Jednego nie można odmówić Justynie Żyle. Była żona naszego świeżo upieczonego mistrza świata w skokach narciarskich ma… żyłkę do gotowania.
Eks-małżonka Piotra Żyły raz po raz dzieli się w sieci swoimi nowinkami kulinarnymi. Tym razem zaserwowała fanom ciekawe „rwane naleśniki”.
Prośbom o przepis od Justyny na niezwykłe, porwane naleśniki z truskawkową nie było końca. W końcu Justyna ugięła się i podała recepturę.
Czujni fani Żyły dopatrzyli się w jej przepisie podobieństwa do tradycyjnego austriackiego i niemieckiego przepisu, czyli kaiserschmarrn.
Zobacz także:
Skąd pochodzi przepis na rwane naleśniki Justyny Żyły?
Ta groźnie brzmiąca z niemiecka nazwa to określenie na deser, który można po polsku określić jako omlet cesarski.
W rzeczy samej więcej wspólnego ma kaiserschmarrn z naleśnikami niż z kojarzonym ze słonym śniadaniem omletem.
Podaje się go z dżemami, galaretkami, konfiturami i innymi słodkimi dodatkami. A jak go przygotować?
O tym w podanym przez nas poniżej oryginalnym przepisie na omlet cesarski prosto z południowych Niemiec i Austrii.
Przepis na omlet cesarski (rwane naleśniki)
Składniki:
- 6 jajek
- Szklanka mąki pszennej
- Szklanka mleka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego lub starta laska wanilii
- Szczypta soli
- 4 łyżki masła
- Cukier puder
- Powidła śliwkowe, dżem truskawkowy, słodkie galaretki i konfitury, prażone jabłka – opcjonalne dodatki jak do tradycyjnych naleśników
Przygotowanie:
- W misce połączcie mąkę, mleko i oddzielone od białek żółtka.
- Dodajcie cukier waniliowy i porządnie wymieszajcie.
- Białka ubijcie w innym naczyniu i powoli dodawajcie je do ciasta, ręcznie mieszając drewnianą łyżką.
- Rozgrzejcie masło na patelni i wlejcie masę na jeden omlet/naleśnik.
- Po pięciu minutach smażenia na złoty kolor przewróćcie omlet na drugą stronę. Bez obaw o porwanie placka – chwilę po przewróceniu, należy poprzerywać naleśnik na mniejsze kawałki i podsmażyć chwilę do ścięcia ciasta wewnątrz.
- Wyłóżcie na talerz, przyozdobcie dżemem i dodatkami, możecie posypać całość cukrem pudrem.
- Smacznego!