Jesteście rano senni? Sięgnijcie po te produkty. Działają lepiej niż kubek mocnej kawy
Adobe Stock
Newsy

Jesteście rano senni? Sięgnijcie po te produkty. Działają lepiej niż kubek mocnej kawy

Kawa to nie jedyne remedium na poranną senność. Zamiast picia tego smacznego, ale nie do końca zdrowego napoju, wybierzcie zdrowsze produkty.

Budzik o tak zwanej nieludzkiej porze to codzienna rutyna wielu z nas. Nic w tym dziwnego, że cała masa Polaków ratuje się od porannej „śpiączki” kubkiem mocnej i często czarnej kawy.

Mała czarna wbrew pozorom przynosi jednak bardzo krótkotrwały skutek. Jej działanie jest ograniczone, a poza tym picie jej na pusty żołądek to gotowy problem dla żołądka.

Zamiast kawy warto z rana jeść i pić inne rzeczy. Jakie? Rzućcie okiem na przygotowaną przez nas listę.

Na niej znajdziecie zarówno produkty, które dostarczą organizmowi orzeźwiającej energii poprzez cukry, ale też takie, które utrzymają organizm „w gotowości bojowej” poprzez dostarczenie mu białka.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co powinno się jeść z rana, by nie być sennym?

  • Gęste soki owocowe z miąższem
    Dojrzałe owoce wyciśnięte na klarowne soki dostarczają potrzebnej organizmowi z rana energii. Jednak ich działanie ulega znacznemu osłabieniu przez pozbawienie ich miąższu. To właśnie miąższ zapewnia przedłużenie procesu trawienia cukrów, a zatem dłuższe dostarczanie organizmowi energii. Ma to kluczowe znaczenie zwłaszcza w pierwszej połowie dnia.
  • Banany
    Są idealną słodką przekąską, która nie ma właściwości zwykłych słodyczy. Chodzi oczywiście o połączenie dużej ilości cukru roślinnego, czyli fruktozy i błonnika.
  • Daktyle
    W tym przypadku możemy mówić o podobnej mieszance energetyczno-błonnikowej jak w przypadku bananów. Daktyle to perfekcyjny zamiennik dla tuczących słodkości, które nie dają poczucia sytości.
    Różnicę poczujecie po zjedzeniu kilku daktyli. W przeciwieństwie do „wciągających” batoników i cukierków, przy jedzeniu daktyli ochota na słodycze przemija znacznie szybciej, a poza tym dostarczają one organizmowi prawdziwy energetyczny zastrzyk w sam raz na rano.
Zobacz także
anna nowak ibisz dieta

Oto co Anna Nowak-Ibisz je na śniadanie. Dzięki niemu ma świetną sylwetkę i jest pełna energii przez cały dzień

54-letnia Małgorzata Foremniak ma figurę 20-latki. Zdradziła przepis na lekki koktajl śniadaniowy

54-letnia Małgorzata Foremniak ma figurę 20-latki. Zdradziła przepis na lekki koktajl śniadaniowy

  • Jajka
    Stanowi cenne źródło białka, które jest z kolei rozkładane przez organizm w razie braku energii w postaci węglowodanów czy tłuszczu
  • Fasola
    Podobnie jak jajko jest cennym źródłem białka, tyle że tego zdrowszego, bo roślinnego. Oprócz tego dostarcza organizmowi błonnika i innych ważnych minerałów takich jak np. żelazo

Czytaj także:

Jedzcie garść tego produktu dziennie. Chroni przed osteoporozą i skutecznie czyści jelita
AdobeStock
Newsy
Jedzcie garść tego produktu dziennie. Chroni przed osteoporozą i czyści jelita jak miotełka
Te bardzo zdrowe owoce są przepyszne i mogą przy okazji wspomóc wasze zdrowie. Sprawdźcie, dlaczego warto włączyć je do swojej diety.

Kto nie miałby ochoty zjeść czegoś pysznego i przy okazji podreperować swoje zdrowie? Da się połączyć przyjemne z pożytecznym - pod warunkiem, że wybieracie takie produkty, które są nie tylko smaczne, ale też mają pozytywny wpływ na wasze zdrowie. Do tej grupy można zaliczyć daktyle, których szereg właściwości zdrowotnych sprawia, że jest to jedna z lepszych przekąsek dla organizmu. Sprawdźcie, jakie są ich właściwości i jak wykorzystać daktyle w kuchni.  Dlaczego warto jeść daktyle? Choć owoce palmy daktylowej są w naszym klimacie bardzo egzotyczne, można je bez żadnego problemu kupić w większości sklepów. Najczęściej są to daktyle suszone, które zawierają znacznie więcej cukru niż świeże. Trzeba to mieć na uwadze - nie wolno przesadzić z daktylami, jeśli chcecie nadal mieścić się w swoich spodniach! Warto jednak je jeść w rozsądnych ilościach, ze względu na właściwości zdrowotne daktyli: obniżają cholesterol  usprawniają pracę układu pokarmowego dzięki wysokiej zawartości błonnika mogą chronić przed rakiem dzięki zawartym w nich polifenolom przeciwdziałają zgadze wzmacniają kości pomagają w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi Jak wykorzystać daktyle w kuchni? Daktyle doskonale pasują do wielu potraw i deserów. Możecie dodać je do owsianki, twarogu, ciasta, sałatki, a nawet do kaszy. W ostatnich latach, prawdopodobnie głównie dzięki Annie Lewandowskiej, daktyle zdobyły sławę jako jeden z głównych składników „kulek mocy”, czyli przekąsek składających się z daktyli, orzechów, płatków owsianych, miodu i innych składników. Takie „kulki” mają co prawda dużo kalorii, jednak są to zdrowe kalorie, które dają organizmowi mnóstwo energii do działania.  Kto nie powinien jeść...

 Czym jest dieta Alleluja? Jej autor twierdzi, że wyleczył dzięki niej raka
Pixabay/Pixabay
Newsy
Czym jest dieta Alleluja? Jej autor twierdzi, że wyleczył dzięki niej raka
Czy słyszeliście kiedyś o czymś takim jak dieta Alleluja? Na czym ona polega i czy jest ona skuteczna w odchudzaniu?

Część z was być może słyszała kiedyś o diecie znanej jako biblijna dieta Alleluja. Jej pomysłodawcą jest pastor George M. Malkmus i jego żona Rhonda. Opracowali oni dietę w oparciu o to, co według nich „jest idealną dietą, którą Bóg przeznaczył dla nas do spożywania w Ogrodzie Eden". Jak zapewnia Malkmus, jego dieta składa się z naturalnych pokarmów Boga, które są „obfite w żywe enzymy, które odżywiają komórki i dostarczają naszemu organizmowi prawdziwej energii”. Pastor twierdzi, że dzięki tej diecie wyleczył się z raka. Niestety jednak nie dysponujemy dokumentacją medyczną na poparcie jego twierdzenia. Na czym polega dieta Alleluja? Dieta ta jest dietą wegańską. Jej wytyczne są bardzo proste: należy spożywać 85% surowej, nieprzetworzonej żywności pochodzenia roślinnego i 15% gotowanej żywności pochodzenia roślinnego. Ugotowana porcja jest zwykle spożywana pod koniec wieczornego posiłku. W diecie Alleluja zaleca się pomijanie śniadania i spożywanie tylko napojów z trawy jęczmiennej i soków ze świeżych warzyw, najlepiej zielonych. Na śniadanie poleca się przykładowo sałatkę ze świeżych owoców, pełnoziarnistą granolę, mleko migdałowe i tosty z kiełków z masłem migdałowym. Mięso, ryby, jajka, produkty mleczne, kofeina i alkohol są w tej diecie surowo zabronione. Dieta Alleluja obejmuje również stosowanie suplementów, które są sprzedawane na stronie internetowej Hallelujah Diet. Pokarmy polecane w diecie Alleluja: Porcja 85% Surowe i świeże soki warzywne Świeże owoce (ograniczone do nie więcej niż 15% dziennego spożycia) Surowe orzechy , masło orzechowe i nasiona Kiełkująca fasola Namoczone surowe płatki owsiane Oliwa z oliwek , olej lniany i awokado 15%...

Do czego służy patyczek w paczce suszonych daktyli? Zróbcie z nim tę 1 rzecz
Adobe Stock
Newsy
Do czego służy patyczek w paczce suszonych daktyli? Zróbcie nim tę 1 rzecz
Suszone daktyle to skarbnica witamin i minerałów. Są mniej kaloryczne od rodzynek, można używać ich do słodzenia, zamiast cukru. Tylko po co w paczce jest ten patyk?

Jeśli lubicie odkrywać ukryte funkcje przedmiotów jak choćby tę, do czego służy dziurka w patyczku lizaka, to mamy dla was kolejną odkrytą tajemnicę: wiemy, do czego służy patyczek dodawany do opakowań suszonych daktyli. Zanim ją jednak zdradzimy, przypomnijmy sekret patyczków od lizaków mających w środku dziurkę, przez którą przelatuje powietrze i wydaje gwiżdżący dźwięk. Ale to nie gwizdek jest prawdziwą funkcją tej dziurki. Służy ona do wlania w trakcie produkcji kropli syropu, który po stężeniu stabilizuje kulkę lizaka na patyczku. Dzięki temu lizak mocno się trzyma, nie ma więc ryzyka, że dziecko się nim zadławi. A czemu służy patyczek  dodawany do paczki daktyli? Skąd się wziął patyczek w opakowaniach suszonych daktyli? Daktyle to doskonała, sycąca i naturalna przekąska. W teorii można ją zabrać do pracy czy w podróż, żeby była ratunkiem na tzw. mały głód. Można byłoby to łatwo zrobić, gdyby jednak nie to, że suszone daktyle są lepkie i bardzo brudzą ręce. Jedzenie daktyli w czasie, gdy rąk używacie do innych czynności np. pisania na klawiaturze w pracy, czy drobienia notatek na uczelni, jest niemożliwe. Lepkie ręce utrudniają trzymanie długopisu i brudzą wszystko dookoła. Z pomocą przychodzi więc patyczek dołączany do opakowania daktyli. Używajcie go jak widelczyka, nadziewajcie owoc i na patyczku przenoście do ust. Palce pozostają czyste, a burczący brzuch wypełnia sycąca przekąska. Jeśli przyjrzycie się patyczkowi z daktyli, to zauważycie, że nie przypomina zwykłego patyczka do szaszłyków. Ma wymyślny kształt z wypustkami. Ten kształt też nie jest przypadkowy. Przypomina gałązkę, na której w naturze rosną daktyle. Dzięki temu używając patyczka jako widelczyka możecie mieć wrażenie, że zjadacie daktyle prosto z gałązki....

Ciągle czujecie się zmęczeni? Ten produkt jedzcie codziennie
Adobe Stock
Newsy
Ciągle czujecie się zmęczeni? Ten produkt jedzcie codziennie, a doda wam energii
Co warto jeść, żeby chciało się aktywnie żyć? Podpowiadamy.

Ledwie zaczął się dzień, a wy już czujecie się zmęczeni? Przysypiacie przed komputerem lub prowadząc w trasie samochód? Z wyjątkiem sytuacji, gdy zmęczenie jest objawem choroby, możecie łatwo poradzić sobie z nadmiernym zmęczeniem poprzez dietę. Wystarczy wiedzieć co jeść, żeby mieć więcej energii do życia. Buraki – doskonałe źródło sił witalnych Buraki potrafią zwiększyć wydolność organizmu nawet o 30 proc. Są smaczne, sycące i można je jeść w ogromnej liczbie potraw. Zawierają duże ilości żelaza, którego niedobór wzmaga uczucie zmęczenia. Znajdują się w nich też azotany – związek, poprawiający produktywność komórek zaopatrujących organizm w energię. Buraki są dobrym źródłem błonnika, dzięki temu usprawniają też prace jelit i ułatwiają odchudzanie. Zawierają dużą ilość witamin i minerałów. Są cenione za zawartość wszystkich witamin z grupy B: B1, B2, B3, B4, B5, B6, B9, B12, a także A i C. Mikroelementy zawarte w burakach to potas, magnez, żelazo, wapń, miedź, fosfor, mangan, chlor, fluor, sód, cynk, lit, bor. Chcąc zwiększyć spożywane ilości buraków, przygotowujcie je w różnej formie i różnych daniach. Wyciśnijcie sok z buraków i jabłek, ugotujcie je i jedzcie w sałatkach, jako zasmażaną jarzynkę czy cieniutko pokrojone buraczane carpaccio. Przygotowujcie z nich zupy oraz pieczcie w piekarniku, aby wydobyć z buraków najwięcej słodyczy. I nie zapominajcie o kiszonych burakach. Kiszonkę bardzo prosto można wykonać w domu i zapewnić sobie stały dostęp do świeżo ukiszonych warzyw oraz soku z kiszonych buraków, które samodzielnie możecie zrobić z rozsądną ilością soli. Włączając buraki do diety pamiętajcie jednak o ograniczeniach. Z racji dużej ilości cukru i wysokiego indeksu glikemicznego, nie powinni ich jeść...