Była żona skoczka narciarskiego Piotra Żyły udziela się aktywnie w portalach społecznościowych. Justyna regularnie zamieszcza na Instagramie przepyszne przepisy, którymi dzieli się ze swoimi fanami.

Ostatnio ugotowała na kolację młodą kapustę. Jak słusznie napisała celebrytka – nie obędzie się ona bez dodatku mielonego kminku, który sprawia, że to danie trawi się znacznie łatwiej.

Przepis na młodą kapustę z kiełbasą i koperkiem Justyny Żyły

Składniki:

  • Mała główka młodej kapusty
  • Ok. 40 dag kiełbasy
  • Ok. 30 dag boczku wędzonego
  • Ok. 30 dag świeżych pomidorów (dowolne, Justyna wybrała żółte pomidorki koktajlowe i pomidora malinowego)
  • Łyżka koncentratu pomidorowego
  • Cebula
  • Szczypiorek
  • Świeży koperek
  • Kminek mielony
  • Ostra papryka w proszku
  • Słodka papryka w proszku
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej

Przygotowanie:

  1. Boczek, cebulę i kiełbasę pokrójcie w kostkę.
  2. Kapustę poszatkujcie na drobne kawałki.
  3. Podsmażcie kiełbasę i boczek. Postarajcie się zrobić to bez dodawania oleju – zwłaszcza jeżeli dysponujecie tłustą kiełbasą i boczkiem.
  4. Do mięsa dodajcie cebulę i duście wszystko razem.
  5. Poszatkowaną kapustę wrzućcie do garnka, zalejcie wodą, by przykryć  ją na powierzchni.
  6. Dodajcie sporo kminku, sól i pieprz i duście, aż kapusta zmięknie i zacznie pięknie pachnieć.
  7. Dodajcie do podgotowanej kapusty podsmażone mięso z cebulą, a także pokrojone pomidory.
  8. Doprawcie całość papryką w proszku – słodką i ostrą, a także koncentratem pomidorowym.
  9. Na koniec dodajcie do potrawy posiekany drobno świeży koperek.
  10. Podawajcie ze świeżym białym pieczywem.
  11. Smacznego!

Jeżeli lubicie przepisy Justyny Żyły, koniecznie sprawdźcie jej recepturę na takie dania jak między innymi placuszki bananowe, ekspresowe danie z kurczakiem, błyskawiczny makaron z sosem czy też jajecznicę.

Czytaj także:

Zobacz także: