Justyna Żyła zapiekanka
ONS.pl
Newsy

Justyna Żyła podzieliła się przepisem na pyszną góralską zapiekankę „żebroczkę”. Takie przysmaki jedzą w Wiśle. Spróbujecie?

Justyna Żyła podzieliła się przepisem, który w jej rodzinie przygotowuje się od wielu pokoleń!

Justyna Żyła do świata show-biznesu weszła przede wszystkim dzięki hucznemu rozstaniu z byłym mężem – znanym skoczkiem Piotrem Żyłą. Obecnie Justyna spełnia się jako celebrytka i influencerka, chętnie dzieląc się swoim życiem w portalach społecznościowych. Bardzo aktywnie prowadzi ona między innymi swoje konto na Instagramie.

Jedną z większych pasji Justyny Żyły jest gotowanie. Od niedawna dzieli się przepisami na założonym przez siebie kanale kulinarnym na YouTube, który nosi nazwę UwaŻyła. Jako pierwszy przepis, Justyna opublikowała tam recepturę na tradycyjną góralską zapiekankę.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na żebroczkę od Justyny Żyły

Justyna mówi, że żebroczka to prawdziwa wiślańska zapiekanka. Jest ona bardzo prosta, ale da się ją zepsuć, szczególne przez zbyt długie pieczenie. Poznajcie przepis na tradycyjną zapiekankę, którą Justyna przygotowuje dokładnie tak, jak robiła to jej babcia.

Składniki na żebroczkę

  • Kilogram tartych ziemniaków
  • 2 woreczki ryżu
  • Pół kilo boczku
  • 0,5 litra gotowanego mleka
  • 2 cebule
  • 20 g smalcu
  • Kilka łyżek majeranku
  • 4 ząbki czosnku
  • Opcjonalnie: świeży tymianek
  • Sól

Przygotowanie żebroczki

  1. Zetrzyjcie drobno ziemniaki na tarce na gładką masę, jak na placki ziemniaczane.
  2. Ziemniaki zalejcie bardzo gorącym mlekiem.
  3. Dodajcie do masy gorący, ugotowany w lekko osolonej wodzie ryż. Ryż powinien być ugotowany al dente.
  4. Wymieszajcie składniki dokładnie przez ok. minuty.
  5. Pokrójcie boczek w drobną kostkę.
  6. Pokrójcie cebulę w drobne kawałeczki. 
  7. Na patelni podsmażcie cebulkę i boczek, by cebula była szklista, a boczek zarumieniony.
  8. Dodajcie boczek i cebulę do masy ziemniaczanej.
  9. Wymieszajcie składniki.
  10. Przyprawcie masę ziemniaczaną majerankiem, solą i pieprzem.
  11. Przełóżcie do dużego ceramicznego lub innego żaroodpornego naczynia wysmarowanego wcześniej smalcem. 
  12. Posypcie na wierzchu majerankiem. 
  13. Zapiekankę udekorujcie świeżym tymiankiem.
  14. Włóżcie zapiekankę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczcie ją przez ok. 40-50 minut. 
  15. Co jakiś czas sprawdzajcie, czy zapiekanka nie jest już gotowa. 
  16. Zapiekankę podawajcie ze śmietanką i świeżymi ziołami.

Smacznego!

Zupa grzybowa z przepisu Żyły
ONS.pl
Newsy
Zostały wam suszone grzyby? Sprawdźcie przepis na zupę grzybową Justyny Żyły. Tajemną recepturę przekazała jej babcia
Justyna Żyła podzieliła się tradycyjną recepturą na pyszną wiślańską grzybową! Poznajcie jej przepis.

Justyna Żyła dała się poznać jako żona sławnego skoczka narciarskiego - Piotra Żyły. Po głośnym rozstaniu, zaczęła spełniać się jako infulencerka i celebrytka, chętnie i często udzielając wywiadów mediom. Wielką pasją Justyny Żyły jest gotowanie. Od niedawna dzieli się ona przepisami na swoim kanale na YouTube, który nazwała: UwaŻyła. Opublikowała tam między innymi ten przepis na tradycyjną zupę grzybową, który dostała od babci. Zupa grzybowa Justyny Żyły Justyna mówi, że jej rodzice są wielkimi pasjonatami zbierania grzybów. Ma ona więc do nich nieograniczony dostęp. Dostaje je w obrobionej formie, a jej zadaniem jest jedynie przygotowywanie dań. Przepis na zupę grzybową od Justyny Żyły, jest bardzo prosty i tradycyjny. W Wiśle, z której pochodzi celebrytka, nazywa się tę zupę gwarą „grzybulą”. Justyna dostała przepis od swojej babci, jednak wzbogaciła go o dodatek natki pietruszki, której tradycyjnie nie ma w wiślańskiej recepturze. Składniki na zupę grzybową Justyny Żyły: 500 g namoczonych grzybów 1,5 litra wody + woda do moczenia grzybów Małe opakowanie śmietany 12% Małe opakowanie śmietany 30% 200 g gotowanych ziemniaków Świeża natka pietruszki Sól Pieprz biały Przygotowanie zupy grzybowej: Suszone grzyby zamoczcie na noc w wodzie. Woda powinna przykrywać grzyby. Grzyby odsączcie, ale pozostałej wody nie wylewajcie. Grzyby pokrójcie na mniejsze części. Przygotujcie duży garnek z 1,5 litra wody. Zagotujcie wodę. Do wody dodajcie grzyby i zagotujcie je. Dodajcie wywar z moczenia grzybów. Wymieszajcie ze sobą śmietanę 12% i śmietanę 30%. Jeśli lubicie bardziej kwaśną zupę grzybową, możecie wykorzystać tylko śmietanę 12% tłuszczu. Zahartujcie mieszankę śmietany kilkoma...

Zapiekanka ziemniaczana Karola Okrasy
Newsy
Karol Okrasa podał przepis na zapiekankę ziemniaczaną. Świetny pomysł na obiad
Sprawdźcie ten przepis i zachwyćcie rodzinę! Wszyscy będą brali dokładkę.

Karol Okrasa to jeden z bardziej znanych i medialnych polskich kucharzy. Ma swój własnych program kulinarny, w którym pokazuje jak przygotować wiele dań w nietypowy sposób. Specjalizuje się on w polskich tradycyjnych daniach, często regionalnych, które lubi odświeżać dodając do nich ciekawe elementy. Okrasa chętnie korzysta z różnorodnych ziół i bardzo ceni sobie jakość składników w kuchni. Sprawdźcie, jak przygotowuje tradycyjną ziemniaczaną zapiekankę. Zapiekanka ziemniaczana według Okrasy Zapiekanka ziemniaczana to super pomysł na obiad, kiedy jesteście trochę znudzeni tradycyjnymi talerzami z mięsem, gotowanymi ziemniakami i surówką podanymi obok siebie. Duża blaszka zapiekanki robi się sama, a łatwo ją też odgrzać. Zapiekankę ziemniaczaną dobrze zrobić jako obiad na dwa dni, albo po prostu zjeść na dwie porcje: na obiad i kolację. Przygotujcie zapiekankę z przepisu Okrasy dla jeszcze ciekawszego smaku! Składniki na zapiekankę Okrasy 200 g pieczarek 1 kg ziemniaków 0,5 kg śmietanki kremówki Słoik suszonych pomidorów Cebula Czosnek Natka pietruszki Majeranek Rozmaryn Olej z suszonych pomidorów Masło Twardy ser, na przykład parmezan lub grana padano Sól Pieprz Przygotowanie ziemniaczanej zapiekanki Okrasy Pieczarki pokrójcie w plasterki. Na patelni rozgrzejcie masło i podsmażcie na nim pieczarki. Doprawcie je solą i pieprzem. Dodajcie na patelnię posiekaną cebulę, łyżkę oleju z suszonych pomidorów i obficie posypcie rozmarynem. Smażcie do zeszklenia cebuli. Ziemniaki pokrójcie w plastry. Włóżcie je do rondla i zalejcie je śmietanką. Ziemniaki podgotujcie w śmietance. Po pewnym czasie dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone suszone pomidory, zawartość...

Justyna Żyła pochwaliła się przepisem na młodą kapustę. „Bez kminku nie da rady”
ONS.pl/Instagram
Newsy
Justyna Żyła pochwaliła się przepisem na młodą kapustę. „Bez kminku nie da rady”
Młoda kapusta w wykonaniu Justyny Żyły porywa swoją prostotą i smakiem. Dacie się skusić na skorzystanie z tego przepisu?

Była żona skoczka narciarskiego Piotra Żyły udziela się aktywnie w portalach społecznościowych. Justyna regularnie zamieszcza na Instagramie przepyszne przepisy, którymi dzieli się ze swoimi fanami. Ostatnio ugotowała na kolację młodą kapustę. Jak słusznie napisała celebrytka – nie obędzie się ona bez dodatku mielonego kminku, który sprawia, że to danie trawi się znacznie łatwiej. Przepis na młodą kapustę z kiełbasą i koperkiem Justyny Żyły         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Justyna (@justynazyla) Składniki: Mała główka młodej kapusty Ok. 40 dag kiełbasy Ok. 30 dag boczku wędzonego Ok. 30 dag świeżych pomidorów (dowolne, Justyna wybrała żółte pomidorki koktajlowe i pomidora malinowego) Łyżka koncentratu pomidorowego Cebula Szczypiorek Świeży koperek Kminek mielony Ostra papryka w proszku Słodka papryka w proszku Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Boczek, cebulę i kiełbasę pokrójcie w kostkę. Kapustę poszatkujcie na drobne kawałki. Podsmażcie kiełbasę i boczek. Postarajcie się zrobić to bez dodawania oleju – zwłaszcza jeżeli dysponujecie tłustą kiełbasą i boczkiem. Do mięsa dodajcie cebulę i duście wszystko razem. Poszatkowaną kapustę wrzućcie do garnka, zalejcie wodą, by przykryć  ją na powierzchni. Dodajcie sporo kminku, sól i pieprz i duście, aż kapusta zmięknie i zacznie pięknie pachnieć. Dodajcie do podgotowanej kapusty podsmażone mięso z cebulą, a także pokrojone pomidory. Doprawcie całość...

barszcz biały przepis
ONS, AdobeStock
Newsy
Karol Okrasa zdradził przepis na wielkanocny biały barszcz. Będzie idealny do białej kiełbasy
Uwielbiacie wielkanocny barszcz biały z kiełbasą? Wyjdzie nieziemski, gdy zrobicie go z przepisu Karola Okrasy!

Zbliżające się święta to czas pysznych potraw, których na co dzień raczej się nie przygotowuje. Dlatego warto zaufać w tej kwestii ekspertom i przyrządzić wielkanocne specjały według przepisów kulinarnych guru – takich jak Karol Okrasa! Wypróbujcie jego przepis na wielkanocny barszcz z białą kiełbasą. Przepis na biały barszcz wielkanocny od Karola Okrasy Do przygotowania świątecznego barszczu potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Pół kilograma wędzonego boczku Pół litra zakwasu na żurek 250 g ziemniaków 3 białe kiełbasy parzone 3 cebule 150 g tartego chrzanu 3 ząbki czosnku 4 łyżki śmietany 18% 4 jajka 3 liście laurowe 25 ml oleju rzepakowego 6 g majeranku Sól Pieprz biały Przygotowanie: Boczek pokrójcie w plastry, a 2 ząbki czosnku obierzcie i przeciśnijcie przez praskę. Włóżcie do garnka boczek, czosnek oraz 3 liście laurowe i 3 g suszonego majeranku. Zalecie 2 litrami wody i zagotujcie. Natnijcie kiełbasy w poprzek z obu stron. Obierzcie jeden ząbek czosnku i posiekajcie drobno, a obraną cebulę grubo pokrójcie.   Do głębokiego naczynia żaroodpornego wlejcie 10 ml oleju (niecałą łyżkę), połóżcie na to cebulę, posypcie majerankiem, znów polejcie olejem i połóżcie na cebulę kiełbasę i czosnek. Polejcie olejem jeszcze raz. Wstawcie naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni w termoobiegu i pieczcie przez około 20 minut. Pozostałe dwie cebule pokrójcie w drobną kostkę. Odkrójcie z nich wcześniej większe kawałki i opalcie je nad palnikiem. Przełóżcie je do garnka z boczkiem i gotujcie przez 5 minut. Po tym czasie, gdy boczek będzie już ugotowany, wyjmijcie go z garnka i wrzućcie obrane ziemniaki. Pokrójcie boczek drobno i...