Polska bizneswoman Joanna Przetakiewicz ma nie tylko żyłkę do interesów, ale i do gotowania. Celebrytka uwielbia dzielić się na Instagramie własnymi przepisami na różne dania, a szczególnie desery (choć trudno uwierzyć w to, że Joanna naprawdę je zjada, patrząc na jej wyjątkowo zgrabną sylwetkę...). W najnowszym poście pokazuje, jak robi kawę bombón, która zdecydowanie do dietetycznych nie należy. Skusilibyście się?

Przepis na café bombón według Joanny Przetakiewicz

W przypadku tej kawy umiar nie ma żadnego znaczenia - jest wręcz przeciwwskazany! Nie żałujcie sobie mleka ani bitej śmietany. Do przygotowania takiej kawy potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • 1 porcja espresso

  • około 50 ml mleka skondensowanego (wedle uznania, jak pisze Joanna)

  • 2 łyżki bitej śmietany

Przygotowanie:

  1. Zaparzcie espresso i przelejcie do szklanki.

  2. Do espresso wlejcie około 50 ml mleka skondensowanego lub więcej. Jak podkreśla Joanna, to nie jest kawa odchudzająca, dlatego mleka nie ma co żałować!

  3. Na sam koniec połóżcie delikatnie łyżką na powierzchni bitą śmietanę. Gotowe!

Do kawy koniecznie dobierzcie sobie jeszcze coś słodkiego - tak, jak poleca Joanna:

Zobacz także:

- Do tego chrupiące, najlepiej chwilę temu wyjęte z pieca ciastko z owocami i...

Kto by się oparł? Ja nie dałam rady. Za to kocham wakacje. Te w domu również - pisze Joanna Przetakiewicz na Instagramie

Café bombón, czyli energetyzująca słodycz

Przygotowana przez Joannę Przetakiewicz café bombón to napój, który wywodzi się z Hiszpanii. Słowo „bombón” oznacza czekoladkę bądź cukierka, co rewelacyjnie oddaje smak tej kawy. Mleko i śmietanka z kawową nutą smakują wprost idealnie. Poleca się przyrządzać tę kawę w proporcji 1:1, czyli 50 ml słodkiego mleka skondensowanego na 50 ml espresso. Można jednak dodać jeszcze więcej mleka, gdy ma się ochotę na bardzo słodką café bombón.

Wyjątkowym łasuchom posmakuje wersja, którą przyrządza Joanna Przetakiewicz, czyli z bitą śmietaną. Zamiast niej, można też wlać spienione mleko. Najważniejszy jest jednak sposób podania - café bombón koniecznie powinna być serwowana w przezroczystych szklankach, żeby można było podziwiać wszystkie jej warstwy. Co powiecie na taką kawę?

Źródło: joannaprzetakiewicz/Instagram, cafessima.pl