Zabiegane osoby nie mają czasu na przyrządzanie wyszukanych dań.

Wówczas idealnie sprawdzają się szybkie, ale smaczne posiłki. Warto w takich sytuacjach skorzystać z pozostałości po poprzednim obiedzie. Jedzenie nie będzie się marnować i można przygotować coś innego.

Justyna Żyła proponuje przygotować z rosołu nie tradycyjnie pomidorową, a zupę koperkową. Co najważniejsze jest ekspresowa, a przede wszystkim bardzo smaczna.

Zupa koperkowa z trzech składników

Do przygotowania tego dania będziecie potrzebować zaledwie trzech składników. Przyrządzenie zupy z takiej ilości wydaje się być niemożliwe, a jednak. To idealne danie dla zabieganych bądź znudzonych osób ciągle powtarzającą się pomidorową.

Zobacz także:

Aby ugotować zupę koperkową możecie spokojnie wykorzystać rosół z poprzedniego obiadu lub przyrządzić nowy bulion. Poza tym należy przygotować koperek i śmietankę kremówkę. Potrawa zajmuje tylko chwilę, a zachwyca smakiem. 

Dodatek do zupy

Zupa po ugotowaniu jest „czysta”. Aby była bardziej sycąca i bardziej urozmaicona możecie do niej dodać ziemniaki lub makaron.

Świetnym rozwiązaniem jest również wykorzystanie naleśników z innego posiłku. Jeśli pozostały wam puste placki po śniadaniu, możecie je pokroić w drobne paski, aby powstał z nich makaron.

Ta zupa koperkowa świetnie sprawdza się na czyszczenie lodówki, brak czasu lub pomysłu na obiad.

Przepis na ekspresową zupę koperkową 

Składniki:

  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 4 większe pęczki koperku
  • 1 szklanka śmietanki 30%

Przygotowanie:

  1. Do przyrządzenia zupy koperkowej możecie wykorzystać pozostały rosół z poprzedniego obiadu lub przyrządzić nowy bulion. Pierwsza opcja zdecydowanie przyspieszy cały proces.
  2. Bulion zagotujcie i dodajcie do niego trzy opłukane pod ciepłą wodą pęczki koperku. Całość gotujcie na wolnym ogniu, aż zielenina odda cały swój aromat.
  3. Gdy wywar będzie miał odpowiedni smak przecedźcie go do innego naczynia. Postawcie ponownie na kuchence.
  4. Ostatni pęczek koperku drobno posiekajcie i dodajcie do gotującego się bulionu. Zupę zabielcie zahartowaną słodką śmietanką 30%. 
  5. Tak przygotowaną zupę koperkową możecie podać z makaronem, ryżem, chlebem, ziemniakami lub pokrojonymi naleśnikami na kształt makaronu. Smacznego!