Jurorka Top Model Kasia Sokołowska uwielbia ten deser. Tego budyniu się nie gotuje
Ons/Flickr
Newsy

Przepis na budyń bez gotowania. Jurorka „Top Model” Kasia Sokołowska uwielbia ten deser

Budyń to smaczny, prosty i pełnowartościowy deser, który lubią i młodzi, i starzy. Zobaczcie, za jaką wersją tego przysmaku przepada jurorka „Top Model” – Katarzyna Sokołowska. 

Czekoladowy i waniliowy to dwa smaki, które przewodzą w rankingach budyniowej popularności. Można jednak pokusić się o inne smakowe rozwiązania, jak również dodatki w postaci świeżych owoców i konfitur.  

I na tym, wydawać by się mogło, kończy się budyniowe szaleństwo. Bo niby czym zastąpić samo gotowanie? Okazuje się, że można to zrobić, i to z ogromną korzyścią dla tego deseru. Doskonale wie o tym Kasia Sokołowska. 

Kim jest Katarzyna Sokołowska?

Kasia Sokołowska to reżyserka pokazów mody. Szerokiej publiczności jest dobrze znana jako jurorka w programie „Top Model". Podziwiana za siłę charakteru, osobowość i … nienaganną figurę. 

Jej słabością są desery. Na swoim instagramowym profilu dzieli się często kolejnymi zdjęciami smakowicie wyglądających słodkości. Wśród top przysmaków Kasi znalazł się m.in. pieczony budyń.  

Zobacz także
Smażony budyn podbija internet. Zrobicie go w parę minut.

Smażony budyń podbija cały świat. Ten deser zrobicie w parę minut

Joanna Przetakiewicz podała przepis na jagodzianki. Dzięki temu składnikowi są puszyste jak chmurka

Tak Joanna Przetakiewicz robi swoje jagodzianki. Dzięki 1 składnikowi są puszyste jak chmurka 

Kasia Sokołowska uwielbia pieczony budyń 

Gwiazda telewizji wprost przepada za tym deserem i jeżeli ma okazję, zamawia go w restauracjach. Ten ze zdjęcia na Instagramie został przygotowany przez jeden z hoteli w Karkonoszach. Można go jednak przyrządzić samodzielnie w domu, bez specjalnego nakładu sił i kosztów. Wystarczy piekarnik. 

Pieczony budyń to dobry pomysł nie tylko na deser, ale również na śniadanie. Robiony bez mąki, stanowi wspaniałą alternatywę dla osób, które nie tolerują glutenu. W jaki sposób się ścina? Za pomocą żółtek. Jest aksamitny i delikatny niczym krem, dlatego będziecie wracać do tego przepisu raz po raz.  Zobaczcie, jak przygotować to cudo. 

Przepis na pieczony domowy budyń o smaku waniliowym 

Składniki: 

  • 400 ml mleka, 

  • 1 laska wanilii, 

  • 1/3 szklanki cukru,  

  • 1 całe jajko,  

  • 3 żółtka, 

  • ulubiona konfitura.  

Sposób przygotowania: 

  1. Ustawcie piekarnik na 140°C, a w międzyczasie przygotujcie masą budyniową. 
  2. Mleko wlejcie do garnka i dodajcie do niego ziarenka wanilii. Zagotujcie. 
  3. W czasie, gdy mleko się gotuje, do osobnego naczynia wbijcie jajko i trzy żółtka oraz wsypcie cukier. Wymieszajcie trzepaczką, aż się połączą. 
  4. Rozmieszane jajka zahartujcie łyżką gorącego mleka, a następnie powoli wlejcie do nich całe zagotowane mleko. Podczas tej operacji nie zapominajcie o mieszaniu. 
  5. Zdejmijcie powstałą pianę, a masę rozlejcie do małych, żaroodpornych miseczek. 
  6. Ustawcie je w szczelnej foremce i wlejcie do niej wrzątek (do połowy miseczek).
  7. Foremkę z miseczkami wstawcie do nagrzanego piekarnika i pieczcie 30 minut. 
  8. Po tym czasie wyłączcie piekarnik, jednak nie wyjmujcie z niego budyni. Dajcie im jeszcze 5 minut. 
  9. Wystudzone budynie włóżcie do lodówki na kilka godzin. 
  10. Podawajcie z ulubioną domową konfiturą lub z dodatkiem owoców sezonowych. 

Smacznego! 

Źródło: @kasiasokolowska_official Instagram, poezja-smaku.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co zrobić, by masa budyniowa wyszła delikatna i puszysta? Zróbcie 1 rzecz z masłem
Adobe Stock
Newsy
Co zrobić, by masa budyniowa wyszła delikatna i puszysta? Zróbcie 1 rzecz z masłem
W czym tkwi sekret lekkiego ciasta z budyniem? Kluczowe jest przygotowanie masy, a właściwie odpowiednie postępowanie z masłem.

Ciasto z budyniową masą i owocami to smaczny pomysł na prosty, letni deser. Możecie zrobić takie ciasto zupełnie nie używając piekarnika, jeśli zdecydujecie się użyć gotowego biszkoptu. Wystarczy wylać na niego budyniową masę, dodać galaretkę, owoce i gotowe! Sekret delikatnej i sprężystej masy budyniowej tkwi w przygotowaniu masła, które dodaje się na koniec do budyniu. Masło powinno się ucierać odpowiednio długo, nawet przez około 7 minut, by stało się wspaniale puszyste. Jeśli ograniczacie zwykle czas miksowania, masa może wyjść wam zbyt zbita i mało apetyczna. Wykorzystajcie poniższy przepis na przygotowanie letniego ciasta z owocami i budyniem! Przepis na biszkoptowe ciasto z budyniem i truskawkami Do przygotowania delikatnego ciasta z budyniem i owocami potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Na biszkopt: 1 szklanka cukru pudru ¾ szklanki mąki pszennej 6 jaj 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu Na masę: 6 jaj 500 ml mleka 300 g masła 100 g cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 opakowanie cukru waniliowego Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe oraz pół kilograma świeżych truskawek do dekoracji. Przygotowanie:  Najpierw przygotujcie biszkopt. Oddzielcie żółtka od białek i wlejcie białka do miski. Ubijcie je na sztywno, dodając stopniowo cukier. Następnie, wciąż ubijając, dodajcie ocet, żółtka, proszek do pieczenia oraz mąkę.  Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni. Gotową masę wylejcie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczcie przez 20 minut.  Następnie do miski wlejcie szklankę mleka, 6 żółtek, mąkę i wymieszajcie wszystko do uzyskania gładkiej...

Ciasto drożdżowe wyjdzie puszyste i lekkie tylko wtedy, gdy zrobicie z jajami tę 1 rzecz
Adobe Stock
Newsy
Ciasto drożdżowe wyjdzie puszyste i lekkie tylko wtedy, gdy zrobicie z jajami tę 1 rzecz
Jakie wychodzą wam ciasta drożdżowe? Mocno wyrośnięte czy niekoniecznie? Sposób na puszystą drożdżówkę jest bardzo prosty – wypróbujcie ten przepis!

Lekkie i puszyste ciasto drożdżowe, to znakomity dodatek do kawy albo pomysł na drugie śniadanie. Choć wysokie kawałki takiego ciasta wyglądają imponująco, to nie jest ono wcale tak kaloryczne! Jeśli nie wiecie co zrobić, by wasza drożdżówka tak pięknie wyrosła, mamy dla was małą radę – następnym razem użyjcie do pieczenia samych żółtek jajek. W cieście nie powinna się znaleźć nawet odrobina białka. Zapytacie pewnie: a niby dlaczego? Owszem, pieczenie ciasta drożdżowego z dodatkiem białek jest możliwe. Niektóre gospodynie specjalnie je nawet ubijają na pianę, by uzyskać wiadomy efekt. Łatwiej jest jednak z nich zrezygnować i w ten sposób uniknąć tego, że ciasto jest zwarte, sztywne i słabo wyrośnięte. Nic w tym dziwnego - w końcu do najbardziej delikatnych muślinowych babek wielkanocnych cukiernicy dodają nawet całe tuziny żółtek. W ten sposób wypiek otrzymuje nie tylko wspaniałą żółtawą barwę, ale też fantastyczne właściwości. Miękki i puszysty miąższ z drożdżówki na żółtkach nie ma sobie równych. Dla oszczędnych mamy komunikat. Spokojnie, nic się nie zmarnuje – z białek można później zrobić smaczną bezę. Sprawdźcie poniższy przepis na puszyste ciasto drożdżowe, które piecze się użyciem żółtek. Przepis na puszyste ciasto drożdżowe Do przygotowania idealnego, puszystego ciasta drożdżowego, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Do zaczynu: 80 g pszennej mąki 60 g świeżych drożdzy Pół szklanki ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru Do ciasta: Niecałe 5 szklanek pszennej mąki 1 szklanka mleka ¾ szklanki cukru ¾ kostki masła 2 garści rodzynek 8 dużych żółtek Na kruszonkę: Niecała szklanka pszennej mąki Pół szklanki cukru Pół kostki masła Przygotowanie Do dużej...

Zdrowe lody bez grama mleka. Anna Lewandowska robi je na mleczku kokosowym
ONS.pl, AdobeStock
Newsy
Zdrowe lody bez grama mleka. Anna Lewandowska robi je na mleczku kokosowym
Wypróbujcie przepis Ani Lewandowskiej na pyszne, delikatne lody na mleczku kokosowym. Trudno im się oprzeć!

Nie ma lepszej przekąski w gorący dzień niż lody. Najlepiej domowe. A żeby były jeszcze zdrowsze, spróbujcie je zrobić w zupełnie inny sposób. Przepis na takie lody podaje Ania Lewandowska, która nie używa do ich w ogóle mleka ani śmietanki. Kluczowym składnikiem jest za to delikatne mleczko kokosowe. Sprawdźcie, jak zrobić takie zdrowe, wegańskie lody.  Przepis Anny Lewandowskiej na lody na mleczku kokosowym Do przygotowania porcji lodów wegańskich dla dwóch osób będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: 1 szklanka mleczka kokosowego pół szklanki wiórków kokosowych 1 banan garść owoców leśnych  ekstrakt z wanilii Przygotowanie: Obierzcie banana i rozgniećcie widelcem. Do miski z bananem wlejcie szklankę mleczka kokosowego oraz kilka kropli ekstraktu z wanilii dla smaku. Wszystko zblendujcie na jednolitą masę i wstawcie do zamrażarki. Po godzinie lody będą już gotowe, ale jeśli chcecie, by masa była bardziej puszysta, mieszajcie ją co godzinę i odstawiajcie do zamrażarki przez około 4-5 godzin.  Podawajcie posypane wiórkami kokosowymi z dodatkiem owoców leśnych (lub innych, świeżych owoców). Smacznego! Dlaczego warto jeść lody wegańskie? Lody weganskie, niezawierające mleka czy śmietanki stają się coraz bardziej popularne. Można tutaj wyróżnić kilka czynników. Składniki do przyrządzenia takich lodów, jak na przykład mleczko kokosowe, od kilku lat są o wiele bardziej dostępne oraz tańsze. Do tego wiele osób decyduje się na przejście na dietę wegańską lub bezlaktozową ze względu na zdrowie. Kolejnym, ważnym dla niektórych czynnikiem jest kaloryczność- lody bez tłustej śmietanki są znacznie mniej kaloryczne i tym samym bezpieczniejsze do spożywania na diecie odchudzającej....

Zapalcie w kuchni świecę i poczekajcie. Dzięki tej sztuczce szybko pozbędziecie się owocówek
AdobeStock
Newsy
Chcecie pozbyć się z domu muszek owocówek? Zróbcie tę 1 rzecz i zapalcie w kuchni świecę
Tego sposobu na muszki owocówki jeszcze nie znaliście - szybko poradzicie sobie z uciążliwym problemem.

Muszki owocówki to zmora w niemal każdej kuchni, gdy tylko na zewnątrz zrobi się nieco cieplej. Zwabione zapachem dojrzałych owoców, a nawet wina, owocówki szybko pojawiają się chmarami w domach i mieszkaniach. Czy wiecie, jak można sobie z nimi poradzić? Poznajcie ciekawy sposób na pozbycie się tych owadów - potrzebna wam będzie… świeca i trochę cierpliwości.  Trik ze świeczką na muszki owocówki Owocówki uwielbiają zapach dojrzałych, a wręcz przejrzałych i fermentujących owoców. Można wręcz powiedzieć z przymrużeniem oka, że te owady to nieźli alkoholicy! Lubią też zapach otwartego wina. Możecie wykorzystać ich słabość do owoców przeciwko nim, do czego przyda się wam świeca.  Ustawcie świecę na talerzyku i wlejcie na niego odrobinę czegoś słodkiego - na przykład wyciśnięty sok z dojrzałej brzoskwini, kawałki lekko już gnijących truskawek czy innych owoców, które będą przynętą na owocówki. Wieczorem zapalcie świecę i postawcie ją w bezpiecznym miejscu w kuchni, blisko owoców, na których żerują muszki. Zgaście światło i poczekajcie - zwabione jasnym płomieniem oraz nęcącym zapachem owady będą latać blisko świecy. W efekcie większość muszek spali się od latania zbyt blisko płomienia lub utopią się w słodkim soku na talerzyku.  Uważajcie, w jaki miejscu stawiacie świecę - przypilnujcie, by powierzchnia była stabilna oraz aby nad świecą nie znajdowało się nic, co mogłoby się zapalić.  Jak poradzić sobie z muszkami owocówkami? Owocówki przylatują do domu z zewnątrz, jednak często sami przynosimy je ze sklepu. Owady te składają jaja na owocach i wylęgają się już w naszych kuchniach. By ograniczyć ryzyko wystąpienia plagi owocówek, stosujcie się do tych zasad: kupujcie tyle owoców, ile jesteście w stanie zjeść - leżące w kuchni i psujące się owoce natychmiast...