Celebrytka proponuje dwa rodzaje wypieków na deszczowy dzień. Jeden znajdziecie w jej nowej książce „Góralskie przysmaki i ciekawostki”, drugi to propozycja na bardzo szybkie przygotowanie słodkiego zamiennika domowego ciasta. To podpowiedź dla tych, którzy kompletnie nie mają czasu na  pieczenie, a chcieliby mieć w domu coś słodkiego do kawy.

Crumble ze śliwkami czyli śliwki pod kruszonką w wersji śliwkowych ciasteczek

Autorka książki o góralskiej kuchni powiedziała o tym deserze „turbo szybkie owoce pod kruszonką”. Sama użyła do niego śliwek, ale proponuje użyć dowolnych owoców np. gruszek. Do kwaśnych śliwek dodała słodki miód, wszystko przykryła kruszonką i zapiekła na złoty kolor.

Danie składające się z samych owoców zapieczonych pod kruszonką, powstało równolegle w wielu miejscach świata. Na zachodzie Europy nazywane jest crumble i przygotowywane z sezonowych owoców,  pojawia się na stołach przez cały rok. Ważne w tym daniu jest to, żeby owoce były lekko kwaśne, a kruszonka krucha i słodka. Owoce układa się w brytfannie, przykrywa kruszonką i zapieka.

Justyna Żyła podała jednak to danie jako śliwkowe ciasteczka pod kruszonką. Zapiekała osobno ułożone na blasze połówki śliwek z kruchą posypką, dzięki czemu wyszły jej pojedyncze kęski. To ciastka gotowe do włożenia do ust i schrupania na raz czy dwa razy.

Zobacz także:

Czym jest góralski strudel i jak go podaje Justyna Żyła?

To wielowarstwowe, kruche ciasto nadziewane. Funkcjonuje pod nazwą strudel lub strucla. Podawane jest posypane cukrem pudrem lub polane śmietaną. Często je się strudel na ciepło. Pochodzi z terenów Galicji i dawnych Austro-Węgier, jest więc popularny choćby we Lwowie czy Krakowie.

Górale traktują to ciasto jako swój tradycyjny słodki wypiek. Było pieczone na święta i wielkie uroczystości rodzinne. Danie jest dziś wpisane na listę wyrobów regionalnych.

Justyna Żyła piecze strudel z jabłkami, a do jabłecznego nadzieja dodaje rodzynki. W jej wydaniu ciasto posypane jest cukrem pudrem i podawane na zimno.

Kolejne odsłony e-booka Justyny Żyły: „Góralskie przysmaki i ciekawostki”

Była żona Piotra Żyły już od lipca prowadzi przedsprzedaż swojej książki zawierającej przepisy na góralskie dania. Przysmaki z Beskidu Śląskiego, w którym żyje kucharka, to ten rodzaj kuchni, w której czuje się najpewniej. W swojej książce postanowiła więc przybliżyć je czytelnikom.

Pokazując kolejne dania na swoim Instagramie, skutecznie rozbudza apetyt na książkę. Widzieliśmy już wiślańskie poleśniki, ziemniaczane żebroczka, teraz celebrytka zachęca do kupienia książki podsuwając czytelnikom strudel z jabłkami do kawy.

Książka w postaci ebooka jest dostępna w przedsprzedaży, trzeba za nią zapłacić 39,90 zł

Źródło: Instagram/justynazyla