Justyna Steczkowska jest wielką miłośniczką tradycyjnego, polskiego chleba. Piosenkarka często wypieka taki chleb samodzielnie w domu. W wywiadzie dla „Faktu” artystka zdradziła swój przepis na pyszny, domowy chleb. Jak go przygotowuje?

Justyna Steczkowska uwielbia piec chleb

Nic nie jest w stanie dorównać smakowi chrupiącego, samodzielnie upieczonego bochenka chleba. Chleb taki często gości w domu Justyny Steczkowskiej. Jak przygotowuje go piosenkarka? Przede wszystkim trzeba zacząć od tego, że w pieczenie trzeba włożyć całe swoje serce. Inaczej wypiek nie wyjdzie:

- Jeśli się wyrabia chleb, trzeba w niego włożyć serce. Mówi się, że jak mama ugotuje rosół, to on jest najlepszy. Dlaczego? Bo jest pełen miłości! Nawet jeśli zrobiony z nienajlepszej kury. Tak samo jest z chlebem. Mam koleżankę, która mi powiedziała, że jak jej chleb nie rośnie, to znaczy, że jej się źle w domu dzieje. Udaje się i chleb pięknie rośnie, jak miną złe emocje. Jak się wyrabia chleb, trzeba myśleć o miłych rzeczach. To najważniejsze. Trzeba wtedy odpuścić hejt i skupić na tym co się lubi i kocha – powiedziała Justyna.

Przepis na chleb Justyny Steczkowskiej

Jeżeli chcecie upiec pyszny chleb z przepisu Justyny Steczkowskiej, podajemy wam niezbędne składniki.

Składniki na jeden chleb:

  • 1,5 szklanki wody
  • 60-70 dag mąki
  • pół kostki drożdży
  • szczypta soli
  • łyżkę dobrego miodu
  • słonecznik, zioła z ogródka, kasza gryczana i czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlejcie 1,5 szklanki wody.
  2. Do tego dodajcie: pół kostki drożdży, płaską łyżkę soli, łyżkę dobrego miodu i trochę mąki (więcej niż połowę porcji).
  3. Wymieszajcie i gdy ciasto się wyrobi zostawcie je w garnku na 20 minut, by mąka z drożdżami się dobrze połączyła i wyrosła.
  4. Jak ciasto podrośnie, dorzućcie resztę mąki, garść słonecznika i zioła z ogródka.
  5. Wyrabiajcie ciasto ciągle je mieszając ręką w garnku.
  6. W tym samym czasie ugotujcie woreczek kaszy gryczanej, by chleb utrzymywał długo świeżość.
  7. Kiedy kasza ostygnie, dodajcie ją do wyrobionego ciasta i jeszcze ugniatajcie przez 10-15 minut.
  8. Możecie też dodać czarny pieprz.
  9. Wylejcie ciasto do foremki i wstawcie na godzinę do pieca rozgrzanego do 220 stopni.
  10. Po tym czasie wyłączcie piekarnik i zostawcie w nim chleb jeszcze 15 minut, by doszedł do siebie.

Źródło: Fakt.pl

Zobacz także: