Odpowiednio dobrane produkty w diecie spełniają bardzo ważną rolę. Im mniej przetworzone oraz naturalne to w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Szczególnie ma to znaczenie w starszym wieku. Warto wówczas zaopatrywać się w jak największą ilość owoców, warzyw dostarczających cennych witamin i mikroelementów. 

Właściwe żywienie po 50. roku życia

Odpowiedni sposób odżywiania jest zalecany w każdym wieku. Dobrze dobrana dieta pomaga jednak uniknąć wielu chorób, a także w naturalny sposób ochrania organizm zwłaszcza po przekroczonym 50. roku życia. Powinna się składać z właściwej ilości i kompozycji węglowodanów, białka oraz tłuszczy.

Jej uzupełnienie powinny stanowić witaminy. Dzięki dobrze zbilansowanej diecie można nie tylko zgubić zbędne kilogramy, ale również ustrzec się przed wieloma chorobami czy schorzeniami. Ważnym punktem osób dbających o zdrowie może stać się coraz popularniejsze w Polsce awokado.

Jest ono dość uniwersalnym produktem w kuchni. To przede wszystkim świetne źródło tłuszczu do smarowania pieczywa, dlatego też idealnie zastępuje masło czy margarynę. Z jego udziałem można przyrządzić również sos do przekąsek lub domowy krem czekoladowy.

Zobacz także:

Awokado to wręcz obowiązkowy produkt w diecie szczególnie osób starszych, gdyż dzięki zawartości odpowiednich elementów wspomaga organizm i chroni go przed wieloma chorobami!

Niewiele osób wie, że awokado zalicza się do owoców, a nie do warzyw. Posiada ono wiele cennych wartości, które w pozytywny sposób wpływają na zdrowie. Jest znane od setek lat i niezmiernie cieszy się sporą popularnością. Poprzez swój charakterystyczny kształt nazywane jest gruszką aligatora. Awokado to świetny zamiennik masła jako smarowidła do pieczywa!

Właściwości zdrowotne awokado 

Awokado to cenny produkt w codziennej diecie, gdyż zawiera sporo wartościowych witamin takich jak A, C, E, K, B6 czy kwas foliowy. Dzięki nim poprawia funkcjonowanie organizmu. Wśród cennych właściwości zdrowotnych awokado można wyróżnić, takie jak:

  • ma wartości przeciwzapalne,
  • obniża poziom złego cholesterolu,
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca, udarów czy miażdżycy,
  • daje uczucie sytości na dłuższy czas,
  • poprawia stan skóry,
  • reguluje ciśnienie krwi,
  • wspomaga proces odchudzania,
  • spowalnia starzenie się organizmu.

Powyższe właściwości regulują działanie wielu układów w ciele człowieka, przez co również pozwalają na zachowanie lepszego zdrowia.