Justyna Żyła do świata show-biznesu weszła przede wszystkim dzięki hucznemu rozstaniu z byłym mężem – znanym skoczkiem Piotrem Żyłą. Obecnie Justyna spełnia się jako celebrytka i influencerka, chętnie dzieląc się swoim życiem w portalach społecznościowych. Bardzo aktywnie prowadzi ona między innymi swoje konto na Instagramie.

Jedną z większych pasji Justyny Żyły jest gotowanie. Od niedawna dzieli się przepisami na założonym przez siebie kanale kulinarnym na YouTube, który nosi nazwę UwaŻyła. Jako pierwszy przepis, Justyna opublikowała tam recepturę na tradycyjną góralską zapiekankę.

Przepis na żebroczkę od Justyny Żyły

Justyna mówi, że żebroczka to prawdziwa wiślańska zapiekanka. Jest ona bardzo prosta, ale da się ją zepsuć, szczególne przez zbyt długie pieczenie. Poznajcie przepis na tradycyjną zapiekankę, którą Justyna przygotowuje dokładnie tak, jak robiła to jej babcia.

Składniki na żebroczkę

  • Kilogram tartych ziemniaków
  • 2 woreczki ryżu
  • Pół kilo boczku
  • 0,5 litra gotowanego mleka
  • 2 cebule
  • 20 g smalcu
  • Kilka łyżek majeranku
  • 4 ząbki czosnku
  • Opcjonalnie: świeży tymianek
  • Sól

Przygotowanie żebroczki

  1. Zetrzyjcie drobno ziemniaki na tarce na gładką masę, jak na placki ziemniaczane.
  2. Ziemniaki zalejcie bardzo gorącym mlekiem.
  3. Dodajcie do masy gorący, ugotowany w lekko osolonej wodzie ryż. Ryż powinien być ugotowany al dente.
  4. Wymieszajcie składniki dokładnie przez ok. minuty.
  5. Pokrójcie boczek w drobną kostkę.
  6. Pokrójcie cebulę w drobne kawałeczki. 
  7. Na patelni podsmażcie cebulkę i boczek, by cebula była szklista, a boczek zarumieniony.
  8. Dodajcie boczek i cebulę do masy ziemniaczanej.
  9. Wymieszajcie składniki.
  10. Przyprawcie masę ziemniaczaną majerankiem, solą i pieprzem.
  11. Przełóżcie do dużego ceramicznego lub innego żaroodpornego naczynia wysmarowanego wcześniej smalcem. 
  12. Posypcie na wierzchu majerankiem. 
  13. Zapiekankę udekorujcie świeżym tymiankiem.
  14. Włóżcie zapiekankę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczcie ją przez ok. 40-50 minut. 
  15. Co jakiś czas sprawdzajcie, czy zapiekanka nie jest już gotowa. 
  16. Zapiekankę podawajcie ze śmietanką i świeżymi ziołami.

Smacznego!

Zobacz także: