
W wielu supermarketach, poza świeżym warzywami i owocami, można też kupić zioła w doniczkach. Warto zdecydować się na taki zakup, ponieważ świeże liście ziół smakują zupełnie inaczej niż suszone.
Na przykład bazylia - sałatki, makarony i inne dania z tym dodatkiem są fenomenalne. Bazylia oryginalnie pochodzi z Indii, choć współcześnie kojarzona jest głównie z krajami basenu Morza Śródziemnego. To element obowiązkowy m.in. we włoskiej kuchni - z bazylii robi się pesto, dodaje do spaghetti i wielu innych potraw z makaronu, sałatek czy sosów pomidorowych. Poznajcie jej właściwości i sprawdźcie, jak możecie wykorzystać bazylię w kuchni.
Właściwości bazylii
Jednym z najcenniejszych składników bazylii jest olej bazyliowy. Znajdują się w nim substancje takie, jak cyneol, eugenol, linalol, witaminy oraz sole minerale. Wykazują się właściwościami leczniczymi i jedzenie bazylii może przynieść następujące korzyści:
-
lepsze trawienie
-
łagodzenie wzdęć i bólu brzucha spowodowanego niestrawnością
-
odświeżenie oddechu
-
ma lekkie działanie uspokajające
Bazylia działa też rozkurczowo, moczopędnie i przeciwzapalnie.
Zastosowanie bazylii w kuchni
Świeżą bazylię można wykorzystać na wiele sposobów:
-
Marynata do mięs i owoców morza - podkreśli smak i wyciągnie to, co najlepsze.
-
Zupy i sosy - już kilka liści bazylii nada im wspaniałego aromatu.
-
Pesto bazyliowe - idealne do dań kuchni włoskiej.
-
Koktajl albo lemoniada - poza bazylią, można dodać do nich też liście mięty, by uzyskać wyjątkowo orzeźwiający napój na gorące dni.
-
Sałatka - dodajcie liście w całości lub posiekajcie je drobno, by wydobyć z nich jeszcze więcej aromatu.
-
Pizza - po wyjęciu pizzy z piekarnika, posypcie ją świeżą bazylią.
Jak uprawiać bazylię?
Uprawa bazylii w domowych warunkach jest banalnie prosta. Można ją posadzić w ogrodzie, na balkonie, a nawet trzymać na parapecie w kuchni. Wystarczy pamiętać o drenażu w doniczce, regularnym podlewaniu oraz zapewnieniu roślinie dostępu do słońca. Jeżeli bazylia zakwitnie, szybko obetnijcie kwiaty - w przeciwnym razie jej liście nie będą już tak smaczne.