Po przejściu na dietę najczęściej oczekuje się szybkich efektów, stąd częste ważenie. To jednak wielki błąd! Wszyscy dietetycy zalecają regularne ważnie maksymalnie co kilka dni-tydzień. Wtedy jesteście w stanie zauważyć realny spadek lub wzrost wagi. 

Dlaczego nie wolno się zbyt często ważyć

Niektóre osoby na diecie potrafią ważyć się nawet kilka bądź kilkanaście razy dziennie! Jest to zupełnie bez sensu, ponieważ waga stale skacze i nie ma to niczego wspólnego z autentycznym tyciem. Chudnięcie i tycie to proces znacznie dłuższy niż jeden dzień, więc jeśli zauważacie wahania wagi na przestrzeni 1-2 dni, prawdopodobnie są to:

  • Różnice w zawartości wody w organizmie
  • Spożycie dużej ilości soli poprzedniego dnia (sól zatrzymuje wodę)
  • Zjedzenie ostatniego posiłku o późniejszej godzinie poprzedniego dnia
  • Nadchodząca miesiączka (która również wpływa na zatrzymanie wody w organizmie)
  • Przebyta właśnie aktywność fizyczna
  • Opuchlizna (na skutek wysiłku lub upału)

Waga może być także wyższa, jeśli dokuczają wam wzdęcia i ból brzucha. Sygnalizuje to na ogół problem trawienny.

Kiedy należy się ważyć? 

Jeśli chcesz uzyskać jak najbardziej miarodajny wynik ważenia, zadbaj o to, aby odbywało się ono zawsze:

Zobacz także:

  • Rano
  • Na czczo
  • Po wypróżnieniu
  • Na tym samym urządzeniu

Cyfra na wadze nie jest równoznaczna z tkanką tłuszczową. Tak naprawdę organizm człowieka składa się w większości z wody (nawet w 70 proc.). Warto też wiedzieć, że liczby na wadze mogą wynikać również z rodzaju ostatniego posiłku: jeśli składał się on w większości z węglowodanów, organizm zatrzyma więcej wody, a co za tym idzie – pokaże większą wagę podczas pomiaru.

Niektórzy dietetycy radzą również, aby w ogóle zrezygnować z ważenia się i postawić na mierzenie obwodów: w udzie, talii, brzuchu (zwłaszcza, jeśli cierpicie na otyłość brzuszną) lub ramionach.

Czytaj także: