Jest zdrowsza niż wiśnie i czereśnie. Chroni przed miażdżycą, rakiem i chorobami serca
Pixabay
Newsy

Jest zdrowsza niż wiśnie i czereśnie. Chroni przed miażdżycą, rakiem i chorobami serca

Okres kwitnienia czarnej porzeczki przypada od kwietnia do maja, ale to właśnie w lipcu roślina ta wypuszcza swoje drogocenne owoce. Dlaczego warto je jeść?

Czarna porzeczka to jeden z najpopularniejszych krzewów owocowych w Polsce. Właśnie obrodziła w owoce. Owoce czarnej porzeczki są niezwykle zdrowe i mają szerokie działanie prozdrowotne. Dlaczego warto je jeść?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości zdrowotne czarnej porzeczki

Czarna porzeczka to nie tylko smaczny, kwaskowaty owoc. To także roślina o wspaniałych właściwościach zdrowotnych.

Owoc czarnej porzeczki zawiera duże ilości witaminy C oraz PP. W 100 g tych owoców znajduje się aż 180 mg witaminy C, co stanowi aż 258 proc. dziennego zapotrzebowania człowieka.

Porzeczka zawiera też witaminę A, B, kwas foliowy oraz biotynę a także niezliczone składniki mineralne takie jak magnez, wapń, potas i żelazo.

Owoc ten przyspiesza przemianę materii, działa moczopędnie oraz zwiększa odporność organizmu. Znany jest również z tego, że ma działanie napotne oraz przeciwzapalne. Jest wykorzystywany do leczenia nieżytów żołądka i jelit oraz schorzeń w obrębie pęcherza i dróg moczowych, np. powtarzających się stanów zapalnych pęcherza moczowego. 

Zobacz także
Picie soku z 200 cytryn to gwarancja schudnięcia. Ale czy detoks cytrynowy jest bezpieczny i zdrowy?

Picie soku z 200 cytryn to gwarancja schudnięcia. Ale czy detoks cytrynowy jest bezpieczny i zdrowy?

5 owoców, których nigdy nie powinno się jeść prosto z krzaka

5 owoców, których nigdy nie powinno się jeść prosto z krzaka

Czarna porzeczka znana jest też z tego, że doskonale oczyszcza organizm oraz ma właściwości przeciwnowotworowe. Obecne w niej flawonoidy opóźniają procesy starzenia oraz obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, zmniejszając ryzyko miażdżycy i chorób serca.

Czarna porzeczka ma też działanie antybakteryjne i wspiera zdrowie wątroby.

Nie tylko owoce

Jeżeli macie dostęp do czarnej porzeczki, zerwijcie nie tylko jej owoce, ale również liście. Liście tego krzewu doskonale się sprawdzają jako okład na trudno gojące się rany oraz hamują swędzenie po ukąszeniach komarów. Można ich również użyć do przygotowania ogórków małosolnych.

Jak wykorzystać czarną porzeczkę w kuchni?

Jeżeli zebraliście owoce czarnej porzeczki, możecie zjeść je na surowo lub dodać je do jakiegoś pysznego dania.

Możecie przykładowo zrobić z nich:

A wy jak najbardziej lubicie jeść czarną porzeczkę?

Źródło: abczdrowie.pl, medonet.pl

Oczyszczają z toksyn, pomagają przy zgadze, wzmacniają odporność. Jedzcie je latem garściami
AdobeStock
Newsy
Oczyszczają z toksyn, pomagają przy zgadze, wzmacniają odporność. Jedzcie je latem garściami
Na początku lipca ruszyły pierwsze zbiory czerwonych porzeczek. Dlaczego warto je jeść? Owoce te skrywają w sobie mnóstwo właściwości prozdrowotnych.

Na krzakach pojawiły się już pierwsze owoce czerwonej porzeczki . Z uwagi na jej cierpki, kwaskowaty smak, porzeczka zwykle jest wykorzystywana głównie do produkcji dżemów , win, kompotów lub jako ozdobny dodatek do dań. Są też jednak tacy, którzy lubią spożywać ją na surowo. Dlaczego warto jeść czerwoną porzeczkę? Wartości odżywcze czerwonej porzeczki Owoce czerwonej porzeczki skrywają mnóstwo witamin i minerałów. Zawierają witaminę B, C, E oraz K, a także moc minerałów, takich jak: wapń, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, sód i cynk. Korzyści zdrowotne czerwonej porzeczki Z uwagi na tak liczne bogactwo witamin oraz minerałów, czerwone porzeczki niosą mnóstwo korzyści zdrowotnych. Czerwone porzeczki są bogate w witaminę C, która jest silnym przeciwutleniaczem, który zwalcza uszkodzenia komórek skóry spowodowane przez wolne rodniki. Witamina C może również pomóc w regeneracji komórek skóry i sprzyja gojeniu się uszkodzeń spowodowanych promieniowaniem UV. Czerwone porzeczki są bogate w żelazo, które jest niezbędnym pierwiastkiem do tworzenia czerwonych krwinek . Czerwone porzeczki są bogate w witaminę C, która wzmacnia układ odpornościowy, zmniejszając ryzyko infekcji wirusowych i bakteryjnych. Nie tylko pomaga zapobiegać przeziębieniom, ale także zmniejsza ryzyko powstawania niektórych rodzajów nowotworów. Czerwone porzeczki zawierają dużo potasu, a ten sprzyja zdrowiu naszego serca – reguluje krążenie krwi oraz pomaga zapobiegać nadciśnieniu . Potas jest również dobry dla innych narządów, w tym nerek, a także może zmniejszać ryzyko udaru mózgu . Czerwona porzeczka doskonale oczyszcza organizm z toksyn, wspiera zdrowie układu pokarmowego, a także...

Co jeść by podnieść odporność podczas pandemii koronawirusa? Magda Gessler zaleca taką dietę
ONS.pl
Newsy
Co jeść by podnieść odporność podczas pandemii koronawirusa? Magda Gessler zaleca taką dietę
Gdy organizm jest podatny na wirusy i bakterie, ważne jest wzmacnianie odporności. Magda Gessler opowiedziała co jej zdaniem koniecznie powinno znaleźć się w diecie.

Magda Gessler jest ekspertem od gotowania, ale nie tylko! Słynna restauratorka doskonale zna się także na prowadzeniu biznesu. Jest właścicielką kilkunastu restauracji, a ponadto prowadzi własny sklep z żywnością. Niedawno reklamowała swoje produkty argumentując, że są bardzo zdrowe i pełne witamin. Opowiedziała też o tym, co jej zdaniem należy jeść, by podnieść odporność. A ta bardzo przyda się w tych trudnych czasach! Co należy jeść na odporność? W rozmowie ze znanym portalem internetowym Magda Gessler opowiedziała o tym, co jej zdaniem należy jeść, by wzmocnić swoją odporność: W tych trudnych czasach należy zachować dietę bardzo bogatą w witaminę C. Zawierają ją wszystkie kiszonki, kwaśnica, żurek, sok z malin, konfitura z malin i pigwy – wszystkie produkty, które mają kwas, uodparniają. Należy też suplementować witaminę C. A w jakich dokładnie produktach znajduje się dużo witaminy C? Sprawdźcie! Warzywa Bardzo dużo witaminy C znajdziecie w poniższych warzywach: Natka pietruszki Brukselka Papryka Kalarepa Kapusta Szpinak Brokuły Rzodkiewka Owoce Bogate w witaminę C są oczywiście owoce. Pierwsze, co przychodzi na myśl to naturalnie cytryna, ale nie tylko ona zawiera tę witaminę! Sprawdźcie poniższą listę: Czarna porzeczka Owoce dzikiej róży Pomarańcze Truskawki Agres Maliny Kiwi Grejpfruty Jak się odżywiać w trakcie pandemii? Zadbanie o prawidłowy poziom witaminy C to nie jedyny sposób na wzmocnienie swojej odporności. By maksymalnie uchronić się przed infekcjami, Magda Gessler radzi lekkie zmodyfikowanie swojej diety. Jej zdaniem ważne jest, by się nie przejadać, ponieważ w trakcie pandemii i tak bardzo mało się ruszamy i łatwiej tyjemy: To jest bardzo ważne. Trzeba jeść mało, ale te potrawy,...

herbata z cytryną
Adobe Stock
Newsy
Pijesz herbatę z cytryną? Okazuje się, że wcale nie jest taka zdrowa jak się wydaje
Herbata z cytryną uchodzi za niesamowicie zdrowy napój. Najczęściej spożywa się go w okresie jesienno-zimowym, kiedy organizm jest szczególnie narażony na wyziębienia oraz podczas choroby. Okazuje się jednak, że herbata z cytryną nie zawsze działa tak, jak myślisz.

Kiedy objawy przeziębienia zaczynają dawać o sobie znać zapewne pierwsze o czym myślisz to herbata z cytryną. Sam napar ma przecież właściwości rozgrzewające, a dodana do niego cytryna to źródło cennej witaminy C, odpowiedzialnej za odporność. W rzeczywistości sprawa jest jednak nieco bardziej skomplikowana. Witamina C w cytrynie Cytryna istotnie zawiera witaminę C, ale nie jest jej najbogatszym źródłem. O wiele większe ilości tego cennego związku zawiera, na przykład dzika róża, ale również czarna porzeczka. Zaledwie garść tych owoców pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę. Jeśli jednak nie masz ich akurat pod ręką zrozumiałe, że sięgasz po cytrynę. Ale czy dodanie jej do herbaty to naprawdę dobry pomysł? Być może się zdziwisz, ale witamina C wcale nie poprawia odporności, a jedynie ogranicza ryzyko rozwoju choroby powstającej między innymi po znacznym wyziębieniu organizmu. Jeśli mimo to nadal chcesz pić herbatę z cytryną, żaden problem! Musisz jednak pamiętać o kilku istotnych kwestiach. Jak poprawnie pić herbatę z cytryną Przede wszystkim witamina C jest bardzo wrażliwa na działanie wysokiej temperatury. Toteż cytryna zalana wrzątkiem traci praktycznie wszystkie swoje właściwości zdrowotne. Jeśli chcesz dodać ją do herbaty koniecznie poczekaj aż napój trochę ostygnie. Kolejną kwestią jest fakt, że każda herbata naturalnie zawiera w swoim składzie śladowe ilości aluminium. To nie stanowi jednak bezpośredniego zagrożenia dla twojego organizmu.  Sprawa wygląda nieco inaczej, kiedy zaparzasz herbatę z sokiem z cytryny. Związki zawarte w naparze stają się wtedy bardzo niebezpieczne dla twojego zdrowia. Zamieniają się bowiem w przyswajalny cytrynian glinu, którego duże ilości mogą prowadzić nawet do choroby Alzheimera. Dlatego, jeśli chcesz napić się herbaty z cytryną dodaj ją...

Niektórzy jedzą jagody z liśćmi. Nie uwierzycie, na co to pomaga
Pixabay
Newsy
Niektórzy jedzą jagody z liśćmi. Nie uwierzycie, na co to pomaga
Sezon na jagody trwa. Czy słyszeliście kiedyś o tym, że te pyszne leśne owoce można jeść razem z liśćmi?

W polskich lasach pojawiły się już pierwsze jagody . Zwykle znajdziemy je na kwaśnych glebach w lasach iglastych i liściastych, ale rosną też na wrzosowiskach. Sezon na jagody jest dość krótki – trwa od końca czerwca do początku września. Najwięcej właściwości zdrowotnych skrywają sobie jagody zbierane w lipcu. Pamiętajcie jednak, że  jagody mogą być niebezpieczne . Ale czy słyszeliście o tym, że niektórzy jedzą jagody wraz z liśćmi? Korzyści zdrowotne liści jagód Czy wiecie, że liście jagód są prawie tak samo cenne dla naszego zdrowia, jak ich owoce? Jagoda, nazywana również czarną jagodą, borówką czarną, czernicą, borowiną czy jagodziną, ma niewielkie, gładkie liście, z których można przyrządzić superzdrowy napar. Mający zastosowanie w ziołolecznictwie odwar z liści popularnej borówki czarnej, działa przede wszystkim bakteriobójczo i przeciwzapalnie na błony śluzowe układu pokarmowego, obniża także poziom cukru we krwi – tłumaczy dietetyczka Marzena Królikowska. Trzeba jednak zastrzec, że przed kuracją dobrze jest skonsultować się z lekarzem. Nie można także leczyć się liśćmi dłużej niż dwa, trzy tygodnie, gdyż ich przedawkowanie może okazać się groźne dla zdrowia – dodaje. Pamiętajcie też, aby zbierać owoce i liście na terenach czystych ekologicznie. Korzyści zdrowotne jagód Jagody bardzo korzystnie działają na wzrok , wzmacniają układ odpornościowy , usuwają z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii oraz działają przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Owoce te są wyjątkowo niskokaloryczne – w 100 g jagód jest tylko około 51 kcal. Jagody zawierają: witaminę A witaminę K witaminę C witaminy z grupy B (takie jak B1 i B2 oraz niacyna) żelazo fosfor cynk...