Jest w każdym warzywniaku. Stosowany regularnie ratuje wasze zdrowie
Pixabay
Newsy

Jest w każdym warzywniaku. Stosowany regularnie ratuje wasze zdrowie

To warzywo ma niesamowite właściwości! Jedzcie je jak najczęściej!
Anna Urbańska
kwiecień 19, 2021

Warzywa i owoce to prawdziwe bogactwo naturalnych witamin, minerałów i innych prozdrowotnych związków. Codzienne jedzenie warzyw i owoców jest niesamowicie ważne dla zdrowia. To pewne na 100%, że nie da się żywić prawidłowo bez uwzględniania ich w diecie. Imbir jest korzeniem, który na niezwykłe właściwości prozdrowotne.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Ile warzyw i owoców trzeba jeść codziennie?

Minimalna ilość spożywanych warzyw i owoców to ok. 400 g. Im więcej jednak ich zjecie, tym mniejsze ryzyko przyszłych problemów zdrowotnych. W tym konkretnym wypadku można powiedzieć, że im więcej tym lepiej.

W ostatnich latach imbir, bo to o nim mowa, stał się naprawdę popularny. Można dostać go w każdym supermarkecie i warzywniaku. Jest bardzo tani i… niezwykle zdrowy!

Właściwości imbiru

  • Walczy z przeziębieniem, grypą i innymi infekcjami – może być pomocny nawet przy infekcji koronawirusem
  • Imbir ma niesamowite właściwości przeciwzapalne, przez to pomaga w chorobach takich jak: PCOS, Reumatoidalne Zapalenie Stawów lub Hashimoto
  • Jest polecany kobietom w ciąży do łagodzenia porannych mdłości
  • W wyższych dawkach może pomóc w utracie masy ciała – jedzcie co najmniej 2 gramy dziennie
  • Może okazać się pomocny w bólach reumatycznych
  • Obniża ryzyko chorób serca
  • Pomaga przy chorobie lokomocyjnej
  • Przyczynia się do obniżenia poziomu cukru we krwi
  • Pomaga w bólach menstruacyjnych

Zobacz także

Do czego można używać imbiru?

Pewnie macie swoje sposoby na wykorzystanie imbiru. Podamy wam dziś kilka innych propozycji dzięki którym może łatwiej będzie wam włączyć imbir do codziennej diety.

  • Herbata lub napar z imbiru
  • Marynata do kurczaka lub innego mięsa: razem ze świeżymi ziołami, oliwą z oliwek i czosnkiem
  • Może być dodawany do owsianek lub jaglanek
  • Niesamowicie sprawdzi się we wszelkiego rodzaju potrawach z woka
  • Możecie dodać go do masy na kotlety by wzmocnić ich aromat
  • Dodajcie plaster do rosołu, a będzie smaczniejszy i zdrowszy

Czytaj także:

Komentarze