kotlety ruskie przepis
alien1985 / gotujmy.pl
Newsy

Jesteście fanami pierogów ruskich? W takim razie spróbujcie tych kotletów. Smakują jeszcze lepiej

Jaroszom na pewno zasmakuje to pyszne i proste danie bez grama mięsa! Spróbujcie ruskich kotlecików.
Katarzyna Wyborska
styczeń 22, 2021

Osoby stosujące dietę wegetariańską muszą się czasami nieźle nagimnastykować, żeby wymyślić ciekawy pomysł na obiad. W końcu na ile sposobów można przygotowywać bezmięsne dania? Byście mogli uniknąć monotonii, mamy dla was świetny przepis na jarskie kotleciki ruskie – są przepyszne, proste w przygotowaniu i do tego tanie. Pycha!

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na kotlety ruskie

Te kotleciki to tak naprawdę nic innego, jak farsz do pierogów ruskich! Dlatego, jeśli lubicie to danie, to z pewnością posmakują wam ruskie kotlety. Do ich przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników:

  • 2 kilogramy ziemniaków
  • Pół kilo tłustego twarogu
  • 2 jaja rozmiar M
  • Olej
  • Bułka tarta
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Umyte i obrane ziemniaki włóżcie do garnka, zalejcie wodą, posólcie i ugotujcie.
  2. Gdy już się ugotują, wylejcie wodę i grzejcie ziemniaki w suchym garnku, co jakiś czas je podrzucając, by pozbyć się z nich nadmiaru wody. Odstawcie, by ostygły.
  3. Cebulę obierzcie i pokrójcie drobno w kostkę. Na patelnię wlejcie olej, rozgrzejcie i wrzućcie cebulę. Posólcie i smażcie, od czasu do czasu mieszając do momentu, aż cebula się zarumieni i zeszkli.
  4. W maszynce do mięsa zmielcie ziemniaki i odstawcie, by całkowicie wystygły. To bardzo ważne, ponieważ jeśli będą ciepłe, to kotlety będą się rozpadały.
  5. Twaróg zmielcie w maszynce albo przeciśnijcie przez praskę. Dodajcie do niego ostudzoną cebulę i ziemniaki i doprawcie solą oraz pieprzem.
  6. Do masy na kotlety dodajcie dwa jajka i wymieszajcie, by składniki się połączyły. Jeżeli będzie zbyt rzadka, to dodajcie bułki tartej.
  7. Z masy zacznijcie formować kotleciki. Każdy z nich obtoczcie w bułce tartej.
  8. Na dużej patelni rozgrzejcie sporą ilość oleju i smażcie kotlety z obu stron tak, by się zarumieniły. Odkładajcie na ręczniki papierowe, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Smacznego!
Komentarze