Jest w każdym sklepie, a nikt nawet na nią nie spojrzy. Parę listków do potrawy i zapomnicie o wzdęciach
Własne
Newsy

Jest w każdym sklepie, a nikt nawet na nią nie spojrzy. Parę listków do potrawy i zapomnicie o wzdęciach

Zapachu tego zioła nie da się pomylić z żadnym innym. Fantastycznie podkreśli smak sałatki, mięsa i doskonale komponuje się z pomidorami. Najsmaczniejsze jest świeże, choć niektórzy boją się kupić to zioło w doniczce. Ale nie ma się czego obawiać - uprawa tej rośliny jest banalnie prosta, a jej korzyści wprost nieocenione.

W wielu supermarketach, poza świeżym warzywami i owocami, można też kupić zioła w doniczkach. Warto zdecydować się na taki zakup, ponieważ świeże liście ziół smakują zupełnie inaczej niż suszone.

Na przykład bazylia - sałatki, makarony i inne dania z tym dodatkiem są fenomenalne. Bazylia oryginalnie pochodzi z Indii, choć współcześnie kojarzona jest głównie z krajami basenu Morza Śródziemnego. To element obowiązkowy m.in. we włoskiej kuchni - z bazylii robi się pesto, dodaje do spaghetti i wielu innych potraw z makaronu, sałatek czy sosów pomidorowych. Poznajcie jej właściwości i sprawdźcie, jak możecie wykorzystać bazylię w kuchni. 

Właściwości bazylii

Jednym z najcenniejszych składników bazylii jest olej bazyliowy. Znajdują się w nim substancje takie, jak cyneol, eugenol, linalol, witaminy oraz sole minerale. Wykazują się właściwościami leczniczymi i jedzenie bazylii może przynieść następujące korzyści:

  • lepsze trawienie

  • łagodzenie wzdęć i bólu brzucha spowodowanego niestrawnością

  • odświeżenie oddechu

  • ma lekkie działanie uspokajające

Bazylia działa też rozkurczowo, moczopędnie i przeciwzapalnie. 

Zobacz także
Te ziarenka kurzą się w sklepie, bo nikt nie wie, jak je jeść. Zawierają 3x więcej przeciwutleniaczy niż zielona herbata

Te ziarenka kurzą się w sklepie, bo nikt nie wie, jak je jeść. Zawierają 3x więcej przeciwutleniaczy niż zielona herbata

Sok z tego pospolitego chwastu oczyści jelita i wzmocni włosy. Wystarczą 2 łyżeczki dziennie

Sok z tego pospolitego chwastu oczyści jelita i wzmocni włosy. Wystarczą 2 łyżeczki dziennie

Zastosowanie bazylii w kuchni

Świeżą bazylię można wykorzystać na wiele sposobów:

  • Marynata do mięs i owoców morza - podkreśli smak i wyciągnie to, co najlepsze.

  • Zupy i sosy - już kilka liści bazylii nada im wspaniałego aromatu. 

  • Pesto bazyliowe - idealne do dań kuchni włoskiej. 

  • Koktajl albo lemoniada - poza bazylią, można dodać do nich też liście mięty, by uzyskać wyjątkowo orzeźwiający napój na gorące dni.

  • Sałatka - dodajcie liście w całości lub posiekajcie je drobno, by wydobyć z nich jeszcze więcej aromatu.

  • Pizza - po wyjęciu pizzy z piekarnika, posypcie ją świeżą bazylią.

Jak uprawiać bazylię?

Uprawa bazylii w domowych warunkach jest banalnie prosta. Można ją posadzić w ogrodzie, na balkonie, a nawet trzymać na parapecie w kuchni. Wystarczy pamiętać o drenażu w doniczce, regularnym podlewaniu oraz zapewnieniu roślinie dostępu do słońca. Jeżeli bazylia zakwitnie, szybko obetnijcie kwiaty - w przeciwnym razie jej liście nie będą już tak smaczne.