Justyna Żyła zupa koperkowa
ONS.pl/Instagram/JustynaŻyła
Newsy

Justyna Żyła pokazała przepis na ekspresową zupę z „wczorajszego rosołu”. Gotuje ją z bulionu i tylko 2 składników

W tygodniu zazwyczaj brakuje czasu na eksperymentowanie w kuchni, a idealnie sprawdzają się szybkie przepisy. Jeśli został wam rosół z niedzielnego obiadu, koniecznie przygotujcie tą szybką zupę koperkową z przepisu Justyny Żyły!

Zabiegane osoby nie mają czasu na przyrządzanie wyszukanych dań.

Wówczas idealnie sprawdzają się szybkie, ale smaczne posiłki. Warto w takich sytuacjach skorzystać z pozostałości po poprzednim obiedzie. Jedzenie nie będzie się marnować i można przygotować coś innego.

Justyna Żyła proponuje przygotować z rosołu nie tradycyjnie pomidorową, a zupę koperkową. Co najważniejsze jest ekspresowa, a przede wszystkim bardzo smaczna.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zupa koperkowa z trzech składników

Do przygotowania tego dania będziecie potrzebować zaledwie trzech składników. Przyrządzenie zupy z takiej ilości wydaje się być niemożliwe, a jednak. To idealne danie dla zabieganych bądź znudzonych osób ciągle powtarzającą się pomidorową.

Aby ugotować zupę koperkową możecie spokojnie wykorzystać rosół z poprzedniego obiadu lub przyrządzić nowy bulion. Poza tym należy przygotować koperek i śmietankę kremówkę. Potrawa zajmuje tylko chwilę, a zachwyca smakiem. 

Dodatek do zupy

Zupa po ugotowaniu jest „czysta”. Aby była bardziej sycąca i bardziej urozmaicona możecie do niej dodać ziemniaki lub makaron.

Świetnym rozwiązaniem jest również wykorzystanie naleśników z innego posiłku. Jeśli pozostały wam puste placki po śniadaniu, możecie je pokroić w drobne paski, aby powstał z nich makaron.

Ta zupa koperkowa świetnie sprawdza się na czyszczenie lodówki, brak czasu lub pomysłu na obiad.

Przepis na ekspresową zupę koperkową 

Składniki:

  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 4 większe pęczki koperku
  • 1 szklanka śmietanki 30%

Przygotowanie:

  1. Do przyrządzenia zupy koperkowej możecie wykorzystać pozostały rosół z poprzedniego obiadu lub przyrządzić nowy bulion. Pierwsza opcja zdecydowanie przyspieszy cały proces.
  2. Bulion zagotujcie i dodajcie do niego trzy opłukane pod ciepłą wodą pęczki koperku. Całość gotujcie na wolnym ogniu, aż zielenina odda cały swój aromat.
  3. Gdy wywar będzie miał odpowiedni smak przecedźcie go do innego naczynia. Postawcie ponownie na kuchence.
  4. Ostatni pęczek koperku drobno posiekajcie i dodajcie do gotującego się bulionu. Zupę zabielcie zahartowaną słodką śmietanką 30%. 
  5. Tak przygotowaną zupę koperkową możecie podać z makaronem, ryżem, chlebem, ziemniakami lub pokrojonymi naleśnikami na kształt makaronu. Smacznego!
     
Nie ma lepszej wiosennej zupy. Zróbcie pyszną koperkową z lanymi kluseczkami
Gotujmy.pl/paprotka25
Newsy
Nie ma lepszej wiosennej zupy. Zróbcie pyszną koperkową z lanymi kluseczkami
Pyszna zupa koperkowa to smak młodości dla wielu z was. Podajcie ją z kluskami lanymi, a będzie jeszcze smaczniejsza.

Zupa koperkowa najlepiej smakuje późną wiosną, przyrządzona na świeżym koperku, kiedy wszyscy spragnieni są świeżych smaków. Koperek to jedno z rodzimych ziół, którego nie doceniacie, a które jest niezwykle pyszne. Jeśli nie robiliście nigdy zupy koperkowej w wersji z lanymi kluseczkami , musicie to nadrobić. Tak smakuje najlepiej. Skorzystajcie z tego przepisu. Przepis na koperkową z lanymi kluseczkami Zupa z tego przepisu nie ma sobie równych. Koperkowa jest lekka, ale syci. Delikatny smak odpowiada niemal każdemu. Składniki na zupę koperkową duże udko z kurczaka liście laurowe ziele angielskie kulki jałowca 4 marchewki 2 pietruszki kawałek selera biała część pora 2 pęczki kopru 3 łyżki masła 3 łyżki śmietany pieprz i sól do smaku 1,5 l wody Składniki na lane kluski : 2 duże jajka 4 łyżki mąki pszennej Odrobina zimnej wody Przygotowanie zupy koperkowej z lanymi kluskami Umyjcie udko. Włóżcie je do garnka i zalejcie wodą. Dodajcie liście laurowe, jałowiec i ziele angielskie. Gotujcie udko przez pewien czas. Pokrójcie warzywa. Por i marchewkę pokrójcie bardzo drobno. Możecie zetrzeć też warzywa na tarce. Dodajcie do wywaru mięsnego warzywa: pietruszkę, seler, por, marchewkę. Gotujcie do momentu, aż warzywa zmiękną całkiem. Doprawcie zupę solą i pieprzem. Posiekajcie bardzo drobno koperek. Na patelni rozpuśćcie masło. Przesmażcie na maśle koperek przez ok. 1-2 minuty, Zawartość patelni przelejcie do garnka z z wywarem. Podgotujcie razem wszystkie składniki. Do miseczki włóżcie śmietanką. Dolejcie do niej trochę zupy. Dokładnie wymieszajcie. Przelejcie zaprawioną śmietanę do zupy. Przygotujcie kluski lane: roztrzepcie jajka widelcem z mąką i...

justyna żyła zupa krem
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Justyna Żyła z wczorajszego rosołu zamiast pomidorowej gotuje coś innego. Ta zupa jest o niebo lepsza
Z rosołu można przygotować nie tylko zupę pomidorową, o czym przekonuje Justyna Żyła. Celebrytka pokazuje idealny patent na zużycie bulionu pozostałego bulionu z obiadu.

Rosół to najpopularniejsza zupa w Polsce. Gości na stołach zarówno na co dzień, jak i od święta. Zazwyczaj kolejnego dnia, większość osób z wywaru przygotowuje pomidorówkę. Justyna Żyła proponuje inny pomysł na wykorzystanie pozostałego rosołu, gdyż na jego bazie przygotowuje pyszny i szybki krem z białych warzyw. Co można zrobić z rosołu? Wywar warzywno- mięsny sam w sobie stanowi idealną potrawę, jednak może być również wykorzystywany jako baza bądź dodatek do innych dań. Świetnie się sprawdza jako podstawa wielu zup, przykładowo pomidorowej. Niektórzy pozostały rosół dodają do przyrządzanego risotto. Bulion to również idealna baza do zup krem. Zamiast używać gotowych wywarów, kostki bulionowej czy przyrządzać dodatkowy wywar, spokojnie można wykorzystać rosół z poprzedniego obiadu. Zupa krem z warzyw Justyny Żyły Takie danie to świetna alternatywa obiadu. Sprawdzi się szczególnie dla dzieci, które nie przepadają za pływającymi w zupie warzywami. Idealnie zmiksowany krem to również dobra opcja na wszelkiego rodzaju uroczystości. Goście nie mają problemu ze zjedzeniem makaronu, a krem z dodatkiem grzanek jest nowocześniejszą formą podania pierwszego dania. Poza tym jest szybki w przygotowaniu, dzięki wykorzystaniu pozostałego rosołu z innego dnia.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Justyna (@justynazyla) Przepis na zupę krem z białych warzyw Składniki: ½ główki kalafiora biała część pora 2 cebule 6 ziemniaków ¼ korzenia...

zupa pomidorowa sekretny składnik
Gotujmy.pl/gosia p.
Newsy
Ten genialny trik szefów kuchni odmieni smak zupy pomidorowej. Będziecie zaskoczeni jak bardzo
Zupa pomidorowa to istny klasyk polskiej kuchni. Przyrządzana na bazie esencjonalnego rosołu od lat pieści podniebienia wszystkich łasuchów. Sprawdźcie, jak podbić jej smak.

Z ryżem, makaronem lub grzankami – bez względu na to, którą wersję wolicie, zupa pomidorowa z pewnością często gości w waszym jadłospisie. Z reguły przyrządza się ją w poniedziałki. Bowiem pozostały z niedzieli rosół, stanowi niezastąpioną bazę tej tradycyjnej potrawy. Większość osób przerabia bulion w pomidorówkę przy pomocy koncentratu pomidorowego. Choć sposób działa, nie wydobywa z mikstury wszystkiego co najlepsze. Szefowie kuchni postanowili więc zdradzić swój trik na idealną zupę pomidorową.  Okazuje się, że do jej przygotowania wystarczy użyć passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki. Danie można również wzbogacić o świeże pomidory. Dzięki temu wasz obiad będzie smakował naprawdę wybornie.  Przepis na idealną pomidorówkę Składniki: 2 litrów bulionu Warzyw: 1 cebuli, 2 marchewek, kawałka selera 1 kartonika passaty pomidorowej 2 świeżych pomidorów 2 łyżek oliwy Śmietany 18 proc. Przypraw: soli, pieprzu, czosnku granulowanego, bazylii Przygotowanie: Marchewki i kawałek selera obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Tak przygotowane warzywa podsmażcie na rozgrzanej oliwie. W dużym garnku podgrzejcie bulion i umieśćcie w nim podsmażone wcześniej warzywa. Całość zamieszajcie i gotujcie na małym ogniu. Cebulę obierzcie, posiekajcie w niewielką kosteczkę i zeszklijcie na patelni, na której wcześniej smażyły się warzywa (możecie dodać 1 łyżkę oliwy). Po kilku minutach w naczyniu umieśćcie również passatę pomidorową. Pomidory umyjcie, pokrójcie drobno i również umieśćcie na patelni. Całość duście jeszcze przez kilkanaście minut, a następnie połączcie z gorącym bulionem. Zupę doprawcie solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym oraz bazylią....

Zupa pomidorowa z wędzoną makrelą. Dodajcie świeży koperek a dodatkowo wzbogacicie jej smak
halina/Gotujmy.pl
Newsy
Zupa pomidorowa z wędzoną makrelą. Dodajcie świeży koperek a dodatkowo wzbogacicie jej smak
Zupa pomidorowa to, jak się okazuje, ulubione pierwsze danie Polaków! W rankingach popularności przebija nawet klasyczny rosół. Jak przygotować je w sposób oryginalny i zupełnie nowoczesny?

Tradycyjna zupa pomidorowa może być przygotowana np. na wczorajszym rosole bądź na bulionie z kostki. Kiedy mamy już w domu dobry rosół, przygotowanie zupy pomidorowej jest niezwykle proste – wymaga jedynie dodania przypraw, koncentratu pomidorowego i śmietany! Jak urozmaicić zupę pomidorową? Poniższa propozycja to odświeżony przepis na tradycyjną pomidorówkę. Po dodaniu do niej makreli, zupa zyska nie tylko słony, rybny smak, ale także dodatkowe wartości odżywcze. Makrela to źródło białka, ale i zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Składnik ten znacząco niweluje ryzyko wystąpienia miażdżycy, a także innych chorób serca. Redukuje ciśnienie oraz obniża cholesterol. Makrela jest też bogata w minerały oraz witaminy, które wspomagają utrzymanie odporności organizmu oraz pozytywnie wpływają na kości.  Przepis na zupę pomidorową z wędzoną makrelą Składniki: cielęcina z kością, 50 dag marchewka, 1 sztuka pietruszka, 1 sztuka seler, 10 dag cebula 1 sztuka makaron ryżowy nitki, 10 dag wędzona makrela filet, 25 dag siekany szczypiorek, 1 łyżka koncentrat pomidorowy, 3 łyżki sól do smaku pieprz do smaku sos sojowy ciemny, 1 łyżka Przygotowanie: Cielęcinę umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Zalać 1,2 litra wody, posolić do smaku i gotować 1 godzinę, Obrać marchewkę, pietruszkę seler oraz cebulę i umyć. Warzywa dodać do cielęciny.  Po godzinie wyjąć mięso oraz warzywa . Rosół przecedzić.  Wlać do garnka, doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać trzy łyżki koncentratu pomidorowego i wymieszać. Doprawić zupę do smaku pieprzem, sosem sojowym, ewentualnie solą.  Zupę gotować 10 minut. Makaron ryżowy połamać na krótszy i przyrządzić wg przepisu na opakowaniu,...