Zabiegane osoby nie mają czasu na przyrządzanie wyszukanych dań.
Wówczas idealnie sprawdzają się szybkie, ale smaczne posiłki. Warto w takich sytuacjach skorzystać z pozostałości po poprzednim obiedzie. Jedzenie nie będzie się marnować i można przygotować coś innego.
Justyna Żyła proponuje przygotować z rosołu nie tradycyjnie pomidorową, a zupę koperkową. Co najważniejsze jest ekspresowa, a przede wszystkim bardzo smaczna.
Zupa koperkowa z trzech składników
Do przygotowania tego dania będziecie potrzebować zaledwie trzech składników. Przyrządzenie zupy z takiej ilości wydaje się być niemożliwe, a jednak. To idealne danie dla zabieganych bądź znudzonych osób ciągle powtarzającą się pomidorową.
Zobacz także:
Aby ugotować zupę koperkową możecie spokojnie wykorzystać rosół z poprzedniego obiadu lub przyrządzić nowy bulion. Poza tym należy przygotować koperek i śmietankę kremówkę. Potrawa zajmuje tylko chwilę, a zachwyca smakiem.
Dodatek do zupy
Zupa po ugotowaniu jest „czysta”. Aby była bardziej sycąca i bardziej urozmaicona możecie do niej dodać ziemniaki lub makaron.
Świetnym rozwiązaniem jest również wykorzystanie naleśników z innego posiłku. Jeśli pozostały wam puste placki po śniadaniu, możecie je pokroić w drobne paski, aby powstał z nich makaron.
Ta zupa koperkowa świetnie sprawdza się na czyszczenie lodówki, brak czasu lub pomysłu na obiad.
Przepis na ekspresową zupę koperkową
Składniki:
- 1 litr bulionu drobiowego
- 4 większe pęczki koperku
- 1 szklanka śmietanki 30%
Przygotowanie:
- Do przyrządzenia zupy koperkowej możecie wykorzystać pozostały rosół z poprzedniego obiadu lub przyrządzić nowy bulion. Pierwsza opcja zdecydowanie przyspieszy cały proces.
- Bulion zagotujcie i dodajcie do niego trzy opłukane pod ciepłą wodą pęczki koperku. Całość gotujcie na wolnym ogniu, aż zielenina odda cały swój aromat.
- Gdy wywar będzie miał odpowiedni smak przecedźcie go do innego naczynia. Postawcie ponownie na kuchence.
- Ostatni pęczek koperku drobno posiekajcie i dodajcie do gotującego się bulionu. Zupę zabielcie zahartowaną słodką śmietanką 30%.
- Tak przygotowaną zupę koperkową możecie podać z makaronem, ryżem, chlebem, ziemniakami lub pokrojonymi naleśnikami na kształt makaronu. Smacznego!