Justyna Steczkowska jest wielką miłośniczką tradycyjnego, polskiego chleba. Piosenkarka często wypieka taki chleb samodzielnie w domu. W wywiadzie dla „Faktu” artystka zdradziła swój przepis na pyszny, domowy chleb. Jak go przygotowuje?
Justyna Steczkowska uwielbia piec chleb
Nic nie jest w stanie dorównać smakowi chrupiącego, samodzielnie upieczonego bochenka chleba. Chleb taki często gości w domu Justyny Steczkowskiej. Jak przygotowuje go piosenkarka? Przede wszystkim trzeba zacząć od tego, że w pieczenie trzeba włożyć całe swoje serce. Inaczej wypiek nie wyjdzie:
- Jeśli się wyrabia chleb, trzeba w niego włożyć serce. Mówi się, że jak mama ugotuje rosół, to on jest najlepszy. Dlaczego? Bo jest pełen miłości! Nawet jeśli zrobiony z nienajlepszej kury. Tak samo jest z chlebem. Mam koleżankę, która mi powiedziała, że jak jej chleb nie rośnie, to znaczy, że jej się źle w domu dzieje. Udaje się i chleb pięknie rośnie, jak miną złe emocje. Jak się wyrabia chleb, trzeba myśleć o miłych rzeczach. To najważniejsze. Trzeba wtedy odpuścić hejt i skupić na tym co się lubi i kocha – powiedziała Justyna.
Przepis na chleb Justyny Steczkowskiej
Jeżeli chcecie upiec pyszny chleb z przepisu Justyny Steczkowskiej, podajemy wam niezbędne składniki.
Składniki na jeden chleb:
- 1,5 szklanki wody
- 60-70 dag mąki
- pół kostki drożdży
- szczypta soli
- łyżkę dobrego miodu
- słonecznik, zioła z ogródka, kasza gryczana i czarny pieprz
Przygotowanie:
- Do garnka wlejcie 1,5 szklanki wody.
- Do tego dodajcie: pół kostki drożdży, płaską łyżkę soli, łyżkę dobrego miodu i trochę mąki (więcej niż połowę porcji).
- Wymieszajcie i gdy ciasto się wyrobi zostawcie je w garnku na 20 minut, by mąka z drożdżami się dobrze połączyła i wyrosła.
- Jak ciasto podrośnie, dorzućcie resztę mąki, garść słonecznika i zioła z ogródka.
- Wyrabiajcie ciasto ciągle je mieszając ręką w garnku.
- W tym samym czasie ugotujcie woreczek kaszy gryczanej, by chleb utrzymywał długo świeżość.
- Kiedy kasza ostygnie, dodajcie ją do wyrobionego ciasta i jeszcze ugniatajcie przez 10-15 minut.
- Możecie też dodać czarny pieprz.
- Wylejcie ciasto do foremki i wstawcie na godzinę do pieca rozgrzanego do 220 stopni.
- Po tym czasie wyłączcie piekarnik i zostawcie w nim chleb jeszcze 15 minut, by doszedł do siebie.
Źródło: Fakt.pl