Żeberka to wyjątkowe danie, które być może wymaga sporo czasu, ale zdecydowanie się to opłaca! Warto przygotować je na dużą okazję, gdy spodziewacie się wielu gości. Na pewno będą zachwyceni żeberkami z tego przepisu!

Jak wybrać mięso na żeberka?

Podstawą tego dania są oczywiście żeberka, dlatego trzeba kupić takie, które są najlepszej jakości. W przeciwnym razie nawet najlepsza marynata ich nie uratuje! Świeże i smaczne żeberka powinny być różowe i sprężyste. Jeśli mięso jest matowe, poszarzałe i nie prezentuje się zbyt apetycznie, lepiej go nie kupować.

Zwróćcie też uwagę na to, ile mięsa znajduje się między żebrami. Jeśli na żeberkach znajduje się krew, może to być oznaka złej techniki uboju, która wpływa na smak mięsa. Ostatnią rzeczą, na którą należy zwrócić uwagę, jest oczywiście zapach. Powinien być bardzo delikatny i ledwo wyczuwalny. Jeżeli jest odrzucający, żeberka z pewnością są zepsute.

Przepis na soczyste żeberka z piekarnika

Do przygotowania pysznych, soczystych i mięciutkich żeberek potrzebne wam będą poniższe składniki:

Zobacz także:

Składniki:

  • Kilogram żeberek wieprzowych
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • Gałązka rozmarynu
  • Płaska łyżeczka soli
  • Szczypta pieprzu

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszajcie składniki na marynatę: 2 łyżki miodu, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, gałązka rozmarynu, płaska łyżeczka soli, szczypta pieprzu oraz cebula pokrojona w piórka. Całość wymieszajcie.
  2. Do marynaty włóżcie żeberka i odstawcie do lodówki na dobę. Opcjonalnie możecie zasypać żeberka składnikami marynaty i dokładnie natrzeć nimi całość mięsa.
  3. Następnego dnia włóżcie żeberka do naczynia żaroodpornego (wraz z marynatą). Wstawcie do piekarnika nagrzanego do 140 stopni i pieczcie przez 4 godziny. Pamiętajcie o tym, że naczynie musi być przykryte. Czas pieczenia zależy od wielkości żeberek – będą gotowe wtedy, gdy mięso zacznie odchodzić od kości.
  4. Gdy mięso będzie gotowe, wyjmijcie naczynie z piekarnika.
  5. Sos przelejcie do małego garnka i gotujcie tak, by odparowała z niego większość wody. Taką glazurą posmarujcie żeberka i wstawcie jeszcze na kwadrans do rozgrzanego do 165 stopni piekarnika, żeby się zapiekła. Smacznego!