Co jeść przy chorej tarczycy?
Adobe Stock
Newsy

Jesteście po 50 i macie problemy z tarczycą? Codziennie musicie jeść ten produkt spożywczy

Chora tarczyca to problem, z którym zmaga się wiele osób po 50 roku życia. Jeśli chcecie, by objawy były łagodniejsze koniecznie włączcie do swojej diety jeden produkt. Każdy ma go w lodówce.

Czas, w którym możecie jeść „cokolwiek”, przemija wraz z 50 rokiem życia. To właśnie wtedy w waszym organizmie dochodzi do licznych zmian związanych przede wszystkim ze spadkiem stężenia estrogenów we krwi oraz zwalniającym metabolizmem. Większość z was z pewnością zmaga się również z chorą tarczycą.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Objawy chorej tarczycy

Tarczyca znajduje się w szyi. Organ ten odpowiedzialny jest przede wszystkim za wytwarzanie hormonów, które regulują proces przemiany materii we wszystkich tkankach i narządach ludzkiego organizmu. Jej prawidłowe funkcjonowanie jest bardzo istotne. Bowiem ma wpływ na stan układu nerwowego, sercowo-naczyniowego, pokarmowego, rozrodczego i mięśniowo-szkieletowego.

Do pierwszych objawów występujących przy chorej tarczycy zalicza się problemy z włosami i skórą głowy – wypadanie, suchość, łamanie, przerzedzenie oraz łupież. 

Możecie również mieć z nią problem jeśli odczuwacie ciągłe zmęczenie, jesteście wrażliwi na niską temperaturę, towarzyszy wam ciągłe uczucie ucisku w gardle, cierpicie na nadmierną łamliwość paznokci, a także odnotowujecie kłopoty z koncentracją czy zaburzenia miesiączkowania.

Oczywiście tego typu objawy wymagają konsultacji z lekarzem, aby jednak zmniejszyć ich intensywność powinniście codziennie spożywać 1 żółtko.

Dlaczego żółtko dobrze wypływa na chorą tarczyce?

Żółtko jaja jest źródłem trzech składników odżywczych, które stanowią podstawę prawidłowej pracy tarczycy. Należy do nich tyrozyna, jod oraz selen. Przeczytajcie o ich cennych właściwościach.

Tyrozyna na lepsze samopoczucie

Osobom cierpiącym na chorą tarczycę zazwyczaj doskwiera nadmierna nerwowość. Tyrozyna jest w stanie jej zapobiec. Ten aminokwas wpływa bowiem na dobry nastrój, eliminuje uczucie niepokoju i strachu, a także pomaga radzić sobie ze stresem. Cztery kurze jaja są w stanie zapełnić dzienne zapotrzebowanie na ten składnik, które wynosi co najmniej 1 gram.

Jod wspiera produkcję hormonów tarczycy

Ilość jodu w organizmie wynosi 20 - 50 mg, z czego prawie 75 proc. znajduje się w tarczycy. Bez jodu wasze ciało przestałoby produkować hormony tarczycy - praca nerek, serca, mięśni, przysadki mózgowej, a także całego układu nerwowego zostałaby zakłócona. Dlatego tak ważne jest, by dostarczać ten składnik do organizmu.

Selen aktywuje hormony tarczycowe

Nie ulega wątpliwości, że selen wspiera prawidłowe funkcjonowanie tarczycy – chroni ją przed uszkodzeniem oksydacyjnym i odgrywa istotną rolę w produkcji hormonów. W rzeczywistości tarczyca zawiera większą ilość selenu niż jakikolwiek inny narząd znajdujący się w ludzkim ciele. 

Anna Dereszowska zmaga się z nieuleczalną chorobą. Musiała całkowicie zmienić swoją dietę
ONS
Newsy
Anna Dereszowska zmaga się z poważną chorobą. Musiała całkowicie zmienić sposób żywienia
Anna Dereszowska dołączyła do grona gwiazd, które zmagają się z chorobą tarczycy, znaną jako Hashimoto. Stan ten wymaga znaczących zmian żywieniowych. Na co trzeba szczególnie uważać?

Jakiś czas temu Anna Dereszowska przyznała, że choruje na chorobę Hashimoto . Czym jest ten san i jakie daje objawy. Czym jest choroba Hashimoto? Choroba Hashimoto to stan, w którym układ odpornościowy atakuje tarczycę - niewielki gruczoł u podstawy szyi pod jabłkiem Adama. Tarczyca pełni niezwykle ważną rolę w naszym organizmie. Jest częścią układu hormonalnego, który wytwarza hormony koordynujące wiele funkcji w naszym ciele. Zapalenie spowodowane chorobą Hashimoto, znane również jako przewlekłe limfocytarne zapalenie tarczycy, często prowadzi do niedoczynności tarczycy. Stan ten przede wszystkim kobiet w średnim wieku, ale może również występować u mężczyzn i kobiet w każdym wieku a nawet u dzieci. Objawy choroby Hashimoto Mimo iż początkowo choroba ta nie daje żadnych objawów. Choroba Hashimoto zwykle rozwija się powoli w utajeniu z czasem powodując przewlekłe uszkodzenie tarczycy oraz prowadząc do spadku poziomu hormonów tarczycy we krwi. Główne objawy niedoczynności tarczycy obejmują: zmęczenie i ospałość zwiększoną wrażliwość na zimno zaparcia bladą, suchą skórę opuchniętą twarz łamliwe paznokcie wypadanie włosów niewyjaśniony przyrost masy ciała bóle mięśni, tkliwość i sztywność depresję zaniki pamięci Przewlekłe zapalenie tarczycy dotyka kobiety w każdym wieku. W każdym przypadku, zmienia również w sposób nieodwracalny nawyki żywieniowe. Jak wygląda dieta przy Hashimoto ? W wywiadzie dla „Super Expressu" Anna Dereszowska opowiedziała o swojej chorobie i o tym, jak wpłynęła ona na sposób jej odżywiania.  Choruję na Hashimoto. Staram się za pomocą diety poprawiać swoje wyniki badań i odpowiednim jedzeniem wpływać na własne...

Nie wyrzucajcie ogonków od czereśni. Nie uwierzycie, do czego mogą się przydać
Pixabay
Newsy
Nie wyrzucajcie ogonków z czereśni. Nie uwierzycie, do czego mogą się przydać
Większość osób wyrzuca korzonki od czereśni. Okazuje się jednak, że są one niezwykle bogate w składniki odżywcze!

Sezon na czereśnie powoli się rozpoczyna. Chociaż obecnie ceny czereśni są jeszcze dość wysokie, za chwilę będą one łatwo dostępne. Same owoce zawierają dużo korzystnych dla zdrowia składników takich jak: Witamina A Witamina C Witamina E Witamina K Witamina B6 Kwas foliowy (wyjątkowo ważny dla kobiet planujących ciążę) Potas Wapń Magnez Fosfor Jod Czereśnie są wyjątkowo polecane dla osób cierpiących na artretyzm – owoce te łagodzą objawy bólowe występujące przy tych schorzeniach. Chociaż zawierają sporo cukru, mają relatywnie niski indeks glikemiczny (22). Dzięki wysokiej zawartości jodu, czereśnie wspomagają pracę tarczycy. Regulują także pracę układu pokarmowego, a także opóźniają procesy starzenia się organizmu . Jak wykorzystać ogonki od czereśni? Jak się okazuje, ogonki czereśni zawierają praktycznie tyle samo korzystnych składników odżywczych, co same owoce. Korzonki (szypułki) czereśni mają wszechstronne działanie prozdrowotne: Przyspieszają metabolizm i wspomagają spalanie tłuszczu (zwłaszcza z brzucha) Redukują ilość kwasu moczowego Zmniejszają dolegliwości bólowe stawów, pleców czy kręgosłupa Poprawiają działanie układu krążenia czy układu nerwowego Działają detoksykująco i oczyszczają organizm Rozpuszczają kamienie nerkowe i działają moczopędnie Działają przeciwzapalnie i zwalczają infekcje Jednak nie tylko ogonki przydadzą wam się po spożyciu owoców: Lara Gessler wykorzystuje pestki po czereśniach i przygotowuje z nich... aromaty do ciast! Z ogonków po czereśniach najlepiej przygotować leczniczy napar. Jak to zrobić? Przepis na herbatę z ogonków czereśni Herbata będzie dosyć gorzka w smaku, ale niezwykle korzystna dla organizmu! Warto po...

Jedzcie sezamki i chałwę. Pomogą lepiej odczuwać smaki i zapachy, poprawią apetyt i odporność. To dzięki 1 składnikowi
Adobe Stock
Newsy
Te słodycze pomogą wam lepiej odczuwać smaki i zapachy. Poprawią też apetyt i odporność.
Lubicie sezamki? Jeśli wolicie chałwę, to też dobrze. Sezamki i chałwa, a także pestki dyni i słonecznika są dobrymi źródłami cynku. Pomogą zachować zdrowie i uniknąć przykrych niedoborów.

Zbyt niska ilość cynku w diecie może powodować suchość w ustach, pogorszenie się smaku i węchu. To z kolei osłabia apetyt. Brak apetytu może mieć wpływ na to, że zaczynacie odżywiać się nieprawidłowo, zjadacie za małe porcje pożywienia, trudniej wam jeść produkty wartościowe, które dostarczą odpowiednich składników odżywczych. Z tej spirali niedoborów mogą pomóc wam wyzwolić się drobne przekąski, jak sezamki, chałwa czy pestki dyni, które większość osób lubi i może je spożywać pomiędzy posiłkami, przywracając równowagę mineralną. Objawy niedoborów cynku w organizmie Cynk, to jeden z tych pierwiastków, których zawartość w naszym organizmie nie jest duża. Wystarczy 15 mg dziennie, żeby organizm wykorzystywał jego obecność i zapewnił sobie prawidłowe działanie tarczycy, wątroby, wzroku. Dobrze wpływa na niemal 200 enzymów i wiele procesów w organizmie. Jego odpowiednia zawartość zapewnia też dobrą kondycję skóry i włosów. Ale wystarczy niewielki jego niedobór, żeby równowaga została zaburzona. Problemy z kondycją skóry to jeden z pierwszych objawów niedoboru cynku. Jeśli zauważacie podrażnienia, pojawiają się stany zapalne, krosty i egzemy, to może być znak, że nie dostarczacie organizmowi odpowiedniej ilości cynku. Wtedy najlepiej zrobić badania, ustalić poziom cynku, a w przypadku stwierdzenia niedoborów, rozpocząć leczenie pod okiem lekarza. Żeby nie dopuścić do powstania niedoborów, najlepiej prawidłowo się odżywiać.  Jakie są objawy niedoboru cynku? Zła kondycja włosów i paznokci. Włosy tracą wodę, przez co stają się łamliwe i kruche. Tracą też sprężystość, rozdwajają się, w skrajnych niedoborach mogą też wypadać. Podobnie źle wyglądają paznokcie...

gotowanie odpowiednie dodanie soli
Adobe Stock
Newsy
W czasie gotowania dodajecie sól do zimnej czy do wrzącej wody? Jedna z tych metod może wam bardzo zaszkodzić
Sól to bardzo uniwersalna przyprawa, która jest dodawana do niemal wszystkiego. Ważny jest jednak moment odpowiedniego jej dodania. Wiele osób popełnia istotny błąd, który może przynieść poważne konsekwencje. Sprawdźcie czy dobrze to robicie!

Sól jest podstawowym, kluczowym i chyba najważniejszym dodatkiem do wielu potraw w kuchni. Dzięki niej przyrządzane dania mają odpowiedni smak, a także jest on dodatkowo uwydatniony, gdyż sól podkręca cały aromat. Właściwości soli Dodatek soli w diecie jest nie tyle wskazany, co niezbędny. Dodawana z umiarem podczas gotowania, pozwala zachować równowagę elektrolitową w organizmie. Ponadto jest składnikiem płynów komórkowych oraz tkankowych. Jej wartości są potrzebne do odpowiedniej pracy układu mięśniowego czy nerwowego. Co niektórych może zaskoczyć, jest zalecana przede wszystkim dla osób zmagających się z nadciśnieniem tętniczym.  Rodzaje soli w sprzedaży Mimo iż zadaniem każdego tego rodzaju produktu jest podkręcenie smaku potrawy, to na rynku w sprzedaży można się spotkać z kilkoma wariantami soli. Wśród nich znajdują się, takie jak: sól kuchenna- jest wzbogacona związkami jodu, najpopularniejsza w codziennym użytkowaniu, sól himalajska- droższa niż sól kuchenna, jednak jest stosunkowo zdrowsza od tej tradycyjnej, sól kamienna- to produkt nierafinowany, zawierający takie mikroelementy jak chrom, wapń, miedź czy mangan, sól morska- to składnik zawierający jod naturalnego pochodzenia, a także potas, magnez, wapń, cynk bądź selen. Szerszy wachlarz tego rodzaju produktu pozwala wybrać tą, która najlepiej się sprawdza. Przy zakupie warto zwrócić uwagę, aby sól była wzbogacona jodem. Zastosowanie soli Jeszcze wiele lat temu, ludzie wykorzystywali sól nie tyle co do przyprawiania potraw, ale i do konserwacji produktów, a przede wszystkim mięsa i ryb. Dzięki takiemu zabiegowi dane składniki przez dłuższy okres czasu był zdatne do spożycia. Szczególnie było to ważne w czasach, kiedy lodówki...