Co jeść przy chorej tarczycy?
Adobe Stock
Newsy

Jesteście po 50 i macie problemy z tarczycą? Codziennie musicie jeść ten produkt spożywczy

Chora tarczyca to problem, z którym zmaga się wiele osób po 50 roku życia. Jeśli chcecie, by objawy były łagodniejsze koniecznie włączcie do swojej diety jeden produkt. Każdy ma go w lodówce.

Czas, w którym możecie jeść „cokolwiek”, przemija wraz z 50 rokiem życia. To właśnie wtedy w waszym organizmie dochodzi do licznych zmian związanych przede wszystkim ze spadkiem stężenia estrogenów we krwi oraz zwalniającym metabolizmem. Większość z was z pewnością zmaga się również z chorą tarczycą.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Objawy chorej tarczycy

Tarczyca znajduje się w szyi. Organ ten odpowiedzialny jest przede wszystkim za wytwarzanie hormonów, które regulują proces przemiany materii we wszystkich tkankach i narządach ludzkiego organizmu. Jej prawidłowe funkcjonowanie jest bardzo istotne. Bowiem ma wpływ na stan układu nerwowego, sercowo-naczyniowego, pokarmowego, rozrodczego i mięśniowo-szkieletowego.

Do pierwszych objawów występujących przy chorej tarczycy zalicza się problemy z włosami i skórą głowy – wypadanie, suchość, łamanie, przerzedzenie oraz łupież. 

Możecie również mieć z nią problem jeśli odczuwacie ciągłe zmęczenie, jesteście wrażliwi na niską temperaturę, towarzyszy wam ciągłe uczucie ucisku w gardle, cierpicie na nadmierną łamliwość paznokci, a także odnotowujecie kłopoty z koncentracją czy zaburzenia miesiączkowania.

Oczywiście tego typu objawy wymagają konsultacji z lekarzem, aby jednak zmniejszyć ich intensywność powinniście codziennie spożywać 1 żółtko.

Dlaczego żółtko dobrze wypływa na chorą tarczyce?

Żółtko jaja jest źródłem trzech składników odżywczych, które stanowią podstawę prawidłowej pracy tarczycy. Należy do nich tyrozyna, jod oraz selen. Przeczytajcie o ich cennych właściwościach.

Tyrozyna na lepsze samopoczucie

Osobom cierpiącym na chorą tarczycę zazwyczaj doskwiera nadmierna nerwowość. Tyrozyna jest w stanie jej zapobiec. Ten aminokwas wpływa bowiem na dobry nastrój, eliminuje uczucie niepokoju i strachu, a także pomaga radzić sobie ze stresem. Cztery kurze jaja są w stanie zapełnić dzienne zapotrzebowanie na ten składnik, które wynosi co najmniej 1 gram.

Jod wspiera produkcję hormonów tarczycy

Ilość jodu w organizmie wynosi 20 - 50 mg, z czego prawie 75 proc. znajduje się w tarczycy. Bez jodu wasze ciało przestałoby produkować hormony tarczycy - praca nerek, serca, mięśni, przysadki mózgowej, a także całego układu nerwowego zostałaby zakłócona. Dlatego tak ważne jest, by dostarczać ten składnik do organizmu.

Selen aktywuje hormony tarczycowe

Nie ulega wątpliwości, że selen wspiera prawidłowe funkcjonowanie tarczycy – chroni ją przed uszkodzeniem oksydacyjnym i odgrywa istotną rolę w produkcji hormonów. W rzeczywistości tarczyca zawiera większą ilość selenu niż jakikolwiek inny narząd znajdujący się w ludzkim ciele. 

Niedoczynność tarczycy - czego unikać w diecie? Te warzywa szkodzą, chyba że zrobicie z nimi 1 rzecz
Adobe Stock
Newsy
Niedoczynność tarczycy - czego unikać w diecie? Te warzywa szkodzą, chyba że zrobicie z nimi 1 rzecz
Niedoczynność tarczycy i choroba Hashimoto są wykrywane coraz częściej. Nawet 4% światowej populacji choruje na te schorzenia. W Polsce skarży się już na nie co piąta osoba. Jak powinna wyglądać dieta osób zmagających się z tymi chorobami?

Tarczyca produkuje hormony, które determinują prawidłowy przebieg większości procesów życiowych. Gdy choruje tarczyca, ma to więc wpływ na cały organizm. Wiele dolegliwości ze strony tarczycy, poza włączeniem odpowiedniego leczenia, wymaga dostosowania diety. Wyjaśniamy jak jeść, gdy cierpicie na zmniejszoną produkcję hormonów tarczycy. Na czym polega niedoczynność tarczycy? Niedoczynność to stan, w którym stężenie hormonów wytwarzanych przez tarczycę (a dokładniej mówiąc gruczoł tarczowy, położony u dołu szyi, przed tchawicą) jest niedostateczne. W wyniku tego organizm ma niewystarczająca ilość hormonów sterujących przemianą materii w tkankach i narządach. A to powoduje, że zaczynają one działać nieprawidłowo. Ponieważ hormony tarczycy wpływają na większość procesów życiowych, to objawy, jakie obserwują u siebie chorzy z niedoczynnością tarczycy, mogą być wiązane z wieloma różnymi chorobami. Z tego powodu w wywiadzie lekarskim należy podawać je wszystkie oraz poddać się szeregu badań, żeby potwierdzić diagnozę. Najczęstsze objawy mogące sugerować problemy z niedoczynnością tarczycy: Przyrost wagi Zaparcia Duszności Sztywność mięśni Obolałe stawy Obniżenie libido, a nawet impotencja Osłabiona pamięć, trudności z koncentracją Bóle głowy Uczucie przejmującego zimna nawet w upalne dni Przesuszona skóra, przede wszystkim na łokciach i kolanach Suche i łamliwe włosy Spuchnięta twarz, obrzęknięte powieki Dieta w niedoczynności tarczycy Gdy lekarz zaleca zastosować dietę, polecaną w niedoczynności tarczycy, nie ma co z nim dyskutować, trzeba od razu zajrzeć do lodówki i zaplanować, czego od dziś nie jecie. A są to: Warzywa kapustne: brokuł, kalafior, brukselka, kapusta, kalarepa,...

Nie łączcie tych warzyw w 1 daniu z rybami. Blokują wchłanianie jodu z ryb
Flickr
Newsy
Nie łączcie tych warzyw w 1 daniu z rybami. Blokują wchłanianie jodu z ryb
Nie wszystkie połączenia pokarmów są korzystne dla zdrowia. Nie oznacza to jednocześnie, że szkodzą. Ich jedzenie w jednym posiłku może jednak powodować, że nie wykorzystujemy wszystkich wartości odżywczych, które są składnikami tak skomponowanych dań.

O tym, że warzywa są zdrowie, słychać na każdym kroku. I to prawda, są skarbnicą witamin i minerałów, zawierają białko, błonnik i inne substancje odżywcze. Należy jeść je regularnie. Zwracamy jednak uwagę na warzywa, które, choć działają korzystnie na zdrowie, to nie powinny być łączone z rybami. Wyjaśniamy, o jakie warzywa chodzi. Ryby są źródłem m.in. jodu w diecie Jod to pierwiastek, który kojarzymy z wizytami nad morzem i spacerami wzdłuż plaży połączonymi ze wdychaniem jodu. I choć mało mówi się o roli jodu w organizmie, to potrzebujemy go do prawidłowego funkcjonowania. Jod jest ściśle związany z prawidłową pracą hormonów tarczycy, która odpowiada za kilka narządów w ciele człowieka: Prawidłowy rozwój i funkcjonowanie mózgu, przysadki mózgowej i układu nerwowego Prawidłową pracę mięśni serca oraz nerek Dojrzewanie i rozwój komórek, a także proces oddychania komórkowego Najlepszym źródłem jodu w pożywieniu są ryby morskie, zwłaszcza dorsz, łosoś i makrela, a także śledź i tuńczyk. Innymi produktami bogatymi w jod, są żółte, sery, płatki owsiane, a także takie warzywa jak brokuły i szpinak. Minerał ten znajdziecie też w soli jodowanej. Warzywa kapustne obniżają wchłanianie jodu z ryb Różnorodna dieta, zawierająca składniki z różnych grup produktowych zapewnia dostarczanie organizmowi wartości odżywczych, których ten potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Aby czerpać jak najwięcej korzyści ze zjadanej żywności, warto znać zestawienia produktów, które wzajemnie na siebie oddziałują, zarówno pozytywnie, jak i negatywnie. Nie łączcie zatem w jednym posiłku ryby z warzywami kapustnymi. Warzywa kapustne blokują przyswajanie przez organizm jodu zawartego w...

Już 2 łyżeczki dziennie pomogą spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol. Pijcie na zdrowie
AdobeStock
Newsy
Już 2 łyżeczki dziennie pomogą spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol. Pijcie na zdrowie
Wspaniały smak, aromat i witaminy zamknięte w butelce - tak można opisać ten produkt, który staje się coraz popularniejszy w polskich domach. Dodawajcie go do potraw lub pijcie prosto z butelki, a wasz organizm prędko wam za to podziękuje.

Każdej jesieni można zaobserwować duży wzrost zainteresowania dynią. To warzywo obecne w naszej kuchni od wielu lat znów stało się bardzo popularne - z dyni przyrządza się smaczne zupy, zapiekanki, a nawet ciasta. Równie wartościowe są jej pestki, a także olej, jaki się z nich pozyskuje. Wykazuje on wiele prozdrowotnych właściwości - sprawdźcie, jak go stosować.   Właściwości oleju z pestek dyni Olej ten wytwarza się z prażonych pestek dyni, które następnie są mielone. Olej ma intensywnie orzechowy smak i zapach oraz ciemnozielony kolor. Z tego względu wspaniale komponuje się z sałatkami, nadając im wyjątkowego aromatu. Ponadto, olej dyniowy zawiera w sobie witaminy i składniki odżywcze, a także nienasycone kwasy tłuszczowe, tak potrzebne każdemu z nas. Znajdziecie w nim m.in.: witaminę A, C, D, E oraz K i witaminy z grupy B nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-6 i Omega-9 cenne aminokwasy cynk, selen, miedź, jod, skwalen, żelazo, mangan, potas, wapń, fosfor i magnez  fitosterole  Działanie oleju z pestek dyni Poza bogactwem witamin i minerałów, olej z pestek dyni wykazuje dobroczynne działanie na cały organizm. Osoby, które borykają się z nadwagą, docenią go ze względu na błonnik - składnik ten, znajdujący się w oleju z dyni, pomaga wyregulować metabolizm, zapewnia uczucie sytości i w rezultacie ułatwia zrzucanie nadprogramowych kilogramów.  Spożywanie oleju z pestek dyni pomaga również obniżyć „zły” cholesterol LDL i poziom trójglicerydów we krwi. Na skutek picia oleju można natomiast zaobserwować wzrost HDL, czyli „dobrego” cholesterolu. Ponadto, regularne picie oleju wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, przyśpiesza gojenie się ran, a także poprawia koncentrację i pamięć.  Jak pić olej z pestek dyni?...

Anna Dereszowska zmaga się z nieuleczalną chorobą. Musiała całkowicie zmienić swoją dietę
ONS
Newsy
Anna Dereszowska zmaga się z poważną chorobą. Musiała całkowicie zmienić sposób żywienia
Anna Dereszowska dołączyła do grona gwiazd, które zmagają się z chorobą tarczycy, znaną jako Hashimoto. Stan ten wymaga znaczących zmian żywieniowych. Na co trzeba szczególnie uważać?

Jakiś czas temu Anna Dereszowska przyznała, że choruje na chorobę Hashimoto . Czym jest ten san i jakie daje objawy. Czym jest choroba Hashimoto? Choroba Hashimoto to stan, w którym układ odpornościowy atakuje tarczycę - niewielki gruczoł u podstawy szyi pod jabłkiem Adama. Tarczyca pełni niezwykle ważną rolę w naszym organizmie. Jest częścią układu hormonalnego, który wytwarza hormony koordynujące wiele funkcji w naszym ciele. Zapalenie spowodowane chorobą Hashimoto, znane również jako przewlekłe limfocytarne zapalenie tarczycy, często prowadzi do niedoczynności tarczycy. Stan ten przede wszystkim kobiet w średnim wieku, ale może również występować u mężczyzn i kobiet w każdym wieku a nawet u dzieci. Objawy choroby Hashimoto Mimo iż początkowo choroba ta nie daje żadnych objawów. Choroba Hashimoto zwykle rozwija się powoli w utajeniu z czasem powodując przewlekłe uszkodzenie tarczycy oraz prowadząc do spadku poziomu hormonów tarczycy we krwi. Główne objawy niedoczynności tarczycy obejmują: zmęczenie i ospałość zwiększoną wrażliwość na zimno zaparcia bladą, suchą skórę opuchniętą twarz łamliwe paznokcie wypadanie włosów niewyjaśniony przyrost masy ciała bóle mięśni, tkliwość i sztywność depresję zaniki pamięci Przewlekłe zapalenie tarczycy dotyka kobiety w każdym wieku. W każdym przypadku, zmienia również w sposób nieodwracalny nawyki żywieniowe. Jak wygląda dieta przy Hashimoto ? W wywiadzie dla „Super Expressu" Anna Dereszowska opowiedziała o swojej chorobie i o tym, jak wpłynęła ona na sposób jej odżywiania.  Choruję na Hashimoto. Staram się za pomocą diety poprawiać swoje wyniki badań i odpowiednim jedzeniem wpływać na własne...