Często chcąc wspomóc swoje zdrowie, sięgamy po naturalne metody leczenia i wzmacniania odporności. Wiele z nich naprawdę działa i ma sens. Musicie jednak uważać, żeby nie zrobić sobie więcej szkody niż pożytku, kiedy będziecie wybierać naturalne substancje. W tym przypadku zatrucie może być nawet śmiertelne!
Uwaga na zdrowy produkt, może być trujący
Chodzi tutaj o czarny bez. Robi się z niego bardzo zdrowy syrop, który pomaga w infekcjach i wspiera zdrowie. Trzeba jednak zadbać, żeby owoce czarnego bzu były dobrze ugotowane. Inaczej naprawdę są trujące.
Surowe owoce czarnego bzu zawierają sambunigrynę i prunazynę. To substancje, które mogą wywołać zatrucie. Objawami są najczęściej silne mdłości, które mogą zamienić się też w wymioty. Wymioty mogą być niebezpieczne dla zdrowia, szczególnie kiedy stosujecie syrop z bzu już u chorych osób, by poprawić ich odporność. Uważajcie zatem i robiąc samodzielnie syrop z owoców bzu, zawsze upewnijcie się, że owoce są ugotowane lub ususzone.
Czarny bez – czy jest jadalny?
Jak najbardziej jadalne są kwiaty czarnego bzu. Można jeść je nawet na surowo – w sałatkach, dekorować nimi potrawy i ciasta. Korzenie i liście czarnego bzu nie są jadalne, gdyż też zawierają te substancje, które są w owocach i mogą powodować zatrucie. Trzeba zawsze je ugotować.
Zobacz także:
Owoce czarnego bzu – właściwości
Nie rezygnujcie całkiem z jedzenia owoców czarnego bzu, ponieważ są one bardzo zdrowe. Po prostu upewnijcie się, że zostały wcześniej ugotowane lub ususzone. Owoce czarnego bzu są pomocne w:
- Chorobach skórnych
- Infekcjach wirusowych
- Chorobach reumatycznych objawiających się bolącymi stawami
- Pomagają łagodzić stany zapalne jelit i żołądka
- Działają przeciwbólowo w niektórych nerwobólach
- Łagodzą objawy rwy kulszowej
Te właściwości owoce bzu czarnego zawdzięczają zawartości antyoksydantów, witaminy C, żelaza, potasu i różnorodnych glikozydów. To silne substancje roślinne, które naprawdę realnie mogą poprawić zdrowie.
Czytaj także: