Jesteście po 50-tce? Jedzcie ten produkt codziennie. Szybko odchudza i chroni przed miażdżycą
Adobe Stock
Newsy

Jesteście po 50-tce? Jedzcie ten produkt codziennie. Szybko odchudza i chroni przed miażdżycą

Wraz z wiekiem dobieranie odpowiednich produktów ma coraz większe znaczenie. Nie tylko wpływają na stan faktyczny organizmu, ale również pomagają zrzucić nadprogramowe kilogramy. Warto by były to składniki jak najmniej przetworzone, ze sprawdzonych źródeł.

Odpowiednio dobrane produkty w diecie spełniają bardzo ważną rolę. Im mniej przetworzone oraz naturalne to w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Szczególnie ma to znaczenie w starszym wieku. Warto wówczas zaopatrywać się w jak największą ilość owoców, warzyw dostarczających cennych witamin i mikroelementów. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwe żywienia

Odpowiedni sposób odżywiania jest zalecany w każdym wieku. Dobrze dobrana dieta pomaga uniknąć wielu chorób, a także w naturalny sposób ochrania organizm. Powinna się składać z właściwej ilości węglowodanów, białka oraz tłuszczy.

Jej uzupełnienie powinny stanowić witaminy. Dzięki dobrze zbilansowanej diecie można nie tylko zgubić zbędne kilogramy, ale również ustrzec się przed wieloma chorobami czy schorzeniami.

Zobacz także

Owoc na zdrowie

Niewiele osób wie, że awokado zalicza się do owoców, a nie do warzyw. Posiada ono wiele cennych wartości, które w pozytywny sposób wpływają na zdrowie. Jest znane od setek lat i niezmiernie cieszy się sporą popularnością. Poprzez swój charakterystyczny kształt nazywane jest gruszką aligatora.

Awokado to świetny zamiennik masła jako smarowidła do pieczywa!

Właściwości zdrowotne awokado 

Awokado to cenny produkt w codziennej diecie, gdyż zawiera sporo wartościowych witamin takich jak A, C, E, K, B6 czy kwas foliowy. Dzięki nim poprawia funkcjonowanie organizmu. Wśród cennych właściwości zdrowotnych awokado można wyróżnić, takie jak:

  • ma wartości przeciwzapalne,
  • obniża poziom złego cholesterolu,
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca, udarów czy miażdżycy,
  • daje uczucie sytości na dłuższy czas,
  • poprawia stan skóry,
  • reguluje ciśnienie krwi,
  • wspomaga proces odchudzania,
  • spowalnia starzenie się organizmu.

Powyższe właściwości regulują działanie wielu układów w ciele człowieka, przez co również pozwalają na zachowanie lepszego zdrowia.

Awokado w kuchni

Awokado jest dość uniwersalnym produktem w kuchni. Jest przede wszystkim świetnym składnikiem do smarowania pieczywa, dlatego też idealnie zastępuje masło czy margarynę. Z jego udziałem można przyrządzić również sos do przekąsek lub domowy krem czekoladowy.

Awokado to wręcz obowiązkowy produkt w diecie szczególnie osób starszych, gdyż dzięki zawartości odpowiednich elementów wspomaga organizm i chroni go przed wieloma chorobami!
 

Komentarze
natalia siwiec dieta
AdobeStock
Gwiazdy Natalia Siwiec zjada je codziennie. Dzięki temu ma idealnie boską figurę!
Niesamowita figura Natalii Siwiec to efekt systematycznej pracy nad ciałem. Celebrytka dba o nie zarówno z zewnątrz, jak i od wewnątrz. Wiele zawdzięcza swojej zbilansowanej i zdrowej diecie!
Weronika Kępa
listopad 08, 2020

Jeszcze kilka lat temu nie potrafiła odmówić sobie wysokokalorycznych posiłków ociekających tłuszczem. Uwielbiała hamburgery z frytkami, nie stroniła od słodyczy. Od kiedy stała się rozpoznawalna zaczęła przywiązywać większą wagę do swoich posiłków. Teraz stara się jeść zdrowo i smacznie. Wartościowe nawyki żywieniowe przekazuje też swojej małej córeczce Mii. Sekret boskiej figury Jednym z ulubionych przysmaków Natalii Siwiec jest… fit  kanapka z pastą z awokado i jajkiem sadzonym ! Ten niewinnie wyglądający zielony owoc to źródło wielu cennych wartości odżywczych. Zawarte w nim tłuszcze pozytywnie wpływają na nasze zdrowie, obniżając poziom cholesterolu, a także regulując ciśnienie krwi. Najbardziej kaloryczny owoc Awokado to jednocześnie najbardziej kaloryczny owoc jaki istnieje na rynku. Jednak jego regularne spożywanie o dziwo nie sprawia, że znacznie przybieramy na wadze. Owoc ten idealnie wspomaga kontrolowanie apetytu . Zjedzenie zaledwie połowy awokado powoduje uczucie sytości, które utrzymuje się zdecydowanie dłużej niż po innych produktach. Dzięki niemu spada również chęć na podjadanie między posiłkami! Nic prostszego Pasta z awokado i jajek jest banalnie prosta do przyrządzenia i może stanowić świetny dodatek do kanapek śniadaniowych! Dojrzałe awokado wystarczy doprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i dodać ulubione zioła (na przykład świeżą kolendrę). Całość rozgnieść widelcem i wymieszać do całkowitego połączenia. Tak przygotowaną pastą można posmarować kanapkę, a na wierzch położyć jajko sadzone. To proste! Spróbuj i zachwycaj figurą! Źródło: tvnstyle.pl, poradnikzdrowie.pl

Przeczytaj
owoce
unsplash.com/@clemono
Newsy Wyjątkowo niebezpieczny owoc, który dostępny jest w każdym sklepie. Lekarze ostrzegają
Modę na ten owoc zapoczątkowali weganie, czyli osoby ograniczające w swojej diecie mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego. Okazuje się, że może być bardzo niebezpieczny.
Hubert Rój
grudzień 09, 2020

„Roślinożercy” zajadają się tym właśnie zielonym owocem, gdyż jest on niespotykanie tłusty, jak na roślinę. To właśnie awokado jest dla wegan jednym z najważniejszych źródeł zdrowych tłuszczów nienasyconych. Awokado to owoc czy warzywo? Popyt na ten owoc wzrasta, dzięki czemu awokado przestaje być już bardzo drogie. W ten sposób coraz więcej z nas zaczyna się do niego przekonywać. Są tacy, którzy sądzą że awokado to jednak warzywo. Skąd takie pomysły? Chodzi o jego neutralny, niesłodki smak. Owoc czy warzywo? Właściwie jest to zupełnie nieistotne, bo można jeść je i na słodko i na słono. Najważniejsze, że awokado jest niezwykle zdrowe i smaczne! Wydawałoby się, że jedzenie tych smakowitych owoców kształtem przypominających gruszkę, nie ma wad. Nie wszystko złoto, co się świeci! Nie spodziewalibyście się, jak awokado może zaszkodzić. Cały problem tkwi w jego pestce. Nie chodzi o jej przypadkowe spożywanie – to z racji jej dużych rozmiarów jest dość problematyczne. Właściwości awokado Ten owoc jest niezwykle bogaty w nienasycone tłuszcze, kwas foliowy, beta karoten czy substancje mineralne (potas, magnez, cynk, miedź, wapń). Obniża cholesterol, reguluje ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko chorób serca i udarów, ma właściwości przeciwzapalne.   Niebezpieczna pestka awokado Zagrożenie spotyka nas podczas przygotowywania awokado do spożycia i wykrajaniu pestki. Holenderscy lekarze alarmują, że coraz więcej rani sobie ręce ostrymi nożami podczas rozcinania owocu. Do poradzenia sobie z awokado niezbędny jest ostry nóż. Za jego pomocą najpierw przecinamy owoc na pół, a następnie wbijamy go w dość twardą pestkę i wykręcamy ją niczym żarówkę. Sęk w tym, że holenderskim pacjentom zbyt często zdarza się sytuacja, w...

Przeczytaj
pestka z awokado
Adobe Stock
Newsy Wyrzucacie pestkę z awokado? Błąd. To niesamowite, co można z niej zrobić
Okazuje się, że pestki z awokado są nawet zdrowsze niż sam owoc. Bowiem posiadają aż 70 proc. więcej antyoksydantów, które między innymi zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwór. Jeśli wyrzucacie ją do kosza, popełniacie ogromny błąd. Zróbcie z niej przyprawę!
Weronika Kępa
grudzień 30, 2020

Niesamowite właściwości awokado W ciągu ostatnich kilku lat właściwości awokado doceniły szczególnie kobiety. Nie jest przecież tajemnicą, że owoc ten zawiera mnóstwo potasu, który między innymi reguluje ciśnienie krwi, zapewnia prawidłową pracę serca, a także korzystnie oddziałuje na układ nerwowy. Jedzenie awokado pozytywnie wpływa również na funkcjonowanie narządu wzroku, a także zapobiega wadom rozwoju płodu i działa przeciwnowotworowo. Okazuje się jednak, że w pestce z awokado można znaleźć o wiele więcej cennych wartości odżywczych. Pestka z awokado to źródło cennych wartości odżywczych Pestka, która zazwyczaj ląduje w koszu, przede wszystkim posiada aż 70 proc. więcej antyoksydantów. Te przeciwdziałają powstawaniu wolnych rodników, a także uczestniczą w ich unieszkodliwianiu. Pestki posiadają również wiele błonnika, który między innymi hamuje apetyt. Spożywanie tego produktu ma niemały wpływ na bardzo dobrą kondycję włosów, paznokci i cery.  Z racji, że pestka z awokado jest bardzo twarda, nie nadaje się do bezpośredniego spożycia. Na szczęście da się z niej zrobić smakowitą i przede wszystkim zdrową przyprawę. Przepis na przyprawę z pestki awokado Przygotowanie Przekrójcie awokado i oddzielcie od niego pestkę, a następnie umyjcie ją pod bieżącą wodą i osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego. Tak przygotowaną pestkę odstawcie na ok. 3 dni w suche miejsce.  Po upływie kilku dób obierzcie pestkę ze skorupki, zetrzyjcie ją na tarce o małych oczkach i przesypcie do słoiczka. Możecie również użyć do tego młynka do kawy.  Gotowe! Nie zdziwcie się, jeśli pestka podczas ścierania zmieni kolor na czerwony, to normalne. Tak przygotowaną przyprawę możecie śmiało dodawać do sałatek, kanapek,...

Przeczytaj
Beata Tyszkiewicz
ons.pl
Gwiazdy To dzięki tym dwóm produktom Beata Tyszkiewicz zachowuje wigor i zdrowie! Proste i tanie składniki, które naprawdę działają!
„Pierwsza dama polskiego filmu” Beata Tyszkiewicz od lat zachwyca ubiorem, wyglądem, ale również wigorem. Dobre zdrowie aktorka zawdzięcza dwóm produktom, które jeszcze nigdy jej nie zawiodły!
Weronika Kępa
listopad 12, 2020

Beata Tyszkiewicz znana jest głównie z aktorstwa. Podczas swojej kariery zawodowej zagrała w wielu produkcjach, przede wszystkim o tematyce historycznej, wcielając się w rolę rozmaitych szlachcianek. Można ją więc było zobaczyć między innymi w „Lalce”, „Nocach i dniach”, „Popiołach” czy „Pannie z mokrą głową”. Poza zwykłymi obowiązkami związanymi z aktorstwem, Tyszkiewicz zawsze mocno angażowała się w życie społeczne. Wielu może ją kojarzyć jako jurorkę programu „Taniec z gwiazdami” lub autorkę felietonów tworzonych dla tygodnika telewizyjnego „Tele Tydzień”. Bardzo istotną część jej życia od lat odgrywa również pomoc dzieciom. Można więc powiedzieć, że Tyszkiewicz mimo swojego wieku żyje w ciągłym biegu. Nie ma zbyt wiele czasu na odpoczynek. Dlatego w jej życiu tak ważną rolę odgrywa zdrowie , bez którego ani rusz! Pyszny szpinak Aktorka zdradza, że jednym z podstawowych składników jej diety jest szpinak. Dla tych, którzy go nie lubią mamy złą wiadomość - musicie zmienić nastawienie. Szpinak jest bowiem źródłem wielu cennych witamin i mikroelementów. Zawiera między innymi żelazo, magnez, wapń, fosfor, potas, sód oraz witaminy A, B2 i C. Regularne jedzenie szpinaku może opóźnić proces utraty pamięci oraz uchronić nas przed chorobą Parkinsona. Na tym jednak nie koniec jego niesamowitych właściwości. To zielone warzywo w swojej diecie powinny zawrzeć osoby zmagające się z anemią, nadwagą, otyłością, nadciśnieniem oraz palące papierosy. Szpinak wspomaga bowiem leczenie trzustki i zaparć, ale również sprawia, że nasze kości są mocniejsze. Szpinak można jeść na wiele sposobów. Wyśmienicie smakuje podany z makaronem, ale również jako nadzienie do pierogów czy dodatek...

Przeczytaj