Joanna Przetakiewicz: „Hot dogi ze stacji benzynowej to mój ulubiony przysmak”. Jest się czym chwalić?
ONS/Pixabay
Newsy

Joanna Przetakiewicz ulubione jedzenie kupuje na stacji benzynowej. Czym się zajada?

Joanna Przetakiewicz słynie z niesamowitej figury i zadbanego ciała. Aż trudno uwierzyć, że projektantka uwielbia zajadać się... fast foodami. Jak ona to robi, że nie tyje?
Anna Borkowska
maj 21, 2021

Joanna Przetakiewicz to polska projektantka mody, założycielka i dyrektor kreatywna domu mody La Mania oraz pomysłodawczyni akcji Era Nowych Kobiet. Niewiele osób wie, że Joanna jest z zawodu radcą prawnym i prowadzi sieć klinik dentystycznych. Prywatnie jest żoną producenta programów telewizyjnych Rinke Rooyensa oraz mamą trzech dorosłych synów, którzy są owocem jej pierwszego małżeństwa.

Przetakiewicz była też wieloletnią partnerką słynnego polskiego miliardera i przedsiębiorcy Jana Kulczyka, Biznesmen zmarł 29 lipca 2015 r. w Wiedniu w wyniku powikłań po zabiegu kardiologicznym.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Niesamowita figura Joanny

Mimo iż Joanna Przetakiewicz ma już 53 lata, wciąż może się poszczycić smukłym i zgrabnym ciałem. Jak ona to robi? Czy jest na jakiejś specjalnej diecie? 

Patrząc na smukłą figurę projektantki wydawać, by się mogło, że żywi się ona tylko odżywczymi smoothie i liśćmi sałaty, ale rzeczywistość może was zaskoczyć. Przetakiewicz spożywa sporo kalorii. W jednym z wywiadów gwiazda przyznała, że odkąd skończyła 50 lat, regularnie zajada się... fast foodami, a najbardziej lubi jeść hot dogi ze stacji benzynowych. Przetakiewicz uwielbia też kotlety de volaille.

Zobacz także

Tyle słyszałam, że po "50" zacznę tyć. A ja wcale nie tyję, a wręcz chudnę. Moje koleżanki się śmieją, że ciągle jem kotlety mielone z indyka, hot dogi, frytki, hamburgery i zamiast przybierać na wadze, to tracę kilogramy. A już hot dogi ze stacji benzynowej to mój ulubiony przysmak. Nie wyobrażam sobie bez nich życia - Joanna zdradziła „Faktowi”.

Jeżeli wy także jesteście miłośnikami hot dogów, odradzamy wam ich spożywanie. Hot dogi mogą z pozoru wydawać się kuszące – są ciepłe, smaczne i przyciągają chrupiącą bułką i sosami, ale hot dog ze stacji benzynowej to najgorsze, co możecie zrobić swojemu organizmowi.

Dlaczego hot dogi są takie niezdrowe?

Powodów jest co najmniej kilka.

  1. Hot dogi są pełne szkodliwych dla zdrowia azotanów. Azotany znajdują się w przetworzonym mięsie i działają jak konserwant. Ich regularne spożywanie znacząco zwiększa ryzyko wielu groźnych nowotworów.
  2. Zawierają dużo tłuszczu, który nie tylko niekorzystnie wpływa na naszą wagę, ale też na cały układ krwionośny, podnosząc ciśnienie, zwiększając ryzyko chorób serca oraz cukrzycy. Czy wiecie, że typowy wieprzowy hot dog zawiera 204 kalorie i 18 g całkowitego tłuszczu i 620 g sodu - i to przed dodaniem keczupu, musztardy i majonezu.
  3. Ponadto, badania wykazały, że dzieci, które jedzą 12 lub więcej hot-dogów w miesiącu, mają aż 9-krotnie zwiększone ryzyko zachorowania na białaczkę w porównaniu do dzieci, które w ogóle nie jedzą takiego jedzenia.

Jecie hot dogi? Róbcie to sporadycznie lub najlepiej - całkowicie wyeliminujcie je ze swojej diety.

Czytaj także: 

Komentarze
Świeczki zapachowe są trujące
Pixabay
Zdrowie Wyrzuć TE świeczki do kosza! Trujesz siebie i swoją rodzinę!
Romantyczna kolacja we dwoje, domowe SPA, mieszkanie przystrojone na święta – wiele osób nie wyobraża sobie ich bez pięknie pachnących świeczek wykonanych najczęściej z parafiny. Ta może być trująca!
Weronika Kępa
listopad 07, 2020

Świeczki to produkt, który z łatwością znajdziemy na wielu sklepowych półkach. Mnogość kuszących zapachów, uspokajającej lawendy, świątecznego jabłka z cynamonem lub orzeźwiającej pomarańczy sprawiają, że wręcz nie da się przejść obok nich obojętnie. Kuszą też swoim wyglądem i ceną. To jednak tylko pozory! Wyrzuć te świeczki do kosza Większość sklepowych świeczek wykonana jest z parafiny, czyli produktu pochodnego ropy naftowej. Ta podczas spalania wydziela trujące i niebezpieczne dla zdrowia związki chemiczne, między innymi aceton oraz benzen, znajdujące się na przykład w oleju napędowym. Można więc powiedzieć, że palenie tego typu świeczek jest równoznaczne z wizytą na stacji benzynowej! Produkt jest trujący dla wszystkich domowników nawet wtedy, gdy nie jest zapalony! Toksyczne związki unoszą się w powietrzu nawet przez wiele godzin po zgaszeniu świeczki. Ich systematyczne wdychanie może prowadzić do różnego rodzaju chorób układu oddechowego, między innymi astmy, a nawet do choroby nowotworowej! Nie tylko parafina jest trująca Świeczki mogą być trujące nie tylko przez parafinę. Duży wpływ na nasze zdrowie mają też ich zapachy tworzone w sposób chemiczny. Szkodliwe mogą okazać się też knoty wydzielające cząstki ołowiu! Niech twój dom zapachnie zdrowo Zamiast kupować trujące świeczki zapachowe zainwestuj w dyfuzor – urządzenie, które sprawi, że twój dom będzie pachniał czymkolwiek zamarzysz! Wystarczy wlać do niego niewielką ilość wybranego olejku eterycznego, a okres przedświąteczny w mig zapachnie cynamonem! Niezastąpione mogą okazać się też suszone skórki z owoców, na przykład z pomarańczy! Źródło: iqair.cn

Przeczytaj
Dziennikarka Polsat News zakażona koronawirusem
Adobe Stock
Gwiazdy Uwielbiana dziennikarka zakażona koronawirusem. Kilka lat temu walczyła z rakiem piersi
Dziennikarka o zakażeniu SARS-CoV-2 poinformowała w sobotę. Test na obecność koronawirusa wykonała trzy dni wcześniej, ale w izolacji, razem z rodziną, jest od poniedziałku.
Aleksandra Jaworska
listopad 04, 2020

  "Oby jak najwięcej z nas przechodziło COVID-19 bezobjawowo lub z objawami, które kładą do łóżka, a nie pod respirator" - apeluje dziennikarka Polsat News Joanna Górska, u której wykonano test z pozytywnym wynikiem na koronawirusa. Bliskie otoczenie dziennikarki JEST zakażone.  "Nasi znajomi, z którymi mieliśmy kontakt, również" - dodała Joanna Górska, która przebywa na domowej kwarantannie z synem Kacprem i partnerem Robertem. "Wychodzimy już na prostą" Jej syn Kacper przechodzi zakażenie SARS-CoV-2 bezobjawowo. "Ja i Robert (Szulc, partner dziennikarki - red.) trochę się pomęczyliśmy. Gorączka, ból pleców, głowy, oczu i kości, duszący kaszel. Wydaje się, że wychodzimy już na prostą" - podkreśla prezenterka. Przypadki pokazują, że zarówno przechodzenie wirusa bezobjawowo, jak i ze ściśle określonymi objawami jest powszechne i trudno określić co decyduje o sposobie w jaki dana osoba zmaga się z zakażeniem koronawirusa. Wspólna walka z rakiem Joanna Górska ma już za sobą poważne zdrowotne przejścia. Kilka lat temu padła diagnoza - rak piersi. Zainspirowana historią i potrzebą opowiedzenia swojej historii dziennikarka w październiku wydała książką pod znaczącym tytułem "Dziad. On silny, my silniejsi", w której można znaleźć zapis kilku miesięcy wspólnej walki z rakiem. Współautorem książki Joanny Górskiej jest jest życiowy partner - Robert Szulc.   Osoby przechodzące nowotwór są w szczególnej grupie ryzyka, jeżeli bierzemy pod uwagę zakażenie SARS-CoV-2. Istota choroby leży bowiem w odporności danego człowieka. Nowotworowa historia pacjenta stwarza więcej zagrożenia, jeśli chodzi o sam przebieg zachorowania, jak i nie...

Przeczytaj
Kotleciki z kalafiorem
Flickr/mimiczoko
Newsy Twoje dzieci nie lubią warzyw? Oto prosty sposób, by przemycić je w tradycyjnych kotlecikach
Warzywa powinniśmy jeść od najmłodszych lat. Jeśli wasze dzieci mają z tym problem, zróbcie danie, które z pewnością przypadnie im do gustu. Sami też będziecie się nim zajadać!
Aleksandra Jaworska
grudzień 01, 2020

Dziecięce podniebienie to prawdziwie wymagający konsument. Młodemu pokoleniu niełatwo dogodzić. Jest jednak kilka potraw, które maluchy zjedzą z przyjemnością. Przedstawiamy jedną z nich. Charakterystyczny zapach O ile kalafior nie zachęca nas swoim zapachem podczas gotowania, to z pewnością do jedzenia zachęcą nas jest jego wyjątkowe właściwości i bogaty skład. To jedno z warzyw, którego nie może zabraknąć w naszej codziennej diecie. Kalafior to warzywo, którego właściwości i wartości odżywcze powinien docenić każdy, nawet całkiem dorosły łakomczuch. Kalafior ma silne działanie przeciwnowotworowe, co zostało niejednokrotnie udowodnione naukowo. Ponadto kalafior pomoże ochronić przed wrzodami i jest wskazany dla osób z reumatyzmem. Spożywanie kalafiora, a także brokułów, może zmniejszyć ryzyko rozwoju agresywnego raka prostaty. Naukowcy z Ameryki Północnej i Kanady przekonują do częstego jedzenia kalafiora. Ich zdaniem warzywo zawiera substancje, które mogą mieć zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Ustalono, że dzienne spożycie 50 g kalafiora zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory jamy ustnej, gardła i krtani nawet o 28 procent! Przepis na kotlety mielone z kalafiorem Jeżeli jesteście fanami kalafiora i chcecie przekonać do jego smaku i zalet młodsze pokolenie, proponujemy wypróbowanie poniższego bardzo prostego przepisu. Wystarczy do tradycyjnych mielonych dodać pół małego kalafiora. Gwarantujemy, że wasze dzieci poproszą o dokładkę! Składniki: 1 kg mięsa mielonego wieprzowego, pół małego kalafiora, 2 jajka, 3 łyżki bułki tartej + bułka do obtaczania, sól, pieprz, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka pieprzu ziołowego, Olej do smażenia. Sposób przygotowania Płuczemy pod...

Przeczytaj
Marynowany śledź
Adobe Stock
Zdrowie Dlaczego warto jeść więcej marynowanego śledzia? Powody mogą cię zaskoczyć!
Śledzie najczęściej pojawiają się w naszych domach przy okazji świąt. Można więc powiedzieć, że jadamy je okazyjnie i dosyć sporadycznie. Mało osób przyrządza je spontanicznie na przekąskę. To duży błąd.
Weronika Kępa
listopad 10, 2020

Nie od dziś wiadomo, że ryby mają wiele cennych wartości odżywczych. Powinny więc stanowić jeden z podstawowych elementów naszej diety. Na szczególną uwagę zasługują między innymi przez wielu niedoceniane marynowane śledzie. Bez względu na to czy przygotujesz je w oleju, occie czy śmietanie, będą tak samo zdrowe. Lokalny produkt Śledzie powszechnie występują w Oceanie Atlantyckim, Morzu Północnym, ale również Morzu Bałtyckim! To nasza lokalna ryba, którą bez problemu dostaniesz w wielu sklepach, targach i stoiskach. Ich cena nie jest wygórowana. To tani przysmak, który może cieszyć twoje podniebienie nawet przez cały rok. Cenne wartości odżywcze Śledź marynowany to przede wszystkim źródło zdrowego tłuszczu, kwasu omega-3 i żelaza, ale również wielu witamin: A, B, D i E. Jego regularnie spożywanie pozytywnie wpływa na skórę i wzrok, a także kości, które stają się mocniejsze. Wspomniany kwas omega-3 pozytywnie wpływa na nasz metabolizm, a co za tym idzie na spalanie tłuszczu. Zmniejsza on również ryzyko zachorowania na nowotwór. Zawarte w śledziach wartości odżywcze rozwiązują też problemy z niedokrwistością, zmniejszają senność i pozytywnie wpływają na nasz nastrój. Ryby te zawierają także niewielką ilość rtęci co oznacza, że z powodzeniem mogą je jeść kobiety w ciąży. Źródło: mashed.com, zywienie.abczdrowie.pl

Przeczytaj