
Herbata dobrej jakości będzie smakować wyśmienicie nawet bez dodatków, jednak wielu z nas i tak chętnie ją dosładza. Można użyć w tym celu cukru lub nieco zdrowszych alternatyw w postaci miodu, soku owocowego, a nawet domowej konfitury.
Do herbaty dodaje się też cynamon, imbir czy goździki, by miała efekt rozgrzewający - taki napój świetnie smakuje w okresie jesienno-zimowym, gdy łatwo o przeziębienie. Istnieje jeszcze jeden składnik, który dobrze pasuje do herbaty - jest smaczny, pełen witamin i skorzystają z niego osoby starsze.
Smaczny i zdrowy dodatek do herbaty
Już u schyłku lata można zbierać drobne, czerwone owoce, którymi warto wzbogacić swoją herbatkę. Mowa tutaj o dzikiej róży - choć na świeże owoce trzeba jeszcze trochę poczekać, można je kupić przez cały rok w formie suszonej albo jako sok z dzikiej róży. By mieć pewność, że produkty te są wysokiej jakości, polecamy zaopatrywać się w nie w sklepach zielarskich lub ze zdrową, ekologiczną żywnością.
Dlaczego warto dodawać owoce dzikiej róży do herbaty?
Owoce dzikiej róży są bogatym źródłem witaminy C, o czym niewiele osób ma w ogóle pojęcie. Sok z tych owoców zawiera aż 3000 mg tej witaminy w 100 g, dlatego warto spożywać go dla wzmocnienia odporności. Owoce dzikiej róży zawierają też witaminę A, B1, B2, witaminę E oraz pektyny i garbniki.
Właściwości dzikiej róży
Ze względu na bogactwo witamin i innych składników odżywczych, spożywanie owoców dzikiej róży może przynieść następujące korzyści:
-
podniesienie odporności organizmu
-
zapobieganie nieżytom żołądka
-
wzmocnienie całego organizmu
Ponadto, owoce dzikiej róży wykazują się lekkim działaniem rozkurczowym oraz moczopędnym.
Jak zrobić herbatę z dzikiej róży?
Najłatwiej będzie wam dolać do herbaty trochę soku z owoców dzikiej róży, ale można też przygotować z nich napar. Weźcie 2 łyżeczki suszonych owoców tej rośliny i zalejcie gorącą wodą. Następnie parzcie pod przykryciem przez 10 minut. Po tym czasie herbatkę wystarczy odcedzić i wypić.