
Była żona skoczka narciarskiego Piotra Żyły udziela się aktywnie w portalach społecznościowych. Justyna regularnie zamieszcza na Instagramie przepyszne przepisy, którymi dzieli się ze swoimi fanami.
Ostatnio ugotowała na kolację młodą kapustę. Jak słusznie napisała celebrytka – nie obędzie się ona bez dodatku mielonego kminku, który sprawia, że to danie trawi się znacznie łatwiej.
Przepis na młodą kapustę z kiełbasą i koperkiem Justyny Żyły
Składniki:
- Mała główka młodej kapusty
- Ok. 40 dag kiełbasy
- Ok. 30 dag boczku wędzonego
- Ok. 30 dag świeżych pomidorów (dowolne, Justyna wybrała żółte pomidorki koktajlowe i pomidora malinowego)
- Łyżka koncentratu pomidorowego
- Cebula
- Szczypiorek
- Świeży koperek
- Kminek mielony
- Ostra papryka w proszku
- Słodka papryka w proszku
- Sól
- Pieprz
- Olej
Przygotowanie:
- Boczek, cebulę i kiełbasę pokrójcie w kostkę.
- Kapustę poszatkujcie na drobne kawałki.
- Podsmażcie kiełbasę i boczek. Postarajcie się zrobić to bez dodawania oleju – zwłaszcza jeżeli dysponujecie tłustą kiełbasą i boczkiem.
- Do mięsa dodajcie cebulę i duście wszystko razem.
- Poszatkowaną kapustę wrzućcie do garnka, zalejcie wodą, by przykryć ją na powierzchni.
- Dodajcie sporo kminku, sól i pieprz i duście, aż kapusta zmięknie i zacznie pięknie pachnieć.
- Dodajcie do podgotowanej kapusty podsmażone mięso z cebulą, a także pokrojone pomidory.
- Doprawcie całość papryką w proszku – słodką i ostrą, a także koncentratem pomidorowym.
- Na koniec dodajcie do potrawy posiekany drobno świeży koperek.
- Podawajcie ze świeżym białym pieczywem.
- Smacznego!
Jeżeli lubicie przepisy Justyny Żyły, koniecznie sprawdźcie jej recepturę na takie dania jak między innymi placuszki bananowe, ekspresowe danie z kurczakiem, błyskawiczny makaron z sosem czy też jajecznicę.
Czytaj także: