Jurorka Top Model Kasia Sokołowska uwielbia ten deser. Tego budyniu się nie gotuje
Ons/Flickr
Newsy

Przepis na budyń bez gotowania. Jurorka „Top Model” Kasia Sokołowska uwielbia ten deser

Budyń to smaczny, prosty i pełnowartościowy deser, który lubią i młodzi, i starzy. Zobaczcie, za jaką wersją tego przysmaku przepada jurorka „Top Model” – Katarzyna Sokołowska. 

Czekoladowy i waniliowy to dwa smaki, które przewodzą w rankingach budyniowej popularności. Można jednak pokusić się o inne smakowe rozwiązania, jak również dodatki w postaci świeżych owoców i konfitur.  

I na tym, wydawać by się mogło, kończy się budyniowe szaleństwo. Bo niby czym zastąpić samo gotowanie? Okazuje się, że można to zrobić, i to z ogromną korzyścią dla tego deseru. Doskonale wie o tym Kasia Sokołowska. 

Kim jest Katarzyna Sokołowska?

Kasia Sokołowska to reżyserka pokazów mody. Szerokiej publiczności jest dobrze znana jako jurorka w programie „Top Model". Podziwiana za siłę charakteru, osobowość i … nienaganną figurę. 

Jej słabością są desery. Na swoim instagramowym profilu dzieli się często kolejnymi zdjęciami smakowicie wyglądających słodkości. Wśród top przysmaków Kasi znalazł się m.in. pieczony budyń.  

Zobacz także
Smażony budyn podbija internet. Zrobicie go w parę minut.

Smażony budyń podbija cały świat. Ten deser zrobicie w parę minut

Joanna Przetakiewicz podała przepis na jagodzianki. Dzięki temu składnikowi są puszyste jak chmurka

Tak Joanna Przetakiewicz robi swoje jagodzianki. Dzięki 1 składnikowi są puszyste jak chmurka 

Kasia Sokołowska uwielbia pieczony budyń 

Gwiazda telewizji wprost przepada za tym deserem i jeżeli ma okazję, zamawia go w restauracjach. Ten ze zdjęcia na Instagramie został przygotowany przez jeden z hoteli w Karkonoszach. Można go jednak przyrządzić samodzielnie w domu, bez specjalnego nakładu sił i kosztów. Wystarczy piekarnik. 

Pieczony budyń to dobry pomysł nie tylko na deser, ale również na śniadanie. Robiony bez mąki, stanowi wspaniałą alternatywę dla osób, które nie tolerują glutenu. W jaki sposób się ścina? Za pomocą żółtek. Jest aksamitny i delikatny niczym krem, dlatego będziecie wracać do tego przepisu raz po raz.  Zobaczcie, jak przygotować to cudo. 

Przepis na pieczony domowy budyń o smaku waniliowym 

Składniki: 

  • 400 ml mleka, 

  • 1 laska wanilii, 

  • 1/3 szklanki cukru,  

  • 1 całe jajko,  

  • 3 żółtka, 

  • ulubiona konfitura.  

Sposób przygotowania: 

  1. Ustawcie piekarnik na 140°C, a w międzyczasie przygotujcie masą budyniową. 
  2. Mleko wlejcie do garnka i dodajcie do niego ziarenka wanilii. Zagotujcie. 
  3. W czasie, gdy mleko się gotuje, do osobnego naczynia wbijcie jajko i trzy żółtka oraz wsypcie cukier. Wymieszajcie trzepaczką, aż się połączą. 
  4. Rozmieszane jajka zahartujcie łyżką gorącego mleka, a następnie powoli wlejcie do nich całe zagotowane mleko. Podczas tej operacji nie zapominajcie o mieszaniu. 
  5. Zdejmijcie powstałą pianę, a masę rozlejcie do małych, żaroodpornych miseczek. 
  6. Ustawcie je w szczelnej foremce i wlejcie do niej wrzątek (do połowy miseczek).
  7. Foremkę z miseczkami wstawcie do nagrzanego piekarnika i pieczcie 30 minut. 
  8. Po tym czasie wyłączcie piekarnik, jednak nie wyjmujcie z niego budyni. Dajcie im jeszcze 5 minut. 
  9. Wystudzone budynie włóżcie do lodówki na kilka godzin. 
  10. Podawajcie z ulubioną domową konfiturą lub z dodatkiem owoców sezonowych. 

Smacznego! 

Źródło: @kasiasokolowska_official Instagram, poezja-smaku.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Mleko księżycowe: napój o pięknej nazwie, a jeszcze lepszych właściwościach. Dlaczego warto je pić?
Adobe Stock
Newsy
Mleko księżycowe: napój o pięknej nazwie, a jeszcze lepszych właściwościach. Dlaczego warto je pić?
Pomaga zasnąć, redukuje stres, przezwycięża zmęczenie. Mleko księżycowe to nowy trend w mediach społecznościowych, ale okazuje się, że to napój znany w Polsce od pokoleń!

Mleko księżycowe – marzycielska i egzotyczna nazwa tego napoju sprawia, że wydaje się on być nieznany i wyjątkowo wymyślny. To jednak napój, który serwowały wam już wasze babcie! Mleko księżycowe – co to takiego? Ten naturalny napój stosowany jest jako lek na bezsenność, a także przeziębienia, ból gardła czy stany zapalne. Mleko księżycowe to tak naprawdę ciepłe mleko, do którego dodawane są naturalne dodatki w postaci miodu czy owoców. Napój ten często jest też barwiony naturalnymi kolorami, które sprawiają, że wygląda wyjątkowo pięknie i często pojawia się w mediach społecznościowych pod hasztagiem „moonmilk”.          Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Nutra Organics (@nutraorganics) Jak działa mleko księżycowe? Mleko z dodatkiem miodu i niektórych owoców zawiera aminokwas tryptofan, który: Wspomaga relaks Niweluje napięcie Reguluje cykl snu Przyspiesza zasypianie.  Dostarcza także dużych ilości białka i innych składników odżywczych. Ciepłe mleko od dawna znane jest ze swoich właściwości uspokajających i poleca się spożywać je właśnie przed snem – najczęściej proponuje się je dzieciom, ale działa ono także na dorosłych. Co można dodać do mleka księżycowego, aby zadziałało usypiająco? Miód Masło Kurkumę Płatki kwiatów (np. chabry) Cynamon Gałkę muszkatołową Imbir inne przyprawy korzenne. Przepisów na mleko księżycowe jest w sieci bardzo wiele - wybierzcie takie, które najbardziej wam posmakuje i spełni wasze oczekiwania co do działania....

Kasia Cichopek pokazała kaloryfer na brzuchu. Zdrowa dieta i treningi z Anną Lewandowską czynią cuda
ONS.pl
Newsy
Kasia Cichopek pokazała kaloryfer na brzuchu. Zdrowa dieta i treningi z Anną Lewandowską czynią cuda
Kasia Cichopek ma za sobą wprost niewiarygodną metamorfozę wyglądu. Jak jej się udało osiągnąć tak imponujące rezultaty?

Kasia Cichopek zyskała ogromną popularność grając w serialu „M jak miłość", w którym występuje już od ponad 21 lat. Produkcja jest jednym z najchętniej oglądanych seriali w Polsce – każdy odcinek śledzą ponad 4 miliony Polaków. Rola Kingi Zduńskiej przyniosła Kasi ogromną rozpoznawalność i sporą rzeszę fanów. Tylko na Instagramie obserwuje ją obecnie prawie pół miliona osób a liczba ta stale rośnie. Męska część publiczności pokochała Kasię za jej zmysłowe, kobiece kształty, które stały się jej znakiem rozpoznawczym. W ostatnim czasie aktorki zrobiło się jednak jakby nieco mniej. Czyżby była na jakiejś specjalnej diecie?         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Katarzyna Cichopek (@katarzynacichopek) Sekret szczupłej figury Kasi Cichopek Kasia Cichopek jest przez wielu uznawana za polską Salmę Hayek. Wystarczy spojrzeć na jej obfity biust, zaokrąglone biodra i szczupłą talię. Czemu aktorka zawdzięcza swoją imponującą formę? Okazuje się, że Kasia zrezygnowała jakiś czas temu ze śmieciowego jedzenia i bardzo poważnie wzięła się za regularne ćwiczenia. Dzień zaczynam od śniadania, które składa się z naturalnego jogurtu z muesli i owocami. Na drugie śniadanie jem zupę warzywną, np. z dyni. Na obiad albo kurczaka, albo rybę, do wyboru ryż lub kasza. No i oczywiście dużo warzyw. Uwielbiam podwieczorek. Wtedy mogę zjeść galaretkę, kisiel lub budyń. A na kolację jem dwie małe kanapeczki z ciemnego pieczywa, pasty z makreli lub jajek i warzywa – poinformowała Kasia Cichopek przyznając, że od ponad...

Nalesniki Justyny Żyły
ONS.pl/Flickr
Newsy
Justyna Żyła przygotowuje naleśniki w nietypowy sposób. Próbowaliście kiedyś takiej wersji?
Nietypowym pomysłem na naleśniki podzieliła się ostatnio Justyna Żyła. Osoby obserwujące jej profil w serwisie Instagram były zachwycone.

Jednego nie można odmówić Justynie Żyle. Była żona naszego świeżo upieczonego mistrza świata w skokach narciarskich ma… żyłkę do gotowania. Eks-małżonka Piotra Żyły raz po raz dzieli się w sieci swoimi nowinkami kulinarnymi. Tym razem zaserwowała fanom ciekawe „rwane naleśniki”. Prośbom o przepis od Justyny na niezwykłe, porwane naleśniki z truskawkową nie było końca. W końcu Justyna ugięła się i podała recepturę. Czujni fani Żyły dopatrzyli się w jej przepisie podobieństwa do tradycyjnego austriackiego i niemieckiego przepisu, czyli kaiserschmarrn.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Justyna (@justynazyla) Skąd pochodzi przepis na rwane naleśniki Justyny Żyły? Ta groźnie brzmiąca z niemiecka nazwa to określenie na deser, który można po polsku określić jako omlet cesarski. W rzeczy samej więcej wspólnego ma kaiserschmarrn z naleśnikami niż z kojarzonym ze słonym śniadaniem omletem. Podaje się go z dżemami, galaretkami, konfiturami i innymi słodkimi dodatkami. A jak go przygotować? O tym w podanym przez nas poniżej oryginalnym przepisie na omlet cesarski prosto z południowych Niemiec i Austrii. Przepis na omlet cesarski (rwane naleśniki) Składniki: 6 jajek Szklanka mąki pszennej Szklanka mleka 2 łyżeczki cukru waniliowego lub starta laska wanilii Szczypta soli 4 łyżki masła Cukier puder Powidła śliwkowe, dżem truskawkowy, słodkie galaretki  i konfitury, prażone jabłka – opcjonalne dodatki jak do tradycyjnych naleśników Przygotowanie: W misce...

Kasia Cichopek
ons
Newsy
Kasia Cichopek zdradziła, co je na kolację. Ile już dzięki temu schudła?
Kasia Cichopek chudnie w oczach. Gwiazda serialu „M jak Miłość” postanowiła zdradzić, jak wygląda jej dieta. Dzięki niej zrzuciła już 3 kilogramy, a to dopiero początek.

Znana aktorka i tancerka, Kasia Cichopek, to jedna z najpiękniejszych twarzy polskiego show-biznesu. Można by pomyśleć, że gwiazda ma wszystko – kochającego męża, dwójkę dzieci, piękny dom, rozwijającą się karierę i niespotykaną aparycję. Okazuje się jednak, że tancerka zmaga się z kilkoma nadprogramowymi kilogramami, które właśnie próbuje zrzucić. Dieta Kasi Cichopek Fani Kasi Cichopek zauważyli, że gwiazdka w ostatnim czasie nieco schudła. Na jej mediach społecznościowych pojawiło się więc mnóstwo pytań o jej sposób żywienia. Aktorka postanowiła jednak zdradzić swoją tajemnicę dopiero w rozmowie z dziennikarzami "Super Expressu".  Dzień zaczynam od śniadania, które składa się z naturalnego jogurtu z musli i owocami. Na drugie śniadanie jem zupę warzywną, np. z dyni. Na obiad albo kurczaka, albo rybę, do wyboru ryż lub kasza. No i oczywiście dużo warzyw. Uwielbiam podwieczorek. Wtedy mogę zjeść galaretkę, kisiel lub budyń. A na kolację jem dwie małe kanapeczki z ciemnego pieczywa, pasty z makreli lub jajek i warzywa – poinformowała Kasia Cichopek. Okazało się, że Cichopek korzysta z tak zwanej diety pudełkowej, czyli nie gotuje samodzielnie. Jedzenie pod same drzwi codziennie przywozi jej kurier. W paczce znajduje się pięć starannie zbilansowanych posiłków. Koszt takiego sposobu żywienia to ok. 1500 złotych miesięcznie. Od października zeszłego roku korzystam z diety light box. Muszę przyznać, że od tego czasu moja figura bardzo się zmieniła. Ciało jest jędrniejsze, figura smuklejsza, mimo iż schudłam ok. 3 kg, wyglądam, jakbym schudła więcej - wyznała aktorka. Kasia Cichopek dużo ćwiczy Oczywiście nowa figura Kasi Cichopek to również zasługa wielu godzin spędzonych z trenerem personalnym. Kiedy siłownie były otwarte, aktorka starała się...