Jest zdrowy, ale źle przygotowany może być bardzo trujący. Uważajcie!
AdobeStock
Newsy

Czarny bez: czy i kiedy jest jadalny?

Uważajcie, żeby nie popełnić tego błędu! Zamiast wspomóc swoje zdrowie możecie otruć siebie lub swoje dzieci!
Anna Urbańska
maj 22, 2021

Często chcąc wspomóc swoje zdrowie, sięgamy po naturalne metody leczenia i wzmacniania odporności. Wiele z nich naprawdę działa i ma sens. Musicie jednak uważać, żeby nie zrobić sobie więcej szkody niż pożytku, kiedy będziecie wybierać naturalne substancje. W tym przypadku zatrucie może być nawet śmiertelne!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Uwaga na zdrowy produkt, może być trujący

Chodzi tutaj o czarny bez. Robi się z niego bardzo zdrowy syrop, który pomaga w infekcjach i wspiera zdrowie. Trzeba jednak zadbać, żeby owoce czarnego bzu były dobrze ugotowane. Inaczej naprawdę są trujące.

Surowe owoce czarnego bzu zawierają sambunigrynę i prunazynę. To substancje, które mogą wywołać zatrucie. Objawami są najczęściej silne mdłości, które mogą zamienić się też w wymioty. Wymioty mogą być niebezpieczne dla zdrowia, szczególnie kiedy stosujecie syrop z bzu już u chorych osób, by poprawić ich odporność. Uważajcie zatem i robiąc samodzielnie syrop z owoców bzu, zawsze upewnijcie się, że owoce są ugotowane lub ususzone.

Czarny bez – czy jest jadalny?

Jak najbardziej jadalne są kwiaty czarnego bzu. Można jeść je nawet na surowo – w sałatkach, dekorować nimi potrawy i ciasta. Korzenie i liście czarnego bzu nie są jadalne, gdyż też zawierają te substancje, które są w owocach i mogą powodować zatrucie. Trzeba zawsze je ugotować.

Zobacz także

Owoce czarnego bzu – właściwości

Nie rezygnujcie całkiem z jedzenia owoców czarnego bzu, ponieważ są one bardzo zdrowe. Po prostu upewnijcie się, że zostały wcześniej ugotowane lub ususzone. Owoce czarnego bzu są pomocne w:

  • Chorobach skórnych
  • Infekcjach wirusowych
  • Chorobach reumatycznych objawiających się bolącymi stawami
  • Pomagają łagodzić stany zapalne jelit i żołądka
  • Działają przeciwbólowo w niektórych nerwobólach
  • Łagodzą objawy rwy kulszowej

Te właściwości owoce bzu czarnego zawdzięczają zawartości antyoksydantów, witaminy C, żelaza, potasu i różnorodnych glikozydów. To silne substancje roślinne, które naprawdę realnie mogą poprawić zdrowie.

Czytaj także:

Komentarze
Syrop z bzu
kloruś/gotujmy.pl
Newsy To jeden z najskuteczniejszych środków na przeziębienie. Podajemy przepis na syrop
Sezon na grypę i przeziębienie w pełni. Zamiast wydawać krocie na preparaty z apteki, zaufajmy naturze. Wybierzmy syrop z czarnego bzu.
Hubert Rój
grudzień 02, 2020

Bakterie, wirusy i wszelkiego rodzaju niechciane drobnoustroje „uwielbiają” późną jesień. To czas, kiedy za oknem szaro i ciemno, a temperatura waha się nieco powyżej zera. To doskonałe warunki dla rozwoju mikrobów. W ten oto właśnie sposób między nami zaczynają szaleć wirusy grypy i innych infekcji. Nie musimy już nawet wspominać o tym, jak jesienna aura wpłynęła na rozwój pandemii koronawirusa. Informacje o tym znamy już przecież na pamięć. Naturalnie zdrowy sposób Są jednak domowe sposoby, by wzmacniać swój organizm, budować swoją odporność i po prostu dbać o swoje ciało w naturalny sposób. Po co wydawać majątek na witaminowe preparaty, a później lekarstwa, jeżeli mamy lepszy wybór? Tym wyborem są naturalne środki na przeziębienie i grypę. Takie jak choćby syrop z owoców bzu. Tego rodzaju receptury cieszyły się uznaniem naszych babć i dziadków. Szkoda, że wyparły je nieco wyroby koncernów farmaceutycznych. Czas, by wrócić do korzeni. Jak syrop z bzu wpływa na nasz organizm? Działa przeciwzapalne Działa bakteriobójczo Działa odtruwająco (picie syropu pozwala na usunięcie toksyn z organizmu) A nawet przeciwbólowo Nie, to nie cuda, to efekty picia syropu z czarnego bzu. Poniżej przedstawimy wam przepis na syrop z jego owoców. Pamiętajmy jednak, by pić to naturalne lekarstwo już w momencie zaobserwowania pierwszych objawów choroby. W przeciwnym wypadku może być za późno na osiągnięcie oczekiwanych efektów. Składniki: 1 kg owoców bzu czarnego pozbawionych łodyg 0,5 l wody 50 dag cukru Przygotowanie: Dokładnie myjemy owoce – usuwamy i te niedojrzałe i te przejrzałe. Owoce zalewamy wodą i zagotowujemy....

Przeczytaj
sok z bzu
Gotujmy.pl
Newsy Ten sok skutecznie powstrzymuje rozwój wirusa. Pij go regularnie
Szukasz czegoś na wzmocnienie odporności? Pij ten naturalny sok domowej roboty, a szybko poczujesz jak wracają ci siły!
Katarzyna Wyborska
listopad 25, 2020

W trakcie pandemii koronawirusa szczególnie martwimy się o swoją odporność. A przecież grypa, przeziębienie i inne infekcje nie zniknęły – nimi też możemy się zarazić! Dlatego w tym czasie warto zadbać o swoje zdrowie. Sprawdźcie, jak zrobić naturalny sok, który doskonale wzmacnia odporność i chroni przed sezonowymi infekcjami! Od wieków używany w medycynie Czarny bez to roślina o niesamowitych właściwościach. Owoce tego dziko rosnącego krzewu od wieków są stosowane w medycynie jako remedium na różne choroby. Egipcjanie robili z niego okłady na poparzoną skórę, a w Europie syrop z bzu miał pobudzić laktację u karmiących matek. Dziś czarny bez jest składnikiem wielu leków i suplementów, a także kosmetyków. Sok z bzu na przeziębienie Czarny, dziki bez wykazuje się doskonałym działaniem w przypadku przeziębienia i spadku odporności. Ma właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe – udowodniono, że może hamować rozwój bakterii odpowiedzialnej za infekcje górnych dróg oddechowych. Dlatego jeśli czujesz, że łapie cię przeziębienie, to przygotuj domowy sok z czarnego bzu! Potrzebujesz do tego: Pół kilo owoców czarnego bzu 1 l wody 1 łyżki sproszkowanego imbiru 1 łyżeczki cynamonu 1 goździk 3 łyżki miodu Przygotowanie Owoce dokładnie umyj i odsącz z nadmiaru wody. Przełóż do garnka owoce bzu, dodaj imbir, cynamon i goździk. Zalej wodą. Zagotuj i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 45 minut. Po tym czasie zdejmij garnek z kuchenki i odstaw, aż ostygnie. Lekko ciepły sok przelej przez sitko. Do soku dodaj miód wedle uznania, zależnie od tego jak słodki ma być. Pamiętaj o tym, by nie dodawać miodu do soku, gdy będzie gorący! Wtedy miód traci swoje właściwości. Sok można...

Przeczytaj
jedzace dziecko
Adobe Stock
Newsy Dajesz dzieciom do jedzenia te rzeczy? Przestań jak najszybciej. W wielu krajach zostały zakazane
Chemiczne dodatki do żywności od lat budzą sporo kontrowersji. Lista substancji oznaczonych literką E ciągnie się w nieskończoność. Na niektóre z nich trzeba uważać.
Hubert Rój
grudzień 09, 2020

Nasze dzieci zajadają się słodyczami w sposób niemalże niekontrolowany. Paczka od św. Mikołaja na 6 grudnia, słodycze od babci i dziadka, wreszcie prezenty na gwiazdkę. A w każdym z tych zestawów żelki, soki, cukierki, galaretki, słodkie napoje. Te z kolei zawierają w sobie często sztuczne barwniki, których należy się wystrzegać. Unia Europejska stworzyła całą litanię dodatków do żywności oznaczonych literką E. Sięgająca niemal 2 tysięcy pozycji lista zawiera w sobie substancje, które dopuszczono do użycia w branży spożywczej. Co ciekawe, ustalenia Wspólnoty Europejskiej różnią się w tym zakresie choćby od USA, czy krajów skandynawskich. To co jemy w Europie, w Stanach może być nie do kupienia. Co jeść i komu ufać? W tym miejscu musi pojawić się pytanie, czy można ufać europejskim prawodawcom i producentom słodyczy i żywności. Na listach z literkę E, barwniki występują na pozycjach od 1 do 199. Na tej samej liście obok siebie figurują barwniki naturalne, identyczne z naturalnymi, syntetyczne organiczne i nieorganiczne substancje barwiące. Spośród nich nie wszystkie zostały dopuszczone do użytku w UE. Większość z nich producenci mogą używać w produkcji w ograniczonych ilościach. Lista podejrzanych substancji I tak – czerwień koszenilową (E 124) dodaje się w Polsce do barwienia galaretek, kisieli i syropów. Ta sama substancja może powodować jednak katar sienny, inne reakcje alergiczne, a także według niektórych badań (baza RTECS) może być nawet czynnikiem rakotwórczym dla naszej wątroby. E161g – kantaksycyna to kolejny podejrzany na naszej liście E. Ten różowy barwnik dodawany jest czasem do paluszków rybnych, innych konserw, a nawet słodyczy i tabletek opalających Jest naturalny, otrzymuje się go z...

Przeczytaj
Kosz owoców
Pixabay/Sven Hilker
Newsy Jak dbać o zdrowie jamy ustnej podczas choroby? Jeden owoc może zdziałać cuda
Upewnij się, że wiesz jak dbać o prawidłową higieną jamy ustnej. Popularny, polski owoc przyjdzie ci z pomocą. 
Aleksandra Jaworska
grudzień 02, 2020

Pandemia wywróciła do góry nogami życie nas wszystkich. Zmieniamy nawyki zakupowe, towarzyskie, a także przyzwyczajamy się do nietypowego zachowania względem służby zdrowia. Obładowane pacjentami szpitale nie przekonują do korzystania z przychodni.  Powszechne zaniedbanie Są obszary, które nie zawsze są dla nas priorytetem. Często jednym z nich są kwestie stomatologiczne. Zawieszamy swoje wizyty stomatologiczne nie tylko w strachu przed dentystą, ale także w ramach bezpiecznego zostawania w domu. COVID-19 nie oszczędza ani młodszych, ani starszych. Jednak zdrowie zębów jest czymś o co powinniśmy dbać szczególnie. Ignorowanie sygnałów dotyczących zębów może się dla nas źle skończyć. Sytuacja naszej jamy ustnej może się wręcz pogorszyć. Jeśli chorujesz w sezonie jesienno-zimowym, twoja jama ustna wymaga szczególnej pielęgnacji. Kiedy masz grypę, wystarczy kilka prostych wskazówek, by twoje zdrowie nie szwankowało w najgorszym dla zachorowania okresie. 1. Utrzymaj właściwy poziom czystości jamy ustnej Rada nie tylko zwyczajna, co konieczna i nie do pominięcia. Powinieneś szczotkować zęby co najmniej dwa razy dziennie. Czyste zęby to podstawa higieny jamy ustnej. Jak się okazuje, utrzymanie języka w czystości jest równie ważne. Możesz go szczotkować razem z zębami. Na języku rozwija się flora bakteryjna, którą trzeba sukcesywnie usuwać. 2. Płucz gardło co najmniej 2-3 razy dziennie Wystarczy kilka tanich składników i masz prosty i skuteczny płyn do jamy ustnej. Użyj czarnego pieprzu, kurkumy, liści bazylii i wody. To również dodatkowy zastrzyk witaminy C, który w znaczący sposób zwiększy twoją odporność. Płucz nim gardło nawet kilka razy dziennie. Możesz dodać też aloes, aby uzyskać dodatkowe właściwości...

Przeczytaj