Justyna Żyła chwali się wypiekami. Wolicie strudel z jabłkami czy „turbo szybkie owoce pod kruszonką"?
Instagram/justynazyla
Newsy

Justyna Żyła chwali się wypiekami. Wolicie jej strudel z jabłkami czy „turbo szybkie owoce pod kruszonką"?

To najlepszy czas na wypieki z dojrzewającymi jesienią owocami. Śliwki i jabłka mogą mieć wiele zastosowań. Zobaczcie jak ich użyła Justyna Żyła.

Celebrytka proponuje dwa rodzaje wypieków na deszczowy dzień. Jeden znajdziecie w jej nowej książce „Góralskie przysmaki i ciekawostki”, drugi to propozycja na bardzo szybkie przygotowanie słodkiego zamiennika domowego ciasta. To podpowiedź dla tych, którzy kompletnie nie mają czasu na  pieczenie, a chcieliby mieć w domu coś słodkiego do kawy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Crumble ze śliwkami czyli śliwki pod kruszonką w wersji śliwkowych ciasteczek

Autorka książki o góralskiej kuchni powiedziała o tym deserze „turbo szybkie owoce pod kruszonką”. Sama użyła do niego śliwek, ale proponuje użyć dowolnych owoców np. gruszek. Do kwaśnych śliwek dodała słodki miód, wszystko przykryła kruszonką i zapiekła na złoty kolor.

Danie składające się z samych owoców zapieczonych pod kruszonką, powstało równolegle w wielu miejscach świata. Na zachodzie Europy nazywane jest crumble i przygotowywane z sezonowych owoców,  pojawia się na stołach przez cały rok. Ważne w tym daniu jest to, żeby owoce były lekko kwaśne, a kruszonka krucha i słodka. Owoce układa się w brytfannie, przykrywa kruszonką i zapieka.

Justyna Żyła podała jednak to danie jako śliwkowe ciasteczka pod kruszonką. Zapiekała osobno ułożone na blasze połówki śliwek z kruchą posypką, dzięki czemu wyszły jej pojedyncze kęski. To ciastka gotowe do włożenia do ust i schrupania na raz czy dwa razy.

Zobacz także
Justyna Żyła napisała książkę kucharską. Zbiór swoich góralskich przepisów wyceniła na dużą kwotę

Justyna Żyła napisała książkę kucharską. Zbiór swoich góralskich przepisów wyceniła na sporą kwotę

justyna żyła instagram

Justyna Żyła pokazała swoją kuchnię. Nic dziwnego, że lubi gotować (lodówki zazdrościmy!)

Czym jest góralski strudel i jak go podaje Justyna Żyła?

To wielowarstwowe, kruche ciasto nadziewane. Funkcjonuje pod nazwą strudel lub strucla. Podawane jest posypane cukrem pudrem lub polane śmietaną. Często je się strudel na ciepło. Pochodzi z terenów Galicji i dawnych Austro-Węgier, jest więc popularny choćby we Lwowie czy Krakowie.

Górale traktują to ciasto jako swój tradycyjny słodki wypiek. Było pieczone na święta i wielkie uroczystości rodzinne. Danie jest dziś wpisane na listę wyrobów regionalnych.

Justyna Żyła piecze strudel z jabłkami, a do jabłecznego nadzieja dodaje rodzynki. W jej wydaniu ciasto posypane jest cukrem pudrem i podawane na zimno.

Kolejne odsłony e-booka Justyny Żyły: „Góralskie przysmaki i ciekawostki”

Była żona Piotra Żyły już od lipca prowadzi przedsprzedaż swojej książki zawierającej przepisy na góralskie dania. Przysmaki z Beskidu Śląskiego, w którym żyje kucharka, to ten rodzaj kuchni, w której czuje się najpewniej. W swojej książce postanowiła więc przybliżyć je czytelnikom.

Pokazując kolejne dania na swoim Instagramie, skutecznie rozbudza apetyt na książkę. Widzieliśmy już wiślańskie poleśniki, ziemniaczane żebroczka, teraz celebrytka zachęca do kupienia książki podsuwając czytelnikom strudel z jabłkami do kawy.

Książka w postaci ebooka jest dostępna w przedsprzedaży, trzeba za nią zapłacić 39,90 zł

Źródło: Instagram/justynazyla

Justyna Żyła napisała książkę kucharską. Zbiór swoich góralskich przepisów wyceniła na dużą kwotę
ONS.pl
Newsy
Justyna Żyła napisała książkę kucharską. Zbiór swoich góralskich przepisów wyceniła na sporą kwotę
Tańczyła z gwiazdami, rozbierała się niemalże do rosołu w magazynach dla panów, a teraz z kolei wydaje książkę kucharską. Justyna Żyła rozwija swoją kulinarną karierę.

Justyna Żyła należy do tych postaci naszego show-biznesu obok których nie sposób przejść obojętnie. Co prawda zdecydowaną większość rozpoznawalności 34-latka zawdzięcza burzliwemu związkowi, a właściwie rozstaniu ze znanym skoczkiem narciarskim, ale nie przeszkadza jej to w poszerzaniu pola swojej działalności. Jakie dania znajdą w książce kucharskiej Justyny Żyły? Żyła coraz odważniej wchodzi w branżę gastronomiczną. Od dłuższego już czasu pani Justyna chwali się w sieci przepisami na różnego rodzaju swojskie dania. Mogliście już zobaczyć na jej instagramowym koncie na przykład relacje z pichcenia bigosu z młodej kapusty czy smażenia naleśników w niemieckim stylu. Patrząc na efekty pracy Żyły, absolutnie nie można odmówić jej chęci i faktycznych umiejętności kulinarnych. Sukcesy na polu publikacji przepisów popchnęły celebrytkę do wydania swojej pierwszej, profesjonalnej książki kucharskiej w elektronicznej formie.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Justyna (@justynazyla) Justyna Żyła postanowiła, że w jej najnowszym e-booku zostaną przedstawione dania kuchni góralskiej. Nie ma w tym przypadku. Pochodząca z południowego krańca Polski Żyła w tej właśnie szkole kucharskiej czuje się najpewniej: – Chcesz poznać góralską kuchnię w nie-turystycznej, autentycznej odsłonie? Gotować góralskie przysmaki z produktów dostępnych w całej Polsce? – pytała swoich fanów na Instagramie była żona Piotra Żyły. Ile kosztuje książka kucharska Justyny Żyły?...

Czyszczenie lodówki wg. Justyny Żyły. Zamiast pomidorówki, krem z białych warzyw na wczorajszym rosole
Adobe Stock, Instagram/Justyna Żyła
Newsy
Krem z białych warzyw na wczorajszym rosole wg Justyny Żyły. Sprytny patent na czyszczenie lodówki
Takiego czyszczenia lodówki pewnie się nie spodziewaliście. Nie będzie ani o usuwaniu zapachu, ani o myciu półek. Justyna Żyła podpowiada jak wykorzystać „wczorajszy” rosół.

Justyna Żyła zaczęła być znana opinii publicznej po swoim burzliwym rozstaniu z mężem,  skoczkiem narciarskim, Piotrem Żyłą. Wykorzystała popularność i zgromadziła w swoich mediach społecznościowych prawie 100 tysięcy obserwatorów. Dziś, prezentuje im kulinarne pomysły. Z reguły te, pochodzące z jej rodzinnej Wisły. W wydanym przez nią ebooku: „Góralskie przysmaki i ciekawostki" znalazło się wiele dań regionalnych oraz takich, które są jedynie inspirowane kuchnią góralską. Dziś celebrytka przedstawia zwykły przepis na wykorzystanie resztek z obiadu. Zobaczcie jaki. Jak wykorzystać resztki z obiadu? Każda pani i pan domu zajmujący się zaopatrzeniem rodziny w produkty żywnościowe czy przygotowujący posiłki, zna ten dylemat: co zrobić z resztkami jedzenia po posiłku?  Czasem zostaje wam trochę makaronu i wpadacie na pomysł, żeby zrobić z niego sałatkę na kolację, czasem zostają niedojedzone ziemniaki, najlepsze na kopytka. A czasem zostaje rosół, którego drugiego dnia nikt z domowników nie chce już jeść. Pewnie z reguły zamieniacie go na pomidorówkę. Justyna Żyła ma inny pomysł: z wczorajszego rosołu robi zupę krem z białych warzyw. Poniedziałkowe „czyszczenie lodówki”. Zamiast tradycyjnej pomidorowej z rosołu z wczoraj, zupa krem z białych warzyw….na rosole z wczoraj.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Justyna (@justynazyla) Przepis na krem z białych warzyw Justyny Żyły Składniki: Garść żółtej fasolki 1 kawałek selera 1...

Kopytka z pieczonej dyni Justyny Żyły. Na słodką, ciepłą kolację
Adobe Stock, Instagram / Justyna Żyła
Newsy
Przepis na kopytka z pieczonej dyni Justyny Żyły. Idealne na słodką, ciepłą kolację
Kopytka z gotowanych ziemniaków i upieczonej dyni są jeszcze delikatniejsze. Podajcie je na słodko jak Justyna Żyła. Podpowiadamy jak je zrobić.

Miękkie, delikatne kluski, których podstawowym składnikiem są ugotowane ziemniaki, to danie które można podać zarówno na słodko: polane roztopionym masłem i posypane cukrem, jak i na słono, z sosami mięsnymi czy warzywnymi. Podobne kluski robione są od wieków także w innych krajach. Ziemniaczane kluski we Włoszech mają wygląd małych muszelek i nazywają się gnocchi, na Słowacji mówią na nie haluszki, a w Polsce – kopytka. W Wielkopolsce skąd pochodzą te kluski, mówi się na nie szagówki od słowa „szaga” oznaczającego na ukos, przełaj czy skos. Nazwa ta odpowiada sposobowi krojenia klusek pod kątem, tak, że tworzą się z nich nieduże, skośne romby. Kopytka ziemniaczano-dyniowe Justyny Żyły Justyna Żyła, była żona skoczka narciarskiego, Piotra Żyły, góralka i wielbicielka góralskiej kuchni, czasem na swoim Instagramie prezentuje nietypowe dla górali potrawy. Wprowadza do swojej kuchni nowe składniki i prezentuje je w atrakcyjne sposób. Aż ślinka leci. Tym razem zaproponowała kopytka ziemniaczano-dyniowe, do tego podała masło, cynamon i cukier. Tak przygotowane danie proponuje jeść jako słodką kolację: - Jeżeli kolacja to dlaczego nie na słodko? Na przykład kopytka z pieczonej dyni polane masłem i posypane cynamonem… do tego odrobina cukru i gotowe! Jeszcze inną wersję zaproponowała córka autorki e-booka przedstawiającego góralskie dania. Dziewczynka dodała powidła śliwkowe, dzięki czemu danie stało się jeszcze słodsze: - Moja mała kuchareczka dodała do swojej porcji powidła śliwkowe więc i tę wersję gorąco polecam 😋😊         Wyświetl ten post na Instagramie          ...

Justyna Żyła zdradziła przepis na placuszki bananowe. Danie wygląda obłędnie
ONS.pl
Newsy
Justyna Żyła zdradziła przepis na placuszki bananowe. Danie wygląda obłędnie
Przygotujcie placuszki z tego przepisu, są naprawdę pyszne!

Justyna Żyła to celebrytka, która popularność zyskała głównie poprzez huczne i gwałtowne rozstanie ze znanym skoczkiem narciarskim Piotrem Żyłą. Po rozwodzie, kobieta postanowiła nie odcinać się od mediów. Chętnie występuje przed kamerami. Brała też udział w kilku programach rozrywkowych. Justyna często i chętnie odwiedza także różnorodne bankiety i imprezy dla celebrytów. Justyna Żyła prowadzi też aktywnie swój profil na Instagramie, gdzie obserwuje ją dokładnie 100 tysięcy osób. Niedawno świętowała okrągłą liczbę fanów na swoim koncie. Justyna dzieli się tam swoim życiem i chętnie pokazuje przygotowywane przez siebie posiłki. Żyła aspiruje do miana influencerki kulinarnej. Prowadzi też na YouTube kanał „UwaŻyła”, gdzie prezentuje przepisy w formie wideo. Wiele osób ceni jej dania za prostotę i łatwość przygotowania. Tym razem Żyła podzieliła się przepisem na InstaStory. Zrobiła placuszki z bananami. Przepis na placuszki bananowe Justyny Żyły Składniki: 4 dojrzałe banany Pół szklanki mąki pszennej Pół szklanki oleju rzepakowego Jajko Przygotowanie Obierzcie banany. Banany muszą być jak najbardziej słodkie, dobrze żeby były już nawet lekko brązowe. Rozgniećcie dokładnie banany widelcem, by były bardzo gładkie. Wymieszajcie banany w misce. Dodajcie do nich mąkę i jajko. Wymieszajcie dokładnie składniki. Jeśli masa jest zbyt gęsta możecie dodać jeszcze jedno jajko. Jeśli jest zbyt rzadka, dodajcie więcej mąki. Na patelni rozgrzejcie olej rzepakowy. Smażcie placuszki na oleju rzepakowym z dwóch stron aż będą rumiane. Podawanie placuszków bananowych Justyna zaserwowała placuszki z cukrem pudrem i w towarzystwie truskawek. Możecie podać je z dowolnymi świeżymi owocami. Dobrze smakować...