Uwielbiacie żeberka? Zróbcie z nimi to przed duszeniem, a smak mięsa powali was na kolana
Adobe Stock
Newsy

Uwielbiacie żeberka? Zróbcie z nimi to przed duszeniem, a smak mięsa powali was na kolana

Dobrze zrobione żeberka to popisowy numer, który zawsze się sprawdza podczas spotkań ze znajomymi i rodziną. Wypróbujcie żeberka z tego przepisu!

Żeberka to wyjątkowe danie, które być może wymaga sporo czasu, ale zdecydowanie się to opłaca! Warto przygotować je na dużą okazję, gdy spodziewacie się wielu gości. Na pewno będą zachwyceni żeberkami z tego przepisu!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak wybrać mięso na żeberka?

Podstawą tego dania są oczywiście żeberka, dlatego trzeba kupić takie, które są najlepszej jakości. W przeciwnym razie nawet najlepsza marynata ich nie uratuje! Świeże i smaczne żeberka powinny być różowe i sprężyste. Jeśli mięso jest matowe, poszarzałe i nie prezentuje się zbyt apetycznie, lepiej go nie kupować.

Zwróćcie też uwagę na to, ile mięsa znajduje się między żebrami. Jeśli na żeberkach znajduje się krew, może to być oznaka złej techniki uboju, która wpływa na smak mięsa. Ostatnią rzeczą, na którą należy zwrócić uwagę, jest oczywiście zapach. Powinien być bardzo delikatny i ledwo wyczuwalny. Jeżeli jest odrzucający, żeberka z pewnością są zepsute.

Przepis na soczyste żeberka z piekarnika

Do przygotowania pysznych, soczystych i mięciutkich żeberek potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • Kilogram żeberek wieprzowych
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • Gałązka rozmarynu
  • Płaska łyżeczka soli
  • Szczypta pieprzu
Zobacz także
glazurowane żeberka

Rozpływające się w ustach glazurowane żeberka. Sekret smaku to dobór składników na marynatę

Pikantne żeberka z takim sosem, że palce lizać. Oszalejecie na punkcie tego smaku

Pikantne żeberka zamarynowane tak, że palce lizać. Przed pieczeniem zróbcie z nimi jeszcze 1 rzecz

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszajcie składniki na marynatę: 2 łyżki miodu, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, gałązka rozmarynu, płaska łyżeczka soli, szczypta pieprzu oraz cebula pokrojona w piórka. Całość wymieszajcie.
  2. Do marynaty włóżcie żeberka i odstawcie do lodówki na dobę. Opcjonalnie możecie zasypać żeberka składnikami marynaty i dokładnie natrzeć nimi całość mięsa.
  3. Następnego dnia włóżcie żeberka do naczynia żaroodpornego (wraz z marynatą). Wstawcie do piekarnika nagrzanego do 140 stopni i pieczcie przez 4 godziny. Pamiętajcie o tym, że naczynie musi być przykryte. Czas pieczenia zależy od wielkości żeberek – będą gotowe wtedy, gdy mięso zacznie odchodzić od kości.
  4. Gdy mięso będzie gotowe, wyjmijcie naczynie z piekarnika.
  5. Sos przelejcie do małego garnka i gotujcie tak, by odparowała z niego większość wody. Taką glazurą posmarujcie żeberka i wstawcie jeszcze na kwadrans do rozgrzanego do 165 stopni piekarnika, żeby się zapiekła. Smacznego!
     
pieczone żeberka przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na soczyste i rumiane żeberka. Najlepsze jakie jedliśmy do tej pory
Zastanawiasz się już, co przygotować na obiad w weekend? Wypróbuj przepis na przepyszne, pieczone żeberka!

Soczyste, miękkie i odchodzące od kości żeberka – rozmarzyliśmy się na samą myśl! To pyszne danie jest genialne na sobotni lub niedzielny obiad, przede wszystkim dlatego, że dobre żeberka wymagają sporo cierpliwości. Ale warto czekać, ponieważ wychodzą przepyszne! Wypróbujcie przepis, z którego zrobicie żeberka naprawdę wyjątkowe i smaczne. Jesteśmy pewni, że będą smakowały wszystkim domownikom! Sekret żeberek Jeżeli zastanawiacie się jaka jest najlepsza metoda na soczyste żeberka, to podpowiemy wam, że dużą rolę gra tutaj…czas! Najlepsze żeberka powinny przez co najmniej kilka godzin się marynować, by mięso przeszło zapachem i smakiem marynaty. To gwarantuje, że będą wyjątkowo aromatyczne i miękkie. Przepis na żeberka z piekarnika Jednym ze sposobów na smaczne żeberka jest upieczenie ich w piekarniku! Część osób dusi je pod przykryciem, są także amatorzy żeberek z grilla (takie też polecamy!). Dziś mamy dla was przepis na przepyszne, pieczone żeberka. Aby je przygotować, potrzebujecie tych składników: 1 kilogram żeberek 75 ml oleju 30 g miodu 2 łyżki przyprawy do żeberek 1 łyżka musztardy 2 duże cebule czerwone 4 ząbki czosnku 100 ml jasnego piwa Przygotowanie W misce mieszamy ze sobą miód, olej, przyprawę do żeberek i musztardę. Tak przygotowaną marynatą polewamy ułożone w naczyniu żeberka i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Następnie przekładamy mięso do żaroodpornego naczynia. Czosnek i pokrojoną w ćwiartki cebulę układamy na żeberkach. Całość równomiernie polewamy piwem. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez co najmniej 1,5 godziny. Pamiętajcie, by mniej więcej w połowie pieczenia obrócić żeberka na drugą stronę. Możecie też wtedy dolać nieco...

Przepis na żeberka z grilla w czosnkowej glazurze. Doskonałe w smaku
Gotujmy.pl/Zgobisz
Newsy
Przepis na żeberka z grilla w czosnkowej glazurze. Doskonałe w smaku
Najlepszy przepis na czosnkowe żeberka na grilla. Raz spróbujcie, a już zawsze będziecie je przygotowywać.

Idealne żeberka to zdecydowanie takie, które mają miękkie mięso odchodzące z łatwością od kości. Aby osiągnąć taki efekt należy mięso odpowiednio zamarynować. Długie marynowanie to gwarancja sukcesu. Najlepiej jeśli będziecie to robić przez kilkanaście godzin, aby mogło dokładnie przejść smakiem marynaty i ziół. Gwarantujemy, że podwójne marynowanie nie tylko nada mięsu pożądaną soczystość, ale również niewiarygodnie pyszny smak. Z pewnością zakochacie się w nich i za każdym razem będziecie przyrządzać je właśnie w ten sposób. Przepis na żeberka z grilla w czosnkowej glazurze Składniki 1kg żeberek wieprzowych Składniki na marynatę 1 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki octu balsamicznego 4 ząbki czosnku 2 gałązki świeżego rozmarynu 3 gałązki świeżego tymianku Sól i pieprz do smaku Składniki na marynatę 2 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżeczki octu balsamicznego 1 łyżka miodu Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Żeberka umyjcie pod bieżącą wodą i osuszcie ręcznikiem papierowym. Pokrójcie na mniejsze kawałki. Posiekajcie drobno rozmaryn i tymianek. W miseczce wymieszajcie oliwę z oliwek z octem balsamicznym, dodajcie wyciśnięty przez praskę czosnek, posiekane zioła oraz sól i pieprz. Natrzyjcie dokładnie żeberka marynatą, przykryjcie folią spożywczą i wstawcie do lodówki na całą noc. Następnego dnia przygotujcie drugą marynatę. W miseczce wymieszajcie miód razem z oliwą i octem balsamicznym. Żeberka posólcie i posmarujcie drugą marynatą. Grillujcie, co jakiś czas smarując mięso drugą marynatą. Smacznego! Jak wybrać żeberka? Przede wszystkim nie wybierajcie tych, które są już zamarynowane. Nigdy nie wiecie jak świeże jest takie...

golonka przepis
paolineczka/gotujmy.pl
Newsy
Używacie soli do zmiękczania mięsa? To już przeżytek. Wystarczy, że golonkę polejecie je tym napojem
Mięso można przyprawiać nie tylko solą! Świetnie sprawdzi się także szklanka popularnego trunku.

Większość osób marynuje mięso w marynacie z dodatkiem soli, która sprawia, że przyrządzane kawałki mięsa będą mniej twarde. A czy próbowaliście zamiast soli dodać do marynaty… piwo? Zdziwilibyście się, jak doskonale wpływa ono na smak i konsystencję mięsa! Przepis na golonkę pieczoną w piwie Przyrządzenie tej golonki wymaga trochę czasu, ale uwierzcie – warto! Jest tak smaczna, że opłaca się poczekać. Do przygotowania takiej golonki potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Do gotowania: 2 tylne golonki wieprzowe 2 większe marchewki 1 pietruszka Ćwierć selera 1 cebula 4 ząbki czosnku 1,25 l wody 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżeczka pieprzu (ziarna) 1 łyżeczka soli Do pieczenia: 1 szklanka wywaru z golonek 1 szklanka ciemnego piwa 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy 3 ząbki czosnku Kminek Tymianek Słodka papryka pielona Sól Przygotowanie: Najpierw oczyśćcie golonki. Dobrze jest użyć w tym celu palnika, którym usuniecie włoski pozostałe na skórze. Obierzcie marchewkę i pietruszkę. Cebulę obierzcie i przekrójcie na pół, a następnie podpieczcie na suchej patelni. Obierzcie czosnek. Następnie do dużego garnka włóżcie golonki, obrane warzywa, opieczoną cebulę i ząbki czosnku. Dodajcie 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego oraz łyżeczkę ziaren pieprzu i łyżeczkę soli. Zalejcie wszystko 1,25 l zimnej wody lub więcej – powinna całkiem przykryć golonki. Przykryjcie garnek pokrywką. Kiedy woda się zagotuje, zmniejszcie gaz i gotujcie golonki przez około dwie godziny. Po tym czasie wyjmijcie golonki z garnka i odłóżcie, by wystygły. Nie wylewajcie wywaru – będziecie go potrzebowali do pieczenia! W miseczce zróbcie marynatę. Wlejcie łyżkę miodu,...

W Lidlu udka z kurczaka za pół ceny. Tak tanio nigdzie ich nie kupicie
AdobeStock
Newsy
W Lidlu udka z kurczaka za pół ceny. Tak tanio nigdzie ich nie kupicie
Taniej już nie będzie – Lidl sprzedaje udka z kurczaka za pół darmo. Sprawdźcie szczegóły.

Lidl znów kusi promocjami. Teraz kupicie tam udka z kurczaka w bardzo atrakcyjnej cenie – sprawdźcie! Promocje w Lidlu Od 6 do 8 maja w Lidlu będzie można kupić poniższe produkty przecenione nawet o 60%! Pomidory truskawkowe: 5,99 zł/kg Olej rzepakowy VitaD’Or: 3,29 zł za sztukę przy zakupie 3 sztuk Polskie udka z kurczaka Rzeźnik: 4,49 zł/kg Brokuł: 3,49 zł/szt. Przepis na pieczone udka z kurczaka Udka z kurczaka oraz pomidory przydadzą się wam do zrobienia pysznych, pieczonych udek z warzywami. Do ich przygotowania potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 6 udek z kurczaka 1 kilogram ziemniaków Świeże oregano Pomidorki koktajlowe Płaska łyżka soli Do marynaty: 4 ząbki czosnku Łyżeczka papryki wędzonej Pół łyżeczki słodkiej papryki Ćwierć łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki ketchupu 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka musztardy Szczypta pieprzu Przygotowanie: Umyjcie mięso i osuszcie za pomocą papierowych ręczników. Do miski wsypcie wszystkie przyprawy do marynaty, dodajcie przeciśnięte przez praskę i obrane ząbki czosnku, olej, ketchup, miód i musztardę oraz sos sojowy. Wymieszajcie. Włóżcie udka z kurczaka do rękawa do pieczenia i wlejcie marynatę (odłóżcie około 3 łyżki). Natrzyjcie mięso marynatą i zawiążcie rękaw. Odłóżcie na kilka godzin lub na całą noc do lodówki. Umieśćcie rękaw do pieczenia w naczyniu żaroodpornym i wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczcie przez 70 minut w trybie góra-dół. Podczas gdy kurczak będzie się piekł, obierzcie ziemniaki i pokrójcie w ćwiartki. Włóżcie do garnka, zalejcie wodą i gotujcie przez około 20 minut. Odcedźcie....