Czekoladowy i waniliowy to dwa smaki, które przewodzą w rankingach budyniowej popularności. Można jednak pokusić się o inne smakowe rozwiązania, jak również dodatki w postaci świeżych owoców i konfitur.
I na tym, wydawać by się mogło, kończy się budyniowe szaleństwo. Bo niby czym zastąpić samo gotowanie? Okazuje się, że można to zrobić, i to z ogromną korzyścią dla tego deseru. Doskonale wie o tym Kasia Sokołowska.
Kim jest Katarzyna Sokołowska?
Kasia Sokołowska to reżyserka pokazów mody. Szerokiej publiczności jest dobrze znana jako jurorka w programie „Top Model". Podziwiana za siłę charakteru, osobowość i … nienaganną figurę.
Zobacz także:
Jej słabością są desery. Na swoim instagramowym profilu dzieli się często kolejnymi zdjęciami smakowicie wyglądających słodkości. Wśród top przysmaków Kasi znalazł się m.in. pieczony budyń.
[content:0_8156,,0_10089:undefined]Kasia Sokołowska uwielbia pieczony budyń
Gwiazda telewizji wprost przepada za tym deserem i jeżeli ma okazję, zamawia go w restauracjach. Ten ze zdjęcia na Instagramie został przygotowany przez jeden z hoteli w Karkonoszach. Można go jednak przyrządzić samodzielnie w domu, bez specjalnego nakładu sił i kosztów. Wystarczy piekarnik.
Pieczony budyń to dobry pomysł nie tylko na deser, ale również na śniadanie. Robiony bez mąki, stanowi wspaniałą alternatywę dla osób, które nie tolerują glutenu. W jaki sposób się ścina? Za pomocą żółtek. Jest aksamitny i delikatny niczym krem, dlatego będziecie wracać do tego przepisu raz po raz. Zobaczcie, jak przygotować to cudo.
Przepis na pieczony domowy budyń o smaku waniliowym
Składniki:
-
400 ml mleka,
-
1 laska wanilii,
-
1/3 szklanki cukru,
-
1 całe jajko,
-
3 żółtka,
-
ulubiona konfitura.
Sposób przygotowania:
- Ustawcie piekarnik na 140°C, a w międzyczasie przygotujcie masą budyniową.
- Mleko wlejcie do garnka i dodajcie do niego ziarenka wanilii. Zagotujcie.
- W czasie, gdy mleko się gotuje, do osobnego naczynia wbijcie jajko i trzy żółtka oraz wsypcie cukier. Wymieszajcie trzepaczką, aż się połączą.
- Rozmieszane jajka zahartujcie łyżką gorącego mleka, a następnie powoli wlejcie do nich całe zagotowane mleko. Podczas tej operacji nie zapominajcie o mieszaniu.
- Zdejmijcie powstałą pianę, a masę rozlejcie do małych, żaroodpornych miseczek.
- Ustawcie je w szczelnej foremce i wlejcie do niej wrzątek (do połowy miseczek).
- Foremkę z miseczkami wstawcie do nagrzanego piekarnika i pieczcie 30 minut.
- Po tym czasie wyłączcie piekarnik, jednak nie wyjmujcie z niego budyni. Dajcie im jeszcze 5 minut.
- Wystudzone budynie włóżcie do lodówki na kilka godzin.
- Podawajcie z ulubioną domową konfiturą lub z dodatkiem owoców sezonowych.
Smacznego!
Źródło: @kasiasokolowska_official Instagram, poezja-smaku.pl