justyna żyła instagram
ONS
Newsy

Justyna Żyła pokazała co je na kolację. Jej syn zdębiał, kiedy to zobaczył. Co było na talerzu?

Pasją Justyny Żyły jest gotowanie, ale jej syn nie był zachwycony jej daniem. Domyślacie się, co przygotowała?

Znana głównie z głośnego rozstania ze skoczkiem narciarskim Piotrem Żyłą, Justyna spełnia się jako celebrytka i influncerka. Jej profil na Instagramie obserwuje ponad 100 tysięcy osób! Justyna najchętniej dzieli się tym, co piecze i gotuje. Jej ostatnie danie pewnie nie wszystkim posmakuje. Jakiś czas temu syn Justyny bardzo się zdziwił, gdy spojrzał co dostał na talerzu! Myślicie, że wam by smakowało?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Francuska kuchnia

Zwykle Justyna Żyła chwali się na Instagramie dość tradycyjnymi potrawami, choć trzeba przyznać, że lubi eksperymentować i zawsze pięknie dekoruje swoje dania. Niedawno jednak naprawdę zaszalała! Podzieliła się ze swoimi fanami zabawną historią, jaka się jej przydarzyła. Gdy podała swojemu synowi obiad, ten z niedowierzaniem spojrzał na talerz i po chwili rzekł „Mama, za dużo nam tego w lecie po podwórku chodziło”, po czym odmówił zjedzenia posiłku. Jego reakcja wydaje się usprawiedliwiona – jak wy byście zareagowali, gdybyście dostali na obiad… ślimaki? Co prawda duszone z dodatkiem świeżej pietruszki i masła, posypane kiełkami i podane z marakują, ale to wciąż ślimaki! Skusilibyście się na takie danie?

Zobacz także
''Na szali leżało moje zdrowie". Andrzej Grabowski opowiada o swojej przemianie

Andrzej Grabowski zrzucił 40 kg dzięki diecie, o której śpiewał Młynarski. Teraz pomaga innym

Ewa Wachowicz promuje coś tak niezdrowego? ,,Przykro patrzeć" - komentuje fanka

Ewa Wachowicz promuje coś tak niezdrowego? ,,Przykro patrzeć" - komentuje fanka

Ślimaki w kuchni

Jedzenie ślimaków pewnie większości z was kojarzy się z Francją. Są tam bardzo popularnym przysmakiem, ale chętnie jada się je także w Belgii, Hiszpanii, Portugalii i Holandii. Najczęściej są gotowane, ale ślimaki można też dusić w sosie lub piec na ruszcie. Mają sporo wartościowych substancji odżywczych, w tym dużo białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. A czy wiedzieliście, że można zjeść nawet polskie winniczki?! To właśnie ten gatunek ślimaków jest jednym z dwóch, które są hodowane specjalnie do wykorzystania w kuchni. Jeśli macie ochotę spróbować ślimaków, to lepiej nie zbierajcie ich sami – mogą być skażone różnymi pasożytami, które wywołują zapalenie opon mózgowych, dlatego najlepiej kupić ślimaki ze sprawdzonego źródła. Trzeba też pamiętać o tym, że wiele dzikich ślimaków w Polsce to gatunki chronione i nie wolno ich zbierać.

Źródło: Instagram

Katarzyna Skrzynecka
ONS
Newsy
Skrzynecka uczy córkę gotować, ale nie je jej potraw. Powód? Trywialny
Dziewięcioletnia córka Skrzyneckiej sama gotuje! Jednak mama nie próbuje jej potraw - dlaczego?

Świąteczny czas to idealna okazja do tego, by wspólnie z dziećmi przygotowywać bożonarodzeniowe potrawy i wypieki. Kasia Skrzynecka nie ukrywa, że bardzo lubi spędzać czas ze swoją córką – między innymi na pichceniu! Jednak nie zawsze je przyrządzone przez nią potrawy. Dlaczego? Choć święta za pasem, to nie wszyscy przygotowują teraz wigilijne potrawy. W końcu jeśli zaczniemy je jeść już teraz to szybko się przejedzą! Dlatego póki jeszcze można, to warto zjeść na obiad lub kolację ulubione, niekoniecznie świąteczne danie. Niedawno Kasia Skrzynecka udostępniła na swoim profilu na Instagramie zdjęcie przedstawiające naprawdę bogato udekorowanego i podanego tatara. Co więcej – nie zrobiła go sama, ponieważ danie jest dziełem jej dziewięcioletniej córki! Dziewczynka bardzo chętnie podpatruje jak rodzice gotują w kuchni i sama próbuje swoich sił. Tatara zrobiła specjalnie dla swojego taty, bez niczyjej pomocy! Skrzynecka napisała, że danie wygląda przepysznie i chętnie by spróbowała, gdyby jadła tatara. Gwiazda bowiem od dłuższego czasu jest na diecie wegetariańskiej! Dieta Skrzyneckiej Jesienią aktorka postanowiła przejść na dietę. Wybrała wegetariańską, na której w ogóle nie je się mięsa – dlatego nie może spróbować tatara w wykonaniu swojej córki. Skrzynecka w październiku chwaliła się, że dzięki tej diecie schudła już 15 kilogramów! Odchudza się jednak z głową. Je zgodnie z zasadami diety wegetariańskiej i nie katuje się godzinami na siłowni. Jak przyznaje, jeśli ma godzinę wolnego czasu i może go spędzić na siłowni lub ze swoją córką, to wybierze czas z córką. A jak wygląda typowy jadłospis gwiazdy? Skrzynecka może tak naprawdę jeść na co ma ochotę, z wyłączeniem mięsa, ryb i oczywiście słodyczy oraz różnych niezdrowych przekąsek....

justyna żyła instagram
ONS/AdobeStock
Newsy
Justyna Żyła wygryzie Magdę Gessler? Jej pierniczki to niebo w gębie. Na bank takich nie zrobicie 
Znana głównie z małżeństwa z Piotrem Żyłą, dziś Justyna zdobywa popularność jako ekspert kulinarny! Ostatnio udostępniła zdjęcie własnoręcznie wykonanych pierniczków. Wyglądają smakowicie!

Była żona skoczka narciarskiego Piotra Żyły coraz lepiej radzi sobie po rozstaniu. Choć na początku nie było łatwo – tabloidy żywo interesowały się jej życiem i relacjonowały każdy jej krok. Wyśmiewana za udział w „Tańcu z Gwiazdami” oraz rozbieraną sesję zdjęciową w Playboy’u, Żyła zdaje się kompletnie tym nie przejmować. Rozstanie z Piotrem Żyłą Justyna Żyła jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych partnerek polskich sportowców (pomimo, że jej status jest już nieaktualny). Rozstanie z mężem po 12 latach małżeństwa było dla wszystkich szokiem, a jak sama przyznaje bardzo ciężko je przeżyła. Dziś jednak Justyna radzi sobie bardzo dobrze – w mediach społecznościowych udostępnia swoje roześmiane zdjęcia oraz często wspomina o swoim nowym partnerze, tajemniczym „A.”. Kim jest? Jeszcze nie wiemy, ale rozumiemy chęć Justyny do zachowania prywatności.   Kanał kulinarny Żyła postanowiła spróbować swoich sił jako nowe kulinarne guru. Założyła kanał na YouTubie o nazwie „UwaŻyła”, gdzie udostępnia filmiki, na których przygotowuje różne dania. Również w mediach społecznościowych chętnie dzieli się zdjęciami przygotowywanych przez siebie potraw. Ostatnio udostępniła zdjęcia, na których wraz ze swoimi dziećmi piecze i dekoruje świąteczne pierniczki. Pod zdjęciem napisała: Sezon na świąteczne wypieki uważam za otwarty(…) Chodził za mną od wczoraj pewien mały elf  ”Mamuś pieczemy ciasteczka proszęęę...”. Elf był turbo super pomocny przez ...pierwsze 15 minut (widocznie Mikołaj wzywał) Obserwujący ją fani byli zachwyceni zdjęciem. W komentarzach chwalili świąteczne wypieki i prosili o przepis – niestety, Justyna jeszcze go nie udostępniła. Czekamy na niego z niecierpliwością!  ...

lyzka spagetti
unsplash.com
Newsy
Do czego służy dziurka w łyżce do makaronu? Ma genialne zastosowanie, które bardzo ułatwia gotowanie
Okazuje się, że łyżka do makaronu, którą każda pani domu ma w swojej kuchni, służy nie tylko do wydobywania klusek z gorącej wody. Jej drugie zastosowanie jest o wiele bardziej przydatne!

Kluski to, zaraz po mięsie, jeden z najczęściej spożywanych w Polsce produktów. Nie wiedzieć czemu, dania kuchni włoskiej skradły serca wielu tutejszych smakoszy. Dlatego też w każdym domu nie brakuje specjalistycznego sprzętu do ich przygotowywania. Wśród nich znajduje się oczywiście łyżka do makaronu. Zastosowanie łyżki do makaronu Przyrząd, który na co dzień jest wykorzystywany do wyciągania ugotowanych klusek z gorącej wody ma jeszcze jedno, bardzo istotne zastosowanie. Niewielu bowiem zdaje sobie sprawę, że wycięta w łyżce dziurka służy do… odmierzania porcji! Trzeba przyznać, że mało kto ma zmysł, który pozwala na ugotowanie idealnej porcji makaronu. Trudno stwierdzić, ile wystarczy dla jednej osoby, a ile dla czterech. Gotowanie „na oko” często prowadzi do sytuacji, w której okazuje się, że makaronu jest za mało albo wręcz przeciwnie, na tyle dużo, że można by wykarmić pułk wojska. Ten, kto wymyślił miarkę w łyżce bardzo dobrze wiedział, co robi. Jak odmierzać porcje Pewnie zastanawiasz się, jak to działa. Sposób jest dziecinnie prosty! Jednak jest pewien haczyk… tę metodę można wykorzystać tylko podczas gotowania makaronu typu spaghetti… Wystarczy, że przed zagotowaniem makaronu umieścisz go w dziurce znajdującej się w łyżce. Porcja dla przeciętnej dorosłej osoby powinna wypełnić okrąg po brzegi. Jeśli chcesz ugotować obiad dla całej rodziny powtórz tę czynność tyle razy, ile osób będzie go jadło. Ten prosty trik sprawi, że już nigdy nie wyrzucisz nadmiaru makaronu do kosza!

co zrobić żeby cebula się nie przypalała
Adobe Stock
Newsy
Za szybko przypala ci się cebula? Jeden prosty trik i nie będzie. Kuchenna rewelacja
Powinna się zeszklić, a wyszło jak zawsze? Przypalona cebula nie smakuje już przecież tak samo. Na szczęście istnieje prosty sposób, by temu zaradzić. Wystarczy jeden składnik!

Cebula to podstawa polskiej kuchni. Żaden inny składnik nie wpływa tak pozytywnie na smak jak ona. Dlatego też używamy jej do przyrządzenia niemal każdej potrawy. W końcu cebulę można spotkać nie tylko w przepysznych zupach, ale również jako dodatek do sosów, zapiekanek, makaronów oraz dań mięsnych.  Jak zaradzić przypalaniu cebuli? Przypalona cebula to zmora każdej pani domu. Wrzucona na gorący tłuszcz szybko się przypala. Zdarza się, że po chwili smażenia, zamiast ładnie połyskującego warzywa uzyskujemy czarne, do niczego nienadające się odpadki. Wtedy cały proces, w tym znienawidzone krojenie, trzeba powtarzać od nowa… Na szczęście istnieje w twojej kuchni jedna przyprawa, która jest w stanie w mgnieniu oka zaradzić temu problemowi. Bowiem wystarczy, że przed umieszczeniem cebuli na patelni posypiesz ją niewielką ilością… soli!  Jeśli jednak chcesz zeszklić naprawdę drobno posiekane warzywo, możesz je również obtoczyć w… mące! Oba sposoby sprawią, że twój problem z wciąż przypalającą się cebulą zostanie rozwiązany. Winny może być również sprzęt kuchenny Pamiętaj jednak, że przywierająca do powierzchni patelni i w efekcie zwęglona cebula może być również skutkiem starych naczyń, z których już dawno został zeskrobany teflon. Pomyśl więc nad ich wymianą. Porządna patelnia to podstawa każdej kuchni!  Nowy sprzęt z pewnością nie będzie kurzył się w szafkach. W końcu w okresie zimowym spożywanie cebuli jest niesamowicie ważne. Wzmacnia bowiem funkcjonowanie układu odpornościowego, co potwierdza sama królowa kulinariów, Magda Gessler. Na pewno warto ją więc przyrządzać o wiele częściej.          Wyświetl ten post na Instagramie....