zupa pomidorowa z papryką przepis
Gotujmy.pl/Mysiunia
Newsy

Jesteście fanami pomidorowej? Zróbcie ją z tym składnikiem, a będziecie żałować, że tak późno poznaliście ten przepis

Zupa pomidorowa to istny klasyk polskiej kuchni. Przyrządzana na bazie esencjonalnego rosołu od lat pieści podniebienia łasuchów. Ale czy kiedykolwiek próbowaliście dodać do niej pieczoną paprykę?

Z ryżem, makaronem lub grzankami – bez względu na to, którą wersję wolicie, zupa pomidorowa z pewnością często gości w waszym jadłospisie. Z reguły przyrządza się ją w poniedziałki. Bowiem pozostały z niedzieli rosół, stanowi niezastąpioną bazę tej tradycyjnej potrawy.

Na miłość Polaków do pomidorowej z pewnością wpływa ogrom czynników. Przede wszystkim można ją przyrządzić na wiele sposobów. Niektórzy wolą, gdy jest pikantna, inni kochają jej słodycz, wielu uwielbia jej łagodny, kremowy smak. 

Ale czy kiedykolwiek próbowaliście przyrządzić ją z dodatkiem papryki? Jeśli nie, to koniecznie nadróbcie kulinarne zaległości. Pomidorówka w takiej wersji smakuje naprawdę wybornie.

Zobacz także
rosół, zupa, zupa z makaronem

Dodajcie do rosołu to zioło. Zupa zyska nieprawdopodobne właściwości zdrowotne 

Mięso z rosołu

Polacy nagminnie dodają to do rosołu. Ten składnik może prowadzić do wielu groźnych schorzeń

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na zupę pomidorową z papryką

Będziecie potrzebować

  • 4 pomidorów
  • 4 czerwone papryki
  • 1 cebuli
  • 2 ząbków czosnku
  • 1 łyżki oliwy
  • 1 łyżki masła
  • ¾ szklanki wody lub bulionu
  • Przypraw: soli, pieprzu, bazylii, lubczyku

Przygotowanie

  1. Papryki umyjcie, przekrójcie, usuńcie z nich gniazda nasienne i pestki, a następnie umieśćcie je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Tak przygotowane warzywa włóżcie do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i pieczcie przez ok. 10 minut.
  2. Po upływie tego czasu wyjmijcie papryki z piekarnika i kiedy nieco ostygną, zacznijcie obierać je ze skórki, a następnie pokrójcie na mniejsze kawałki.
  3. Pomidory umyjcie, natnijcie od spodu, umieśćcie w średniej wielkości misce i zalejcie wrzątkiem. Po ok. 15 minutach obierzcie je ze skórki i również pokrójcie na mniejsze kawałki.
  4. Cebulę obierzcie i posiekajcie w niewielką kosteczkę. Czosnek obierzcie i pokrójcie na bardzo cienkie talarki.
  5. W dużym garnku rozpuśćcie masło z dodatkiem oliwy, a następnie umieśćcie w nim cebulę i czosnek. Całość zamieszajcie i zeszklijcie. 
  6. Po kilku minutach włóżcie do garnka pomidory, paprykę i przyprawy – sól, pieprz, bazylię i lubczyk. Całość gotujcie przez ok. 20 minut.
  7. Do powstałej masy dolejcie ¾ szklanki ciepłej wody lub bulionu, a następnie zblendujcie składniki na gładką, jednolitą masę.

Smacznego!

zupa kapuściana przepis
Adobe Stock
Newsy
Oto zupa, która pomaga schudnąć. Jedzcie ją do woli
Tę zupę kapuścianą możecie jeść naprawdę do woli. Pamiętajcie jednak, by dodatkowo pić dużo wody niegazowanej i unikać alkoholu. Efekty będą powalające!

Zupa kapuściana to główny element diety, dzięki której możecie zrzucić nawet 5 kilogramów w tydzień! Bowiem zawarte w niej warzywa spożywane na ciepło działają nie tylko moczopędnie, ale również regulują pracę jelit oraz doskonale oczyszczają organizm z rozmaitych toksyn. Jej przyrządzenie jest dziecinnie proste! Przepis na odchudzającą zupę kapuścianą Będziecie potrzebować 3 litry wody i 1 kostkę rosołową lub 3 litry przygotowanego samodzielnie bulionu 1 główki kapusty włoskiej 5 średnich pomidorów 3 średnie cebule 1 paprykę czerwoną 1 paprykę zieloną 3 gałązki selera naciowego Przyprawy: pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, kminek, majeranek Przygotowanie W dużym garnku umieśćcie 3 litry wody i zagotujcie. Następnie dodajcie do niej kostkę rosołową. Całość mieszajcie tak długo, aż kostka się rozpuści. Jeśli używacie prawdziwego bulionu, pomińcie ten krok. Kapustę poszatkujcie i umieśćcie wraz z przyprawami w wywarze. Całość przykryjcie pokrywką i gotujcie na średnim ogniu przez ok. 15 minut. Pomidory umieśćcie w odpornym na wysoką temperaturę naczyniu, a następnie zalejcie wrzątkiem. Po ok. 5 minutach wyjmijcie je z wody. Kiedy ostygną na tyle, że będziecie w stanie je wziąć w dłonie, zdejmijcie z nich skórkę i pokrójcie w kostkę. Papryki umyjcie, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, wyjmijcie gniazda nasienne oraz pestki i również pokrójcie w kostkę. Cebulę obierzcie i pokrójcie w pióra z kolei selera umyjcie i podzielcie na małe kawałki. Wszystkie warzywa umieśćcie w garnku z kapustą. Całość zamieszajcie i gotujcie przez kolejne 20 minut, aż do miękkości. Gotowe!

zupa pomidorowa sekretny składnik
Gotujmy.pl/gosia p.
Newsy
Ten genialny trik szefów kuchni odmieni smak zupy pomidorowej. Będziecie zaskoczeni jak bardzo
Zupa pomidorowa to istny klasyk polskiej kuchni. Przyrządzana na bazie esencjonalnego rosołu od lat pieści podniebienia wszystkich łasuchów. Sprawdźcie, jak podbić jej smak.

Z ryżem, makaronem lub grzankami – bez względu na to, którą wersję wolicie, zupa pomidorowa z pewnością często gości w waszym jadłospisie. Z reguły przyrządza się ją w poniedziałki. Bowiem pozostały z niedzieli rosół, stanowi niezastąpioną bazę tej tradycyjnej potrawy. Większość osób przerabia bulion w pomidorówkę przy pomocy koncentratu pomidorowego. Choć sposób działa, nie wydobywa z mikstury wszystkiego co najlepsze. Szefowie kuchni postanowili więc zdradzić swój trik na idealną zupę pomidorową.  Okazuje się, że do jej przygotowania wystarczy użyć passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki. Danie można również wzbogacić o świeże pomidory. Dzięki temu wasz obiad będzie smakował naprawdę wybornie.  Przepis na idealną pomidorówkę Składniki: 2 litrów bulionu Warzyw: 1 cebuli, 2 marchewek, kawałka selera 1 kartonika passaty pomidorowej 2 świeżych pomidorów 2 łyżek oliwy Śmietany 18 proc. Przypraw: soli, pieprzu, czosnku granulowanego, bazylii Przygotowanie: Marchewki i kawałek selera obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Tak przygotowane warzywa podsmażcie na rozgrzanej oliwie. W dużym garnku podgrzejcie bulion i umieśćcie w nim podsmażone wcześniej warzywa. Całość zamieszajcie i gotujcie na małym ogniu. Cebulę obierzcie, posiekajcie w niewielką kosteczkę i zeszklijcie na patelni, na której wcześniej smażyły się warzywa (możecie dodać 1 łyżkę oliwy). Po kilku minutach w naczyniu umieśćcie również passatę pomidorową. Pomidory umyjcie, pokrójcie drobno i również umieśćcie na patelni. Całość duście jeszcze przez kilkanaście minut, a następnie połączcie z gorącym bulionem. Zupę doprawcie solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym oraz bazylią....

Jak zapobiec kwaśnieniu zupy?
Adobe Stock
Newsy
Ugotowana zupa skwaśniała przez noc? Zróbcie z nią 1 rzecz a taka sytuacja nie będzie miała miejsca
Jeśli ugotowana poprzedniego dnia zupa skwaśniała, prawdopodobnie popełniliście jeden istotny błąd dotyczący jej studzenia. Koniecznie zmieńcie swoje nawyki.

Aromatyczny rosołek, przepyszna pomidorówka czy smakowite flaczki – jeśli nieprawidłowo z nimi postępujecie każda z tych zup może skwaśnieć w ciągu zaledwie jednej nocy. Koniecznie sprawdźcie, jak temu zapobiec. W końcu szkoda, by wasze starania za każdym razem szły na marne. Dlaczego zupa kwaśnieje w ciągu nocy? Jeśli przyrządzona przez was zupa skwaśniała w ciągu nocy, prawdopodobnie popełniliście jeden błąd – przykryliście garnek z gorącym wywarem pokrywką. Okazuje się, że potrawa bez dostępu do powietrza bardzo szybko się psuje. Jeśli więc chcecie ją zabezpieczyć następnym razem nakryjcie garnek zwykłą, cienką ściereczką kuchenną. To powinno zapobiec kiśnięciu. Pamiętajcie, że nieschowana na noc do lodówki zupa również kiśnie. Dlatego, kiedy wywar osiągnie temperaturę pokojową od razu wstawcie go do chłodziarki. Dzięki temu dłużej zachowa świeżość. Koniecznie weźcie sobie do serca nasze rady, szczególnie jeśli planujecie przyrządzić zupę serową. Przepis na zupę serową Będziecie potrzebować: 2 litrów domowego bulionu 300 gramów serka topionego śmietankowego 200 gramów niebieskiego sera pleśniowego brie 2 cebul 3 ząbków czosnku 2 pęczków szczypiorku 2 czerstwych kajzerek 2 łyżek oliwy Przypraw: pieprzu, kurkumy, tymianku Przygotowanie: Cebule obierzcie i posiekajcie w niewielką kosteczkę. W średniej wielkości garnku rozgrzejcie oliwę, a następnie umieśćcie w nim posiekaną cebulę, dodajcie również przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość zeszklijcie. Po kilku minutach zeszkloną cebulę z czosnkiem zalejcie bulionem (nie musi być ciepły, wystarczy w temperaturze pokojowej). Całość zagotujcie. Ser brie podzielcie na mniejsze kawałki i dodajcie do gotującej się zupy. Po ok. 5 minutach w...

Kiedy dodać koncentrat do zupy pomidorowej? Większość Polaków popełnia błąd
Flickr
Newsy
Kiedy dodać koncentrat do zupy pomidorowej? Większość Polaków popełnia błąd
Zupę pomidorową znają chyba wszyscy, ale czy na pewno wszyscy poprawnie ją przyrządzają?

Na miłość Polaków do pomidorowej z pewnością wpływa ogrom czynników. Przede wszystkim można ją przyrządzić na wiele sposobów np. z dodatkiem makreli. Niektórzy wolą gdy jest pikantna, inni kochają jej słodycz, wielu uwielbia jej łagodny kremowy smak. Bez względu na to, którą wersję preferujecie, zupa pomidorowa zawsze smakuje tak samo wybornie.  Kiedy dodać koncentrat do pomidorówki? Mimo że pomidorówka często gości na waszych stołach, prawdopodobnie popełniacie jeden podstawowy błąd podczas jej przyrządzania – dodajecie koncentrat w nieodpowiednim momencie.  Najznamienitsi szefowie kuchni zalecają bowiem, by robić to dopiero na samym końcu gotowania, kiedy wszystkie inne składniki, oprócz śmietany, są już w wywarze. Dzięki temu zupa stanie się o wiele bardziej esencjonalna. Sami się przekonajcie. Przepis na przepyszną zupę pomidorową  Proponujemy niezawodny przepis na klasyczną zupę pomidorową, która zawsze wyjdzie pyszna. Składniki: 2 litry domowego bulionu 3 średnie marchewki z rosołu 4 dojrzałe pomidory 300 ml koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka dobrego masła 2 łyżeczki białego cukru Kwaśna śmietana 18 proc. Pieprz, sól i bazylia Przygotowanie: W średniej wielkości garnku zagotujcie bulion.  Pomidory natnijcie od dołu, umieśćcie w dużej, odpornej na wysoką temperaturę misce, a następnie zalejcie wrzątkiem. Po ok. 4 minutach obierzcie je ze skórki, pokrójcie na ćwiartki i podsmażcie na maśle. Tak przygotowane umieśćcie w gotującym się bulionie. Po kilku kolejnych minutach do bulionu dodajcie również pokrojone w kosteczkę marchewki z rosołu. Całość doprawcie solą, pieprzem, bazylią (najlepiej świeżą) oraz cukrem i...