, ale sprawdzi się również na wielkanocny stół. Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Wypróbujcie koniecznie.

Justyna Żyła wyrasta ostatnio na prawdziwą specjalistkę od gotowania. Swoimi kuchennymi sukcesami chętnie dzieli się na Instagramie. Zamieszcza  nie tylko przepięknie zdjęcia przygotowanych przez siebie potraw, równie chętnie dzieli się przepisami. Dania są tak pyszne i proste, że wiele osób chętnie z korzysta z przepisów Justyny. Gotuje i piecze, od bardzo tradycyjnych dań po te bardziej skomplikowane i wyrafinowane. Na Instagramie znajdziecie m.in. klasyczne gołąbki w pomidorowym sosie, lekkie naleśniczki z owocami, chałkę po francusku, burger z plackiem z cukinii, omlet z fetą czy steki z kalafiora. Takich dań z pewnością nie powstydziłaby się sama Magda Gessler. Justyna pochwaliła się ostatnio przepisem na delikatny pieczony serniczek, który doskonale pasuje do kawy. Prezentujemy go poniżej, nie jest przesadnie skomplikowany i nie wymaga użycia ciężko dostępnych składników.          Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Justyna (@justynazyla) Delikatny sernik do kawy z przepisu Justyny Żyły Składniki 1kg sera – może być z wiaderka 1 szklanka cukru 2 całe jajka 4 żółtka 2 budynie waniliowe 3 szklanki mleka Łyżka cukru waniliowego 1/5 szklanki oleju roślinnego Przygotowanie W dużej misce dokładnie utrzyjcie jajka, żółtka wraz ze szklanką cukru i cukrem waniliowym. Ubijajcie kilka minut, aż masa stanie się kremowa, jasna i puszysta. Dodajcie  twaróg i zmiksujcie na gładko. W drugiej misce wymieszajcie dokładnie mleko z budyniami, tak, żeby nie było grudek w masie....