Justyna Steczkowska podała przepis na chleb. 1 składnik sprawia, że jest dłużej świeży
ONS.pl/AdobeStock
Newsy

Justyna Steczkowska podała przepis na chleb. 1 składnik sprawia, że jest dłużej świeży

Justyna Steczkowska bardzo często piecze sama w domu chleb. Gwiazda dodaje do niego jeden nietypowy składnik.

Justyna Steczkowska jest wielką miłośniczką tradycyjnego, polskiego chleba. Piosenkarka często wypieka taki chleb samodzielnie w domu. W wywiadzie dla „Faktu” artystka zdradziła swój przepis na pyszny, domowy chleb. Jak go przygotowuje?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Justyna Steczkowska uwielbia piec chleb

Nic nie jest w stanie dorównać smakowi chrupiącego, samodzielnie upieczonego bochenka chleba. Chleb taki często gości w domu Justyny Steczkowskiej. Jak przygotowuje go piosenkarka? Przede wszystkim trzeba zacząć od tego, że w pieczenie trzeba włożyć całe swoje serce. Inaczej wypiek nie wyjdzie:

- Jeśli się wyrabia chleb, trzeba w niego włożyć serce. Mówi się, że jak mama ugotuje rosół, to on jest najlepszy. Dlaczego? Bo jest pełen miłości! Nawet jeśli zrobiony z nienajlepszej kury. Tak samo jest z chlebem. Mam koleżankę, która mi powiedziała, że jak jej chleb nie rośnie, to znaczy, że jej się źle w domu dzieje. Udaje się i chleb pięknie rośnie, jak miną złe emocje. Jak się wyrabia chleb, trzeba myśleć o miłych rzeczach. To najważniejsze. Trzeba wtedy odpuścić hejt i skupić na tym co się lubi i kocha – powiedziała Justyna.

Przepis na chleb Justyny Steczkowskiej

Jeżeli chcecie upiec pyszny chleb z przepisu Justyny Steczkowskiej, podajemy wam niezbędne składniki.

Zobacz także
Justyna Steczkowska zdradziła, co zwykle je na śniadanie. To pyszne i bardzo zdrowe danie

Justyna Steczkowska zdradziła, co zwykle je na śniadanie. Jest pysznie i zdrowo

Justyna Steczkowska ma 48 lat i figurę nastolatki. Oto jej sposób na idealną sylwetkę

Justyna Steczkowska ma 50 lat i figurę nastolatki. Je wszystko, ale 1 rzecz ogranicza, by nie puchnąć

Składniki na jeden chleb:

  • 1,5 szklanki wody
  • 60-70 dag mąki
  • pół kostki drożdży
  • szczypta soli
  • łyżkę dobrego miodu
  • słonecznik, zioła z ogródka, kasza gryczana i czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlejcie 1,5 szklanki wody.
  2. Do tego dodajcie: pół kostki drożdży, płaską łyżkę soli, łyżkę dobrego miodu i trochę mąki (więcej niż połowę porcji).
  3. Wymieszajcie i gdy ciasto się wyrobi zostawcie je w garnku na 20 minut, by mąka z drożdżami się dobrze połączyła i wyrosła.
  4. Jak ciasto podrośnie, dorzućcie resztę mąki, garść słonecznika i zioła z ogródka.
  5. Wyrabiajcie ciasto ciągle je mieszając ręką w garnku.
  6. W tym samym czasie ugotujcie woreczek kaszy gryczanej, by chleb utrzymywał długo świeżość.
  7. Kiedy kasza ostygnie, dodajcie ją do wyrobionego ciasta i jeszcze ugniatajcie przez 10-15 minut.
  8. Możecie też dodać czarny pieprz.
  9. Wylejcie ciasto do foremki i wstawcie na godzinę do pieca rozgrzanego do 220 stopni.
  10. Po tym czasie wyłączcie piekarnik i zostawcie w nim chleb jeszcze 15 minut, by doszedł do siebie.

Źródło: Fakt.pl

Justyna Steczkowska
ONS
Newsy
48-letnia Justyna Steczkowska zachwyca figurą od lat. Zdradziła, że nie może żyć bez jedzenia 1 smakołyku. Mamy przepis!
Można mieć piękną figurę i nie rezygnować od czasu do czasu z zajadania się ulubionym przysmakiem. Justyna Steczkowska udowadnia to w wyjątkowo przekonujący sposób.

Nie bez powodu piosenkarka została w 2008 została uznana jedną z najbardziej seksownych Polek w badaniu zleconym przez magazyn „Wprost” oraz była nominowana do tytułu „Viva! Najpiękniejsi”. Forma gwiazdy od lat budzi podziw nie tylko fanów. Justyna Steczkowska w obiektywie Wystąpiła w wielu sesjach zdjęciowych, które publikowane były na tytułowych okładkach bądź łamach czasopism, takich jak „Playboy”, „Viva!”, „Gala”, „Elle”„ Grazia” i „InStyle”. Ta mama trójki dzieci właściwie stale wygląda rewelacyjnie, a jej sylwetka jest powodem do wielu komplementów, których nie szczędzą jej media i fani. Jaką dietę stosuję gwiazda, by wyglądać jak modelka? W jednym z wywiadów dla portalu internetowego piosenkarka przyznała, że nie umie trzymać żadnej diety. Jej konikiem jest jednak aktywność fizyczna, dzięki której może sobie pozwolić na ulubione, słodkie przekąski. Jak się okazuje, ogromną słabością Justyny Steczkowskiej jest babka drożdżowa. Najstarszy syn piosenkarki, Leon, wie o odżywianiu znacznie więcej niż mama. Nastolatek świetnie gotuje i to on rządzi w kuchni. Jego popisy kulinarne można śledzić na kanale YouTube. Możecie zacząć od ulubionej przez rodzinę Steczkowskich babki drożdżowej. Składniki: 3 szklanki mąki, 5 żółtek jaj, 15 dag margaryny, 5 dag drożdży, 15 dag cukru, 12,5 dag masła, 15 dag mąki do kruszonki, 12 dag cukru do kruszonki, 120 ml mleka. Sposób przygotowania: Z mleka, drożdży i łyżki cukru przygotowujecie rozczyn drożdżowy i odstawiacie do wyrośnięcia.  Mąkę przesiewacie do miski, żółtka jaj ucieracie z...

Co zrobić, żeby domowy chleb miał przyjemnie chrupiącą skórkę? 1 prosty trik
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, żeby domowy chleb miał przyjemnie chrupiącą skórkę? 1 prosty trik
Do uzyskania chrupiącego chleba wcale nie trzeba mieć specjalnego pieca! Wystarczy piekarnik i składnik, który absolutnie każdy ma w domu.

Macie ochotę na pyszny, domowy chleb? Sprawdźcie prosty przepis na udane pieczywo prosto z piekarnika. Dzięki zastosowaniu banalnej sztuczki chleb wyjdzie niezwykle chrupiący! Przepis na domowy chleb  Do przygotowania domowego chleba potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Zaczyn: 30 g świeżych drożdży 1 łyżka mąki 3 łyżeczki cukru 50 ml letniej wody Ciasto: Zaczyn Dwie szklanki pszennej mąki chlebowej 1,5 szklanki wody 2 łyżki masła 1 płaska łyżka soli 1 łyżka maku 1 łyżka pestek dyni 1 łyżka ziaren słonecznika 1 łyżeczka sezamu Przygotowanie: Do miski wsypcie łyżkę mąki, dolejcie 50 ml letniej wody, rozkruszcie 30 g świeżych drożdży i wsypcie 3 łyżeczki cukru. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszajcie. Odstawcie na 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie wlejcie zaczyn do dużej miski. Wsypcie dwie szklanki przesianej mąki pszennej chlebowej, wlejcie 1,5 szklanki wody, dodajcie 2 łyżki miękkiego masła i płaską łyżkę soli. Możecie też wsypać teraz sezam, pestki dyni i ziarna słonecznika. Ciasto wyrabiajcie ręcznie przez około 10 minut do momentu, aż będzie już elastyczne, ale nadal trochę rzadkie. Możecie też wyrobić je z pomocą miksera z końcówką do ciast drożdżowych (ze specjalnym hakiem) – wtedy czas wyrabiania będzie nieco krótszy (wyniesie około 5 minut). Przykryjcie ciasto ściereczką i odstawcie na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po godzinie ponownie zagniećcie ciasto i przełóżcie je do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Wierzch ciasta spryskajcie delikatnie wodą. Odstawcie do wyrośnięcia na pół godziny. Jak upiec chleb? Nie mniej ważne od przygotowania ciasta na chleb jest jego odpowiednie upieczenie! Zróbcie to w ten...

justyna żyła przepisy
ONS, AdobeStock
Newsy
Justyna Żyła wyrasta na nową Magdę Gessler? Celebrytka zdradziła swój przepis na sernik. Zaskakuje brak 1 składnika
Celebrytka Justyna Żyła coraz lepiej radzi sobie z gotowaniem. Sernik z jej przepisu jest rewelacyjny! Musicie go spróbować.

Znana z głośnego rozwodu ze skoczkiem Justyna Żyła, stale szuka sposobów na to, by nikt o niej nie zapomniał. Najpierw próbowała prowadzić kanał na YouTube o gotowaniu. Później wzięła udział w "Tańcu z Gwiazdami", a teraz regularnie wrzuca posty na swój profil w mediach społecznościowych, gdzie często dzieli się swoimi przepisami na różne dania. Początkowo celebrytka była przez niektórych wyśmiewana – zarzucano jej, że w ogóle nie potrafi gotować. Jednak patrząc na upieczony przez nią sernik trzeba przyznać, że zdecydowanie podniosła swoje umiejętności! Ciasto wygląda przepysznie i na pewno rewelacyjnie smakuje. Wypróbujcie przepis Justyny Żyły na jej sernik! Przepis na sernik według Justyny Żyły Do przygotowania takiego sernika, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy. Niech was nie zdziwi brak mąki! Justyna swój sernik piecze bez spodu, dzięki czemu jest wyjątkowo lekki. Nie zawiera ani grama mąki! Składnikiem, który dodatkowo wyróżnia ten sernik jest olej użyty zamiast masła.  Kilogram mielonego twarogu do sernika 4 żółtka 2 całe jajka 3 szklanki mleka 1,5 szklanki oleju 2 budynie waniliowe 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru wanilinowego Przygotowanie Weźcie 4 jajka i oddzielcie żółtka od białek. Do miski wsypcie szklankę cukru, dodajcie 4 żółtka i 2 całe jajka oraz łyżkę cukru wanilinowego. Za pomocą miksera ubijajcie wszystko tak długo, aż masa stanie się puszysta. W trakcie miksowania dodawajcie powoli twaróg (jeżeli nie kupiliście gotowego twarogu na sernik, to pamiętajcie o tym, że trzeba go zmielić w maszynce dwa razy). Do drugiej miski wlejcie 3 szklanki mleka i wsypcie zawartość dwóch opakowań budyniu waniliowego. Wymieszajcie dokładnie do połączenia się...

Szybki chleb drożdżowy, który zawsze wychodzi. Ma cudownie chrupiącą skórkę
Gotujmy.pl/reanja
Newsy
Szybki chleb drożdżowy, który zawsze wychodzi. Ma cudownie chrupiącą skórkę
Ten chleb wyjdzie nawet osobom, które nigdy wcześniej nie piekły chleba. Jest przepyszny i chrupiący, a w środku delikatny.

Ten przepis jest naprawdę bardzo prosty – ciasto zróbcie wieczorem, a rano upieczcie. Cudowny zapach świeżego chleba będzie unosił się w całym domu! Przepis na szybki chleb drożdżowy Składniki 300g mąki pszennej typ 750 250g mąki orkiszowej 100g pestek słonecznika 20g świeżych drożdży Pół łyżki soli 1 łyżeczka cukru 1 i 3/4 szklanki ciepłej wody 1,5 łyżki oleju z orzechów włoskich Przygotowanie Drożdże pokruszcie i wymieszajcie z cukrem, dobrze rozetrzyjcie łyżeczką. Dodajcie 2 łyżki mąki i ponownie rozetrzyjcie, aż powstanie gładka masa. Dodajcie pół szklanki ciepłej wody i wymieszajcie. Zaczyn przykryjcie czystą, bawełnianą ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na 15-20 minut. Do dużej miski (to ważne, bo ciasto mocno rośnie) dodajcie obydwie mąki, wodę, olej, zaczyn, pestki słonecznika i sól. Wszystko dobrze wymieszajcie łyżką, a następnie wyróbcie ciasto ręką. Miskę przykryjcie folią spożywczą i wstawcie do lodówki na noc. Rano wysypcie na stolnicę lub blat trochę mąki i wyróbcie ciasto. Jest gotowe, gdy nie klei się do dłoni. Uformujcie bochenek, przykryjcie bawełnianą ściereczką i odstawcie na 30-40 minut. Czas wyrastania zależy od temperatury, im jest cieplej tym jest krótszy. Do piekarnika wstawcie żaroodporne naczynie z pokrywką. Rozgrzejcie piekarnik do 220 stopni i podgrzejcie naczynie przez 15 minut. Zmniejszcie temperaturę do 200 stopni. Wyjmijcie naczynie (Uwaga! Jest bardzo gorące!), wsypcie do środka cienką warstwę mąki i włóżcie wyrośnięte ciasto. Wierzch możecie posmarować wodą albo roztrzepanym jajkiem i posypać ulubionymi pestkami lub przyprawami. Nałóżcie pokrywę na naczynie i...