Jesteście po 50-tce? Jedzcie ten produkt codziennie. Szybko odchudza i chroni przed miażdżycą
Adobe Stock
Newsy

Jesteście po 50-tce? Jedzcie ten produkt codziennie. Szybko odchudza i chroni przed miażdżycą

Wraz z wiekiem dobieranie odpowiednich produktów ma coraz większe znaczenie. Nie tylko wpływają na stan faktyczny organizmu, ale również pomagają zrzucić nadprogramowe kilogramy. Warto by były to składniki jak najmniej przetworzone i pochodziły ze sprawdzonych źródeł.

Odpowiednio dobrane produkty w diecie spełniają bardzo ważną rolę. Im mniej przetworzone oraz naturalne to w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Szczególnie ma to znaczenie w starszym wieku. Warto wówczas zaopatrywać się w jak największą ilość owoców, warzyw dostarczających cennych witamin i mikroelementów. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwe żywienie po 50. roku życia

Odpowiedni sposób odżywiania jest zalecany w każdym wieku. Dobrze dobrana dieta pomaga jednak uniknąć wielu chorób, a także w naturalny sposób ochrania organizm zwłaszcza po przekroczonym 50. roku życia. Powinna się składać z właściwej ilości i kompozycji węglowodanów, białka oraz tłuszczy.

Jej uzupełnienie powinny stanowić witaminy. Dzięki dobrze zbilansowanej diecie można nie tylko zgubić zbędne kilogramy, ale również ustrzec się przed wieloma chorobami czy schorzeniami. Ważnym punktem osób dbających o zdrowie może stać się coraz popularniejsze w Polsce awokado.

Jest ono dość uniwersalnym produktem w kuchni. To przede wszystkim świetne źródło tłuszczu do smarowania pieczywa, dlatego też idealnie zastępuje masło czy margarynę. Z jego udziałem można przyrządzić również sos do przekąsek lub domowy krem czekoladowy.

Awokado to wręcz obowiązkowy produkt w diecie szczególnie osób starszych, gdyż dzięki zawartości odpowiednich elementów wspomaga organizm i chroni go przed wieloma chorobami!

Niewiele osób wie, że awokado zalicza się do owoców, a nie do warzyw. Posiada ono wiele cennych wartości, które w pozytywny sposób wpływają na zdrowie. Jest znane od setek lat i niezmiernie cieszy się sporą popularnością. Poprzez swój charakterystyczny kształt nazywane jest gruszką aligatora. Awokado to świetny zamiennik masła jako smarowidła do pieczywa!

Zobacz także
Smarujecie tym pieczywo? Lepiej przestańcie. Ten produkt zapycha tętnice i prowadzi do zawału serca

Smarujecie tym pieczywo? Lepiej przestańcie. Ten tłuszcz może zapychać tętnice i przyczynić się do zawału

Co za paskudztwo... Ta kobieta już nigdy więcej nie zje pakowanej sałaty

Co za paskudztwo... Ta kobieta już nigdy więcej nie zje pakowanej sałaty

Właściwości zdrowotne awokado 

Awokado to cenny produkt w codziennej diecie, gdyż zawiera sporo wartościowych witamin takich jak A, C, E, K, B6 czy kwas foliowy. Dzięki nim poprawia funkcjonowanie organizmu. Wśród cennych właściwości zdrowotnych awokado można wyróżnić, takie jak:

  • ma wartości przeciwzapalne,
  • obniża poziom złego cholesterolu,
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca, udarów czy miażdżycy,
  • daje uczucie sytości na dłuższy czas,
  • poprawia stan skóry,
  • reguluje ciśnienie krwi,
  • wspomaga proces odchudzania,
  • spowalnia starzenie się organizmu.

Powyższe właściwości regulują działanie wielu układów w ciele człowieka, przez co również pozwalają na zachowanie lepszego zdrowia.

starsza pani
Adobe Stock
Newsy
Ten składnik chroni przed zawałem. Każdy po 50-tce powinien jeść go codziennie
Nie od dziś wiadomo, że odpowiednio dobrane produkty zmniejszają ryzyko wystąpienia wielu chorób. Szczególnie ważne jest to w średnim wieku, kiedy organizm jest narażony na różne schorzenia. Wystarczy włączyć do diety jeden składnik, by uchronić się przed pewnymi przypadłościami.

Do utrzymania dobrego zdrowia, a nie tylko ładnej sylwetki konieczna jest odpowiednio zbilansowana dieta, a także aktywność fizyczna. Dzięki tym czynnikom, można cieszyć się świetnym samopoczuciem przez długi czas. Dodatkowo warto zwrócić uwagę na składniki w jadłospisie, gdyż konkretne produkty odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie konkretnych narządów, również poprzez spożycie chronią je przed schorzeniami. Idealnym przykładem są orzechy.  Orzechy jako źródło tłuszczy Dobrze zbilansowana dieta to ta składająca się z właściwych proporcji węglowodanów, białka oraz tłuszczy. Te ostatnie powinny składać się ze zdrowych produktów, takich jak oliwa z oliwek, orzechy, masło orzechowe, awokado, nasiona chia, morskie ryby czy ciemna czekolada. Te artykuły spożywcze zawierają w swoim składzie dobre tłuszcze, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Orzechy są nieprzetworzonym, naturalnym produktem będącym jednym z kluczowych składników diety. Wśród nich można wyróżnić takie jak: włoskie, laskowe, pekan, ziemne, brazylijskie, piniowie czy makadamia. Każde z nich zawierają odpowiednie właściwości i korzystnie wpływających na zdrowie. Orzechy pekan Ten rodzaj produktu jest dość podobny kształtem do orzechów włoskich, jednak różnią się one nieco smakiem. Orzechy pekan są zdecydowanie słodsze, a także lepiej komponują się z wszelkimi deserami. Ponadto są zdrowsze i lepiej wpływają na organizm. Włączenie tego produktu do codziennej diety poprawi stan zdrowia. Właściwości zdrowotne orzechów pekan Pekan posiadają w swoim składzie wiele cennych przeciwutleniaczy, które mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Są świetnym źródłem tłuszczy w diecie, dzięki czemu sprawiają, iż pożywienie jest...

Sprytny trik na przyspieszenie dojrzewania papryki. Te sztuczki znają tylko wielcy producenci warzyw
Flickr
Newsy
Dieta paprykowa jest pyszna i błyskawicznie odchudza. W tydzień zrzucicie nawet 3 kilogramy
Czerwona papryka ma wiele cennych antyoksydantów, a poza tym zbawiennie wpływa na organizm. Zastosowanie diety na bazie tego warzywa, pozwoli wam w szybki i skuteczny sposób zrzucić zbędne kilogramy!

Odpowiednie odżywianie, a także regularna aktywność fizyczna, przyczyniają się nie tylko zgrabniejszej sylwetki, utraty zbędnych kilogramów, ale również do lepszego zdrowia. Taki tryb życia zapewnia właściwe funkcjonowanie organizmu, a zarazem lepsze samopoczucie. W ostatnim czasie można zauważyć, że coraz więcej osób decyduje się na zmianę codziennych nawyków ze względów zdrowotnych.  I taki właśnie sposób podejścia do sprawy może przynieść satysfakcjonujący efekt w postaci schudnięcia czy poprawienia stanu swojego organizmu. Jednak do tego wszystkiego można od czasu do czasu dołożyć coś w rodzaju sezonowego wykorzystania warzyw i owoców sezonowych - na tym polega właśnie m.in. dieta paprykowa. Odchudzająca dieta paprykowa Ten sposób odżywiania nie wymaga wielkich wyrzeczeń, a dzięki niemu już w krótkim czasie można zauważyć świetne efekty, jak mniej kilogramów na wadze czy lepsze samopoczucie. W ciągu jednego tygodnia, można stracić nawet do trzech kilogramów! To doskonała opcja dla osób, które rozpoczynają swoją przygodę ze zdrowym stylem życia lub po prostu chcą zrzucić nadmierną masę ciała w dość krótkim czasie. Zasady diety paprykowej  Jak każdy sposób odżywiania, tak i dieta paprykowa ma swoje zasady, których należy przestrzegać, aby móc w niedługim czasie cieszyć się świetnymi efektami. Do podstawowych reguł tej diety, zalicza się jedzenie papryki trzy razy dziennie pod różną postacią, a także wykluczenie takich produktów jak: słodycze gazowane słodzone napoje alkohol fast foody tłuste mięsa W codziennym żywieniu zaleca się również ograniczenie picia większej ilości soków, kompotów,  kawy oraz herbaty - z wyjątkiem zielonej. ...

magda gessler krojenie cebuli
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Siekacie w ten sposób cebulę? Magda Gessler twierdzi, że to karygodny błąd. Cebula ma wtedy gorzki smak
Cebula jest jednym z kultowych warzyw. Jest bogata w wartości odżywcze, które w pozytywny sposób wpływają na cały nasz organizm. Czy wiecie, jak prawidłowo powinno się ją siekać? Magda Gessler ma dla was pewną ciekawą radę.

Cebula jest bardzo uniwersalnym warzywem, które dodaje się praktycznie do wszystkiego. Nie tylko podkręca smak, ale i dodaje dodatkowych wartości odżywczych, które w pozytywny sposób wzbogacają każdą potrawę. Jak wskazuje słynna restauratorka Magda Gessler, odpowiednie krojenie cebuli ma wpływ na zachowanie cennych cech dla organizmu człowieka. Właściwości zdrowotne cebuli To warzywo jest doceniane nie tylko ze względu na walory smakowe, ale przede wszystkim właściwości lecznicze. Zawiera wiele cennych wartości odżywczych, takich jak witamina C, fosfor, siarka, magnez czy krzem. Wszystkie te witaminy oraz mikroelementy, korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Wśród nich należy wyróżnić takie czynniki jak: wzmacnia odporność, zmniejsza ryzyko wystąpienia oraz rozwój nowotworu, zapobiega zakrzepom, obniża poziom złego cholesterolu, zapobiega tworzeniu się zakrzepów w naczyniach krwionośnych, rozrzedza krew, obniża ciśnienie tętnicze, działa przeciw zaparciom, wspomaga organizm przy dolegliwościach wątroby, poprawia system trawienny, idealnie sprawdza się w kuracji antybiotykowej, wzmacnia organizm przy przeziębieniu. Dzięki tym wielu cennym właściwościom, cebula jest nieodłącznym składnikiem dobrze zbilansowanej diety. Nie tylko podkręca smak potraw, nadaje im odpowiedniego aromatu, ale także wspomaga organizm w wielu trudnościach. Cebula jako nieodłączny składnik kuchni To warzywo jest wręcz obowiązkowe w każdej kuchni. Nie ma potrawy, która by nie zawierała w swoim przepisie tego składnika. Podsmażona nadaje aromatu wielu sosom, starta idealnie podkręca smak placków ziemniaczanych czy kotletów mielonych, a pokrojona i dodana do sałatki z pomidorów dodatkowo wzmacnia wartości dania. Przygotowany z niej syrop, świetnie sprawdza się jako...

napój bananowy
Adobe Stock
Newsy
Pijcie przed snem ten łatwy do zrobienia napój bananowy. Nie uwierzycie, co stanie się rano
Dobre samopoczucie to podstawa, dlatego warto o nie dbać. Przygotujcie ten bananowy napój, a będziecie zaskoczeni efektami po jego wypiciu!

Jesienna pogoda to czynnik, który wraz z zanikaniem promieni słońca w negatywny sposób wpływa na organizm. Coś w tym jest, że człowiek czuje się wówczas jakby roztargniony, pozbawiony sił, a funkcjonowanie w ciągu dnia nie jest tak efektywne. Dlatego też warto skupić się na naturalnych składnikach, które temu zaradzą. Co da picie napoju bananowo-cynamonowego? Przygotowanie napoju bananowego jest banalnie proste, a zawiera on wiele korzyści dla organizmu. Zawdzięczamy to dwóm kluczowym jego składnikom, czyli bananowi oraz cynamonowi. Ten drugi ma za zadanie podkręcić smak mikstury, a także przyspieszyć metabolizm, dzięki czemu zrzucenie dodatkowych kilogramów będzie jeszcze prostsze. Przyrządzenie koktajlu jest szybkie, a co najważniejsze wspomaga on organizm dodając mu energii i witalności. Regularne picie tego napoju poprawia nastrój. Człowiek ma więcej chęci do działania, a co najważniejsze nie brakuje mu na co dzień uśmiechu! Przepis na bananowy napój Składniki: 2 szklanki wody 1 łyżeczka cynamonu 1 dojrzały banan Przygotowanie: W niewielkim garnku zagotujcie dwie szklanki wody, a następnie zmniejszcie ogień. Banana obierzcie ze skórki, pokrójcie w niewielkie kawałki i dodajcie go wraz z łyżeczką cynamonu do garnka. Całość gotujcie na małym ogniu przez 10 minut.  Później napój przecedźcie przez sitko do szklanego naczynia.  Tak przygotowaną, ciepłą miksturę wypijcie przed snem. Na zdrowie! Prozdrowotne właściwości bananów Banan to jeden z popularniejszych owoców w sprzedaży, który jest dostępny przez cały rok. To zdecydowanie jeden z plusów tego produktu. Poza tym zawiera on wiele witamin i mikroelementów , które w pozytywny...