Justyna Żyła zupa koperkowa
ONS.pl/Instagram/JustynaŻyła
Newsy

Justyna Żyła pokazała przepis na ekspresową zupę z „wczorajszego rosołu”. Gotuje ją z bulionu i tylko 2 składników

W tygodniu zazwyczaj brakuje czasu na eksperymentowanie w kuchni, a idealnie sprawdzają się szybkie przepisy. Jeśli został wam rosół z niedzielnego obiadu, koniecznie przygotujcie tą szybką zupę koperkową z przepisu Justyny Żyły!

Zabiegane osoby nie mają czasu na przyrządzanie wyszukanych dań.

Wówczas idealnie sprawdzają się szybkie, ale smaczne posiłki. Warto w takich sytuacjach skorzystać z pozostałości po poprzednim obiedzie. Jedzenie nie będzie się marnować i można przygotować coś innego.

Justyna Żyła proponuje przygotować z rosołu nie tradycyjnie pomidorową, a zupę koperkową. Co najważniejsze jest ekspresowa, a przede wszystkim bardzo smaczna.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zupa koperkowa z trzech składników

Do przygotowania tego dania będziecie potrzebować zaledwie trzech składników. Przyrządzenie zupy z takiej ilości wydaje się być niemożliwe, a jednak. To idealne danie dla zabieganych bądź znudzonych osób ciągle powtarzającą się pomidorową.

Aby ugotować zupę koperkową możecie spokojnie wykorzystać rosół z poprzedniego obiadu lub przyrządzić nowy bulion. Poza tym należy przygotować koperek i śmietankę kremówkę. Potrawa zajmuje tylko chwilę, a zachwyca smakiem. 

Dodatek do zupy

Zupa po ugotowaniu jest „czysta”. Aby była bardziej sycąca i bardziej urozmaicona możecie do niej dodać ziemniaki lub makaron.

Świetnym rozwiązaniem jest również wykorzystanie naleśników z innego posiłku. Jeśli pozostały wam puste placki po śniadaniu, możecie je pokroić w drobne paski, aby powstał z nich makaron.

Ta zupa koperkowa świetnie sprawdza się na czyszczenie lodówki, brak czasu lub pomysłu na obiad.

Przepis na ekspresową zupę koperkową 

Składniki:

  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 4 większe pęczki koperku
  • 1 szklanka śmietanki 30%

Przygotowanie:

  1. Do przyrządzenia zupy koperkowej możecie wykorzystać pozostały rosół z poprzedniego obiadu lub przyrządzić nowy bulion. Pierwsza opcja zdecydowanie przyspieszy cały proces.
  2. Bulion zagotujcie i dodajcie do niego trzy opłukane pod ciepłą wodą pęczki koperku. Całość gotujcie na wolnym ogniu, aż zielenina odda cały swój aromat.
  3. Gdy wywar będzie miał odpowiedni smak przecedźcie go do innego naczynia. Postawcie ponownie na kuchence.
  4. Ostatni pęczek koperku drobno posiekajcie i dodajcie do gotującego się bulionu. Zupę zabielcie zahartowaną słodką śmietanką 30%. 
  5. Tak przygotowaną zupę koperkową możecie podać z makaronem, ryżem, chlebem, ziemniakami lub pokrojonymi naleśnikami na kształt makaronu. Smacznego!
     
Komentarze
Rosół, jak wyklarować rosół
Gotujmy.pl/BozenaMatuszczyk
Newsy Gotując rosół dolewasz do niego wody? Trzeba pamiętać o jednej ważnej rzeczy. Błąd może popsuć jego smak
Rosół to wbrew pozorom wcale nie tak łatwa zupa do ugotowania. Ten popularny bulion może nam nie wyjść. Czego należy unikać?
Aleksandra Jaworska
grudzień 14, 2020

Rosół sporządza się najczęściej z drobiu, ewentualnie z wołowiny. Podajemy go jako zupę z makaronem typu nitki, wstążkami lub lanymi kluskami. Niekiedy występuje również z ziemniakami czy ryżem. Długie przygotowywanie rosołu Rosół jest daniem, które przygotowuje się stosunkowo długo. Całość pichcenia zupy polega na gotowaniu mięsa wraz z włoszczyzną. Wszystkie składniki na rosół wrzucamy na początek do zimnej, a nie wrzącej wody. Taki sposób pomoże nam uniknąć utraty cennych substancji zawartych w warzywach i mięsie. Domowy rosół można jeść samodzielnie, jak również wykorzystać jako bazę pod krupnik, grochówkę czy pomidorową . Rosół to jedna z narodowych potraw kuchni polskiej. Jak ją odpowiednio przyrządzić? Praktyczne porady na klarowny rosół Rosół według przepisu cioci nie ma sobie równych. O rosole widzą też całkiem dużo nasze babcie. Tylko one potrafiły ugotować dobry, klarowny rosół. Jak odtworzyć tę kulinarną sztuczkę? Zupa kryje w sobie wiele tajemnic i nie każdemu udaje się wydobyć z niej odpowiedni armat. Podstawową zasadą gotowania rosołu jest zostawienie go na ogniu na dobrych kilka godzin. Rosół powinien być też sporządzony w dużym garnku i serwowany z własnoręcznie robionymi kluskami. Rosół szybko zaspokaja apetyt Podczas przyrządzania pysznego i esencjonalnego rosołu warto pamiętać o kilku ważnych zasadach. Jeśli dopiero zaczynacie przygodę z gotowaniem, przydadzą się wam tym bardziej. Wystarczy, że weźmiecie spory garnek i będziecie uważać na te ważne rzeczy. Mięso na rosół powinno być wrzucane do zimnej wody lub nią zalane. Dzięki temu zamkniemy jego smak. Równomierne podgrzewanie pozwoli wydobyć aromaty stopniowo i sukcesywnie. To bardzo ważne, zawsze...

Przeczytaj
Święto Niepodległości
Adobe Stock
Przepisy Dziś Święto Niepodległości. Aby uczcić ten dzień ugotujmy w domu wspaniałą, patriotyczną zupę krem w kolorach flagi Polski
Święto Niepodległości to szczególny dzień dla każdego patrioty. Niestety przez pandemię marsze w całej Polsce zostały odwołane. Tę niezwykle ważną datę można jednak uczcić na wiele sposobów.
Weronika Kępa
listopad 11, 2020

Niech biało-czerwone barwy zagoszczą dziś w twojej kuchni! Spróbuj przyrządzić przepyszną, a do tego imponująco wyglądającą zupę stworzoną z dwóch kremów – pomidorowego i kalafiorowego. Do czerwonego kremu będziesz potrzebować 700 ml bulionu 5 dużych i dojrzałych pomidorów 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego Cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki Przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka, bazylia Olej Przygotowanie Cebule i czosnek obierz, pokrój drobno (czosnek możesz przecisnąć przez praskę) i podsmaż na rozgrzanym oleju. Marchewki obierz i pokrój na cienkie plasterki, a następnie dodaj do smażącej się cebuli i czosnku. Pomidory włóż w całości do miski odpornej na wysoką temperaturę, a następnie zalej je wrzątkiem. Po 5 minutach wyjmij warzywa i obierz je ze skórki (powinna ładnie odchodzić). Następnie usuń wszystkie szypułki i pokrój na drobną kostkę. Tak przygotowane pomidory dodaj do marchewki, cebuli i czosnku. Całość smaż przez ok. 5 minut. W tym czasie podgrzej swój bulion. Po upływie 3 minut wlej na patelnie gorący bulion i dodaj łyżkę koncentratu. Całość przypraw solą, pieprzem, papryką słodką i bazylią suszoną. Zupę gotuj przez ok. 20 minut pod przykryciem, tak aby warzywa całkowicie zmiękły. Tak przygotowaną pomidorówkę umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę. Jeśli bardzo chcesz możesz dodać do zupy trochę śmietany jednak wtedy straci swój intensywny kolor i na talerzu nie będzie wyglądać już tak dobrze. Do białego kremu będziesz potrzebować 700 ml bulionu Cebula 2 ząbki czosnku 1 kalafior 1 por (tylko jego biała część) 2 pietruszki 2 ziemniaki 1 łyżka masła Przyprawy: pieprz biały, sól, imbir, gałka muszkatołowa...

Przeczytaj
mięso mrożone
AdobeStock
Newsy Czy można gotować zupę na nierozmrożonym mięsie? Odpowiedź was zaskoczy
Gotujesz zupy na mięsie wyjętym prosto z zamrażarki? Mocno się zastanów następnym razem! Skutki mogą być bardzo groźne dla zdrowia.
Katarzyna Wyborska
grudzień 02, 2020

Dawniej mięso jadano od święta. Nie chodzi tylko o to, że było drogie – po prostu trudno było je zdobyć! Dlatego jadano je kilka razy w roku, gdy przychodził czas na zarżnięcie świni czy krowy. Nieco częściej jedzono np. rosół z kury, ale też nikt nie gotował go codziennie. Na szczęście dziś, dzięki zdobyczom technologii mięso jest znacznie tańsze i łatwo dostępne. A do tego jeśli kupimy jego większe ilości np. na promocji, to można je po prostu zamrozić i wykorzystać później. Mrożone mięso – tak czy nie? Jednak mrożone mięso ma swoich przeciwników. Część osób uważa, że jest ono znacznie mniej aromatyczne, ma nieprzyjemną konsystencję i smakuje dużo gorzej, niż świeże mięso. To prawda, ale niestety na razie nie ma innego sposobu na przedłużenie jego trwałości i przydatności do spożycia. Szczególnie, jeśli udało nam się okazyjnie kupić mięso na obniżce – każdy rozsądny człowiek skorzysta z takiej promocji, a nadmiar zamrozi na później! Zupa na mrożonym mięsie Najlepsza zupa to taka, która jest ugotowana na porządnej wkładce, czyli mięsie i kościach. Jeżeli zastanawiacie się, czy lepsze będzie świeże mięso czy mrożone, to możemy wam powiedzieć od razu, ponieważ odpowiedź jest oczywista – tylko świeże mięso! Jednak jeśli macie zamrożone porcje rosołowe, to jak najbardziej warto ugotować z nich bulion i wykorzystać np. jako bazę do zupy pomidorowej, pieczarkowej albo ugotować na nim gulasz. Czy można gotować zupę na mrożonym mięsie? Masz już zamrożone mięso, przygotowany garnek i obrane warzywa. Co dalej? Czy można po prostu wrzucić wszystko do garnka, zalać wodą i gotować? Nie! Mięso koniecznie musi zostać wcześniej rozmrożone – możesz je wstawić na noc do lodówki w głębokim naczyniu. Można spróbować rozmrozić je w...

Przeczytaj
Zupa serowa
olkaaa/gotujmy.pl
Przepisy Jak zrobić obłędną zupę serową? To proste! Nie zgadniesz, co można do niej dodać! 
Macie ochotę na sycący, gorący i przede wszystkim smaczny obiad? Zupa serowa to doskonałe rozwiązanie. I wcale nie musi zrujnować waszego domowego budżetu!
Hubert Rój
listopad 13, 2020

Przychodzą takie momenty, gdy w naszym gotowaniu zaczyna rządzić rutyna. Wciąż te same obiady, wciąż te same zupy. Powtarzalność zaczyna nużyć nie tylko was, ale także waszych wygłodniałych domowników. Czas na zmianę tej nieprzyjemnej sytuacji. Rozwiązaniem może być ciekawe danie z jeszcze ciekawszymi składnikami. Takie, na które śmiało możecie sobie pozwolić. Do zrobienia tej zupy serowej śmiało można dodać serek topiony. Znacznie tańszy od tradycyjnego sera wcale nie musi zepsuć nam potrawy. Szybko zauważycie, że jest wręcz przeciwnie. Aksamitny serek sprawi, że nasza zupa będzie rozpływała się w ustach. Wspominaliśmy o jeszcze jednym składniku, który warto dodać do naszej zupy. Jest nim białe wytrawne wino. Tak, wiemy, że niektórzy z czytających ten przepis z rezygnacji zaczęli kiwać głowami. Spokojnie, do naszej zupy nie użyjemy wyszukanych trunków rodem z najlepszych francuskich winiarni. Wystarczy kieliszek białego wina, który został wam po jakiejś kolacji. Warto zaznaczyć, że białe wytrawne wino już dawno przestało być napojem niedostępnym dla Polaków. W tej chwili w popularnych marketach możemy dostać butelkę niezłego trunku w cenie oscylującej wokół 15 zł. A więc: wystarczy tylko chcieć! Przed wami przepis na rozpływającą się w ustach, gładką zupę serową: Składniki: 2 litry bulionu Ok. 30 dag serka topionego (wybierzcie ten o neutralnym smaku – śmietankowy) 3 średniej wielkości cebule Pół szklanki śmietanki 30% 4 łyżki masła Łyżeczka soli Pieprz Kurkuma Kieliszek białego wytrawnego wina Przygotowanie: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy cebulę na patelni na maśle. Przekładamy podsmażoną lekko cebulę do garnka i zalewamy winem. Zagotowujemy i doprowadzamy na średnim ogniu do wyparowania...

Przeczytaj