Czekoladowy i waniliowy to dwa smaki, które przewodzą w rankingach budyniowej popularności. Można jednak pokusić się o inne smakowe rozwiązania, jak również dodatki w postaci świeżych owoców i konfitur.  

I na tym, wydawać by się mogło, kończy się budyniowe szaleństwo. Bo niby czym zastąpić samo gotowanie? Okazuje się, że można to zrobić, i to z ogromną korzyścią dla tego deseru. Doskonale wie o tym Kasia Sokołowska. 

Kim jest Katarzyna Sokołowska?

Kasia Sokołowska to reżyserka pokazów mody. Szerokiej publiczności jest dobrze znana jako jurorka w programie „Top Model". Podziwiana za siłę charakteru, osobowość i … nienaganną figurę. 

Zobacz także:

Jej słabością są desery. Na swoim instagramowym profilu dzieli się często kolejnymi zdjęciami smakowicie wyglądających słodkości. Wśród top przysmaków Kasi znalazł się m.in. pieczony budyń.  

[content:0_8156,,0_10089:undefined]

Kasia Sokołowska uwielbia pieczony budyń 

Gwiazda telewizji wprost przepada za tym deserem i jeżeli ma okazję, zamawia go w restauracjach. Ten ze zdjęcia na Instagramie został przygotowany przez jeden z hoteli w Karkonoszach. Można go jednak przyrządzić samodzielnie w domu, bez specjalnego nakładu sił i kosztów. Wystarczy piekarnik. 

Pieczony budyń to dobry pomysł nie tylko na deser, ale również na śniadanie. Robiony bez mąki, stanowi wspaniałą alternatywę dla osób, które nie tolerują glutenu. W jaki sposób się ścina? Za pomocą żółtek. Jest aksamitny i delikatny niczym krem, dlatego będziecie wracać do tego przepisu raz po raz.  Zobaczcie, jak przygotować to cudo. 

Przepis na pieczony domowy budyń o smaku waniliowym 

Składniki: 

  • 400 ml mleka, 

  • 1 laska wanilii, 

  • 1/3 szklanki cukru,  

  • 1 całe jajko,  

  • 3 żółtka, 

  • ulubiona konfitura.  

Sposób przygotowania: 

  1. Ustawcie piekarnik na 140°C, a w międzyczasie przygotujcie masą budyniową. 
  2. Mleko wlejcie do garnka i dodajcie do niego ziarenka wanilii. Zagotujcie. 
  3. W czasie, gdy mleko się gotuje, do osobnego naczynia wbijcie jajko i trzy żółtka oraz wsypcie cukier. Wymieszajcie trzepaczką, aż się połączą. 
  4. Rozmieszane jajka zahartujcie łyżką gorącego mleka, a następnie powoli wlejcie do nich całe zagotowane mleko. Podczas tej operacji nie zapominajcie o mieszaniu. 
  5. Zdejmijcie powstałą pianę, a masę rozlejcie do małych, żaroodpornych miseczek. 
  6. Ustawcie je w szczelnej foremce i wlejcie do niej wrzątek (do połowy miseczek).
  7. Foremkę z miseczkami wstawcie do nagrzanego piekarnika i pieczcie 30 minut. 
  8. Po tym czasie wyłączcie piekarnik, jednak nie wyjmujcie z niego budyni. Dajcie im jeszcze 5 minut. 
  9. Wystudzone budynie włóżcie do lodówki na kilka godzin. 
  10. Podawajcie z ulubioną domową konfiturą lub z dodatkiem owoców sezonowych. 

Smacznego! 

Źródło: @kasiasokolowska_official Instagram, poezja-smaku.pl